MAREK74 Napisano Środa o 22:52 Share Napisano Środa o 22:52 Czołem, przedstawiam ostatnio ukończony model. Jest to F-104C, o numerze seryjnym 56-0891, pierwszy oficjalnie dostarczony F-104C do bazy George AFB 479. TFW 16 października 1958, gdzie nadano mu nazwę „Really George”. Latał nim dowódca jednostki, płk George Laven JR, który w czasie II wojny światowej latał na P-38 (o nazwie "Itsy-Bitsy"). Po wojnie latał na F-84, F-100C, F-104c, F-110A. Podobno spersonalizowany schemat malowania jego F-104 wywołał pewne zamieszanie, gdy rachunek za dodatkowe, niestandardowe malowanie został przedstawiony przez Lockheeda Siłom Powietrznym. Dowództwo Lotnictwa Taktycznego nie było także zachwycone takim krzykliwym malowaniem i po pewnym czasie samolot dostał bardziej charakterystyczne dla tej jednostki malowanie. F-104 w wersji C był samolotem myśliwsko - bombowym i pod kadłubem mógł przenosić uzbrojenie bombowe (także bombę nuklearną). Utrzymano jednak jego możliwości jako myśliwca. W tym celu zaprojektowano podwójną (w układzie katamaran) wyrzutnię pocisków AIM-9 i mój model jest w konfiguracji z takim właśnie uzbrojeniem. W latach 1966 -1967 samolot był zbazowany w 435th TFS, 8th TFW gdzie miał kamuflaż SEA - "Snoopy Sniper". Następnie przeniesiony do 198th TFS Puerto Rico ANG. Ostatecznie w sierpniu 1975 został wykreślony z rejestru i przekazany na lotnisko Sky Harbor w Phoenix w Arizonie. Informacje zaczerpnięte z internetu, głównie ze strony: https://916-starfighter.de. Model nie sprawiał problemów przy budowie. Spasowanie dobre, choć mając na uwadze wykończenie NMF trzeba było popracować nad niektórymi łączeniami, zwłaszcza przy wlotach powietrza. Wykorzystałem dodatki Eduarda (blaszki i rakiety), Quinta Studio, Master (rurka pitota), LP Models (drabinka), Metallic Details (ramki oszklenia). Początkowo do malowania chciałem wykorzystać produkty AK Xtreme Metal ale się poddałem... Zrobiłem tak: Podkład szary, następnie czarny GX2, na to MR.color SM201 i mgiełki Alclad airframe aluminium. Potem Sidolux, kalki, znowu Sidolux i lakier bezbarwny GX100. Następnie szlifowałem, lakierowałem i polerowałem, by film od kalkomanii nie rzucał się za bardzo w oczy. Link do warsztatu: Warsztat F-104C Starfighter Co do zdjęć to niestety nie umiem zrobić lepszych. Miałem problem z balansem bieli. Nie mogłem go dobrze ustawić i w końcu ustawiłem go na Auto Zapraszam do oglądania i komentowania. 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Czwartek o 03:51 Share Napisano Czwartek o 03:51 Nie ma co dużo pisać, wyszedł świetnie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano Czwartek o 04:36 Share Napisano Czwartek o 04:36 Piękny i kolorowy jak Papuga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Czwartek o 05:06 Share Napisano Czwartek o 05:06 Model wyzwanie pod względem kolorystycznym. Wygląda rewelacyjnie, bardzo ładna praca, podoba się bardzo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Czwartek o 05:41 Share Napisano Czwartek o 05:41 Przepiękny śledzik! Bardzo ładnie pomalowany, kolorki robią robotę. @abtb - rękawica rzucona! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Czwartek o 06:11 Share Napisano Czwartek o 06:11 Btw jakby ktoś się zastanawiał czym jest wymieniony przez Marka F-110A na którym latał Lagen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Czwartek o 06:21 Share Napisano Czwartek o 06:21 O kurcze festyn lepszy niż na naszym MiGu-21bis n/b 0880. Wiadomo czego tyczą się poszczególne malunki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano Czwartek o 06:50 Share Napisano Czwartek o 06:50 Piękny model! Szanuję również profesjonalne podejście do pokazania warsztatu, opisu tego egzemplarza i wcale dobre foty wbrew temu co piszesz! Bardzo się podoba - gratuluję ! Sam teraz siedzę nad Starfighterem, ale niemieckim z Kinetica. Piękny model wyciągnąłeś z tej Hasegawy, tym bardziej, że to NMF - wcale niełatwe wykończenie do zrobienia. Jeszcze raz gratuluję ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano Czwartek o 08:25 Share Napisano Czwartek o 08:25 Piękny model. Prawdziwy majstersztyk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Czwartek o 09:12 Share Napisano Czwartek o 09:12 Na żywo w Olsztynie prezentował się znakomicie. Zasłużone wyróżnienie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano Czwartek o 09:32 Share Napisano Czwartek o 09:32 Fajnie wyszedł, podoba mi się. No i w rzadko spotykanym malowaniu. Pamiętam, że w moim (też Hasegawy) kilka dni po skończeniu pracy chyba w wyniku, jak sądzę, sprężynowania ujawniły się dziwne spękania na przejściu kadłub-skrzydło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano Czwartek o 12:23 Share Napisano Czwartek o 12:23 Bardzo ładny Ale go fantazyjnie wymalowali, jak na jakiś festyn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Czwartek o 13:29 Share Napisano Czwartek o 13:29 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiej Napisano Czwartek o 21:42 Share Napisano Czwartek o 21:42 Szacunek zwłaszcza za maraton z malowaniem "srebra". Na pewno skorzystam z podpowiedzi bo u mnie czeka 1/32 z Italeri. Malowanie z kolorami , które kojarzą się z czymś innym, mnie nie urzeka. Cały projekt jednak bardzo imponujący. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Piątek o 00:11 Share Napisano Piątek o 00:11 2 godziny temu, kiej napisał: Malowanie z kolorami , które kojarzą się z czymś innym, mnie nie urzeka. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano Piątek o 06:57 Share Napisano Piątek o 06:57 6 godzin temu, greatgonzo napisał: Dlaczego? "Skojarzenia to przekleństwo, więc możemy dziś dać głowę, jakiekolwiek podobieństwo, jest zupełnie przypadkowe" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Piątek o 10:48 Share Napisano Piątek o 10:48 No, ale ja o te skojarzenia pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano Piątek o 11:49 Autor Share Napisano Piątek o 11:49 Cieszę się, że zaglądaliście do tej galerii. Dziękuję wszystkim za komentarze. W dniu 16.04.2026 o 06:36, kamilzoszak napisał: Piękny i kolorowy jak Papuga Tak , kolorowy trochę jak Beechcraft KingAir PAŻPu, czy wcześniej Turbolet, które nazwano Papugą z racji kolorków. W dniu 16.04.2026 o 08:50, Psar77 napisał: Szanuję również profesjonalne podejście do pokazania warsztatu Dziękuję za miłe słowa. Myślę, że (nie krygując się) te moje warsztaty to raczej taki jakby szkic kronikarski. Pomijam pewne etapy w ich pokazywaniu, bo nie ma tam nic odkrywczego, a te techniki czy etapy pokazują dość szczegółowo inni modelarze w swych warsztatach. Ale oczywiście jak coś odkryję to się tym podzielę. W dniu 16.04.2026 o 08:21, Grzes napisał: Wiadomo czego tyczą się poszczególne malunki? Gdzieś mi przemknęło jak czytałem o Lavenie i tym samolocie, że cztery kolory mają oznaczać cztery eskadry jednostki, której dowódcą był Laven. Czy to prawda nie wiem, jednak samoloty poszczególnych eskadr mają elementy w tych kolorach: żółtym, czerwonym, niebieskim i zielonym. Na F-100 Lavena było z kolei pięć pasków (może tam było pięć eskadr..?). Co do krzyża i błyskawic to nie mam bladego pojęcia, czego się tyczą. 13 godzin temu, kiej napisał: Malowanie z kolorami , które kojarzą się z czymś innym Jak kupowałem ten model to wiedziałem, że tylko to malowanie mnie interesuje. Zgadza się, niezły festyn i skojarzenia... Mój syn od razu go skomentował nawiązując do tęczy, która w dzisiejszych czasach nasuwa pewne skojarzenia. Powiem, że ja tego nie widziałem, a i jak bym widział to nic by nie zmieniło i tak bym go zrobił w tym malowaniu. Czyli bez podtekstów i tak jak napisał @slawbo: 4 godziny temu, slawbo napisał: Skojarzenia to przekleństwo, więc możemy dziś dać głowę, jakiekolwiek podobieństwo, jest zupełnie przypadkowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Piątek o 11:56 Share Napisano Piątek o 11:56 Wg Goolea biały krzyż na czerwonym tle, to element identyfikacyjny wymyślony przez pułkownika, aby jego maszyna była z daleka rozpoznawalna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano Piątek o 12:07 Autor Share Napisano Piątek o 12:07 Ooo, dzięki za wyjaśnienie. W sumie sam mogłem wpisać w google. Czasami proste rozwiązania ciężko przychodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Piątek o 15:08 Share Napisano Piątek o 15:08 (edytowane) Dywizjonów jednak, nie eskadr. Oznaczanie samolotów dowódców paskami w kolorach podległych jednostek to powszechny zwyczaj w USAC, USAAF i USAF. Tylko struktura organizacyjna po wojnie jakby się zmieniła i dowódca skrzydła musiał się zadowolić dywizjonami, zamiast całymi grupami :). Przynajmniej w 479th TFW. Ale tu jestem sporo poza swoim obszarem zainteresowań. Edytowane Piątek o 15:09 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiej Napisano wczoraj o 08:11 Share Napisano wczoraj o 08:11 O, co ja widzę, swoim spontanicznym, subiektywnym wpisem wywołałem cały potok wątków. Jeżeli chodzi o malowanie, to każdy to widzi inaczej i to dobrze. Mnie fascynuje w tym egzemplarzu, skuteczność wydobycia efektu srebra poszycia kadłuba, moim zdaniem to jest KLU tej wersji samolotu. W poczekalni mam 1/32 i tu na pewno poproszę jeszcze w przyszłości MARKA74 o podpowiedzi. Jeśli chodzi o pozostałą kolorystykę, jestem raczej zwolennikiem bardziej stonowanej, o czym świadczą też moje skromne realizacje. pozdrawiam wszystkich Dyskutantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi