abtb Napisano 12 Lipca Napisano 12 Lipca (edytowane) Kolejny, szósty już, dzbanek ulepiony Tym razem w wersji M Republic P-47M Thunderbolt, pilot Leo F. Di Battista, 56 Grupa Myśliwska, 62 Eskadra Myśliwska, Boxted, Hrabstwo Essex, Anglia Ps. Jako, że stadko już dość pokaźne i nie mieści się w atelier to pierszy model z drugiej piątki tylko na fotce z pierwszym modelem z pierwszej piątki: Edytowane 14 Lipca przez abtb 29 Cytuj
barszczo Napisano 12 Lipca Napisano 12 Lipca Bardzo fajny, żółty i czerwony dodają mu życia . 1 Cytuj
jachud3 Napisano 12 Lipca Napisano 12 Lipca Są cycki, jest wz... Wzniesiony do góry kciuk Pomarudzę tradycyjnie żebyś od tego miodu nie odpłynął w cukrowy rejs - troszkę linii podziałowych gdzieniegdzie znika i potem magicznie się pojawia. Rzuciła mi się w oczy też taka pierdoletka, ale ostatnio sam dopiero ogarnąłem jak to ładnie ukrywać i teraz oczywiście u każdego to widzę światła pozycyjne odstają od bryły, widać, że są doklejone. Warto zaopatrzyć się w małą buteleczkę żywicy światłoutwardzalnej (ja swoją kupiłem za dwie dyszki 100g+latarka na znanym wschodnich portalu), wkleić światła przed malowaniem, szczeliny zalać żywicą, utwardzić, zeszlifować i spolerować - efekt mam wrażenie o niebo lepszy przy niedużym nakładzie pracy Żeby nie być gołosłownym: Mosquito w 72 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 12 Lipca Napisano 12 Lipca W czasach nieistnienia wschodnich portali robiło się to powiększając wycięcie na klosz, wklejając kawałek przezroczystej ramki i doszlifowując ją do kształtu. Nadmiar wymiarowy pozwalał swobodnie zaszpachlować łączenie i po spolerowaniu można było wymaskować odpowiedni kształt i wielkość klosza. A model przełomowy! W końcu podwieszenia dobrane bez zarzutu. Tak mnie to zachwyciło, że niczego już nie szukam. Cool P-47. 1 Cytuj
Radek6363 Napisano 12 Lipca Napisano 12 Lipca Piękny model , pięknej maszyny ! Na forum Dzbanki pojawiają się ostatnio często i już kupiłem swój żeby dołączyć, ale przy moich zaległościach to może za rok się pojawi. W planie mam maszynę Gładycha. Model stary Revell z matową owiewką 1 Cytuj
rudy0007 Napisano 12 Lipca Napisano 12 Lipca Wszystko takie zróżnicowane i upitolene jednak same kokardy nówki świeżynki nieśmigane tak jak i "kołpak" śmigła Poza tym całość ciekawa 1 Cytuj
Wachmistrz Napisano 12 Lipca Napisano 12 Lipca Musisz mieć bardzo długą półkę na modele… Szanuję. 1 Cytuj
zaruk Napisano 12 Lipca Napisano 12 Lipca Świetne malowanie wybrałeś, całość bardzo udana. Przyjemnie popatrzeć. 1 Cytuj
abtb Napisano 13 Lipca Autor Napisano 13 Lipca Dziękuję bardzo panowie za opinie i uwagi 20 godzin temu, jachud3 napisał: troszkę linii podziałowych gdzieniegdzie znika i potem magicznie się pojawia. Nie będę zaprzeczał, ale zważ na wielkość modelu na zdjęciach i na półce. Na fotkach jest tak na oko ze 2-3 razy większy niż model w oryginale i niestety nie wszystko da się wyczaić. A efekt końcowy jest taki jak piszesz - coś znika i coś się pojawia 20 godzin temu, jachud3 napisał: światła pozycyjne odstają od bryły, widać, że są doklejone. Tak każe INSTRUKCJA , więc nie dyskutuję Wytłumaczę się z efektu wizualnego j.w 19 godzin temu, greatgonzo napisał: A model przełomowy! W końcu podwieszenia dobrane bez zarzutu. Tak mnie to zachwyciło, że niczego już nie szukam. Cool P-47. Czy aby na pewno twój profil nie został zhakowany? Przeczytać taki twój wpis pod modelem to tak jakby wygrać w totolotka 16 godzin temu, Radek6363 napisał: Model stary Revell z matową owiewką Z tą owiewka to chyba zależy od konkretnego egzemplarza - mam dwa i w jednym owiewka jest z rysami i "nadgryzioną" ramą oszklenia , a w drugim jak najbardziej ok. Loteria. 10 godzin temu, Wachmistrz napisał: Musisz mieć bardzo długą półkę na modele… Cięta z metra, a nie czekaj - z kilometra Niestety zaczynam powoli dochodzić do ściany i muszę się zacząć rozglądać za innym hobby 10 godzin temu, zaruk napisał: Świetne malowanie wybrałeś, całość bardzo udana. Przyjemnie popatrzeć. Cytuj
wuwumaster Napisano 14 Lipca Napisano 14 Lipca Kolejny kapitalny dzbanek Bardzo lubię te twoje dzbanki, czysto złożone i pomalowane , subtelnie pobrudzone, dla mnie super! Lubię je oglądać jedno czego nie kumam to czemu systematycznie unikasz podszlifowania opon przez co modele stoją na nic nie ugiętych oponach, mało realistycznie w stosunku do się subtelnego realistycznego brudzenia tu i tam to tylko taka mała dygresja z mojej strony Pozdr ww 1 Cytuj
abtb Napisano 15 Lipca Autor Napisano 15 Lipca 11 godzin temu, wuwumaster napisał: czemu systematycznie unikasz podszlifowania opon Już udzielam odpowiedzi pod postacią cytatu samego siebie: "Do dnia dzisiejszego nie opanowałem sztuki "spęczania" opon na gorąco . Bo spiłowywanie od spodu, jak robi to ogromna rzesza modelarzy, uważam za kastrację modelu. No chyba że przedstawia to egzemplarz stojący od dziesięcioleci z zapadniętymi kołami w trawie/ piachu/ mchu itp." 11 godzin temu, wuwumaster napisał: Kolejny kapitalny dzbanek Cytuj
wuwumaster Napisano 15 Lipca Napisano 15 Lipca Heh spęczanie to tylko w teorii się udaje , moim skromnym zdaniem lekko zeszlifowane koło zawsze wygląda lepiej, jakoś lepiej oddaje ciężar maszyny, opony nie zawsze mają na tyle małe ciśnienie żeby wyraźnie uginać się na boki, natomiast zestawowe koło zawsze będzie wyglądało nienaturalnie z uwagi na punktowy styk z podłożem (tak to tylko na kolei) Pozdr ww Cytuj
abtb Napisano 16 Lipca Autor Napisano 16 Lipca 12 godzin temu, wuwumaster napisał: moim skromnym zdaniem lekko zeszlifowane koło zawsze wygląda lepiej, jakoś lepiej oddaje ciężar maszyny, Absolutnie nie zaprzeczam i jestem ZA Ale na razie pozostanę przy swoim poglądzie - w końcu po 40 latach lepienia i "mały krok" przed modelarską emeryturą nie będę robił rewolucji w swoim podejściu do hobby 1 Cytuj
abtb Napisano 28 Lipca Autor Napisano 28 Lipca 57 minut temu, zegeye napisał: tylko jakiś taki..... " goły " Założenie warsztatowe było proste: "Dzbanek z pUetFOM i cyckami" więc w istocie wyszedł taki trochę "goły" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi