MAREK74 Napisano Środa o 22:52 Share Napisano Środa o 22:52 Czołem, przedstawiam ostatnio ukończony model. Jest to F-104C, o numerze seryjnym 56-0891, pierwszy oficjalnie dostarczony F-104C do bazy George AFB 479. TFW 16 października 1958, gdzie nadano mu nazwę „Really George”. Latał nim dowódca jednostki, płk George Laven JR, który w czasie II wojny światowej latał na P-38 (o nazwie "Itsy-Bitsy"). Po wojnie latał na F-84, F-100C, F-104c, F-110A. Podobno spersonalizowany schemat malowania jego F-104 wywołał pewne zamieszanie, gdy rachunek za dodatkowe, niestandardowe malowanie został przedstawiony przez Lockheeda Siłom Powietrznym. Dowództwo Lotnictwa Taktycznego nie było także zachwycone takim krzykliwym malowaniem i po pewnym czasie samolot dostał bardziej charakterystyczne dla tej jednostki malowanie. F-104 w wersji C był samolotem myśliwsko - bombowym i pod kadłubem mógł przenosić uzbrojenie bombowe (także bombę nuklearną). Utrzymano jednak jego możliwości jako myśliwca. W tym celu zaprojektowano podwójną (w układzie katamaran) wyrzutnię pocisków AIM-9 i mój model jest w konfiguracji z takim właśnie uzbrojeniem. W latach 1966 -1967 samolot był zbazowany w 435th TFS, 8th TFW gdzie miał kamuflaż SEA - "Snoopy Sniper". Następnie przeniesiony do 198th TFS Puerto Rico ANG. Ostatecznie w sierpniu 1975 został wykreślony z rejestru i przekazany na lotnisko Sky Harbor w Phoenix w Arizonie. Informacje zaczerpnięte z internetu, głównie ze strony: https://916-starfighter.de. Model nie sprawiał problemów przy budowie. Spasowanie dobre, choć mając na uwadze wykończenie NMF trzeba było popracować nad niektórymi łączeniami, zwłaszcza przy wlotach powietrza. Wykorzystałem dodatki Eduarda (blaszki i rakiety), Quinta Studio, Master (rurka pitota), LP Models (drabinka), Metallic Details (ramki oszklenia). Początkowo do malowania chciałem wykorzystać produkty AK Xtreme Metal ale się poddałem... Zrobiłem tak: Podkład szary, następnie czarny GX2, na to MR.color SM201 i mgiełki Alclad airframe aluminium. Potem Sidolux, kalki, znowu Sidolux i lakier bezbarwny GX100. Następnie szlifowałem, lakierowałem i polerowałem, by film od kalkomanii nie rzucał się za bardzo w oczy. Link do warsztatu: Warsztat F-104C Starfighter Co do zdjęć to niestety nie umiem zrobić lepszych. Miałem problem z balansem bieli. Nie mogłem go dobrze ustawić i w końcu ustawiłem go na Auto Zapraszam do oglądania i komentowania. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano wczoraj o 03:51 Share Napisano wczoraj o 03:51 Nie ma co dużo pisać, wyszedł świetnie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano wczoraj o 04:36 Share Napisano wczoraj o 04:36 Piękny i kolorowy jak Papuga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano wczoraj o 05:06 Share Napisano wczoraj o 05:06 Model wyzwanie pod względem kolorystycznym. Wygląda rewelacyjnie, bardzo ładna praca, podoba się bardzo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano wczoraj o 05:41 Share Napisano wczoraj o 05:41 Przepiękny śledzik! Bardzo ładnie pomalowany, kolorki robią robotę. @abtb - rękawica rzucona! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano wczoraj o 06:11 Share Napisano wczoraj o 06:11 Btw jakby ktoś się zastanawiał czym jest wymieniony przez Marka F-110A na którym latał Lagen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano wczoraj o 06:21 Share Napisano wczoraj o 06:21 O kurcze festyn lepszy niż na naszym MiGu-21bis n/b 0880. Wiadomo czego tyczą się poszczególne malunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano wczoraj o 06:50 Share Napisano wczoraj o 06:50 Piękny model! Szanuję również profesjonalne podejście do pokazania warsztatu, opisu tego egzemplarza i wcale dobre foty wbrew temu co piszesz! Bardzo się podoba - gratuluję ! Sam teraz siedzę nad Starfighterem, ale niemieckim z Kinetica. Piękny model wyciągnąłeś z tej Hasegawy, tym bardziej, że to NMF - wcale niełatwe wykończenie do zrobienia. Jeszcze raz gratuluję ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 godziny temu Share Napisano 23 godziny temu Piękny model. Prawdziwy majstersztyk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu Na żywo w Olsztynie prezentował się znakomicie. Zasłużone wyróżnienie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu Fajnie wyszedł, podoba mi się. No i w rzadko spotykanym malowaniu. Pamiętam, że w moim (też Hasegawy) kilka dni po skończeniu pracy chyba w wyniku, jak sądzę, sprężynowania ujawniły się dziwne spękania na przejściu kadłub-skrzydło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu Bardzo ładny Ale go fantazyjnie wymalowali, jak na jakiś festyn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiej Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu Szacunek zwłaszcza za maraton z malowaniem "srebra". Na pewno skorzystam z podpowiedzi bo u mnie czeka 1/32 z Italeri. Malowanie z kolorami , które kojarzą się z czymś innym, mnie nie urzeka. Cały projekt jednak bardzo imponujący. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, kiej napisał: Malowanie z kolorami , które kojarzą się z czymś innym, mnie nie urzeka. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 48 minut temu Share Napisano 48 minut temu 6 godzin temu, greatgonzo napisał: Dlaczego? "Skojarzenia to przekleństwo, więc możemy dziś dać głowę, jakiekolwiek podobieństwo, jest zupełnie przypadkowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi