Skocz do zawartości

Pytania i odpowiedzi pomocne w budowie modeli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam takie pytanie robiąc ramę amerykanskiej ciezarówki w konfiguracji : z przodu 2 bliźniacze osie skrętne na resorach metalowych z tył 3 napędowe na poduszkach . Rozumiem że jeśli chodzi o instalacje poduszek powineienem zastosować 3 zbiorniki , natomiast nie wiem ile przy instalacji hamulcowej , proszę o pomoc.

Napisano

Panowie mam takie pytanie...(wiem ze gdzieś to było ale nie mogę znaleźć) a mianowicie ,wiem żeby usunąć chromy które oferuje producent trzeba zamoczyć je w roztworze z kretem. Tylko teraz jakie maja być proporcje i woda tak aby nie uszkodzić elementów .

Napisano

Weż słoik po np. korniszonach, taki wyższy. Wsyp tak ze trzy ,cztery duże łyżki Kreta. Na wszelki wypadek postaw słoik na starych gazetach, talerzu. Zalej to wodą zimną 3/4 słoika. I poczekaj aż się rozpuści i ostygnie , bo trochę się ten roztwór zagrzeje. Nie zakręcaj pokrywki. Daj mu dzień , aż będzie zupełnie zimny, bo inaczej zniszczysz sobie części. Uważaj na ręce -- to żrące jest. Części wrzucasz na noc , rano jest ok. Tylko nie wyjmuj ich palcami, pęseta. Potem pod letnią wodę opłucz i możesz domyć dokładnie. Dobrze jest te elementy po Krecie wykąpać w DOT-3 , bo chrom zniknie ale zostaje na plastyku taki film z podkładu. W DOT-3 kolejna nocka i sprawdzasz czy jest ok. Jak mało to jeszcze raz w DOT-a. DOT nie niszczy rąk. To tyle.

PS.--- Tylko tą łyżką po Krecie przypadkiem nie jedz zupy.

Napisano

Sorry....

Do zmycia chromów nie jest Ci potrzebny ani dot ani kret. Zaopatrz się w Cleanlux (zmywacz do sidoluxu). Jedno opakowanie za 12 zł wystarczy Ci na kilkanaście modeli. Nalej do naczynia, wrzuć części. Po 15 minutach z chromu nie zostanie śladu. Opłucz pod wodą i gotowe. Metoda mniej inwazyjna i dla Ciebie i dla części. Inną chemię zostaw sobie na zmywanie podkładu i lakieru...

Pozdrawiam

Napisano

Kret niegdy w zyciu sam popełniłem ten błąd i teraz żałuje cleanlux (ja kupowałem za 6 zł) albo zmywacz wamodu , ta pier....#%&.... przeźroczysta folia łuszczy sie wraz z chromem.

Napisano

Dokładnie, na chromy używaj Cleanluxa , na jakieś gorsze powłoki akrylowe wamodu.

Napisano

dzięki panowie za odpowiedzi ale wydaje mi się ze nie będę mógł skorzystać z Cleanluxa ponieważ mieszkam w UK (Szkocja)i tego chyba a raczej na pewno nie dostane..

• Super Moderator
Napisano
Od lat stosuję Kreta do chromów i nie mam problemów żadnych. Ale.........

Również stosuję kreta i nic mi się jeszcze z częściami (jak drobnymi tak i dużymi) nie stało. Ktoś tam pisał, że zalewa zimną wodą, ja stosuje letnią i nie zalewam całego słoika, tylko tyle wody by przykryła elementy. Po wszystkim płukam elementy w czystej wodzie i mogę przystępować do dalszej pracy.

Napisano
Pytanie do osób urzywających kreta , co robicie jak kret nie ściągnie wam tego przeźroczystego lakieru tylko go wam trochę złuszczy ?

Wrzucamy badziew do płynu hamulcowego

Napisano

Szukam modelu ciężarówki, nie mam konkretnego egzemplarza na myśli, ale raczej coś z dawnych lat produkcji. Nad jaką firmą się skupić, Revell, Italeri, AMT? Czy to nie ma większego znaczenia i wszystkie te firmy są porównywalne pod względem wykonania/spasowania ?

Napisano
Szukam modelu ciężarówki, nie mam konkretnego egzemplarza na myśli, ale raczej coś z dawnych lat produkcji. Nad jaką firmą się skupić, Revell, Italeri, AMT? Czy to nie ma większego znaczenia i wszystkie te firmy są porównywalne pod względem wykonania/spasowania ?

Ostatnio kupiłem ciężarówkę Italeri jednak z ostatnio produkowanych.

Patrząc na wykonanie jest o wiele lepsze niż AMT czy Revella.

Tyle że te dwie ostatnie firmy miałem tylko auta osobowe i nie wiem jak u nich jest z ciężarówkami.

Czytają jednak opinie to AMT od zawsze ma modele ciężkie do spasowania itp.

Napisano

Jeśli chodzi o ciekawe modele to :

AMT

REVELL

ITALERI

Wykonanie:

REVELL

ITALERI

AMT

Stopień trudności:--- od najłatwiejszego

ITALERI

REVELL

AMT

Napisano

O to właśnie mi chodziło, dzięki wielkie. Zastanawiałem się dość poważnie nad modelem AMT, lecz to moja pierwsza ciężarówka i chyba nie podołam, jeśli wykonanie jest aż tak złe.

Napisano

Co do AMT to wczoraj kupiłem Forda Galaxy i jest tyle nadlewek że głowa boli.

Maska i klapa która się otwiera nie mieści się w budę.

W szafie mam też Belaira z tej firmy i jest jeszcze gorzej. Tam maska klapa i drzwi mają takie szpary że pozostaje mi zrobienie ich otwartych na stałe, albo zdewastowanie modelu tak aby to miało ręce i nogi.

Może kup Italkę, sporo części i jakość o wiele lepsza

• 3 weeks later...
Napisano

Hej powiedzcie mi czy jest jakiś dostępny model do sklejania Impali z lat 60 skala 1/24?

Niby znalażłem model Testrosa ale...czy jest coś innego dostępnego?

Napisano

Witam.

Ostatnio przez własną głupotę popsułem hard top w mazdzie, tzn na skutek ciepła stracił swój kształt, jest mocno zdeformowany. Dach jest wykonany z przezroczystego plastiku. Da sie to jakoś odratować?

Pozdrawiam.

Napisano

Cześć!

Trudno powiedzieć - może jakieś fotki? Przezroczyste części można dobrze formować na gorąco z przezroczystej folii - można spróbować zrobić taki detal od podstaw. Życzę powodzenia i pozdrawiam

Paweł