Patryk2000 Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Aber dostępny od łapy ET w 4 tyg z Chin, jeśli nie ma dużych różnic w ilości elementów (jakość pewnie podobna) to brałbym nasze Polskie nie czekając miesiąca. Ale wie ktoś może czy będą pasować do dragona są polecane do tamiyi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Do modelu dragon 6358 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Tamiya niedawno wypuściła nowy product farbę/lakier XF-86 Flat Clear. Na kilku stronach opisano to jako lakier a na kilku jako farba. Czy ktoś wie co to jest? Można tego używac jako matowe wykończenie do modeli jako lakier (varnish)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Tamiya niedawno wypuściła nowy product farbę/lakier XF-86 Flat Clear. Na kilku stronach opisano to jako lakier a na kilku jako farba. Czy ktoś wie co to jest? Można tego używac jako matowe wykończenie do modeli jako lakier (varnish)? Flat clear = Lakier matowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Dzięki. Bo nie wiedziałam czy to będzie się zachowywać jak lakier czy bezbarwna farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 12 Czerwca 2013 Share Napisano 12 Czerwca 2013 Witam Mam pytanie odnośnie takiego udziwnienia. A mianowicie chciałbym zrobić takowy pojazd użytkowanego przez II KP we Włoszech, wybór z uwagi na ułomności wieży i wykorzystanie dozera w projekcie M4A2 Tarawa z Dragona padł na model Shermana M4A2 z UM w 1/72, jednak nie chcę rozważać tu na temat samego modelu, a jedynie pierwowzoru tj. czy jednostki polskie wykorzystywały to nadwozie do nosiciela wiązek faszyny czy też czołgów typu M4A1 i M4 bo zdjęcia takowych znalazłem i to z imionami własnymi a M4A2 nie. Gdyby ktoś posiadał jakieś zdjęcia byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 12 Czerwca 2013 Share Napisano 12 Czerwca 2013 Do modelu dragon 6358 to które blachy z zestawów, nad którymi się zastanawiasz, ponad to, co juz jest w pudle planujesz wykorzystac? Nie za bardzo ponieważ podobno blachy dragona nie są super a po za tym w blachach dragona nie ma wszystkich detali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 12 Czerwca 2013 Share Napisano 12 Czerwca 2013 Więc które w końcu wybrać bo się pogubiłem te http://www.mojehobby.pl/products/Panther-Ausf.A-ITA.html czy te http://www.saharahobby.pl/royal-model/5623-royal-model-rm322-panther-a-late-type-for-dragon-kit-1-35.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 12 Czerwca 2013 Share Napisano 12 Czerwca 2013 Więc które w końcu wybrać bo się pogubiłem te http://www.mojehobby.pl/products/Panther-Ausf.A-ITA.html czy te http://www.saharahobby.pl/royal-model/5623-royal-model-rm322-panther-a-late-type-for-dragon-kit-1-35.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 12 Czerwca 2013 Share Napisano 12 Czerwca 2013 Zestaw Royala jest do modelu DRA 6168 http://www.royalmodel.com/elements/foto/articoli/322.pdf Zestaw Abera jest do Italerki. Biorąc pod uwagę, że DRA robi na jednej bazie wszystkie odmiany pojazdów odpowiedź wydaje być się prosta Royal - gdyż producent blaszek opierał się na modelu DRA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 12 Czerwca 2013 Share Napisano 12 Czerwca 2013 A wież może czy zestaw abera do tamiyi będą pasować do dragona czy lepiej zainwestować w zestaw royal chodzi mi tygrysa królewskiego o którego już pytam któryś raz ponieważ chcę się upewnić.Przepraszam że pytam już któryś raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert C Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Czy stugi IV mid production występowały z zimmeritem lub betonowym pancerzem ?czy jak miały zimmerit to mogły miec betonowy pancerz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavi92 Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 Tak jak w temacie, lecz chodzi mi bardziej o ten który stoi w gdańsku. http://pl.wikipedia.org/wiki/Czo%C5%82g_w_al._Zwyci%C4%99stwa_w_Gda%C5%84sku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert.bednarczyk Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 Cześć. A w jakiej skali szukasz tego modelu ? Fotka wszystkiego nie pokazuje, jednak wydaje mi się, że to czołg z zakładów nr 112. W 1/48 ma takie Tamiya i Hobby Boss, choć żeby zrobić ten konkretny coś tam od siebie trzeba będzie dołożyć. 1/35 to nie moja skala więc nie wiem. Pozdro. Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavi92 Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Co do skali to jeszcze nie wiem, ale która byłą by lepsza? W przyszłości jak się wprawie to będę miał zamiar jakieś dioramy robić oraz scenki. Który lepiej?: ten?: http://www.hobbysta.pl/czolg-t3476-mod-1941-p-3209.html-------------1/72 czy ten?: http://www.hobbysta.pl/t34-tank-p-1236.html -------------------1/76 Nie chodzi o cenę, tylko o skale żeby tak jak pisałem potem dioramy robić. i jakiej mniej więcej one będą długości w skali 1/72 oraz 1/76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Teraz piszę z głowy. T34 jeszcze nis składałem, ale np. Pz.kpwf.IV czy M3 Lee mają ca. 15 cm długości na 9 cm szerokościw skali 1/35. Tak więc w skali 1/72 to będzie ok 7,5 cm na długości i 4,5 cm na szerokości. Jeżeli chodzi o dioramy to niestety o 1/72 jak i 1/48 za wiele nie wiem, ale wydaje mi się że zarówno wybór figurek jak i dodatków w 1/35 jest znacznie większy. Oczywiście co za tym idzie wielkość samej podstawki tez będzie większa. I tak u mnie jak sobie podejrzysz w portfolio prostokątna podstawka ma wymiar ok 30 x 20 cm. W 1/72 będzie to na pewno mniej. wazanym czynninkiem jest też kasa. Nie ma się co oszukiwać - modele w 1/35 są droższe, a czasem dużo drozsze od tych w 1/72. Sam nie robię za dużo podstawek, ale już mam kupę różnych traw i innych dodatków. Tak więc wydaje mi się że jak już raz wybierzesz skalę , to raczej będziesz musiał przy niej zostać, no chyba że wywalisz kase na wszystko od nowa. Nic nie sugeruję, bo wybór należy tylko i wyłacznie do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Czołg z Gdańska to wojenna składanka, a jako, że stoi w moim mieście to go sobie skleiłem. Relacja tutaj , a galeria tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavi92 Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Dzięki za odpowiedzi panowie Ja jestem z Gdyni, i będąc w Gdańsku w Medisonie z narzeczoną w Subwayu, po czym wracając samochodem do domku w Gdyni, zobaczyłem właśnie ten oto czołg i mnie natchnęło :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Może wybierz się na jakąś wystawę, żeby sobie na własne oczy porównać skale. Dla mnie 1:72 jest trochę za mała i dla mnie to nie to, chociaż powstają tu cudeńka. Do tej pory sklejałem 1:25, więc nawet 1:35 to maleństwo, chociaż już się powoli przyzwyczajam. 1:48 wydaje mi się w tym momencie najlepszym kompromisem, jeżeli chodzi o detale i cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Witam, czy do modelu tygrysa initial w malowaniu zimowym ta załoga http://www.exito.sklep.pl/pl/p/MINIART-35021-135-German-Tank-Crew.-Winter-1943-45/1182 będzie odpowiednia ? jeśli nie to prosze o pomoc w doborze odpowiedniej załogi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert.bednarczyk Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Brawo za wybór jedynej, najsłuszniejszej skali. W takim razie najlepiej kupić model Tamiyi. Poniżej prezentuję link do galerii mojego modelu zrobionego z tego zestawu viewtopic.php?f=68&t=38281 a żeby nie być posądzonym jedynie o autoreklamę wrzucam fotkę pudła http://www.jtrhobby.ca/store/images/tm32515.jpg Podtrzymuję swoje twierdzenie, że pojazd z pomnika pochodzi z zakładu nr 112, aczkolwiek ma tradycyjne i stalowe koła, które będziesz musiał podebrać z jakieś innego zestawu lub poszukać z żywicy. Musisz także dobrze przyjrzeć się czołgowi pomnikowi i skonfrontować z fotkami z epoki, żeby zrobić wierną replikę. Pozdrawiam. Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek711 Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Witam. Mam zamiar zbudować dioramę z wyrzutnią V2. Cały problem polega na tym że nie mogę odnaleźć spisu wszystkich pojazdów wchodzących w skład baterii V2. Z tego co się orientuję to było ich około 20. Strona V2rocket też niezbyt mi w tym pomogła bo podaje tylko te najczęściej występujące czyli Hannomag, A stofe, opel maultier etc. I tu prośba do modelarzy, jeśli ktoś z Was drążył ten temat i ma o nim konkretną wiedzę to bardzo proszę o pomoc. Jakie pojazdy, które w jakiej ilości itp, itd. Z góry dziękuję za pomoc. Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 3 Lipca 2013 Share Napisano 3 Lipca 2013 Cały zaprzęg V2/A4 - dostępne zdjęcia w Allied - Axis vol 1 w formie oryginalnej ciężkie już do zakupu. Jak przeszukasz Google to znajdziesz PDF. Co do pytania pavi92 to gdybyś się zdecydował na skalę 1/72 to Dragon jakiś czas temu wydał reedycję swoich teciaków z rurą 76 mm. Ukraiński UM też ma sporą kolekcję różnych wersji w bardzo przystępnej cenie. Figurek wbrew pozorom też jest sporo tak jak i dodatków do waloryzacji, ale jak to mówią wybór należy do Ciebie Im mniejsza skala tym mniejsze rozmiary ew podstawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 (edytowane) Mam pytanie dotyczące umieszczenia godła dywizyjnego Totenkopf na pz IV w 1944. Czy należy je umiejscowić na błotniku czy też przy wizjerze kierowcy. I gdzie powinno się znajdować z tyłu jeśli występowało??? Edytowane 18 Lipca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 Mam pytanie do szanownych Kolegów( koleżanek) czy robi ktoś żywiczne silniki UTD 20 do BWP1/2 w skali 1/35 i gdzie ew. można taki by było kupić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi