robertmodelarz Napisano 12 Lipca 2023 Share Napisano 12 Lipca 2023 2 godziny temu, chorąży napisał: Szukam odlewów, ewentualnie planów dodatkowego pancerza wieży T-62 tzw "brwi breżniewa", może ktoś ma w ofercie .. Oczywiście 1/35 ... Aires T-62 BDD Applique armour https://modelarski.com/produkt/aires-t-62-bdd-applique-armour/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 12 Lipca 2023 Share Napisano 12 Lipca 2023 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Aires T-62 BDD Applique armour https://modelarski.com/produkt/aires-t-62-bdd-applique-armour/ Thx za namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 12 Lipca 2023 Share Napisano 12 Lipca 2023 Poszukuję tylko na jedną stronę . Albo cały numer albo może ktoś ma pojedyncze cyferki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 13 Lipca 2023 Share Napisano 13 Lipca 2023 Mam taki nietypowy problem. Może coś poradzicie. Delikatnie mówiąc spaprałem totalnie camo na czołgu. Wygląda to baaardzo kiepsko i zastanawiam się czy wywalić model do kosza czy próbować go jakoś przemalować. Jeżeli opcja przemalowania wchodzi w gre to czy musiałbym najpierw usunąć farbę chemią a potem malować od nowa czy zamalować podkłdem bazowym to co jest i jeszcze raz wrzucać camo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Lipca 2023 Share Napisano 14 Lipca 2023 7 godzin temu, LuckyStrike napisał: Mam taki nietypowy problem. Może coś poradzicie. Delikatnie mówiąc spaprałem totalnie camo na czołgu. Wygląda to baaardzo kiepsko i zastanawiam się czy wywalić model do kosza czy próbować go jakoś przemalować. Jeżeli opcja przemalowania wchodzi w gre to czy musiałbym najpierw usunąć farbę chemią a potem malować od nowa czy zamalować podkłdem bazowym to co jest i jeszcze raz wrzucać camo? Płyn hamulcowy DOT-4 lub zmywacz do akryli bierze wszystko. Jak cienko pomalowałeś to można spróbować, jeszcze raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 14 Lipca 2023 Share Napisano 14 Lipca 2023 4 godziny temu, robertmodelarz napisał: Płyn hamulcowy DOT-4 lub zmywacz do akryli bierze wszystko. Jak cienko pomalowałeś to można spróbować, jeszcze raz. Dzięki za info. Spróbuje przemalować. Jak nie da rady spróbuje płynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 14 Lipca 2023 Share Napisano 14 Lipca 2023 5 godzin temu, LuckyStrike napisał: spróbuje płynu Zmywacz do podłóg Lakma Cleanlux jest bardzo dobry i tani... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 14 Lipca 2023 Share Napisano 14 Lipca 2023 W dniu 12.07.2023 o 11:32, robertmodelarz napisał: Aires T-62 BDD Applique armour https://modelarski.com/produkt/aires-t-62-bdd-applique-armour/ Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź, zakup okazała się całkiem solidną porcją żywicy + dwie ciekawe blachy, wprawdzie dedykowane Tamiya , ale przymierzając i do Trumpetera i do najnowszej Zvezdy pasują. Miałem masochistycznie zacząć T64 skifa, ale chyba T-62 trafi na "ruszt" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 14 Lipca 2023 Share Napisano 14 Lipca 2023 1 godzinę temu, blackriver napisał: Zmywacz do podłóg Lakma Cleanlux jest bardzo dobry i tani... I wtedy zamoczyć taki model w pojemniku wypełnionym tym płynem czy namoczyć w nim jakąś szczoteczkę i ścierać farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 14 Lipca 2023 Share Napisano 14 Lipca 2023 (edytowane) Namaczasz i zostawiasz na 24-30 godzin w temperaturze pokojowej - np plastikowy pojemnik do żywności z pokrywką (nie pachnie), potem stara szczoteczka albo pędzel. Płyn zlewasz przez filtr do lakieru 125 mikronów (filtr do kawy się szybko zapycha) i płyn zostawiasz na następny raz - używasz wielokrotnie. U mnie z ciężarówki nawet modelmaster zszedł ale po 3 dniach - musiało się długo moczyć - zwykły akryl pewno zejdzie szybciorem... Edytowane 14 Lipca 2023 przez blackriver 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 16 Lipca 2023 Share Napisano 16 Lipca 2023 Tylko bądź delikatny, bo plastik robi się kruchy po takim zabiegu - przynajmniej niektórych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 16 Lipca 2023 Share Napisano 16 Lipca 2023 W dniu 13.07.2023 o 22:34, LuckyStrike napisał: Mam taki nietypowy problem. Może coś poradzicie. Delikatnie mówiąc spaprałem totalnie camo na czołgu. Wygląda to baaardzo kiepsko i zastanawiam się czy wywalić model do kosza czy próbować go jakoś przemalować. Jeżeli opcja przemalowania wchodzi w gre to czy musiałbym najpierw usunąć farbę chemią a potem malować od nowa czy zamalować podkłdem bazowym to co jest i jeszcze raz wrzucać camo? Tylko zmywacz do farb Wamodu rozpuszcza wszystko, nawet zaschniętą farbę olejną firmy Humbrol, wymoczyłem w nim Dragonowe 20-letnie figurki amerykańskich czołgistów w 1/35 z odzysku, jedyny minus to taki że wyżarł też klej którym były sklejone tak że się rozpadły na poszczególne elementy , ale plastik nówka-sztuka nie naruszony, jak po wycięciu z ramki skleiłem ponownie i poszły do Bradley'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Lipca 2023 Share Napisano 19 Lipca 2023 Jaki będzie odpowiedni kolor washa do niemieckiego panzerschwarzgrau? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Lipca 2023 Share Napisano 19 Lipca 2023 5 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Jaki będzie odpowiedni kolor washa do niemieckiego panzerschwarzgrau? Czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 19 Lipca 2023 Share Napisano 19 Lipca 2023 Czarny łosz nie jest najlepszym wyborem, nawet przy tak ciemnych kolorach bazowych, jak panzergrau (szczególnie, że w przypadku niewielich pojazdów w skali 1/72 warto jednak sięgnąć po jaśniejsze tony). Zdecydowanie lepsze efekty daje użycie bardzo ciemnego brązu - czyli z palety farb artystycznych - brązu van dyke, czy też modelarskich bliskich jego odpowiedników - jak 'dark brown for green vehicles' ..czy też 'sepia' z palety Abteilung 502 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Lipca 2023 Share Napisano 19 Lipca 2023 1 godzinę temu, KFS-miniatures napisał: Czarny łosz nie jest najlepszym wyborem, nawet przy tak ciemnych kolorach bazowych, jak panzergrau (szczególnie, że w przypadku niewielich pojazdów w skali 1/72 warto jednak sięgnąć po jaśniejsze tony). Zdecydowanie lepsze efekty daje użycie bardzo ciemnego brązu - czyli z palety farb artystycznych - brązu van dyke, czy też modelarskich bliskich jego odpowiedników - jak 'dark brown for green vehicles' ..czy też 'sepia' z palety Abteilung 502 Dzięki za informację. Użyję brązu. P.S. Witamy na forum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 21 Lipca 2023 Share Napisano 21 Lipca 2023 Czy ma ktoś z Was książkę "Field uniforms of Germany's Panzer Elite" , potrzebuję skanu strony 60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 21 Lipca 2023 Share Napisano 21 Lipca 2023 Czy ktoś może polecić jakiś zestaw gratów, które pasowałyby żeby je wrzucić na jagdpanthere? Jakieś skrzynie, beczki, inny szpej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 21 Lipca 2023 Share Napisano 21 Lipca 2023 Jeżeli 1/35 to MiniArt robi fajne zestawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 Pytanie do osób siedzących w temacie Abramsów. Jeżeli chciałbym zrobić model z okresu pustynnej burzy, to jaki zestaw będzie najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 5 godzin temu, LuckyStrike napisał: Pytanie do osób siedzących w temacie Abramsów. Jeżeli chciałbym zrobić model z okresu pustynnej burzy, to jaki zestaw będzie najlepszy? To zależy ile masz kasy!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 6 minut temu, robertmodelarz napisał: To zależy ile masz kasy!!! Dzięki za sugestie. Natomiast ten na samym dole to z operacji Iraqi Freedom czyli gdzies 2003 a ja szukam maszyny z pustynnej burzy z 1991 roku. Wezmę więc pod uwagę pierwsze dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 7 minut temu, LuckyStrike napisał: Dzięki za sugestie. Natomiast ten na samym dole to z operacji Iraqi Freedom czyli gdzies 2003 a ja szukam maszyny z pustynnej burzy z 1991 roku. Wezmę więc pod uwagę pierwsze dwa. Z modelu Tamiya da się wystrugać tego z Pustynnej Burzy- są wszystkie części: https://www.1999.co.jp/eng/image/10034046 Możesz również reanimować ten model za niewiele ponad 100 zł https://zabawki-modele.pl/pl/1-35-us-m1a1-abrams-120mm-gun-main-battle-tank-tamiya-35156-11625.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 (edytowane) W dniu 22.07.2023 o 12:57, LuckyStrike napisał: Pytanie do osób siedzących w temacie Abramsów. Jeżeli chciałbym zrobić model z okresu pustynnej burzy, to jaki zestaw będzie najlepszy? Wszystkie te tanki z OIF czyli 2003 roku nie spełniają Twoich oczekiwań gdyż wszystkie mają kalkomanie właśnie dla OIF , są tam też malowania z 3 Dywizji Piechoty która w czasie OIF nie brała udziału. Były jeszcze modele Dragona obecnie trudno osiągalne oraz był też stareńki M1 Abrams nr. katalogowy 35124 z działem 105mm stanowiący w czasie ODS wyposażenie 24 Dywizji Piechoty. Napiszę tak, z tych wszystkich modeli najbardziej odpowiadający Twoim oczekiwaniom jest model RFM i ta Tamiya 35156 jak również taki tank z pługiem z 7-go pułku kawalerii (tak, tak to ta sama jednostka co gen. Custer i bitwa z Indianami pod Little Big Horn ) z tymi zalotnymi oczkami Tamiya 35158 jak dla mnie najbardziej kozacki Edytowane 23 Lipca 2023 przez Adams M1A1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 3 godziny temu, Adams M1A1 napisał: Wszystkie te tanki z OIF czyli 2003 roku nie spełniają Twoich oczekiwań gdyż wszystkie mają kalkomanie właśnie dla OIF , są tam też malowania z 3 Dywizji Piechoty która w czasie OIF nie brała udziału. Były jeszcze modele Dragona obecnie trudno osiągalne oraz był też stareńki M1 Abrams nr. katalogowy 35124 z działem 105mm stanowiący w czasie ODS wyposażenie 24 Dywizji Piechoty. Napiszę tak, z tych wszystkich modeli najbardziej odpowiadający Twoim oczekiwaniom jest model RFM i ta Tamiya 35156 jak również taki tank z pługiem z 7-go pułku kawalerii (tak, tak to ta sama jednostka co gen. Custer i bitwa z Indianami pod Little Big Horn ) z tymi zalotnymi oczkami Tamiya 35158 jak dla mnie najbardziej kozacki Skoro ty i Robert polecacie to wezme ta tamke 35156, ta z pługiem średnio mi się widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi