panDespota Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Przedstawiam moją ostatnią pracę. Arado 234 w malowaniu z 9./KG 76, F1+MT (WNr.140173). Chyba najciekawsze i najładniejsze malowanie tego samolotu. Model zwaloryzowany blaszką z wnętrzem Edka. Wytrasowałem sporo nowych linii paneli i różnego rodzaju klapek. Przenitowałem. Dorobiłem przewody hamulcowe, przewody w kabinie, linki przy spadochronach silników, pitota, przesunąłem antene pierścieniową, poprawiony celownik. Malowany Vallejo. Ehhh… nie ukrywam, że budowała dala mi w kość, a na warsztacie w trakcie budowy jest jeszcze jeden. Nie ma szału ze spasowaniem. Połączenie skrzydła-kadłub tragedia. Szkło strasznie spasowane. Napociłem się przy wklejeniu stelaża tablicy razem z przewodami do oszklenia. Wklejałem też podwozie na samym końcu, a nie tak jak instrukcja pokazuje. Też mnie to trochę nerwów kosztowało, ale myślę, że więcej by ich poszło gdybym wkleił za instrukcją i potem to malował. Improwizowałem też z kompasem czy co to to jest na plecach- Peil G6. Dziwi mnie, że producenci czy to kalek czy modelu nie zrobili kalkomanii tego elementu. Jest dosyć charakterystyczny i widoczny. To chyba tyle. Kadr z filmu z okresu jak samolot był testowany przez aliantów Zapraszam do galerii. I klika strzałów lepszych i gorszych z etapu budowy 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Warto było się pomęczyć, po prostu cacuszko. Czekam na drugiego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Piękny! Kolorystycznie cukiereczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Fajny podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Czytając Twój opis spodziewałem się jakiejś tragedii, a tu piękny ptaszek wyszedł. Świetnie pomalowany, wyrazy uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Gdzie i kiedy będzie można obejrzeć go na żywo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Świetny model. Prawdziwy majstersztyk. Małe pytanie. Do czego służyło to ustrojstwo? Czy to jakiś rodzaj dodatkowego silnika? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia To były silniki rakietowe wspomagające start. Po starcie lądowały na spadochronach, aby można je było znowu użyć. Wot, germański porządek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Ładny jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Schludny i estetyczny. Fajna maszyna! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Jest świetny Do pełni szczęścia brakuje zaznaczenia nitowania na ramię oszklenia: Moim zdaniem rzecz bardzo charakterystyczna, choć bez kalek (jasne nity HGW?) to zapewne nie najprostsze zadanie Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia No bardzo ładny, w ogóle na modelu nie widać śladu problemów z budowy o jakich pisałeś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Jak zwykle całość bardzo ładna Krzysiek, choć według mnie spód ciekawszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 18 Kwietnia Share Napisano 18 Kwietnia Świetny model . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 18 Kwietnia Share Napisano 18 Kwietnia Model z tytułu "Nie moja kategoria" ale podoba mi się, zrobiony tak ze smakiem, ani nie za dużo, ani nie za mało, tak po mojemu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 21 Kwietnia Autor Share Napisano 21 Kwietnia Dziękuję wszystkim za komentarze! W dniu 17.04.2024 o 08:43, Xmen napisał: Gdzie i kiedy będzie można obejrzeć go na żywo? Niestety nigdzie. Model był budowany na zamówienie. W dniu 17.04.2024 o 13:03, wuwumaster napisał: Do pełni szczęścia brakuje zaznaczenia nitowania na ramię oszklenia: Moim zdaniem rzecz bardzo charakterystyczna, choć bez kalek (jasne nity HGW?) to zapewne nie najprostsze zadanie Niestety w modelu nie były one ani zaznaczone, ani nie było kilkomanii. W formie żadnych dodatków też nie dostałem do modelu. W drugim jakiego buduje mam już kalki Peddinghaus-Decals, ale słyszałem że bez szału. Zobaczymy. Tymczasem przesyłam pozdrowienia z lotniska w drodze na urlop 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Kwietnia Share Napisano 21 Kwietnia 7 minut temu, panDespota napisał: Tymczasem przesyłam pozdrowienia z lotniska w drodze na urlop Przechodzę koło tej Jedenastki kilka razy dziennie, daj znać kiedy wracasz to salut wodny i czerwony dywan zorganizujemy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 21 Kwietnia Share Napisano 21 Kwietnia W dniu 17.04.2024 o 13:03, wuwumaster napisał: Jest świetny Do pełni szczęścia brakuje zaznaczenia nitowania na ramię oszklenia: Moim zdaniem rzecz bardzo charakterystyczna, choć bez kalek (jasne nity HGW?) to zapewne nie najprostsze zadanie Pozdr ww To nie nity, a wkręty w podkładkach talerzowych. I w realu albo były malowane ,albo pokrywane lepiszczem zabezpieczającym i też malowane. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 27 Maja Share Napisano 27 Maja Wyszedł fajny model! To już drugi samolot w Twojej kolekcji, który też chcę zbudować i taki jak Twój (pierwszy to B-26). To prawda, nie myślę, że zrobię nitowanie. Twój opis był trochę przygnębiający i przerażający: cockpit w tym samolocie jest najważniejszym. Opryskiwanie 76-m wypadło dobrze, kompas też - wezmę to pod uwagę. Od razu pomyślałam też o tych wkrętach w ramie oszklenia – nie zdecydowałam się jak to zrobić. Może pomalować go na metal, zrobić małe okrągłe maski, a następnie pokryć je czarnym kolorem? On 4/21/2024 at 1:47 PM, panDespota said: W drugim jakiego buduje mam już kalki Peddinghaus-Decals, ale słyszałem że bez szału Te kalki, o których mówisz, kosztują więcej niż dwa modele)) Czy te kalki mają to nitowanie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 28 Maja Autor Share Napisano 28 Maja (edytowane) Dzięki. Na pierwszym modelu odpuściłem nity na ramach oszklenia. Nie było ich w zestawie. Drugi model na których będą kalkomanie Peddinghaus-Decals mają już te nity. Niestety słyszałem że kalki nie są najlepszej jakości i się rwą. Też nie wiem jak ze spasowaniem. Za jakiś czas się dowiem. Te konkretne jakie kupiłem właśnie nie wiedzieć czemu kosztują mniej niż cała reszta- 33zł, inne malowania 66zł,. Kupiłem 1319 Ar 234 B-2br Oblt. Werner Muffey Commando Sperling 1944 Zastanawiam się jeszcze nad nitami hgw. Ona mają chyba taki jasny kolor. Można by je położyć na czarnej ramię i już nie malować... Ale to muszę sobie potwierdzić u kogoś kto z nimi pracował. Edytowane 28 Maja przez panDespota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja (edytowane) Może kalki pomaluj cienką warstwą lakieru bezbarwnego. Ja tak robiłem ze starymi rwącymi się kalkami i dawało radę. Edytowane 28 Maja przez Adamo722 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 28 Maja Autor Share Napisano 28 Maja 7 godzin temu, Adamo722 napisał: Może kalki pomaluj cienką warstwą lakieru bezbarwnego. Ja tak robiłem ze starymi rwącymi się kalkami i dawało radę. Czytałem i myślałem nad tym. Zastanawia mnie tylko jak wtedy z układaniem takich kalek na nierównych powierzchniach. Chemia to raczej już na nie nie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja Jest preparat Microscale do takich kalkomanii.Liquid Decal Film. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlos Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja Piękna robota, super wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi