babcia131 Napisano 20 Października 2013 Share Napisano 20 Października 2013 Ale jajca dlatego nie kojarzylem tego.Raczej w modelach to pomijany element, przynajmniej w ZTS/ Mastercraft. Na zdjęciach też raczej nie zwracałem na to uwagi. Dzięki za podpowiedź. Trochę dziwne , prawda. Modelarze robią uchwytniki powietrza, dorabiają "pierdółki" które są na widoku, a zapominają o w sumie dosyc dużym elemencie , tyle że schowanym za osłoną koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 28 Października 2013 Share Napisano 28 Października 2013 Koledzy, na profilu firmy Top Gun, zapytałem o kolor do kokpitów. Odpowiedź jest następująca: Będzie się działo, czekam na oryginalne blachy od 23ich, , ale przyjmę kazdy złom oczywiście do zwrotu, Chętnie kupiłbym krajową farbkę, o odpowiednim kolorze. Dlatego apel, do tych posiadających części kokpitu z tą farbą, aby nawiązali kontakt z producentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 28 Października 2013 Share Napisano 28 Października 2013 Producent nie wie gdzie szukać.... Young- pamiętam. W tygodniu zrobię obiecane zrzuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Października 2013 Share Napisano 30 Października 2013 Z nieco innej, wirtualnej, beczki. http://www.dcs-mig21.com/ Mam z tej serii symulator Ka-50 i nie powiem, dawno żaden news nie wywołał u mnie takiej radości. Jak wyjdzie w tym roku to trzeba będzie sobie strzelić prezent pod choinkę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 1 Listopada 2013 Share Napisano 1 Listopada 2013 Natomiast fotki gondoli się przydadzą, jak będę robił PF-kę. Widzę że przynajmniej teoretycznie jest możliwa konfiguracja 2x UB-16 i GP-9 na tej wersji A na PFM? Też tylko teoretycznie czy są jakieś "papiren" na stosowanie takiej konfiguracji w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 1 Listopada 2013 Share Napisano 1 Listopada 2013 Jacie, kiedy ja to pisałem? (jeśli planowałem PF, to parę lat temu) Z GP-9 strzelali do celów naziemnych. Są zdjęcia z UB-16, P-50 i właśnie GP-9. Muszę się zebrać i zamieścić w sieci mój nowy walkaround PFM z tą gondolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 1 Listopada 2013 Share Napisano 1 Listopada 2013 Mimo, ze to rasowy pierechwatczik, to z GP-9 i ubeczkami fajnie sie prezentuje (model na sucho;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 1 Listopada 2013 Share Napisano 1 Listopada 2013 A na PFM? Też tylko teoretycznie czy są jakieś "papiren" na stosowanie takiej konfiguracji w Polsce? Skoro stosowali Rumunii, Jugosławianie , to i pewnie Polacy też .Tak na szybko to co miałem pod ręką. Przy okazji pytanie -czy 21F-12 [pierwsze dostawy tej wersji dla Finlandii ] rózniły się wyposażeniem od 21F-13 dla innych krajów ? Czy to taka nazwa funkcjonująca w historii 21 , ale bez specjalnego znaczenia ? U Rosjan nie mogę się niestety dowiedzieć young napisał Muszę się zebrać i zamieścić w sieci mój nowy walkaround PFM z tą gondolą. Bylibyśmy WDZIĘCZNI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 1 Listopada 2013 Share Napisano 1 Listopada 2013 O GP-9 i o tym jak przy jej pomocy sam sie zestrzelił ,pisze Andrzej Rogucki w 6 numerze Lotniczego Magazynu Historycznego GAPA.Są zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 6 Listopada 2013 Share Napisano 6 Listopada 2013 Ostatnio przypomniałem sobie "Na niebie i na ziemi" i co wypatrzyłem?1973 rok, więc pewnie ZASOBNIK LAF: Wczesne LAFy były na wyposażeniu pułków w Barczącej i Łasku. Te na zdjeciach ,,patrzyły,, do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 7 Listopada 2013 Share Napisano 7 Listopada 2013 Em, gdzie ten MiG-23 stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 7 Listopada 2013 Share Napisano 7 Listopada 2013 Ten Mig stoi w Niemczech koło miasta Wintenberg .Oczywiście jest to nasz 457 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 7 Listopada 2013 Share Napisano 7 Listopada 2013 Kurcze daleko, a chętnie bym zasobnik obfotografował... Prośba do posiadaczy zestawu eduarda nowszego niż MF. Czy mógłby ktoś z was zeskanować mi w dużej rozdzielczości części PE29 i PE30, których nie ma w zestawie MF? Oraz podać jeden wymiar, choćby wysokość w milimetrach (najlepiej, choć niekoniecznie, zmierzoną suwmiarką do dziesiętnej części)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Migi nówki miały wnęke hamulca podogonowego i wewnętrzną część hamulca w kolorze płatowca czy innych wnęk ( ten charakterystyczny metaliczno-zielonożòłtawy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Kurcze daleko, a chętnie bym zasobnik obfotografował... Prośba do posiadaczy zestawu eduarda nowszego niż MF. Czy mógłby ktoś z was zeskanować mi w dużej rozdzielczości części PE29 i PE30, których nie ma w zestawie MF? Oraz podać jeden wymiar, choćby wysokość w milimetrach (najlepiej, choć niekoniecznie, zmierzoną suwmiarką do dziesiętnej części)? zasobnki LAF można obfotografować w Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w Warszawie na Sadybie.Sam miałem klka słabych zdjęć z komórki ,zaś sam zasobnik jest podwieszony pod UM chyba jeśli dobrze pamiętam. Mógłbym się w sobotę wybrac jeśli chcesz i porobic fotki ewentualnie z metróweczką pomierzyć to i owo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Migi nówki miały wnęke hamulca podogonowego i wewnętrzną część hamulca w kolorze płatowca czy innych wnęk ( ten charakterystyczny metaliczno-zielonożòłtawy)? Kolor "wnęki "tylnego hamulca , to kolor luków płatowca.Ten hamulec przylegał bezpośrednio do luków silnikowych. A kolor wewnętrznej części tylnego hamulca? Pamięć coraz gorsza , zdjęć tej części samolotu z okresu nowości bardzo niewiele, ale wydaje mi sie że kolor tej części hamulca przypominał nieco oliwkowo-khaki .Mam na mysli bis-y, na pewno nie był jaskrawo-żółto-pomarańczowy , czy coś w tym stylu. Tu troche widać ten kolor[ ale to akurat M i to już dawno po co najmniej 2 remontach ] Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 zasobnki LAF można obfotografować w Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w Warszawie na Sadybie.Sam miałem klka słabych zdjęć z komórki ,zaś sam zasobnik jest podwieszony pod UM chyba jeśli dobrze pamiętam. Mógłbym się w sobotę wybrac jeśli chcesz i porobic fotki ewentualnie z metróweczką pomierzyć to i owo. Gdyby nie sprawiło to kłopotu to chętnie bym obejrzał taki obfocony zasobnik.Wszystko co dotyczy 21 mile widziane , tym bardziej ze w naturze tego w zyciu nie widziałem . Z góry Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Kurcze daleko, a chętnie bym zasobnik obfotografował... Prośba do posiadaczy zestawu eduarda nowszego niż MF. Czy mógłby ktoś z was zeskanować mi w dużej rozdzielczości części PE29 i PE30, których nie ma w zestawie MF? Oraz podać jeden wymiar, choćby wysokość w milimetrach (najlepiej, choć niekoniecznie, zmierzoną suwmiarką do dziesiętnej części)? zasobnki LAF można obfotografować w Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w Warszawie na Sadybie.Sam miałem klka słabych zdjęć z komórki ,zaś sam zasobnik jest podwieszony pod UM chyba jeśli dobrze pamiętam. Mógłbym się w sobotę wybrac jeśli chcesz i porobic fotki ewentualnie z metróweczką pomierzyć to i owo. Chodzi mi o tamten konkretny. Dzięki, ale ten warszawski mam dokładnie udokumentowany. W sierpniu spędziłem tam deszczowe popołudnie robiąc zdjęcia uzbrojenia w forcie. Na udostępnienie wszystkiego zwyczajnie ciągle nie mam czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 polecam, wspaniałe lata 90te w 10 PLM w Łasku. Mialem to na co dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 Świetny reportaż. To ja dołożę kolejny film do obowiązkowego obejrzenia. Powstał w tym roku z okazji 50 lecie powstania 32 plrt: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 19 Listopada 2013 Share Napisano 19 Listopada 2013 R 1139 doczekał godeł? Jeśli tak, ktoś mógłby podzielic się fotką tego egzemplarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 19 Listopada 2013 Share Napisano 19 Listopada 2013 Nie zdążył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 19 Listopada 2013 Share Napisano 19 Listopada 2013 Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Listopada 2013 Share Napisano 19 Listopada 2013 polecam, wspaniałe lata 90te w 10 PLM w Łasku. Mialem to na co dzień Fantastyczny klimat. I te naszywkowe smoki na rękawach - cóś pięknego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 20 Listopada 2013 Share Napisano 20 Listopada 2013 Moze jeszcze ktos pomoze wyjaśnic ponizsze kwestie: -jakie oprocz 2097 i 2089 s-ty byly (okresowo) szare? -jest jakis gotowy (na rynku modelarskim) odcień tej szarosci? Wszystkie samoloty mialy ten sam odcień (rzecz jasna bez uwzgledniania roznic wynikajacych ze zużycia)? -zbiorniki tez malowano na szaro czy byly srebrne/alu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi