jakub97 Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSM Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Czego używacie do odtłuszczania drobnych części plastikowych ? Zawsze używałem płynu do mycia naczyń, ale ostatnio zauważyłem, że farba strasznie słabo trzyma się plastiku. Przy użyciu kleju CA, część potrafi odejść w miejscu sklejenia razem z podkładem. Chciałbym znaleźć przyczynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Benzyna ekstrakcyjna. Część będzie sucha jak wiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSM Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Dzięki za odpowiedź, będę musiał spróbować. Teraz pytanie trochę z innej kategorii. Czym, jak nanosić suche pigmenty, bądź farbę aby zrobić mniej więcej takie zabrudzenia jak na burtach, plandece ? Żeby pigment naturalnie się rozniósł jak kurz, bo po pędzlu zostaje zawsze jakaś smuga i warstwa nie wygląda tak naturalnie, jak na miniaturce niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 5 Lipca 2014 Share Napisano 5 Lipca 2014 Przyznaję że ten temat też mnie strasznie ciekawi. Nie potrafię jeszcze nanieść... czegoś w ten sposób jak na tym zdjęciu. Mam suche pigmenty, mam zestaw do weatheringu który wygląda jak tusze do rzęs dla kobiet ale co bym nie robił nie jest to ten efekt równego kurzu z drogi. Sam pigment po naniesieniu trzeba zabezpieczyć czymś przed starciem a wtedy traci się jego wygląd. Pigment rozmieszany z Sido tworzy grube błoto a nie kurz. Brakuje mi już pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 13 Lipca 2014 Share Napisano 13 Lipca 2014 Pigment rozmieszany z Sido tworzy grube błoto a nie kurz. Brakuje mi już pomysłów. A pigment rozpuszczony w white spirit i naniesiony aero? Przy najbliższej okazji muszę sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Lipca 2014 Share Napisano 13 Lipca 2014 Cześć! Zastanawiam się, dlaczego chcecie tu na siłę używać pigmentów, zamiast pociągnąć model rozcieńczoną farbą przez aerograf? Ja tak zrobiłem i jest OK (to zdjęcie sprzed wielu lat): Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 13 Lipca 2014 Share Napisano 13 Lipca 2014 Kurcze, w sumie logiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 14 Lipca 2014 Super Moderator Share Napisano 14 Lipca 2014 Do zrobienia efektów pogodowych gładkich (czyli nie ruszonych przez pędzel). Proponuje zaopatrzyć się w farby cząsteczkowe od Ammo Light Dust lub North Africa Dust. Sprawdzają się doskonale. Można stosować bezpośrednio z aero (nawet bez rozcieńczania szły, choć spust musiał być maksymalnie otwarty - trzeba malować podmuchami). Dodatkowo, jeśli chce się zrobić przyjemne zacieki wystarczy odczekać około 2h i lekko przetrzeć płaskim pędzlem. Wystarczy go lekko zwilżyć rozcieńczalnikiem do washa (zdaje się, że jest to terpentyna ale głowy nie dam) a smugi wyjdą jak marzenie . Pigmenty są ok, jeśli chcemy zrobić akumulowany kurz/brud. Uzyskanie równej powierzchni zakurzenia tylko pigmentem jest arcytrudne (trzeba je wcierać w matową powierzchnię równomiernie i obwicie, następnie aplikować rozcieńczalnik pipetą, który delikatnie utrwali pigment do powierzchni. Następnie ponownie korygować pędzelkiem równomierność pigmentów... makabra, ale do zrobienia :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzio5432 Napisano 17 Lipca 2014 Share Napisano 17 Lipca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolKaroler3K Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 Witam Jakie są Wasze opinie na temat modeli firm Amt i Lindberg? Jak wypadają one w porównaniu z Italeri i Revellem? Do modeli Tamiya pewnie się nie umywają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 Bardzo lubię cywilne auta z AMT (skleiłem Impalę), planuję zakup kolejnego amerykańca z tej firmy. Spasowanie dobre, przeróbki - wiadomo - nie ma modeli idealnych, można też co nieco podorabiać i poprzerabiać. Fajne detale. No i cywilnych klasyków multum w ich ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazik41 Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 mam pytanie wiem że to nie bardzo na temat ale czy ktoś ma do sprzedaży autobus ogórek plastikowy kub papierowy (najlepiej papierowy)oczywiście do złożenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Cześć! Nie wiem o jakim konkretnie "ogórku" tu mówimy, ale na początek polecam ten link: http://www.kdf-wagen.de/lcode/index.php?p=18 Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam i życzę powodzenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolKaroler3K Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Raczej chodziło o AUTOBUS Ogórek tzn. Jelcz 043 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falarek Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 minuta szukania http://allegro.pl/1-25-autobus-jelcz-043-miejski-adw-model-4-i4476545842.html http://allegro.pl/1-25-autobus-jelcz-043-pks-adw-model-5-i4476042765.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Mam pytanko, używam farb olejnych Marie's, które kupiłem po jakieś 4 zł za tubkę. Sęk w tym, że nie rozcieńczają się idealnie w benzynie (zostaje jakby minimalny nierozpuszczony pigment) i wash z ich użyciem pozostawia wiele do życzenia. Czy Abteilung firmy MIG jest aż tak dobry, że warto dać za tubkę 16 zł? Czym ją rozcieńczać do washa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeliusManu Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 White Spiryt ale nie z marketu tylko ze sklepu dla plastyków. Najlepiej firmy Talens a jeszcze lepiej Winsor & Newton. Produkty Pana Jimeneza (WSZYSTKIE) to przerost formy nad treścią, dobry marketing i cena za logo i opakowanie. Rzecz jednak w tym, że kiepskie farby (Maries to wyjątkowo kiepska marka) to wprawdzie niska cena, ale jaka cena taka jakość. Tubka farby Talensa, nawet z najtańszych serii, za 10-15 zł załatwi sprawę washy na modelach do końca życia, a różnicy w jakości nawet nie warto porównywać. Wystarczy jedna na początek - Van Dyke Brown. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Tubka farby Talensa, nawet z najtańszych serii, za 10-15 zł załatwi sprawę washy na modelach do końca życia, a różnicy w jakości nawet nie warto porównywać. Wystarczy jedna na początek - Van Dyke Brown. Chodzi o Talens Van Gogh? Tubka 20 mln kosztuje raptem 5-6 zł, więc nie majątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Uzywam Talensa Van Gogh Van Dyke Brown i podpisuje się pod tym co napisał MeliusManu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeliusManu Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Lepsza seria to Rembrandt i taką cenę podałem, bo takich używam, ale częściej do bardziej wymagających efektów niż wash. Do washy jednak Van Gogh w zupełności wystarczy. Alternatywa to farby W&N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Witajcie. Czym najlepiej zmyć lakier z modelu? Gdzieś widziałem zmywacz wamodu, poradzi to sobie? Zależy mi oczywiście, aby nie uszkodził plastiku. Jeśli to ma jakieś znaczenie to lakier, jak się okazało, był słabej jakości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Najlepszym preparatem jest Clearux zmywacz do siduluxu, kosztuje około 11zl za 500ml butelke i starcza na długo, nie uszkadza plastiku, działa szybko, nie jest tak szkodliwy jak Dot czy kret z czego ten pierwszy lubi osłabiac plastik i spokojnie można go używać w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Dzięki! O taki preparat mi chodziło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeliusManu Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Ze swej strony dodam tylko że Cleanlux firmy LAKMA jest produkowany w kilku wersjach. Znacznie jednak lepszy jest tej samej firmy STRIPPER ULTRA do zastosowań przemysłowych. http://www.higienateam.pl/pl/o/Stripper-Ultra W sklepach/hurtowniach chemicznych sprzedawany także w litrowych pojemnikach. Oprócz zmywania lakierów jest też doskonały do czyszczenia np. blaszek, odtłuszczania, przed malowaniem, czyszczenia aero czy pędzli itp. Nie niszczy np. chromowej powierzchni tańszych aerografów, czego nie można powiedzieć o Cleanluxie. Przyda się na pewno do wielu rzeczy. Wszystkie te środki jednak radzą sobie dobrze z powłokami akrylowymi. Przy emaliach i innych lakierach modelarskich sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi