Endrju Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 (edytowane) JFM - Nie wiem czy to właściwy kierunek ale MT-LB z Twojego zdjęcia ma 3 anteny. Znalazłem w swoich zbiorach 2 takie wozy. Pierwszy stoi na Cytadeli w Poznaniu. Ten jest nawet mocno podobny do tego z twojego zdjęcia. Drugi jest w Pilskim Muzeum Wojskowym a przynajmniej był jakiś czas temu. Oba maja po 3 anteny. Jeszcze nie znam historii tych wozów więc nie mogę nic potwierdzić. Może trzeba sprawdzić na miejscu. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 22 Marca 2021 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 JFM - Zajrzyj jeszcze tutaj: http://www.brygada.i8p.eu/budy/zwd1.htm Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 Nie wiem jak to ugryźć...? Zajrzałem na stronę, którą zaproponował Endrju, a tam to samo zdjęcie, które ja zamieściłem tylko, że podpisane jest, że to ZWD-1 (...?!?...). Ja to zdjęcie znalazłem na stronie Światowego Związku Polskich Żołnierzy Łączności Oddział Zegrze, ale na innych stronach też je można znaleźć i z tego co widzę na jednych jest MT-LB R-137, a na innych ZWD-1. I bądź tu mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 Trzeba zapytać u źródła. http://www.brygada.i8p.eu/ Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 Czy ktoś ze znawców tematu, budował już nasz wóz BWR-1D ( w oryginale to radziecki BRM 1K ) z konwersji ukraińskiej firmy SP DESIGNS https://afv1-35.wixsite.com/spdesigns/bmp-1 Tak to mniej więcej wygląda Lub czeską wersję BPzV/BPsV "Svatava" używaną u nas pod oznaczeniem BWR-1S. Ceny tych konwersji są dosyć atrakcyjne. Podwozie BWP-1 Trumpetera też można kupić w dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 Napiszę to tak ceny faktycznie przystępne ale np. tylna górna część kadłuba w BWR1D wymaga przeróbki bo jest nieprawidłowa(zobacz sobie zdjęcie na tej stronie gdzie jest taki BWR opisany jako NVA late type a zobaczysz różnicę) i jak dla mnie dużym minusem jest to że wszystkie włazy są zaspawane na głucho. Podobnie rzecz ma się ze " Switavą" jak dla mnie do wykorzystania jest tylko moduł obserwacyjny i błotniki od BWP2 reszta to typowy BWP1 który dodatkowo z boku wieży ma zamontowany radar. Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Modeli maszyn zadających straty w sprzęcie i w ludziach już bym nie robił. Natomiast gdy pojawi się w ofercie jakiegoś producenta modeli jak na załączonym obrazku tylko w 1/35 od razu robię. Natomiast piszę teraz z zamiarem zapytania czy któryś z Kolegów/Koleżanek wie może jak przerobić z innej wersji. Może jest jakaś publikacja techniczna, może ktoś taką dysponuje, nawet analogową. Ta plandeka , jakieś wyposażenie, kalkomanie są raczej do ogarnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 10 minut temu, Chilar napisał: Pozostaje ci chyba tylko skraczyk.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Kwietnia 2021 Share Napisano 1 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 29.03.2021 o 11:45, Chilar napisał: ... jakieś wyposażenie ... . Panzer Tracts No.15-3 - krótki opis i rysunek. Fotka wnętrza - z prawej strony miejsca leżące z lewej siedzenia. Bez uzbrojenia. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez meser262 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 14 godzin temu, meser262 napisał: Panzer Tracts No.15-3 - krótki opis i rysunek. Dziękuję też doszedłem do tego zdjęcia. Jest jednak pewne zamieszanie ponieważ ambulanse na sfkfz 251 budowano od podstaw na wersji D ale wcześniejsze czyli na aufs C przerabiano już w czasie służby. Zdjec opisanych z ambulansen na A lub B nie spotkałem, ale też mogły chyba być. Jakoś tam go spróbuję zrobić może jeszcze w tym roku choć pewnie puryści będą się pytać o zdjęciowe materiał źródłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 Czy trafił ktoś kiedyś na zdjęcie King Tigera bez zimmeritu, ale z namalowanym godłem na wieży ? W zestawie mam godło czerwonego jeźdzca i zastanawiam się czy warto go użyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Rigiel napisał: Czy trafił ktoś kiedyś na zdjęcie King Tigera bez zimmeritu, ale z namalowanym godłem na wieży ? W zestawie mam godło czerwonego jeźdzca i zastanawiam się czy warto go użyć Wszystkie miały zimmerit to czołgi z Schwere Heeres Panzer Abteilung 505 Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 3 godziny temu, Rigiel napisał: Czy trafił ktoś kiedyś na zdjęcie King Tigera bez zimmeritu, ale z namalowanym godłem na wieży ? W zestawie mam godło czerwonego jeźdzca i zastanawiam się czy warto go użyć Zrób normalnego bez zimmeritu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam! Mam pytanie o zestawy części fototrawionych do modeli Tygrysa w skali 1:35. Raczej interesują mnie jakieś mniej wypasione zestawy (cena poniżej 50 zł). Chodzi o następujące modele: 1) Wczesny Tiger I Zvezdy. Siatki Abera na wloty powietrza nie pasują. Może jakieś inne ktoś mi może polecić. Albo błotniki? Wiem,że jest zestaw Eduarda do tego modelu, ale on kosztuje ponad 50 zł (to więcej niż połowa ceny modelu ). 2) Późny Tiger I Trumpetera. Siatki są zestawowe, więc interesują mnie inne elementy (np. błotniki, osłony rur wydechowych). 3) Późny Tiger I Ryefield Model. Jakiś zestaw może błotników i osłon rur wydechowych? Z góry dzięki za odpowiedź. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez Mr_X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) Przykładowe zestawy: Eduard TP090 do modelu Tamiya Part P35148 PART P35130 1/35 PzKpfw VI Tiger I Ausf.E do modeli Dragon http://ibg.com.pl/pl,part-p35130-1-35-pzkpfw-vi-tiger-i-ausf-e-do-modeli-dragon,3,82,83,97,5925.html Błotniki Pz.Kpfw.VI Tiger I Ausf.E side fenders P35 132 Zobacz na stronach producentów tj. Part, Eduard, Aber i ewentualnie chińczyków Griffiona i Voyagera. Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 Dzięki za odpowiedź! Eduard TP090 do modelu Tamiya - to pasuje do Zvezdy, naprawdę? Bo siatki Abera (do Tamiyi/Italeri/Academy) nie pasują. Te pozostałe dwa zestawy, to do późnych Tygrysów Trumpetera i RFM jak rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja w swoim Tiger I (jeszcze niesklejony) mam siatki Eduarda, błotniki mam również Eduarda, ale do modelu Italeri. Zobaczymy jak to w sklejaniu wyjdzie. Do modelu RFM Eduard robi dedykowany zastaw blaszek: https://www.eduard.com/eduard/tiger-i-1-35-1-2.html?listtype=search&searchparam=tiger I Ja bym nie kombinował, jest zestaw blaszek do Tiger I Zvezdy Eduard 36256, błotniki 36229. Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 No tak, tylko oba te zestawy Eduarda mają ceny od czapy: https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Ausf.-E-early-fenders-ZVEZDA.html https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-RYEFIELD-MODEL.html Podczas gdy zestaw Eduarda do Tamiyowskiego późnego Tigera I kosztuje 30-kilka zł. Wczesny Tiger I Zvezdy kosztuje czasem 90 zł. Blacha Eduarda za 70 zł to prawie drugi Tygrys! To ja wolę kupić same siatki (jakieś pasujące jak znajdę), dodać zatrzaski z zestawu Abera i ewentualnie boczne błotniki firmy Def.Model: https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-1-PE-Side-Fenders-set-for-Academy-Tamiya-Zvezda-1-35.html Do RFM też się nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 9 Kwietnia 2021 Share Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Czy wie ktoś co to za zestaw i czy da się z niego zrobić sensowny model bez konieczności dużych ingerencji w plastik ? Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez Rigiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 9 Kwietnia 2021 Share Napisano 9 Kwietnia 2021 To stara Tamiya - szkoda czasu i pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 9 Kwietnia 2021 Share Napisano 9 Kwietnia 2021 5 minut temu, enten napisał: To stara Tamiya - szkoda czasu i pieniędzy Ps. Podpowiem, że bazuje na modelu, który premierę miał w 1972 roku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 9 Kwietnia 2021 Share Napisano 9 Kwietnia 2021 18 minut temu, enten napisał: Ps. Podpowiem, że bazuje na modelu, który premierę miał w 1972 roku Dostałem go jakiś czas temu w prezencie, zastanawiam się tylko ile rzeczy wymagałoby korekty i ,,dorabiania'' i czy jest sens się za niego zabierać, dokupować jakieś waloryzacje Eh, jak popatrzyłem, co jest w środku to chyba na wieki wieków zostanie na półce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 9 Kwietnia 2021 Share Napisano 9 Kwietnia 2021 4 godziny temu, Rigiel napisał: Eh, jak popatrzyłem, co jest w środku to chyba na wieki wieków zostanie na półce Tak, zostaw sobie na pamiątkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) Zbieram kwity do budowy czołgu T-34/57, czyli krótkiej serii wozów wyposażonych w długolufowe armaty mniejszego kalibru. Wersja ta produkowana od sierpnia 1941 roku w Charkowskiej Fabryce nr 183 i Uralskiej Fabryce Czołgów nr 183 (później produkcje wznowiono w połowie 1943 roku). Czołg uzbrojony był armatę ZiS-4 lub ZiS-4M kal. 57 mm, spawany pancerz czworokątnej wieży z elementami odlewanymi i spawany pancerz kadłub oraz silnik diesla W-2 o mocy 500 KM. Pierwszą serie produkcyjną zakończono grudniu 1942 roku (drugą w lutym 1944 roku). W porównaniu do T-34/76 model 1941 a później T-34/76 model 1943 otrzymał on nową armatę ZiS-4 a później ZiS-4M. Wyprodukowano około 324 egzemplarzy czołgów T-34/57. Planuję wykonać model z zestawu: Dragon 6205 T-34/76 - Wersja 1941 + lufa RBModel i gąsienice najwcześniejszego wzoru. Moje pytanie brzmi, czy to ta wersja. Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 W książce: T-34 Mityczna broń -autorstwa R. Michulec, M. Zientarzewski znalazłem takie oto plany tej maszyny. Wyglądają bardzo bojowo, ale nie wiem czy można zaufać tym rysunkom (zamieszczone tylko w celach dyskusyjnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi