TomaszDudek Napisano 10 Listopada 2013 Share Napisano 10 Listopada 2013 Mam takie pytanie robiąc ramę amerykanskiej ciezarówki w konfiguracji : z przodu 2 bliźniacze osie skrętne na resorach metalowych z tył 3 napędowe na poduszkach . Rozumiem że jeśli chodzi o instalacje poduszek powineienem zastosować 3 zbiorniki , natomiast nie wiem ile przy instalacji hamulcowej , proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 10 Listopada 2013 Share Napisano 10 Listopada 2013 Panowie mam takie pytanie...(wiem ze gdzieś to było ale nie mogę znaleźć) a mianowicie ,wiem żeby usunąć chromy które oferuje producent trzeba zamoczyć je w roztworze z kretem. Tylko teraz jakie maja być proporcje i woda tak aby nie uszkodzić elementów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 Weż słoik po np. korniszonach, taki wyższy. Wsyp tak ze trzy ,cztery duże łyżki Kreta. Na wszelki wypadek postaw słoik na starych gazetach, talerzu. Zalej to wodą zimną 3/4 słoika. I poczekaj aż się rozpuści i ostygnie , bo trochę się ten roztwór zagrzeje. Nie zakręcaj pokrywki. Daj mu dzień , aż będzie zupełnie zimny, bo inaczej zniszczysz sobie części. Uważaj na ręce -- to żrące jest. Części wrzucasz na noc , rano jest ok. Tylko nie wyjmuj ich palcami, pęseta. Potem pod letnią wodę opłucz i możesz domyć dokładnie. Dobrze jest te elementy po Krecie wykąpać w DOT-3 , bo chrom zniknie ale zostaje na plastyku taki film z podkładu. W DOT-3 kolejna nocka i sprawdzasz czy jest ok. Jak mało to jeszcze raz w DOT-a. DOT nie niszczy rąk. To tyle. PS.--- Tylko tą łyżką po Krecie przypadkiem nie jedz zupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 Sorry.... Do zmycia chromów nie jest Ci potrzebny ani dot ani kret. Zaopatrz się w Cleanlux (zmywacz do sidoluxu). Jedno opakowanie za 12 zł wystarczy Ci na kilkanaście modeli. Nalej do naczynia, wrzuć części. Po 15 minutach z chromu nie zostanie śladu. Opłucz pod wodą i gotowe. Metoda mniej inwazyjna i dla Ciebie i dla części. Inną chemię zostaw sobie na zmywanie podkładu i lakieru... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 Kret niegdy w zyciu sam popełniłem ten błąd i teraz żałuje cleanlux (ja kupowałem za 6 zł) albo zmywacz wamodu , ta pier....#%&.... przeźroczysta folia łuszczy sie wraz z chromem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 Dokładnie, na chromy używaj Cleanluxa , na jakieś gorsze powłoki akrylowe wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 dzięki panowie za odpowiedzi ale wydaje mi się ze nie będę mógł skorzystać z Cleanluxa ponieważ mieszkam w UK (Szkocja)i tego chyba a raczej na pewno nie dostane.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 Tutejsi modelarze polecaja Kitchen Cleaner.. Do worka, szczelnie zamknac i moczyc. Przyznam , ze nie probowalem jeszcze, ale moze zadziala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 Adam a może wiesz co dokładnie bo wpisując w gogle Kitchen Cleaner to wyskakuje id groma tego od Cifa do Mr.Muscle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 Z tego co wiem to wystarczy zwyczajny z Tesco, taki z spraju, badz w plynie. Chociaz z reguly wiem, ze pewnie taki Mr. muscle bedzie lepszy niz Tesco Value Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 Od lat stosuję Kreta do chromów i nie mam problemów żadnych. Ale......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koju99 Napisano 12 Listopada 2013 Share Napisano 12 Listopada 2013 Witam, czy podkład tamiya surface white primer mogę nanosić pędzlem? Może mi ktoś pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Listopada 2013 Share Napisano 12 Listopada 2013 Możesz tylko go rozcieńcz i kładź cienkie warstwy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Listopada 2013 Super Moderator Share Napisano 12 Listopada 2013 Od lat stosuję Kreta do chromów i nie mam problemów żadnych. Ale......... Również stosuję kreta i nic mi się jeszcze z częściami (jak drobnymi tak i dużymi) nie stało. Ktoś tam pisał, że zalewa zimną wodą, ja stosuje letnią i nie zalewam całego słoika, tylko tyle wody by przykryła elementy. Po wszystkim płukam elementy w czystej wodzie i mogę przystępować do dalszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koju99 Napisano 12 Listopada 2013 Share Napisano 12 Listopada 2013 Ok, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Pytanie do osób urzywających kreta , co robicie jak kret nie ściągnie wam tego przeźroczystego lakieru tylko go wam trochę złuszczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Pytanie do osób urzywających kreta , co robicie jak kret nie ściągnie wam tego przeźroczystego lakieru tylko go wam trochę złuszczy ? Wrzucamy badziew do płynu hamulcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSM Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Szukam modelu ciężarówki, nie mam konkretnego egzemplarza na myśli, ale raczej coś z dawnych lat produkcji. Nad jaką firmą się skupić, Revell, Italeri, AMT? Czy to nie ma większego znaczenia i wszystkie te firmy są porównywalne pod względem wykonania/spasowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Szukam modelu ciężarówki, nie mam konkretnego egzemplarza na myśli, ale raczej coś z dawnych lat produkcji. Nad jaką firmą się skupić, Revell, Italeri, AMT? Czy to nie ma większego znaczenia i wszystkie te firmy są porównywalne pod względem wykonania/spasowania ? Ostatnio kupiłem ciężarówkę Italeri jednak z ostatnio produkowanych. Patrząc na wykonanie jest o wiele lepsze niż AMT czy Revella. Tyle że te dwie ostatnie firmy miałem tylko auta osobowe i nie wiem jak u nich jest z ciężarówkami. Czytają jednak opinie to AMT od zawsze ma modele ciężkie do spasowania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Jeśli chodzi o ciekawe modele to : AMT REVELL ITALERI Wykonanie: REVELL ITALERI AMT Stopień trudności:--- od najłatwiejszego ITALERI REVELL AMT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSM Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 O to właśnie mi chodziło, dzięki wielkie. Zastanawiałem się dość poważnie nad modelem AMT, lecz to moja pierwsza ciężarówka i chyba nie podołam, jeśli wykonanie jest aż tak złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 Co do AMT to wczoraj kupiłem Forda Galaxy i jest tyle nadlewek że głowa boli. Maska i klapa która się otwiera nie mieści się w budę. W szafie mam też Belaira z tej firmy i jest jeszcze gorzej. Tam maska klapa i drzwi mają takie szpary że pozostaje mi zrobienie ich otwartych na stałe, albo zdewastowanie modelu tak aby to miało ręce i nogi. Może kup Italkę, sporo części i jakość o wiele lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 3 Grudnia 2013 Share Napisano 3 Grudnia 2013 Hej powiedzcie mi czy jest jakiś dostępny model do sklejania Impali z lat 60 skala 1/24? Niby znalażłem model Testrosa ale...czy jest coś innego dostępnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 3 Grudnia 2013 Share Napisano 3 Grudnia 2013 Witam. Ostatnio przez własną głupotę popsułem hard top w mazdzie, tzn na skutek ciepła stracił swój kształt, jest mocno zdeformowany. Dach jest wykonany z przezroczystego plastiku. Da sie to jakoś odratować? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Grudnia 2013 Share Napisano 3 Grudnia 2013 Cześć! Trudno powiedzieć - może jakieś fotki? Przezroczyste części można dobrze formować na gorąco z przezroczystej folii - można spróbować zrobić taki detal od podstaw. Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi