Jump to content

SBD-3, 1:72 Flyhawk

kelly9mm
 Share

Recommended Posts

Jestem pod ogromnym wrażeniem twojej pracy, dla mnie genialna robota. Wielkie wielkie brawa. Patrzę na każdy fragment modelu i wszystko jest tak zrobione, z takim wyczuciem, tak naturalnie, a figurki w tej skali, żeby każdy pas, klamrę, przewód było widać i kolor, odcienie, momentami miałem wrażenie, że to 1/32 i tak, raz upewniłem się, że patrzę jednak na 1/72.

Tak zrobiłeś nitowanie i cieniowanie na kadłubie że długimi minutami przyglądając się, miałem wrażenie, jakbym patrzył na blachy zrobione na zakładkę. Jak widzisz jestem pod, jeszcze raz powtórzę, ogromnym wrażeniem. Gratuluję

• Thanks 1

Godzinę temu, panDespota napisał:

Ładnie pomalowany no i klimatyczna scenka. Pierwsze zdjęcie mi się bardzo podoba. Co to za podstawka?

Dzięki. Podstawka od Eureka XXL

37 minut temu, jarek38 napisał:

Jestem pod ogromnym wrażeniem twojej pracy, dla mnie genialna robota. Wielkie wielkie brawa. Patrzę na każdy fragment modelu i wszystko jest tak zrobione, z takim wyczuciem, tak naturalnie, a figurki w tej skali, żeby każdy pas, klamrę, przewód było widać i kolor, odcienie, momentami miałem wrażenie, że to 1/32 i tak, raz upewniłem się, że patrzę jednak na 1/72.

Tak zrobiłeś nitowanie i cieniowanie na kadłubie że długimi minutami przyglądając się, miałem wrażenie, jakbym patrzył na blachy zrobione na zakładkę. Jak widzisz jestem pod, jeszcze raz powtórzę, ogromnym wrażeniem. Gratuluję

Dziękuję bardzo. Muszę przyznać, że wypukłe nity na modelu okazały się być bardzo wdzięczne w „obróbce”

• Thanks 1

Godzinę temu, marek d napisał:

No chwilę człowieka nie ma  i zaraz pojawia się super model. Brawo.

Z tym super to bez  przesady, ale dzięki za miłe słowo :)

18 minut temu, RogerM napisał:

Bardzo ładny, fajnie zmęczony i cała scenka z figurkami extra :brawo:

Wielkie dzięki!

12 minut temu, Dzejo napisał:

fantastyczny pod każdym względem,,, zdetalowania, malowania, kompozycji scenki

SUPER PRACA !!!

Dzięki, cała przyjemność po mojej stronie. 

11 minut temu, Xmen napisał:

I po co ja tutaj zaglądałem.:hmmm:

Widzi człowiek coś takiego i zaczyna się zastanawiać  "co ja tutaj robię".:benc:

Super robota:super:

I kto to mówi? Czekam z niecierpliwością na Twój kolejny projekt :piwo:

• Like 1

Rewelacja, jedna z lepszych 72-jk jakie ostatnio widziałem w ogóle!!!!!

A figurki jak w 35 i to bardzo dobrej... Co to za firma?

Czy możesz podzielić się wrażeniami z obróbki i wpasowania silnika z FPW? Utwardzałeś go światłem UV przed obcinaniem? jak z oczyszczeniem ze słupków doprowadzających żywicę, montażem  i malowaniem?

• Thanks 1

@Marek K, @mysiek13, @mig - dzięki za miłe słowa :piwo:.

3 godziny temu, mysiek13 napisał:

A figurki jak w 35 i to bardzo dobrej... Co to za firma?

Czy możesz podzielić się wrażeniami z obróbki i wpasowania silnika z FPW? Utwardzałeś go światłem UV przed obcinaniem? jak z oczyszczeniem ze słupków doprowadzających żywicę, montażem  i malowaniem?

Figurki pochodzą z takiej oto manufaktury: https://reedoak.com/

Co do silnika to:

1. Piękny wydruk z drobnymi detalami, nie było problemu z oczyszczeniem go ze słupków, nic się przy okazji nie połamało i nie pokruszyło
  2. Nie utwardzałem go UV, nie widziałem takiej konieczności
  3. Oryginalny montaż silnik/kadłub wykonywany był w zasadzie tuż za cylindrami i taką też część silnika FPW wyrzuciłem za burtę, żeby nie rzeźbić w samym kadłubie (szczególnie przy zamkniętych pokrywach). Silnik wpasował się pod pokrywy idealnie, bez potrzeby piłowania go na obwodzie. Nie korzystałem z dostarczonej piasty śmigła, użyłem pudełkowego rozwiązania (szczególnie, że i tak jest zakryta kołpakiem).
  4. Malowanie rutynowe, chociaż zdobienie przewodów grubości nitki wymagało anielskiej cierpliwości :D

W sumie fajny gadżet, chętnie powtórzę doświadczenie.

• Like 1
  • Thanks 2