Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.08.2020 o 11:52, Klapouch napisał:

Czy PzKpfw II auf B walczył w Afryce?

Nigdzie w materiałach książkowych nie spotkałem się z tą wersją w Afryce. Wersja ausf.C tak, ale już z kopułą D-cy lub po modernizacji lub obie te wersje w pojedynczym pojeździe. 

W dniu 29.08.2020 o 16:59, bulik58 napisał:

Pz.Kpf.Wgn.II Ausf B (Chasis Number range 24001 to 26000) in DAK

Panzerkampfwagen II (2 cm) (Sd.Kfz.121) - Ausfuehrung B, Fahrgestell Nummer Serie 24001 - 24569 & 25001 - 25058

Pozdrawiam

Krzysztof

• Thanks 1

• 2 weeks later...

Jestem w posiadaniu adlera ad7770, często spotykamy lekkie usterki które można naprawić ale wiem zepsucie się tego aerografa to jest tylko kwestia czasu, a części zamienne tak jak iglica, dysza od adlera nie są dostępne. poleciłbym I ktoś jakiś dobry aerograf z ceną poniżej 160 zł?

Oraz Czy ktoś wie czy ta dysza aby pasowała też do AD 7770?

https://www.aerograf-fengda.pl/pl/p/Dysza-Fengda-BD-41-do-wkrencania-0%2C25-mm/3226

5 godzin temu, Szkielzu napisał:

Jestem w posiadaniu adlera ad7770, często spotykamy lekkie usterki które można naprawić ale wiem zepsucie się tego aerografa to jest tylko kwestia czasu, a części zamienne tak jak iglica, dysza od adlera nie są dostępne. poleciłbym I ktoś jakiś dobry aerograf z ceną poniżej 160 zł?

Oraz Czy ktoś wie czy ta dysza aby pasowała też do AD 7770?

https://www.aerograf-fengda.pl/pl/p/Dysza-Fengda-BD-41-do-wkrencania-0%2C25-mm/3226

Żeby odpowiedzieć na to pytanie musisz znać średnicę i długość gwintu dyszy.  Aerografy, które wymieniłeś to chińczyki. Najlepiej podjechać do sklepu z aerografem i zobaczyć czy pasuje. Czasem gwint pasuje, ale  dysza jest za długa i nie można przykręcić osłony dyszy. W cenie, którą wymieniłeś nie kupisz markowego aerografu. Jeżeli trafisz na dobry egzemplarz pseudo-IWATY - to posłuży parę lat. 

Zobacz tu co mają:

https://www.fine-art.com.pl/

https://sklep.skleptechniczny.pl/produkty/lakiernictwo/aerografia/aerografy,2,26355

Mam pytanie, czy transporter SdKfz 250 w wersji 8 czyli z armatą 7,5cm był tylko w wersji Neu ? Czy występował także w wersji Alt np. jako prototyp ? 

SdKfz 250-8 11.jpg

Edytowane przez Cypis

W dniu 15.09.2020 o 22:45, Cypis napisał:

Mam pytanie, czy transporter SdKfz 250 w wersji 8 czyli z armatą 7,5cm był tylko w wersji Neu ? Czy występował także w wersji Alt np. jako prototyp ? 

SdKfz 250-8 11.jpg

W mojej literaturze brak takiej informacji.  Były tylko - tak jak piszesz w wersji Neu.

Edytowane przez robertmodelarz

Co prawda krótko i w pogańskim języku, ale napisali:

Źródło:  Wydawnictwo Militaria 173 SdKfz 250 Vol.I  Janusz Ledwoch (fotka z Internetu)

Edytowane przez robertmodelarz

Robertmodelarz , tak wiem , że u Ledwocha jest informacja , że stosowano oba typy pojazdów , tylko , że nigdzie nie mam na to potwierdzenia . Zdjęć nie znalazłem , ale może ktoś ma jakąś informację typu info z zakładów itp.

W dniu 15.09.2020 o 22:45, Cypis napisał:

W dniu 10 listopada 1943 roku AHA/In 6 ogłosił w H.T.V.B1. że le.Schuetz.Panz.Wg. (7,5 cm) (Sd.Kfz.250 / ? był "eingefuehrt" (przyjęty do wojska jako wyposażenie standardowe) z Anforderungszeichen (numer zamówienia) K3160 i rysunkami o numerach 021B898 Ausf.A i 021B898 AusLB.

Zwykle zasada była taka, że element wyposażenia musiały pomyślnie przejść próby wojskowe, zanim mógł być „eingefuehrt”. 
Jednak w listopadzie 1943 roku  - Le.Schtz.Pz.Wg. (7,5 cm) (Sd.Kfz.250 / 8 ) nie wszedł jeszcze do produkcji seryjnej, a kiedy to nastąpiło, był to już Ausf.B. 

Dlatego to powiadomienie AHA / ln 6 może być wskazówką, która podobnie jak reszta le.SPW (Sd.Kfz.250) wyprodukowano i przetestowano co najmniej jeden,  jeśli nie kilka próbnych pojazdów SPW (7,5 cm) (Sd.Kfz.250 / 8).

Niestety jak zwykle nie ma prostych odpowiedzi TAK lub NIE.

Pozdrawiam
Krzysztof

46 minut temu, _OldMan_ napisał:

Pionowy "dzynks" - tym leci farba, poziomy - tym leci powietrze.

Tak w skrócie to podciśnienie zasysa farbę ze zbiornika.

maxresdefault.thumb.jpg.7ece907ba40344573b67ea822294fe18.jpg

a na przykład to?

to ma tylko rurkę pod dyszą i dziurę obok

2 godziny temu, _OldMan_ napisał:

Pionowy "dzynks" - tym leci farba, poziomy - tym leci powietrze.

Tak w skrócie to podciśnienie zasysa farbę ze zbiornika.

Ale jakim cudem farba przez pionową rurkę jak to nie jest podłączone do żadnego źródła powietrza. Aerograf jest podłączony ale ten słoik jest tylko przyczepiony więc jak

Chyba kolega to jest humanista, albo spał na fizyce. 

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Mechanika_p%C5%82yn%C3%B3w

Tak samo jak w samolocie na dużej wysokości, przez małą dziurkę wyśśie  człowieka na zewnątrz. Dekompresja i przez to różnica ciśnień. 

4 minuty temu, robertmodelarz napisał:

Chyba kolega to jest humanista, albo spał na fizyce. 

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Mechanika_płynów

Tak samo jak w samolocie na dużej wysokości, przez małą dziurkę wyśśie  człowieka na zewnątrz. Dekompresja i przez to różnica ciśnień. 

dzięks

Godzinę temu, Irgr napisał:

Miał ktoś może styczność z FC Model Trend?

Miałem, polecam. Świetnie zrobione rzeczy - przynajmniej te które kupiłem.

Na fakturze dodanej do modelu otrzymujesz bonus - wydrukowany karton z racją żywnościową :)

Co do przesyłki - znajdź kogoś do wspólnych zakupów.

• Thanks 1

16 godzin temu, martinello napisał:

Miałem, polecam. Świetnie zrobione rzeczy - przynajmniej te które kupiłem.

Jest szansa na jakieś fotki? Ciekawią mnie drukowane siatki na grille oraz klamry itp. drobne elementy.

Ammo Mig reklamowało się na swojej stronie że kilka produktów FC ModelTrend pod szyldem Ammo wkrótce trafią do sprzedaży, ale od miesięcy mają to cały czas Out of stock i zaczynam podejrzewać że im coś nie wyszło w tej współpracy. Szkoda bo była nadzieja że będą tanio i łatwo dostępne w kraju :/