M.A.V. Napisano 18 Września 2023 Share Napisano 18 Września 2023 w wątku Kolegi @copycat w którym skleił świetnego Warriora pojawiło się takie zdjęcie : ktoś wie co to za pojazd inżynieryjny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 18 Września 2023 Share Napisano 18 Września 2023 (edytowane) Godzinę temu, M.A.V. napisał: co to za pojazd inżynieryjny ? FV180 Edytowane 18 Września 2023 przez TM48 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 18 Września 2023 Share Napisano 18 Września 2023 (edytowane) Godzinę temu, M.A.V. napisał: wątku Kolegi @copycat w którym skleił świetnego Warriora pojawiło się takie zdjęcie : To chyba brytyjskie, accurate Armored ma tego dużo fv coś tam, Kamil coś podobnego skleił https://www.scalemates.com/kits/accurate-armour-k052s-cet-swimming-version--219475 Edytowane 18 Września 2023 przez copycat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Września 2023 Share Napisano 18 Września 2023 dzięki Panowie piękny pokrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 19 Września 2023 Share Napisano 19 Września 2023 Koledzy modelarze, poszukuję zdjęcia pojazdu M8 Greyhound „Podolak”, jednego z niewielu (lub jedynego) takie wozu w barwach PSZ. Jest mi znane póki co tylko 1 zdjęcie z defilady. Gdyby ktoś miał coś więcej, będę zobowiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Września 2023 Share Napisano 19 Września 2023 Chyba nie ma więcej zdjęć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 19 Września 2023 Share Napisano 19 Września 2023 2 godziny temu, martinello napisał: Chyba nie ma więcej zdjęć... Jeżeli brak zdjęć, to pozostaje luźna interpretacja. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 26 Września 2023 Share Napisano 26 Września 2023 Znowu utknąłem- pomalowane, lakier bezbarwny matowy i jak zwykle nie idzie dalej... wash jest konieczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 Witam. Czy ktoś z was wie jaki kolor bazowy użyć do pojazdów JNA ( Jugosłowiańska Armia)? Akurat w tym przypadku będę robił chorwackiego BRDM -2. Załączam zdjęcia przykładu jak ma wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 7 godzin temu, johnrambo napisał: Znowu utknąłem- pomalowane, lakier bezbarwny matowy i jak zwykle nie idzie dalej... wash jest konieczny ? Daj ciemnobrązowy punktowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 5 godzin temu, wojtek78555 napisał: Witam. Czy ktoś z was wie jaki kolor bazowy użyć do pojazdów JNA ( Jugosłowiańska Armia)? Akurat w tym przypadku będę robił chorwackiego BRDM -2. Załączam zdjęcia przykładu jak ma wyglądać Polecam warsztat kolegi Kamila K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 (edytowane) Hej, budował ktoś 1S12 od Trumpetera? Interesuje mnie przede wszystkim składalność tego zestawu https://www.mojehobby.pl/products/P-40-1S12-Long-Track-S-band-acquisition-radar.html?partner_id=9 Edytowane 27 Września 2023 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 26 minut temu, Juffre napisał: Hej, budował ktoś 1S12 od Trumpetera? Interesuje mnie przede wszystkim składalność tego zestawu https://www.mojehobby.pl/products/P-40-1S12-Long-Track-S-band-acquisition-radar.html?partner_id=9 To bardzo skomplikowany model, ogromna ilość cześć, nowe formy. Wszystko pasuje tylko pracy z tym jest od groma. Przynajmniej kwartał intensywnego sklejania. Nie jest to model relaksacyjny. https://www.youtube.com/watch?v=3kordzGp9so 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 24 minuty temu, robertmodelarz napisał: To bardzo skomplikowany model, ogromna ilość cześć, nowe formy. Wszystko pasuje tylko pracy z tym jest od groma. Przynajmniej kwartał intensywnego sklejania. Nie jest to model relaksacyjny. https://www.youtube.com/watch?v=3kordzGp9so Dzięki. Cieszy mnie, że model jest dobrze spasowany. Kusi mnie on bardzo. Widziałem ten film z kręcącym się radarem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 Kupuj, będziemy obserwować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 10 Października 2023 Share Napisano 10 Października 2023 Pytanie do znawców tematu: Trumpeter w skali 1/72 ma dwa warianty Sturmtiger-a. Wczesny i późny. Który z nich bardziej pasuje do Powstania Warszawskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Października 2023 Share Napisano 10 Października 2023 W dniu 27.09.2023 o 08:19, Juffre napisał: Hej, budował ktoś 1S12 od Trumpetera? a ja podpytam z innej beczki - czy ktoś wie czy Toro Model planuje wydać jakieś "radarowe" kalki ? ( np 4 cześć "Artylerii rakietowej w WP" ) bo jest Agata... wcześniej trumpek wypuścił radar do KUBa... gdzieś kiedyś mi się obiło o uszy że planowali też wydać 1S32 do KRUGa... potencjał jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 10 Października 2023 Share Napisano 10 Października 2023 Godzinę temu, M.A.V. napisał: a ja podpytam z innej beczki - czy ktoś wie czy Toro Model planuje wydać jakieś "radarowe" kalki ? ( np 4 cześć "Artylerii rakietowej w WP" ) bo jest Agata... wcześniej trumpek wypuścił radar do KUBa... gdzieś kiedyś mi się obiło o uszy że planowali też wydać 1S32 do KRUGa... potencjał jest Nie są potrzebne .Ludowe Wojsko Polskie miało bardzo ubogie oznakowanie sprowadzające się w przypadku pojazdów gąsienicowych do szachownicy i numeru taktycznego zazwyczaj czterocyfrowego chociaż zdarzały się też trzycyfrowe jak też niewielkie napisy eksploatacyjne. Jeżeli chodzi o pojazdy kołowe, czyli samochody ciężarowe, specjalne - nośniki sprzętu radarowego i łączności to głównie Ural 375D -radar pogodowy MRK1, wóz dowodzenia baterią p.lot. S60 RPK 1 Waza ,oraz radiolinia R412 , była jeszcze stacja IFF 2L22 Parol ale w LWP była montowana na samochodach Tatra 148 , Kama3 4310 - radiolinia R412 oraz KrAZ 255 PRW9 Zofia czyli radar pomiaru wysokości współpracujący właśnie z Agatą, ba nawet korzystający z jej potężnego generatora . Samochody ZiŁ131 to głownie radar P19 wóz antenowy i aparatownia oraz był jeszcze wcześniejszy ZiŁ 157K czyli radar P15. Główna trudność to określenie numeru rejestracyjnego pojazdu malowanego standardowo na drzwiach oraz na tylnej burcie/drzwiach zabudowy , a w razie braku miejsca (agregaty, schowki, koło zapasowe) użycie zwykłej kwadratowej tablicy rejestracyjnej. Ten sprzęt był w LWP ściśle tajny i obowiązywał całkowity zakaz fotografowania go , niemniej w muzeach troszkę się go zachowało także można znaleźć te oznaczenia, a Toro robi świetne kalki generyczne, także można spokojnie to zrobić, problem stanowi co innego, tego sprzętu w skali 1/35 raczej nikt nie robi, a w 1/72 jest tylko radar P19 i radar 1S32 także chcąc się stać szczęśliwym posiadaczem w/w sprzętu trzeba go sobie zbudować samemu ew, poczekać jak go ktoś opracuje i wyda, ja raczej wybrałem tą pierwszą opcję , ale niestety pojazdy bazowe do zabudowy tych urządzeń trzeba specjalnie zmodyfikować także np. kupując skrzyniowego Urala 375 z Trumpetera do konwersji na radiolinię R412 trzeba go znacząco przebudować np. wydłużyć mu ramę i znacząco zmodyfikować zbiornik paliwa, Uff ale się rozpisałem Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Października 2023 Share Napisano 11 Października 2023 (edytowane) 9 godzin temu, M.A.V. napisał: a ja podpytam z innej beczki - czy ktoś wie czy Toro Model planuje wydać jakieś "radarowe" kalki ? ( np 4 cześć "Artylerii rakietowej w WP" ) bo jest Agata... wcześniej trumpek wypuścił radar do KUBa... gdzieś kiedyś mi się obiło o uszy że planowali też wydać 1S32 do KRUGa... potencjał jest Kalkomanie robi ToroModel do radaru. Wydali to razem z kalkami do Artylerii Rakietowej D - 2K12M (SA-6 Gainfull) 1S91M1 radar station. 15th Air Defense Missile Regiment, Gołdap 2016 Edytowane 11 Października 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 11 Października 2023 Share Napisano 11 Października 2023 9 godzin temu, M.A.V. napisał: a ja podpytam z innej beczki - czy ktoś wie czy Toro Model planuje wydać jakieś "radarowe" kalki ? ( np 4 cześć "Artylerii rakietowej w WP" ) bo jest Agata... wcześniej trumpek wypuścił radar do KUBa... gdzieś kiedyś mi się obiło o uszy że planowali też wydać 1S32 do KRUGa... potencjał jest A 1S12 nie współpracowało też z Krugiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Października 2023 Share Napisano 11 Października 2023 2 godziny temu, Juffre napisał: A 1S12 nie współpracowało też z Krugiem? Tak radar 1S12 czyli P40 w LWP nazywany Agata wraz z wymienionym przez mnie radarem pomiaru wysokości PRW9 Zofia na KrAZie 255 służył obserwacji przestrzeni powietrznej i wstępnego wykrywania celów , a do kierowania ogniem baterii Krug służył już radar 1S32 . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Października 2023 Share Napisano 11 Października 2023 (edytowane) 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Kalkomanie robi ToroModel do radaru. Wydali to razem z kalkami do Artylerii Rakietowej D - 2K12M (SA-6 Gainfull) 1S91M1 radar station. 15th Air Defense Missile Regiment, Gołdap 2016 masz racje, jakoś mi to umknęło - wygrzebałem z szuflady i dali w cz.1 EDIT ------------------ 2 godziny temu, Juffre napisał: A 1S12 nie współpracowało też z Krugiem? @Adams M1A1 mnie ubiegł - jest dokładnie jak napisał Edytowane 11 Października 2023 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Października 2023 Share Napisano 11 Października 2023 11 minut temu, M.A.V. napisał: masz racje, jakoś mi to umknęło - wygrzebałem z szuflady i dali w cz.1 Napiszę tak , mam opracowane wszystkie numery rejestracyjne do opisanych przez mnie pojazdów oraz know-how do ich zbudowania za wyjątkiem radaru pogodowego MRK1 -bardzo skomplikowana antena a zwłaszcza jej uchwyt oraz zabudowa do RPK1 Waza tam z kolei trzeba wykonać samodzielnie zabudowę (nie ma gotowca), także jakby ktoś potrzebował to jest . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 11 Października 2023 Share Napisano 11 Października 2023 Kusi mnie zrobienie takiej małej galeryjki 1S12 + Krug A jak kiedyś wyjdzie 1S32 to wtedy go też dołożyć, najlepiej w polskim malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Października 2023 Share Napisano 11 Października 2023 14 minut temu, Juffre napisał: Kusi mnie zrobienie takiej małej galeryjki 1S12 + Krug A jak kiedyś wyjdzie 1S32 to wtedy go też dołożyć, najlepiej w polskim malowaniu A ja zaproponowałbym taki zestaw lub jak wolisz galeryjkę : wyrzutnia 2P24 podczas załadunku rakiety na wyrzutnię z Samochodu Transportowo-Załadowczego 2T6 na pojeździe Ural 375D o coś takiego: Jak jesteś z Krakowa lub okolic ten pojazd jest tam eksponatem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi