Kolekcjoner WP Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 Czy to jest BWP-1?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 Tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 Zastanawiam się nad kolorem pojazdu ze zdjęcia. Pojazd należy do 1 Kanadyjskiej Dywizji Piechoty. Zdjęcie zrobione na Sycylii 1943 roku. Z tego co wyczytałem do ta Dywizja została przetransportowana wprost ze Szkocji stąd pojazd powinien być pomalowany Khaki Green. Jednak w numerze 165 Wydawnictwa Militaria ten pojazd na barwnej planszy jest przedstawiony w kolorze Light Stone Sand. Ktoś podejmie się interpretacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 Temat u nas mocno niszowy. Może trzeba zapytać na forach brytyjskich albo za oceanicznych. Gdybym ja miał sam decyzję podejmować to kierował bym się raczej własną logiką a nie barwną planszą z Militariów. Ewentualnie można spróbować sprawdzić w źródłach z których korzystał autor (autorzy). Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 Mam pytanie jakim kolorem malowano te czołgi? Wiem ze olive drab tyle ze jest roznego rodzaju Interesuja mnie farby italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 A tak przy okazji Hetzera malowano Panzer Yellow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 Godzinę temu, DamianosPL napisał: Mam pytanie jakim kolorem malowano te czołgi? Wiem ze olive drab tyle ze jest roznego rodzaju Interesuja mnie farby italeri. Z tego co przedstawiłeś z tych farb wyraźne będzie to ten środkowy Opisany jako US Army te dwa pozostałe są do malowania samolotów czyli USAAF/USAF . Tyle A odnośnie tych hitlerowskich tanków to wszystkie były malowane w fabryce kolorem bazowym czyli tym tam Dunkelgelb aczy Dunkeltan a dopiero na froncie były nakładane pozostałe kolory kamuflażu. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 20.11.2021 o 21:33, DamianosPL napisał: Mam pytanie jakim kolorem malowano te czołgi? Wiem ze olive drab tyle ze jest roznego rodzaju Interesuja mnie farby italeri. M-3 Lee były malowane tym samym kolorem co Shermany polecam podkład bidacy jednocześnie kolorem bazowym https://www.mojehobby.pl/zdjecia/1/7/9/4235_rd.jpg Myślę, że planujesz osiągnąć taki efekt Kolor bazowy mieszasz z białym i rozjaśniasz górne i wystające powierzchnie. W dniu 20.11.2021 o 21:38, DamianosPL napisał: A tak przy okazji Hetzera malowano Panzer Yellow? Podobnie w przypadku Hetzera: AK interactive AK interactive Dunkelgelb Ral 7028 Dark Yellow Surface Primer 3rd generation - 100ml - AK11245 Rozjaśnianie dodanym białym Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 23 Listopada 2021 Share Napisano 23 Listopada 2021 W dniu 20.11.2021 o 23:26, robertmodelarz napisał: M-3 Lee były malowane tym samym kolorem co Shermany polecam podkład bidacy jednocześnie kolorem bazowym https://www.mojehobby.pl/zdjecia/1/7/9/4235_rd.jpg Myślę, że planujesz osiągnąć taki efekt Kolor bazowy mieszasz z białym i rozjaśniasz górne i wystające powierzchnie. Podobnie w przypadku Hetzera: AK interactive AK interactive Dunkelgelb Ral 7028 Dark Yellow Surface Primer 3rd generation - 100ml - AK11245 Rozjaśnianie dodanym białym A te podkłady od AK dobre są chodzi o 3 generację? W jakiej proporcji to rozcienczac i jakie cisnienie. Mam dysze tylko 0.3 niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 Cześć Szybkie pytanko - z jakiego modelu najłatwiej zrobić indyjskiego T-90, o takiego: Indyjski T-90S trumpetera ( https://www.mojehobby.pl/products/Indian-T-90S-MBT.html ) odpada, bo ma odlewaną wieżę... Może ten -> https://www.mojehobby.pl/products/Russian-T-90SA-MBT.html Niby Algierski, ale chyba bardziej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 2 godziny temu, martinello napisał: Cześć Szybkie pytanko - z jakiego modelu najłatwiej zrobić indyjskiego T-90, o takiego: Indyjski T-90S trumpetera ( https://www.mojehobby.pl/products/Indian-T-90S-MBT.html ) odpada, bo ma odlewaną wieżę... Może ten -> https://www.mojehobby.pl/products/Russian-T-90SA-MBT.html Niby Algierski, ale chyba bardziej pasuje. Spawana wieża jest OK, trochę inny jest układ wyrzutni granatów dymnych. Indianin ma tylko lemiesz do samookopywania nie ma mocowań trału na przodzie kadłuba. To chyba najłatwiejsza przeróbka - spoko dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 13 godzin temu, DamianosPL napisał: A te podkłady od AK dobre są chodzi o 3 generację? W jakiej proporcji to rozcienczac i jakie cisnienie. Mam dysze tylko 0.3 niestety. Dobre są -można malować bardzo cienkimi warstwami. Rozcieńczyć ok 60 % farba, thiner 40% -ciśnienie w okolicach 1bar (12-14PSI). zobacz jak kryje. Możesz malować techniką black and white lub color modulation. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 W dniu 20.11.2021 o 14:36, Maciej R napisał: Zastanawiam się nad kolorem pojazdu ze zdjęcia. Pojazd należy do 1 Kanadyjskiej Dywizji Piechoty. Zdjęcie zrobione na Sycylii 1943 roku. Z tego co wyczytałem do ta Dywizja została przetransportowana wprost ze Szkocji stąd pojazd powinien być pomalowany Khaki Green. Jednak w numerze 165 Wydawnictwa Militaria ten pojazd na barwnej planszy jest przedstawiony w kolorze Light Stone Sand. Ktoś podejmie się interpretacji? To brytyjski pojazd: Ammo of MIG Farba akrylowa British 1944-45 Olive Drab - SSC 15 - 17ml Numer katalogowy: A.MIG-0112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 Dzięki. Właśnie kończę (?) mojego T-90 ms z trumpetera, robię go z pudła, bez brudzenia na prezent i została mi metalowa lufa i gąski friula. Więc trzeba do tych dodatków dokupić model, a że z definicji nie chce radzieckiego, to muszę kombinować z użytkownikiem indyjskim, algierskim lub kuwejckim.. A to indyjskie malowanie ze zdjęcia jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 Dzięki. Lufa, granatniki i mocowanie tralu - ogarnę bez problemu. Kwestia czy była taka sama optyka i dodatkowe wyposażenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Listopada 2021 Share Napisano 25 Listopada 2021 (edytowane) No i fajnie Koncentruję się na zdjęciu 6 i 8, bo zamawiającemu (małżonce) "spodobały się kolorki" Edytowane 25 Listopada 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Potrzebuję kolorów polskich Leopardów 2A5. Kamuflaż to kolory Nato? Słyszałem, że wanna i koła są w jakimś niemieckim kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 5 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Potrzebuję kolorów polskich Leopardów 2A5. Kamuflaż to kolory Nato? Słyszałem, że wanna i koła są w jakimś niemieckim kolorze. Hataka Greyish Sand, Hataka Greyish Green i jakiś NATO Black. Wanna i koła NATO Green. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 27 minut temu, TAW napisał: Hataka Greyish Sand, Hataka Greyish Green i jakiś NATO Black. Wanna i koła NATO Green. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Potrzebuję kolorów polskich Leopardów 2A5. Kamuflaż to kolory Nato? Słyszałem, że wanna i koła są w jakimś niemieckim kolorze. Żeby zróżnicować zielony kolor kół i wanny proponuję siknąć je Tamiya XF-67 Nato Green. Góra zielony tak jak napisano powyżej Hataka Greyish Green 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: Żeby zróżnicować zielony kolor kół i wanny proponuję siknąć je Tamiya XF-67 Nato Green. Góra zielony tak jak napisano powyżej Hataka Greyish Green Akurat mam w składziku Nato Green od Hataki, także to jego użyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Żeby zróżnicować zielony kolor kół i wanny proponuję siknąć je Tamiya XF-67 Nato Green. Góra zielony tak jak napisano powyżej Hataka Greyish Green 2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Akurat mam w składziku Nato Green od Hataki, także to jego użyję. Zauważ, że Naczelny Podpowiadacz Forum rekomenduje farbę Tamiya nie Hataka. Może nie zadziałać. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Ja ostatnio malowałem goździka farbami Hataka - ale po wcześniejszym malowaniu tamiya nato green, jakoś się udało nawet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 (edytowane) Cześć wszystkim, buduję obecnie Panterę z wnętrzem z '45 roku i aktualnie jestem na etapie przygotowań do malowania amunicji. Wiem, że pod koniec wojny, Niemcy odeszli od mosiężnych łusek na rzecz stalowych. Pytanie - na jaki kolor malowano te łuski (o ile malowano). Druga kwestia... Widziałem na zdjęciach, że Sprgr. 42 miały pocisk pomalowany na zielono- czy tak było w rzeczywistości i czy jest gdzieś informacja o tym jaki to dokładnie był kolor ? @meser262czy istniały jakieś rozkazy dotyczące tej kwestii? Edytowane 30 Listopada 2021 przez eLCe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 Dzień dobry, Poprzednia prośba zyskała odpowiedź, więc proszę ponownie. Udało mi się nabyć oryginalne zdjęcie wykonane przez Niemców w Kaletach. Widać jak poprzednio komisariat Straży Granicznej a pytam o pojazd na zdjęciu. Ktoś, kto się zna na niemieckich może odpowie. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi