abtb Napisano Niedziela o 04:05 Share Napisano Niedziela o 04:05 (edytowane) Obiecałem - to "wklejam" kolejne fotki do niedzielnej porannej kawy Model powstał w ramach konkursu "1940 - 85 rocznica" odbywającego się na sąsiednim forum. Sam model całkiem spoko, choć tu i ówdzie trzeba podkitować. Kalki jeszcze nie Cartografa ale dają radę (choć piją chemię jak beton wodę w lipcu na budowie ). Uwaga techniczna - fotki wyszły mi całkiem znośnie aczkolwiek załapał się na nie nieproszony gość pod postacią białego paproszka na prawej burcie Junkers Ju 87B-1 Stuka, 9./Sturzkampfgeschwader 51, lotnisko Norrent-Fontes, sierpień 1940r, Francja A że ów Stukas to drugie skrzypce w "kwartecie francuskim" wklejam kilka fotek z Messerschmitt-em Bf 109E-4 Franza von Werry, I/JG 3, Samer, Francja, sierpień 1940r: I na dziś tyle Edytowane wczoraj o 06:21 przez abtb wykreślenie tłumaczenia z niemieckiego na polski 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Niedziela o 05:26 Share Napisano Niedziela o 05:26 Elegancki model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Niedziela o 07:01 Share Napisano Niedziela o 07:01 Samolot w sam raz dla "naszych chłopców" 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Niedziela o 08:23 Share Napisano Niedziela o 08:23 Godzinę temu, Grzes napisał: Samolot w sam raz dla "naszych chłopców" Akurat z mojego miasta jeden latał na Ju-87.Zaginął podczas lotu bojowego nad Rumunią w 1944. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Niedziela o 09:09 Autor Share Napisano Niedziela o 09:09 Chciałbym delikatnie zasugerować że liczę na opinie o wykonanym modelu a nie deklaracje polityczne i manifestacje własnych poglądów ideologicznych 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Niedziela o 09:27 Share Napisano Niedziela o 09:27 Przepraszam panie Tomaszu. Podałem tylko fakt historyczny. Było dwóch obywateli mojego miasta którzy służyli w Lufwaffe. Jeden skończył tak jak podałem powyżej a drugi zestrzelony pod Kurskiem po odniesieniu 101 zwycięstwa.Przeżył ale już nie latał. O modelu już pisałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Niedziela o 12:32 Share Napisano Niedziela o 12:32 Świetny Junkers. I jeszcze wczesny . W parze z Emilem wyglądają bardzo dobrze . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano Niedziela o 16:56 Share Napisano Niedziela o 16:56 Bardzo przyjemny w odbiorze. Gratuluję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano Niedziela o 17:13 Share Napisano Niedziela o 17:13 Bardzo ładna Sztuka. Duży plus za genialną modulację kolorów - nie jest agresywna, czy przesadzona, ale taka idealna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Niedziela o 17:57 Share Napisano Niedziela o 17:57 Elegancki Stukas moje pytanie brzmi: czy robi wziuuuu jak nurkuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Niedziela o 18:59 Share Napisano Niedziela o 18:59 Godzinę temu, jachud3 napisał: czy robi wziuuuu jak nurkuje Myślę że robi, na bank był oblatany . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano Niedziela o 20:18 Share Napisano Niedziela o 20:18 Myślę, że nie wziuuuje , nie widzę turbinki. Według mojego skromnego zdania - udany Stuka. Mam natomiast pytanie odnośnie opisu (może i pierdoła, ale w różnych mediach aż roi się od radosnych tłumaczeń rodem z chipsów): 16 godzin temu, abtb napisał: 9./Sturzkampfgeschwader 51 (51-wsza Eskadra Szturmowa) Na pewno? Zapis wskazuje na 9 eskadrę 51 pułku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano wczoraj o 06:20 Autor Share Napisano wczoraj o 06:20 Dziękuję BARDZO za opinie 10 godzin temu, Baas ArK napisał: Myślę, że nie wziuuuje , nie widzę turbinki. Bardzo celna uwaga 10 godzin temu, Baas ArK napisał: Na pewno? Zapis wskazuje na 9 eskadrę 51 pułku. Tak?! To proszę bardzo i zostawiam oryginalny zapis z instrukcji Airfixa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano wczoraj o 10:31 Share Napisano wczoraj o 10:31 4 godziny temu, abtb napisał: zostawiam oryginalny zapis z instrukcji Airfixa Instrukcje... Kopalnie merytorycznej wiedzy na temat historii, a przede wszystkim malowań . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 godziny temu Autor Share Napisano 23 godziny temu Godzinę temu, barszczo napisał: Kopalnie merytorycznej wiedzy na temat historii, a przede wszystkim malowań Właśnie dla tego ufam tylko instrukcjom 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu No przecież producent nie bierze sobie malowań z głowy, i dokładnie studiuje dostępne materiały, aby zgodność historyczna i merytoryczną została zachowana w jak największym stopniu, prawda? PRAWDA? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu Chwacko zrobiony, podoba się bardzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu Podziwiam wytrwałość, bo niestety jest to te gorsze oblicze Airfixa jeśli chodzi o jakość i wylewa się to na każdym kroku- od mydła w kokpicie aż po oszklenie. A już tym bardziej zazdroszczę, bo mnie się nie udało i będzie kolejne podejście do wrześniowca. Ładnie też Ci się udało zgrać przód, zwłaszcza że tam trzeba niezłe akrobacje powyczyniać żeby to się wszystko zeszło i się nie wstydzić rezultatu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu Bardzo fajny hitlersyn i taki niecenzuralny bo z symbolem NIEszczęścia na ogonku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu 12 minut temu, Artek82 napisał: Bardzo fajny hitlersyn i taki niecenzuralny bo z symbolem NIEszczęścia na ogonku Wiem, że obecnie wiele osób jest przyzwyczajonych do cenzurowania modeli ( np. przez FB ) ale.... Cenzura znaków i symboli totalitarnych na modelach historycznych pojazdów/wynalazków ( i nie tylko) to jakiś obłęd i szaleństwo i robienie się bardziej papieskim od papieża. Taka była historia i tego żaden kretyn z UE, USA, ZSRR czy Galaktycznego Senatu Republiki nie zmieni. Mało tego należy ją pokazywać, bo za 30 lata ludzie nie będą wiedzieć co dany znak znaczy i zacznie się przeinaczanie tejże historii, albo co gorsza niszczenie jej na zachowanych oryginałach (jak niestety często już to ma miejsce na Zachodzie Europy, gdzie na rynku kolekcjonerskim niszczy się Waffenmenty i swastyki na egzemplarzach z epoki bo rażą kogoś w oczy i "są zabronione", czy jak na różnych grupach ze starociami kretni się odpalają jak ktoś wystawi zdjęcie czy inny artefatk z III Rzeszy by to zniszczyć). Niestety, ale pojawiają się już sytuacje, że ludzie są oburzeni, że w MUZEUM swastyka nie jest zakryta, albo że istnieje muzeum w którym 90% eksponatów jest z "wiatraczkiem", czy też w projektach historycznych/edukacyjnych (np. rekonstrukcja) się pokazuje emblematy III Rzeszy czy innego zbrodniczego państwa/formacji. Owszem jak jakiś kretyn tatuuje sobie Runy SS, swastyki i inne emblematy III Rzeszy, tryzuby OUN-UPA, znaczki Cesarstwa Japonii czy gwiazdy i młoty z sierpami Związku Radzieckiego lub parszywe mordy zbrodniarzy, to takie osoby winno się "usypiać" na miejscu kilkoma gramami ołowiu. A co do swastyki to Cię zaskoczę, ale Niemcy ją ukradli nam i to na bezczelnego. Bo swastyka pod kątem 45* była używana na potęgę w II RP od roku 1919 i to nie tylko w formacjach związanych z wojskami górskimi ;). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu Zakazy publikacji symboli mają różny kontekst. Myślę, że pomijanie go i wrzucanie ich wszystkich do jednego worka jest podobnym błędem, jak bezrefleksyjna cenzura. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu Zgadzam się z @greatgonzo, są różne konteksty i różne sytuacje, problem jest dużo bardziej złożony, jak w życiu… z jednej strony mamy osoby o bardzo prostym - czy prostackim - widzeniu historii, co już któryś raz z rzędu jeden z kolegów zaprezentował także w tym wątku powyżej, a z drugiej sytuacje na które nie ma prostych odpowiedzi a granice są bardzo cienkie. Są grupy rekonstrukcyjne i z pozoru jest to odtwarzanie historii, a z drugiej zaczynam od jakiegoś czasu zauważać że w w tych środowiskach pojawia się fascynacja III Rzesza, SS itd i czasem jakaś chora „podskórna” gloryfikacja. Także na grupach na FB widzę niekiedy kompletne oderwanie kontekstu i czasem uwielbienie nazistowskich emblematów czy postaci. Często widzę to np. w przypadku Otto Cariusa. Może jednak czasem lepiej dmuchać na zimne, niż żeby te symbole i związane z nimi konotacje się nie strywializowały i straciły swoje prawdziwe znaczenie i wagę. Z innej beczki widać to już dokładnie w Polsce, gdzie znak Polski Walczącej już funkcjonuje z jednej strony jako gadżet - naklejka na zderzaku samochodu, nadruk na t-shircie czy malowidło na sklepie, a z drugiej jest zawłaszczany przez nacjonalistów i kiboli. Z symbolu, który w swoim czasie był świętością i tak był (i nadal powinien być) traktowany, przez ludzi którzy oddawali za niego życie stał się już praktycznie instrumentalnie traktowanym znaczkiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, Albatros napisał: co już któryś raz z rzędu jeden z kolegów zaprezentował także w tym wątku Znowu ja? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 15 minut temu, Xmen napisał: Znowu ja? Nie, absolutnie, chodzi mi o kolegę od „Naszych chłopców”. Ty akurat bardzo słusznie przywołałeś fakty, które pokazują, że ludzkie losy bywają bardzo trudne i skomplikowane, a decyzje, które człowiek musi podejmować w trudnych czasach bywają tragiczne. Ale chyba za bardzo off top się zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drab Napisano 40 minut temu Share Napisano 40 minut temu Zgadzam się ze wszystkim co zostało tu napisane o swastyce (w muzeach, w grupach rekonstrukcyjnych, na obrazach/pudełkach), więc nic tutaj więcej nie da się dopisać. Natomiast co się tyczy znaku Polski Walczącej to chodziło pierwotnie o to aby symbol ten był widoczny w przestrzeni publicznej. Tak samo dziś, tak więc nie powinniśmy być temu przeciwni , że jest naklejką na samochód (im będzie bardziej widoczny, tym będzie bardziej rozpoznawalny, tym znajomość, miejmy nadzieję, historii będzie większa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi