mic43 Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Witam wszystkich. Jestem początkującym modelarzem. Ostatnio zakupilem tytulowy model i zamierzam go skleić Niestety mam problem, mianowicie nigdzie w instrukcji nie ma opisu malowania poszczególnych cześci modelu. Na końcu jest tylko sam widok malowania kadłuba, i nazwy farb które mają być użyte to w malowaniu poszczególnych części. Jednakże nazwy te nie są przypisane następnie do elementów. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Witam wszystkich. Jestem początkującym modelarzem. Ostatnio zakupilem tytulowy model i zamierzam go skleićSmile Niestety mam problem, mianowicie nigdzie w instrukcji nie ma opisu malowania poszczególnych cześci modelu. Na końcu jest tylko sam widok malowania kadłuba, i nazwy farb które mają być użyte to w malowaniu poszczególnych części. Jednakże nazwy te nie są przypisane następnie do elementów. Proszę o pomoc. Witaj na forum ! Najlepiej jak bys zrobił skany instrukcji, i zadał dokładne pytania o jakie części chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Hej. W zasadzie chodzi o wszystkie części. Mogę sprobować zrobić foty. Chodzi o to, że nie ma napisane jakimi farbami pomalować poszczególne elementy, np koła i inne detale, jest tylko ogólny rysunek całego modelu (kadłuba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 mic43, jeżeli jesteś początkującym modelarzem i masz jakieś problemy, to polecam założenie wątku warsztatowego. W taki sposób inni użytkownicy forum będą w stanie lepiej Ci pomóc i rozwiązać niejasności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macall Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Witam. Szukam farb badz markerow transparentnych,moze ktos sie orientuje i poleci mi cos odpowiedniego??jak najlepiej malowac np szybke od smiglowca lub wszelkiego rodzaju swiatla itp..?rozcienczamy farbe? z gory dzieki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 Witam wszystkich, jestem początkującym modelarzem Niedawno zakupiłem tytułowy model. Mam problem z doborem farb do modelu, gdyż w instrukcji nie jest jasno napisane, które części jaką farbą pomalować. Czy ktoś miał do czynienia z tym modelem ? Proszę o porady i sugestie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 Witam! http://www.missing-lynx.com/gallery/german/tcpuma.htm http://www.track-link.net/gallery/326 http://www.track-link.net/gallery/5768 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 Witam! http://www.missing-lynx.com/gallery/german/tcpuma.htm http://www.track-link.net/gallery/326 http://www.track-link.net/gallery/5768 Wszystko pięknie, ale w linkach nie ma napisane jakie farby zostały użyte (numery, lub nazwy kolorów) i do jakich konkretnie części modelu, zaaplikować jakie:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 w linkach nie ma napisane jakie farby zostały użyte (numery, lub nazwy kolorów) i do jakich konkretnie części modelu, zaaplikować jakie:) żółty i zielony konkretne części modelu w kolorze widać na zdjęciach - poradzisz sobie :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 w linkach nie ma napisane jakie farby zostały użyte (numery, lub nazwy kolorów) i do jakich konkretnie części modelu, zaaplikować jakie:) żółty i zielony konkretne części modelu w kolorze widać na zdjęciach - poradzisz sobie :] Kurczę, ślepy nie jestem, jeszcze rozróżniam kolory - widzę, że to żółty i zielony:D Dobra może za dokładnie chcę to pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 Na pudełku wypisane są kolory: - panzer olivgrun - panzer dunkelgelb - flat black - gun metal metalizer - schokoladenbrau Pierwsze dwa to zapewne kolory kadłuba, na czarno pomaluje koła, a co z pozostałymi kolorami? Jakie elementy pomalować na te kolory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 dwa pozostałe zmiksować i zrobić z nich błoto na podwoziu :] skoro tak kurczowo trzymasz się instrukcji to po co pytasz na forum? :] teoretycznie każdy zielony i żółty się nada - efekty nakładane przed i po nałożeniu kolorów bazowych skutecznie zmienią ich odcień detale kabiny będą zawierały pewnie gunmetal, czekoladowy brązowy do wykorzystania przy brezentowych pokryciach siedzeń,przy trzonkach narzędzi itp. wyobraźni ci brakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 Witam, czy do modelu Dragona Nashorn 6314, bedą odpowiednie blaszki Parta? Chce zakupić wszystkie 3( 35095,35096,35097) dostepne zestawy blaszek Part ale nie wiem czy sa tam w nich wszystkie potrzebne elementy do waloryzacji, i czy będą pasować. Proszę o pomoc. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Uwaga,Uwaga...mam pytanko. W jaki sposób nakłada się "suchą kalkomanie"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Chodzi Ci zapewne o tzw. letraset. Przykładasz do powierzchni i np. ołowkiem rysujesz po danym wzorze, i tyle litery czy inne pozostaję na powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Witam, czy do modelu Dragona Nashorn 6314, bedą odpowiednie blaszki Parta? Chce zakupić wszystkie 3( 35095,35096,35097) dostepne zestawy blaszek Part ale nie wiem czy sa tam w nich wszystkie potrzebne elementy do waloryzacji, i czy będą pasować. Proszę o pomoc. Łukasz Według samego producenta jak i informacji w sklepie jadarhobby to powinno pasować. Nie bój się blaszek Ci na pewno nie zabraknie ;) A kto mi powie jakiego modelu Dragona jest to przepak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Czy ktos mógłby mi pomóc w wyborze friuli do Nashorna(Dragon6314)? Nie wiem który numer jest dobry. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jic Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Witam. Zna ktos jakas strone gdzie jest sdkfz 251 z dodatkami Magic track i jakies blaszki ? Prosil bym o podanie modelu dragona w sakali 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1oor Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Jak to ktoś już wcześniej napisał modelarstwo to takie hobby dzięki któremu jak się człowiekowi zamarzy jakieś cudeńko to zawsze może sobie zrobić model i postawić za szybą. Albo przynajmniej spróbować. Taki i mnie naszła taka chęć, aby na półce obok Tygrysa i Panzera IV postawić naszego Twardego. Zestawienie wydać się może nieco dziwne, ale tylko tym którym w ręce nie wpadła żadna z książek "www.1939.com.pl" i "www.1944.waw.pl". No i tu pytanie jak się do tego dzieła zabrać bo modelu PT-91 w skali 1/35 nie ma. Poszperałem po sieci i z tego co udało się znaleźć można próbować przeróbki modelu T-71 Zvezdy/Dragona. Widziałem że i Tamiya robi T-72 w skali 1/35. Ale nie jestem pewien kształtu wieży, bo to wydaje mi się najtrudniejsze do "obejścia". Całą resztę wyposażenia - pancerz aktywny, reflektory itp dodatki wydaje się w miarę łatwo dorobić w miarę właściwym kształcie. Prosiłbym o radę jaki zestaw kupić który najlepiej nadawałby się do takiej przeróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Przednie książki ! Co do różnic między modelami czołgu, niech wypowie się ktoś kto zna temat. A co do dorabiania brakujących elementów, mogę polecić Green Stuff, Kneadatite. Zrobisz z niego dosłownie wszystko. Tak na marginesie, po skończeniu ułanów, mam zamiar zrobić właśnie dioramkę w oparciu o www.1939. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba_The_Eye Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Do PT-91 była konwersja bodajże Modelkrak. Nie wiem jak to merytorycznie ma się do rzeczywistości, ale może warto poszukać tu i ówdzie. www.1939.com.pl... Książka na jedno popołudnie, takie Sci-Fi z drugiej ligi, ale przyjemnie się czytało:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1oor Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 O konwersji Modelkrak do T-72 czytałem. Ale podobno to nie do dostania już. Może zanim skompletuję wszystkie potrzebne elementy projektu to wznowią... A książki fajnie się czyta - ja niestety w jedno popołudnie nie daje rady - i gdyby z tego zrobić film to być może powstałoby coś na kształt "Final countdown" z Charlie Sheenem i lotniskowcem Nimitz i Tomcatami w roli głównej. Tu autor dał motyw romantyczny, sensacyjny, kryminalny, historyczny i s-f na dodatek... Mnie się podobało, chociaż spotkałem się z opinią że takie książki to bzdury i tylko szkodzą (bo ktoś może pomyśleć że podróże w czasie są możliwe...). A to w sumie pod płaszczykiem sensacji i rozrywki zachęta do przestudiowania historii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Nie wiecie przypadkiem, czy są dostępne jakieś zamienniki, żywiczne, metalowe do luf Leoparda 2A4 w skali 1/35? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 gulus , takie coś na szybkiego: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=4388 Jak z dostępnością na dzień dzisiejszy - nie mam pojęcia... Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Dzięki za linka. Nie bardzo jest to lepsze od lufy w modelu. Nie widać, żeby to miało taki ustrojstwo z przodu lufy - chyba część systemu stabilizacji lufy (albo coś takiego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi