Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, M.A.V. napisał:

wątku Kolegi @copycat w którym skleił świetnego Warriora pojawiło się takie zdjęcie :

88.thumb.jpg.0d69d203ea3bda53887d4eec69407dcd.jpg

To chyba brytyjskie, accurate Armored ma tego dużo fv coś tam, Kamil coś podobnego skleił 

https://www.scalemates.com/kits/accurate-armour-k052s-cet-swimming-version--219475

Edytowane przez copycat
  • Thanks 1

Koledzy modelarze, poszukuję zdjęcia pojazdu M8 Greyhound „Podolak”, jednego z niewielu (lub jedynego) takie wozu w barwach PSZ. Jest mi znane póki co tylko 1 zdjęcie z defilady. Gdyby ktoś miał coś więcej, będę zobowiązany. 

2 godziny temu, martinello napisał:

Chyba nie ma więcej zdjęć...

Jeżeli brak zdjęć, to pozostaje luźna interpretacja. Dziękuję. 

Witam. Czy ktoś z was wie jaki kolor bazowy użyć do pojazdów JNA ( Jugosłowiańska Armia)? Akurat w tym przypadku będę robił chorwackiego BRDM -2. 
Załączam zdjęcia przykładu jak ma wyglądać 
IMG_0479.jpeg.470d7f159927bb5dea62291847514d0a.jpegIMG_0612.thumb.jpeg.9a6dff3d817861806c45405adb136d79.jpeg

5 godzin temu, wojtek78555 napisał:

Witam. Czy ktoś z was wie jaki kolor bazowy użyć do pojazdów JNA ( Jugosłowiańska Armia)? Akurat w tym przypadku będę robił chorwackiego BRDM -2. 
Załączam zdjęcia przykładu jak ma wyglądać 

Polecam warsztat kolegi Kamila K.

26 minut temu, Juffre napisał:

Hej, budował ktoś 1S12 od Trumpetera? Interesuje mnie przede wszystkim składalność tego zestawu
https://www.mojehobby.pl/products/P-40-1S12-Long-Track-S-band-acquisition-radar.html?partner_id=9

To bardzo skomplikowany model, ogromna ilość cześć, nowe formy.  Wszystko pasuje tylko pracy z tym jest od groma.

Przynajmniej kwartał intensywnego sklejania. Nie jest to model relaksacyjny.

https://www.youtube.com/watch?v=3kordzGp9so

• Like 1

24 minuty temu, robertmodelarz napisał:

To bardzo skomplikowany model, ogromna ilość cześć, nowe formy.  Wszystko pasuje tylko pracy z tym jest od groma.

Przynajmniej kwartał intensywnego sklejania. Nie jest to model relaksacyjny.

https://www.youtube.com/watch?v=3kordzGp9so

Dzięki. Cieszy mnie, że model jest dobrze spasowany. Kusi mnie on bardzo. Widziałem ten film z kręcącym się radarem. 

• Like 1

• 2 weeks later...

Pytanie do znawców tematu:

Trumpeter w skali 1/72 ma dwa warianty Sturmtiger-a. Wczesny i późny.

Który z nich bardziej pasuje do Powstania Warszawskiego?

W dniu 27.09.2023 o 08:19, Juffre napisał:

Hej, budował ktoś 1S12 od Trumpetera?

a ja podpytam z innej beczki - czy ktoś wie czy Toro Model planuje wydać jakieś "radarowe" kalki ? 

( np 4 cześć "Artylerii rakietowej w WP" )

bo jest Agata...   wcześniej trumpek wypuścił radar do KUBa...    gdzieś kiedyś mi się obiło o uszy że planowali też wydać 1S32 do KRUGa...   potencjał jest  :mrgreen:

Godzinę temu, M.A.V. napisał:

a ja podpytam z innej beczki - czy ktoś wie czy Toro Model planuje wydać jakieś "radarowe" kalki ? 

bo jest Agata...   wcześniej trumpek wypuścił radar do KUBa...    gdzieś kiedyś mi się obiło o uszy że planowali też wydać 1S32 do KRUGa...   potencjał jest  :mrgreen:

Nie są potrzebne :mrgreen:.Ludowe Wojsko Polskie miało bardzo ubogie oznakowanie:D sprowadzające się w przypadku pojazdów gąsienicowych do szachownicy i numeru taktycznego zazwyczaj czterocyfrowego chociaż zdarzały się też trzycyfrowe jak też niewielkie napisy eksploatacyjne. Jeżeli chodzi o pojazdy kołowe, czyli samochody ciężarowe, specjalne - nośniki sprzętu radarowego i łączności to głównie Ural 375D -radar pogodowy MRK1, wóz dowodzenia baterią p.lot. S60 RPK 1 Waza ,oraz radiolinia R412 , była jeszcze stacja IFF 2L22 Parol ale w LWP była montowana na samochodach Tatra 148 , Kama3 4310 - radiolinia R412 oraz KrAZ 255  PRW9 Zofia czyli radar pomiaru wysokości współpracujący właśnie z Agatą:mrgreen:, ba nawet korzystający z jej potężnego generatora :D. Samochody ZiŁ131 to głownie radar P19 wóz antenowy i aparatownia oraz był  jeszcze wcześniejszy  ZiŁ 157K czyli radar P15. Główna trudność to określenie numeru rejestracyjnego pojazdu malowanego standardowo na drzwiach oraz na tylnej burcie/drzwiach zabudowy , a w razie braku miejsca (agregaty, schowki, koło zapasowe) użycie zwykłej kwadratowej tablicy rejestracyjnej. Ten sprzęt był w LWP ściśle tajny i obowiązywał całkowity zakaz fotografowania go , niemniej w muzeach troszkę się go zachowało także można znaleźć te oznaczenia, a Toro robi świetne kalki generyczne, także można spokojnie to zrobić, problem stanowi co innego, tego sprzętu w skali 1/35 raczej nikt nie robi, a  w 1/72 jest  tylko radar P19 i radar 1S32 także chcąc się stać szczęśliwym posiadaczem w/w sprzętu trzeba go sobie zbudować samemu ew, poczekać jak go ktoś opracuje i wyda, ja raczej wybrałem tą pierwszą opcję :lol:, ale niestety pojazdy bazowe do zabudowy tych urządzeń trzeba specjalnie zmodyfikować także np. kupując skrzyniowego Urala 375 z Trumpetera do konwersji na radiolinię R412 trzeba go znacząco przebudować np. wydłużyć mu ramę i znacząco zmodyfikować zbiornik paliwa, Uff ale się rozpisałem :miecz:  Pozdr. A.

• Like 1

9 godzin temu, M.A.V. napisał:

Kalkomanie robi ToroModel do radaru. Wydali to razem z kalkami do Artylerii Rakietowej 

D - 2K12M (SA-6 Gainfull) 1S91M1 radar station. 15th Air Defense Missile Regiment, Gołdap 2016

Edytowane przez robertmodelarz
  • Thanks 1

9 godzin temu, M.A.V. napisał:

A 1S12 nie współpracowało też z Krugiem?

2 godziny temu, Juffre napisał:

Tak radar 1S12 czyli  P40 w LWP nazywany  Agata wraz z wymienionym przez mnie radarem pomiaru wysokości PRW9 Zofia na KrAZie 255 służył obserwacji przestrzeni powietrznej i wstępnego wykrywania celów , a do kierowania ogniem baterii Krug służył już radar 1S32 .

• Like 2

3 godziny temu, robertmodelarz napisał:

Kalkomanie robi ToroModel do radaru. Wydali to razem z kalkami do Artylerii Rakietowej 

D - 2K12M (SA-6 Gainfull) 1S91M1 radar station. 15th Air Defense Missile Regiment, Gołdap 2016

masz racje, jakoś mi to umknęło - wygrzebałem z szuflady i dali w cz.1   :super:

EDIT  ------------------

2 godziny temu, Juffre napisał:

@Adams M1A1 mnie ubiegł - jest dokładnie jak napisał

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 1

11 minut temu, M.A.V. napisał:

masz racje, jakoś mi to umknęło - wygrzebałem z szuflady i dali w cz.1   :super:

Napiszę tak  , mam opracowane wszystkie numery rejestracyjne do opisanych przez mnie pojazdów oraz know-how do ich  zbudowania za wyjątkiem radaru pogodowego MRK1 -bardzo skomplikowana antena a zwłaszcza jej uchwyt oraz zabudowa do RPK1 Waza tam z kolei trzeba wykonać samodzielnie zabudowę (nie ma gotowca), także jakby ktoś  potrzebował to jest :mrgreen:.

• Like 2

14 minut temu, Juffre napisał:

Kusi mnie zrobienie takiej małej galeryjki 1S12 + Krug :) A jak kiedyś wyjdzie 1S32 to wtedy go też dołożyć, najlepiej w polskim malowaniu

A ja zaproponowałbym taki zestaw lub jak wolisz galeryjkę : wyrzutnia 2P24 podczas załadunku rakiety na wyrzutnię z Samochodu Transportowo-Załadowczego 2T6 na pojeździe Ural 375D o coś takiego:

Jak jesteś z Krakowa lub okolic ten pojazd jest tam eksponatem:mrgreen:

• Like 1