Marcin M. Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Ten czas życia coś mikry... Do komory próżniowej to chyba wystarczający, ale przy ręcznym rzeźbieniu może być za krótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Ok dzięki za informacje - poszukam czegoś z większym czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Farby AK kontra reszta świata Buduję model ABRAMSA M1A2 TUSK2 w malowaniu pustynnym Do malowania chcę użyć farby z kupionego jakiś czas temu zestawu Czy farby AK nie gryzą się z farbami TAMIYA, ITALERI? Nie miałem jeszcze do czynienia z farbami tego producenta i nie mam pojęcia jak się zachowują. Na modelu planuję sporo modulacji więc na pewno nie obejdzie się bez domieszek białego, żółtego, czarnego i brązu - wszystko od TAMIYI To samo w kwestii lakieru bezbarwnego (używam go do malowania transparentnego 70% lakieru 30% koloru) - używam akrylowego matu od ITALERI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Takie pytanko mi się nasuwa. Jakim kolorem go malować żeby było dobrze:D wg Tamki powinno się użyć ich farby TS-28 ale to jest przecież olive drab. Mam farbę Vallejo 70894 która nazywa się russian green. I tu pytanie. Czy się nada czy użyć jeszcze innej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Takie pytanko mi się nasuwa. Jakim kolorem go malować żeby było dobrze:D wg Tamki powinno się użyć ich farby TS-28 ale to jest przecież olive drab. Mam farbę Vallejo 70894 która nazywa się russian green. I tu pytanie. Czy się nada czy użyć jeszcze innej? "go" - czyli kogo ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Hehe skopiowalem z warsztatu i nie zwróciłem na to uwagi. Js2 w polskich barwach z okresu II ww Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Witam po 15 latach wracam do wykonywania modeli a nie tylko do teorii. I od razu problem kupiłem dwie farby do modeli amerykańskich, Pactra olive drab i mimo wymieszania jest nadal jasno brązowa a druga to Vallejo 091 USA Olive drab i jest ciemno brązowa, z bardzo delikatnym odcieniu szarości. Pytam czy można to jakoś wymieszać albo macie koledzy patent na innych producentów.Wszystkie porady mile widziane pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Synowie wujka Joego zmieniali odcień tego koloru wiele razy w ciągu wojny. Popatrz na zestaw Lifecolor ile tam jest odcieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Witam po 15 latach wracam do wykonywania modeli a nie tylko do teorii. I od razu problem kupiłem dwie farby do modeli amerykańskich, Pactra olive drab i mimo wymieszania jest nadal jasno brązowa a druga to Vallejo 091 USA Olive drab i jest ciemno brązowa, z bardzo delikatnym odcieniu szarości. Pytam czy można to jakoś wymieszać albo macie koledzy patent na innych producentów.Wszystkie porady mile widziane pozdrawiam OLO weź do słoiczku wrzuć nakrętki może kulki metalowe i dalej próbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Witam po 15 latach wracam do wykonywania modeli a nie tylko do teorii. I od razu problem kupiłem dwie farby do modeli amerykańskich, Pactra olive drab i mimo wymieszania jest nadal jasno brązowa a druga to Vallejo 091 USA Olive drab i jest ciemno brązowa, z bardzo delikatnym odcieniu szarości. Pytam czy można to jakoś wymieszać albo macie koledzy patent na innych producentów.Wszystkie porady mile widziane pozdrawiam OLO W kwestii Olive Drab - polecam ten artykuł http://www.militarymodelling.com/news/article/olive-drab/4536/ Odpuść sobie wrzucanie czegokolwiek do farby. Jak zacznie rdzewieć dopiero sobie kłopotów z farbami narobisz. Vallejo 091 USA Olive drab to bardzo brązowa odmiana Olive Drab (najbardziej brązowa jaką spotkałem) Zastosowałbym ją do przedwojennych pojazdów US. Poniżej - maska malowana humbrollem 155 (20 lat temu), koło pomalowane Valejo 091 Najbardziej polecam (osobista opinia,poparta literaturą) Tamiya XF-62 Best match for wartime colour Should be lightened a bit with ochre Stuart malowany głównie XF-62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 (...)Odpuść sobie wrzucanie czegokolwiek do farby. Jak zacznie rdzewieć dopiero sobie kłopotów z farbami narobisz. (...) Wystarczy zastosować kulki z nierdzewnego materiału i po problemie, a bardzo przydatny to patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 (...)Odpuść sobie wrzucanie czegokolwiek do farby. Jak zacznie rdzewieć dopiero sobie kłopotów z farbami narobisz. (...) Wystarczy zastosować kulki z nierdzewnego materiału i po problemie, a bardzo przydatny to patent. Patentów jest bardzo wiele najbardziej hardcorowy mniej hardcorowy (do zdobycia za 12PLN) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 9,50 PLN : http://exito.sklep.pl/pl/p/AK-INTERACTIVE-678-Steel-Shakers/32605 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Każda kulka w koncu będzie reagowałą (mam na myśli metalową) - czy to rdzą, czy jakoś inaczej. Najlepiej poszukaj kulek szklanych (takie są w sprayach), albo tzw. lawa beads. Te ostatnie dostaniesz w formie korali. Ważne, żeby nie były farbowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Każda kulka w koncu będzie reagowałą (mam na myśli metalową) - czy to rdzą, czy jakoś inaczej.(...). Kulki ze stali nierdzewnej? W końcu może tak - po jakiś kilkudziesięciu latach może... Zamierzasz tak długo przechowywać farbki? Prędzej skończy się okres przydatności farby niż zajdzie jakaś reakcja ze stalą nierdzewną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Mi to się trochę kłóci z ideą kupowania dobrej jakości farb. Ryzyko zawsze jest - lepiej wrzucić coś zupełnie obojętnego dla farby. Wrzucający ołów też twierdzą, że szafa gra i nic się nie dzieje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 A mnie się "nic nie kłóci" Od kilkunastu lat mam w firmie rozmaite farby z przebywającą w nich kuleczką/kuleczkami -jeszcze raz napiszę bo widać nie każdy rozumie - ze stali nierdzewnej i nigdy nie odnotowałem żadnej niepokojącej reakcji. No ale widać jestem niepoprawnym ryzykantem, balansującym na krawędzi tragedii Ale mniejsza z tym - niech każdy robi jak uważa, poza tym pytanie było chyba o kolor a nie o metody mieszania farb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 18 Sierpnia 2016 Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Dziękuję wszystkim za pomoc miłego wieczoru pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 20 Sierpnia 2016 Share Napisano 20 Sierpnia 2016 Witam, szukam interior(wnętrze przedziału bojowego i kierowcy) do Merkavy IV LIC, w necie nic nie znalazłem może ktoś coś wie , jakieś namiary ? Pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 20 Sierpnia 2016 Share Napisano 20 Sierpnia 2016 Znalazłem tak na szybko :, o szczegóły musisz zapytać jakiegoś speca od starozakonnej broni pancernej np. Barthassa Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 20 Sierpnia 2016 Share Napisano 20 Sierpnia 2016 Sory, nie dodałem że szukam zestawu do wykonania wnetrza w Merkawa IV od Akademy 1:35. Pytam czy mozna gdzieś kupić taki zestaw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Nie ma niestety na rynku żadnego zestawu do wykonania wnętrza czołgu Merkawa, w obojętnie jakiej wersji... Pozostaje samoróbka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 O żesz... , to jakieś niedopatrzenie jest, w szoku jestem ! Dziekuje za odpowiedź, wiem że nie ma co szukać :-) Pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 26 Sierpnia 2016 Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Modelarska brać pytanie do was mam. Czy te pojazd nadają się jako pojazdy użytkowane w Polsce? http://www.mojehobby.pl/products/BM-21-Grad-16081346.html http://www.mojehobby.pl/products/Russian-BM-21-Grad-Multiple-Rocket-Launcher.html http://www.mojehobby.pl/products/Russian-2S1-Self-propelled-Howitzer.html http://www.mojehobby.pl/products/SAM-6-Antiaircraft-Missile.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi