Skocz do zawartości

MiG 23ML, Kp, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Kontynuując cykl "Niedzielny poranek z  kawą i galerią" wrzucam fotki MiG-a 23ML ulepionego z zestawu Kp (oryginalnie RV Aircraft) w bardzo efektownym malowaniu libijskim :mrgreen:.   Sam model to ogólnie paździerz II klasy (I klasa zarezerwowana jest dla innego modelu RV :chytry:) i w ogóle nie polecam - model ciężki w budowie, sporo rzeźby po szpachli i CA, odtwarzanie linii podziałowych i nitów.   Model wzbogaciłem blaszkami Eduarda -wszelkiej maści antenki i czujniki,  celownik i pasy na fotelu. Uzbrojenie to R-60 wraz z belkami z modelu 21-nki Eduarda, rakiety R-23R z Reskita. Koła pozostawiłem oryginalne, choć był plan na żywiczne (wymiana związana ta była z błotnikiem na przednich kołach, ale okazało się że libijskie 23-ki "jeździły" bez tej blachy, więc jestem jakieś 35 zeta do przodu :yahoo:)

MiG 23ML,  Libijskie Siły Powietrzne, Baza Lotnicza Bengazi - Benina, Libia, lata 80-te XX w.

UA4sLaW.jpg

jgVAnAO.jpg

VUK4pML.jpg

QwLaypd.jpg

Bnk5nmI.jpg

bEi2LL8.jpg

ISNPCfF.jpg

Y2rnwdD.jpg

Am1toSC.jpg

LjcCGco.jpg

YVBKTCF.jpg

Ebr2IzN.jpg

uF5aGOq.jpg

NjFmO6Q.jpg

PdW6jiM.jpg

SaaXeAj.jpg

b0CkLCa.jpg

kMyGbWS.jpg

u86y7bw.jpg

bTzY9bF.jpg

mvfiklt.jpg

Kl7Hfmy.jpg

BKaWdVW.jpg

L2oWmHE.jpg

I w odrobinkę szerszym gronie:

Y92e9a6.jpg

IjdJLYj.jpg

r06zshH.jpg

I chyba tym modelem zakańczam tworzenie "libijskiego komponentu lotniczego":

L9sSPE1.jpg

QY37aWP.jpg

YeCZeS7.jpg

uF5aGOq.jpg

oraz "libijskiego komponentu wiatracznego"

4sc1xjo.jpg

LkkZIpO.jpg

5GtZi1D.jpg

Jak coś jeszcze w temacie ulepię, to nie omieszkam poinformować :szczerbol:

A teraz pora na kawę

:kawa:

i komentarze  :lama:

Edytowane przez abtb
  • Like 23

Jako pamiętający czasy pułkownika Kadafiego i jego Dżamahiriji ludowej nie zgadzam się na zakończenie wątku libijskiego. Przypominam o Migu - 25 tym. Co prawda juz  był nie taki kolorowy ale bez niego temat jest niezakończony. Te kolorowe ładne stadko czeka na swojego najwiekszego przedstawiciela.

• Thanks 1

Piękny zestawik! :super:

12 godzin temu, Maxy napisał:

Jako pamiętający czasy pułkownika Kadafiego i jego Dżamahiriji ludowej nie zgadzam się na zakończenie wątku libijskiego. Przypominam o Migu - 25 tym. Co prawda juz  był nie taki kolorowy ale bez niego temat jest niezakończony. Te kolorowe ładne stadko czeka na swojego najwiekszego przedstawiciela.

Muamarowi K to już chyba wszystko jedno.

• Thanks 1

Bardzo efektowny model, jak na taką "słabiznę". Nie jestem miłośnikiem tej egzotyki, ale Twoje "maleństwa" robią robotę. Zazdraszczam :szok:

Oczywiście, że brak jeszcze jednego typu: dzielnych adwersarzy f-czternastek znad Wielkiej Syrty w 1981r., czyli Su-22...

• Thanks 1

Dziękuję bardzo wszystkim za opinie :piwo:

A tak kończą 23-ki w bazie Bengazi-Benina

mgJhfDb.png

Jednakowoż panowie

23 godziny temu, Maxy napisał:

Przypominam o Migu - 25 tym. Co prawda juz  był nie taki kolorowy ale bez niego temat jest niezakończony.

17 godzin temu, mig napisał:

MiG-25 również powinien znaleźć się w komponencie libijskim

nalqRG5.jpg

Bo jak wy to sobie wyobrażacie - tyle modeli w tak charakterystycznym malowaniu a tu stoi  szary wóz z węglem czyli MiG 25. Toż to kolorystycznie absolutnie się nie spina :haha:

Choć z drugiej strony, mam gdzieś z tyłu hangaru zrobioną 25-kę z Condora. I w sumie - kto mi zabroni przemalować ją w takie kamo :wink:

10 godzin temu, JJ62 napisał:

Oczywiście, że brak jeszcze jednego typu: dzielnych adwersarzy f-czternastek znad Wielkiej Syrty w 1981r., czyli Su-22...

To jeszcze nawet by pasowało: 

EHntgFm.jpg

ale skąd ja na miłość boska wezmę jakiś paździerzowaty model  Su 22 :hmmm: 

Tak czy siak - na razie skręcam w zupełnie innym kierunku :mrgreen:

Jeszcze raz wielkie dzięki panowie :piwo:

P.s.

Dla poszukujących natchnienia polecam:

iHEaasd.jpg

fKNBIvm.jpg

juLoO7U.jpg

:odlot:

Edytowane przez abtb

45 minut temu, abtb napisał:

ale skąd ja na miłość boska wezmę jakiś paździerzowaty model  Su 22 :hmmm: 

Chwaliłes się że masz Panterę w składziku, a jak za bardzo (za mało) paździerzowa ty, to możesz kupić zawsze ..... KP

• Haha 1

Godzinę temu, Moses napisał:

Chwaliłes się że masz Panterę w składziku,

Przestań rozpowiadać takie rzeczy, bo zaraz znajdzie się grupa rządnych nowych galerii modelarzy i zacznie na mnie naciskać w temacie :haha:

7 godzin temu, abtb napisał:

Bo jak wy to sobie wyobrażacie - tyle modeli w tak charakterystycznym malowaniu a tu stoi  szary wóz z węglem czyli MiG 25. Toż to kolorystycznie absolutnie się nie spina 

Ale jak taki szary MiG-25 wyróżniałby się na tle tych kolorowych samolotów. 

Su-22 masz dwa paździerze do wyboru Pantera i Kp.