Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, jmx62 napisał:

Mam pytanie który model BWP bardziej odpowiada wersji używanej przez WP? Trumpeter 05555 czy Zvezda 3553?

Pewnie jeden i drugi oba są z ppk Malutka używanym w WP.  Jeśli miałbym wybierać to raczej Trumpek, Zvezda to przepak Dragona z jakością może być różnie.

• Thanks 1

35 minut temu, jmx62 napisał:

Tak myślałem że Trampek. 

Coś tam trzeba przerabiać czy może być prosto z pudła?

W zasadzie nie, dochodzi tylko priorytet drogowy , trzeba tylko zakupić kalki z Toro Model albo dedykowane np. takie jak te :

https://www.toro-model.com.pl/pliki/35d15e.htm

Ale ja polecałbym takie greneryczne jak te:

https://www.toro-model.com.pl/pliki/35d68e.htm

Bo jeżeli naszłaby Cię ochota to z tego zestawu można naprawdę wiele pojazdów LWP i WP zrobić :D. Pozdr. A.

• Like 1
  • Thanks 1

BMR-3m Trumpeter  1/35

Stałem się "szczęśliwym" posiadaczem tego pojazdu i nieopacznie zacząłem dłubać. 

Poradźcie, na jakie wymienić gąsienice ? Te zestawowe to jest jakiś masochizm i porażka !!!!

image.jpeg.49db8cbb072ced9e92d478225d8421f3.jpeg

4 godziny temu, chorąży napisał:

BMR-3m Trumpeter  1/35

Stałem się "szczęśliwym" posiadaczem tego pojazdu i nieopacznie zacząłem dłubać. 

Poradźcie, na jakie wymienić gąsienice ? Te zestawowe to jest jakiś masochizm i porażka !!!!

image.jpeg.49db8cbb072ced9e92d478225d8421f3.jpeg

Gąsienice są bardzo dobre, skomplikowane w montażu, ale efekt jest super. Takie dwupinowe Trumpeter 02064 Workable Track Links for Russian T-90 MBT prawdopodobnie będą pasować.

2 godziny temu, robertmodelarz napisał:

Gąsienice są bardzo dobre, skomplikowane w montażu, ale efekt jest super. Takie dwupinowe Trumpeter 02064 Workable Track Links for Russian T-90 MBT prawdopodobnie będą pasować.

Uważasz, że warto poświęcić czas ?  Mój egzemplarz ma uszkodzone piny pomiędzy nakłądkami i nadlewy na bocznych pinach łącząnych tą nakłądką gumową z boku (ów). Jeżeli warto i efekt jest pozytywny i nie rozlatują sie to ok, spróbuję..

W dniu 3.11.2024 o 14:30, Misiek_Tysowia napisał:

Pojazdy pancerne i nie wiem czego używać do rozcierania farby White Spirit czy coś innego?

Sorki Przyjacielu że nie odpisałem wcześniej ale już się poprawiam. Co do tych specyfików do brudzenia z czystym sumieniem mogę Ci polecić  specyfiki marki MiG , ja używałem następujących :

Do zielonego 

https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-1005-DARK-BROWN-WASH-FOR-GREEN-VEHICLES.html

https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-1206-DARK-STREAKING-GRIME.html

Do pustynnego

https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-1007-US-MODERN-VEHICLES-WASH.html

https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-1207-STREAKING-GRIME-FOR-US-MODERN-VEHICLES.html

MiG produkuje jeszcze inne zestawy do brudzienia min. do pojazdów niemieckich , także musisz sobie dobrać co Ci najbardziej odpowiada. 

Co do tego White Spirytu to przyznaję że nie używałem i jakoś nie specjalnie mam chęć bo ja do  rozcieńczania jak i do mycia sprzętu (pędzelki) stosuje od zawsze przegotowaną chłodną wodę, jakbyś coś jeszcze potrzebował to napisz postaram się pomóc. I tyle w temacie Pozdr. A. 

W dniu 1.11.2024 o 20:38, Misiek_Tysowia napisał:

Maluje farbami akrylowymi  Tamiya.

to dobry wybór farb do aerografu.

W dniu 3.11.2024 o 14:30, Misiek_Tysowia napisał:

czego używać do rozcierania farby White Spirit czy coś innego

Do rozcieńczania farb używa się odpowiednich rozcieńczalników. Emalii olejnej wodą nie nie rozrzedzisz, a wodorozcieńczalna farba z white spirytem - co oczywiste - współpracować nie będzie

A co do technik robienia zacieków i temu podobnych, to tych jest bez liku. Podobnie jak przydatnych utensyliów. Polecam lekturę PORADNIKÓW I RELACJI Z BUDOWY MODELU, w których znajdziesz liczne opisy technik i użytych materiałów. Na pewno znajdziesz tam coś dla siebie.

53 minuty temu, pawełg napisał:

Czy pokrywa od Gaza-mm jest taka sama jak w GAZ-AAA?  Przeglądam  zdjęcia i raz mi się wydaje, że takie same, za drugim razem inne. 🤔🤷‍♂️

Chodzi Ci o maskę silnika? Jeżeli tak, to wszystkie one były takie same bo to cały czas był jeden i ten sam Ford AA:mrgreen:  tylko w wersji MM był bardziej "oszczędnie" zbudowany:szczerbol:, a wersji AAA  miał dołożoną drugą oś z tyłu i mógł zabrać 2 tony ładunku zamiast 1,5 tony, jak oryginał myślę że udało mi się pomóc. Pozdr. A. 

Godzinę temu, Adams M1A1 napisał:

Chodzi Ci o maskę silnika? Jeżeli tak, to wszystkie one były takie same bo to cały czas był jeden i ten sam Ford AA:mrgreen:  tylko w wersji MM był bardziej "oszczędnie" zbudowany:szczerbol:, a wersji AAA  miał dołożoną drugą oś z tyłu i mógł zabrać 2 tony ładunku zamiast 1,5 tony, jak oryginał myślę że udało mi się pomóc. Pozdr. A. 

Tak chodzi mi o maskę przednią/błotnik przedni. Przyglądając się zdjęciom  miałem wrażeń, że GAZ-AAA to przedłużony GAZA-MM. Dziękuję za odpowiedź.