babcia131 Napisano 20 Października 2013 Napisano 20 Października 2013 Ale jajca dlatego nie kojarzylem tego.Raczej w modelach to pomijany element, przynajmniej w ZTS/ Mastercraft. Na zdjęciach też raczej nie zwracałem na to uwagi. Dzięki za podpowiedź. Trochę dziwne , prawda. Modelarze robią uchwytniki powietrza, dorabiają "pierdółki" które są na widoku, a zapominają o w sumie dosyc dużym elemencie , tyle że schowanym za osłoną koła. Cytuj
young Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Koledzy, na profilu firmy Top Gun, zapytałem o kolor do kokpitów. Odpowiedź jest następująca: Będzie się działo, czekam na oryginalne blachy od 23ich, , ale przyjmę kazdy złom oczywiście do zwrotu, Chętnie kupiłbym krajową farbkę, o odpowiednim kolorze. Dlatego apel, do tych posiadających części kokpitu z tą farbą, aby nawiązali kontakt z producentem. Cytuj
qalimar Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Producent nie wie gdzie szukać.... Young- pamiętam. W tygodniu zrobię obiecane zrzuty. Cytuj
Mikele Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Z nieco innej, wirtualnej, beczki. http://www.dcs-mig21.com/ Mam z tej serii symulator Ka-50 i nie powiem, dawno żaden news nie wywołał u mnie takiej radości. Jak wyjdzie w tym roku to trzeba będzie sobie strzelić prezent pod choinkę ;) Cytuj
manas Napisano 1 Listopada 2013 Napisano 1 Listopada 2013 Natomiast fotki gondoli się przydadzą, jak będę robił PF-kę. Widzę że przynajmniej teoretycznie jest możliwa konfiguracja 2x UB-16 i GP-9 na tej wersji A na PFM? Też tylko teoretycznie czy są jakieś "papiren" na stosowanie takiej konfiguracji w Polsce? Cytuj
young Napisano 1 Listopada 2013 Napisano 1 Listopada 2013 Jacie, kiedy ja to pisałem? (jeśli planowałem PF, to parę lat temu) Z GP-9 strzelali do celów naziemnych. Są zdjęcia z UB-16, P-50 i właśnie GP-9. Muszę się zebrać i zamieścić w sieci mój nowy walkaround PFM z tą gondolą. Cytuj
manas Napisano 1 Listopada 2013 Napisano 1 Listopada 2013 Mimo, ze to rasowy pierechwatczik, to z GP-9 i ubeczkami fajnie sie prezentuje (model na sucho;)) Cytuj
babcia131 Napisano 1 Listopada 2013 Napisano 1 Listopada 2013 A na PFM? Też tylko teoretycznie czy są jakieś "papiren" na stosowanie takiej konfiguracji w Polsce? Skoro stosowali Rumunii, Jugosławianie , to i pewnie Polacy też .Tak na szybko to co miałem pod ręką. Przy okazji pytanie -czy 21F-12 [pierwsze dostawy tej wersji dla Finlandii ] rózniły się wyposażeniem od 21F-13 dla innych krajów ? Czy to taka nazwa funkcjonująca w historii 21 , ale bez specjalnego znaczenia ? U Rosjan nie mogę się niestety dowiedzieć young napisał Muszę się zebrać i zamieścić w sieci mój nowy walkaround PFM z tą gondolą. Bylibyśmy WDZIĘCZNI Cytuj
em Napisano 1 Listopada 2013 Napisano 1 Listopada 2013 O GP-9 i o tym jak przy jej pomocy sam sie zestrzelił ,pisze Andrzej Rogucki w 6 numerze Lotniczego Magazynu Historycznego GAPA.Są zdjęcia Cytuj
em Napisano 6 Listopada 2013 Napisano 6 Listopada 2013 Ostatnio przypomniałem sobie "Na niebie i na ziemi" i co wypatrzyłem?1973 rok, więc pewnie ZASOBNIK LAF: Wczesne LAFy były na wyposażeniu pułków w Barczącej i Łasku. Te na zdjeciach ,,patrzyły,, do przodu. Cytuj
em Napisano 7 Listopada 2013 Napisano 7 Listopada 2013 Ten Mig stoi w Niemczech koło miasta Wintenberg .Oczywiście jest to nasz 457 ... Cytuj
young Napisano 7 Listopada 2013 Napisano 7 Listopada 2013 Kurcze daleko, a chętnie bym zasobnik obfotografował... Prośba do posiadaczy zestawu eduarda nowszego niż MF. Czy mógłby ktoś z was zeskanować mi w dużej rozdzielczości części PE29 i PE30, których nie ma w zestawie MF? Oraz podać jeden wymiar, choćby wysokość w milimetrach (najlepiej, choć niekoniecznie, zmierzoną suwmiarką do dziesiętnej części)? Cytuj
manas Napisano 13 Listopada 2013 Napisano 13 Listopada 2013 Migi nówki miały wnęke hamulca podogonowego i wewnętrzną część hamulca w kolorze płatowca czy innych wnęk ( ten charakterystyczny metaliczno-zielonożòłtawy)? Cytuj
Piotr_P Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 Kurcze daleko, a chętnie bym zasobnik obfotografował... Prośba do posiadaczy zestawu eduarda nowszego niż MF. Czy mógłby ktoś z was zeskanować mi w dużej rozdzielczości części PE29 i PE30, których nie ma w zestawie MF? Oraz podać jeden wymiar, choćby wysokość w milimetrach (najlepiej, choć niekoniecznie, zmierzoną suwmiarką do dziesiętnej części)? zasobnki LAF można obfotografować w Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w Warszawie na Sadybie.Sam miałem klka słabych zdjęć z komórki ,zaś sam zasobnik jest podwieszony pod UM chyba jeśli dobrze pamiętam. Mógłbym się w sobotę wybrac jeśli chcesz i porobic fotki ewentualnie z metróweczką pomierzyć to i owo. Cytuj
babcia131 Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 Migi nówki miały wnęke hamulca podogonowego i wewnętrzną część hamulca w kolorze płatowca czy innych wnęk ( ten charakterystyczny metaliczno-zielonożòłtawy)? Kolor "wnęki "tylnego hamulca , to kolor luków płatowca.Ten hamulec przylegał bezpośrednio do luków silnikowych. A kolor wewnętrznej części tylnego hamulca? Pamięć coraz gorsza , zdjęć tej części samolotu z okresu nowości bardzo niewiele, ale wydaje mi sie że kolor tej części hamulca przypominał nieco oliwkowo-khaki .Mam na mysli bis-y, na pewno nie był jaskrawo-żółto-pomarańczowy , czy coś w tym stylu. Tu troche widać ten kolor[ ale to akurat M i to już dawno po co najmniej 2 remontach ] Uploaded with ImageShack.us Cytuj
babcia131 Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 zasobnki LAF można obfotografować w Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w Warszawie na Sadybie.Sam miałem klka słabych zdjęć z komórki ,zaś sam zasobnik jest podwieszony pod UM chyba jeśli dobrze pamiętam. Mógłbym się w sobotę wybrac jeśli chcesz i porobic fotki ewentualnie z metróweczką pomierzyć to i owo. Gdyby nie sprawiło to kłopotu to chętnie bym obejrzał taki obfocony zasobnik.Wszystko co dotyczy 21 mile widziane , tym bardziej ze w naturze tego w zyciu nie widziałem . Z góry Dziękuję Cytuj
young Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 Kurcze daleko, a chętnie bym zasobnik obfotografował... Prośba do posiadaczy zestawu eduarda nowszego niż MF. Czy mógłby ktoś z was zeskanować mi w dużej rozdzielczości części PE29 i PE30, których nie ma w zestawie MF? Oraz podać jeden wymiar, choćby wysokość w milimetrach (najlepiej, choć niekoniecznie, zmierzoną suwmiarką do dziesiętnej części)? zasobnki LAF można obfotografować w Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w Warszawie na Sadybie.Sam miałem klka słabych zdjęć z komórki ,zaś sam zasobnik jest podwieszony pod UM chyba jeśli dobrze pamiętam. Mógłbym się w sobotę wybrac jeśli chcesz i porobic fotki ewentualnie z metróweczką pomierzyć to i owo. Chodzi mi o tamten konkretny. Dzięki, ale ten warszawski mam dokładnie udokumentowany. W sierpniu spędziłem tam deszczowe popołudnie robiąc zdjęcia uzbrojenia w forcie. Na udostępnienie wszystkiego zwyczajnie ciągle nie mam czasu... Cytuj
Cinekf1 Napisano 16 Listopada 2013 Napisano 16 Listopada 2013 polecam, wspaniałe lata 90te w 10 PLM w Łasku. Mialem to na co dzień Cytuj
Jarekk Napisano 16 Listopada 2013 Napisano 16 Listopada 2013 Świetny reportaż. To ja dołożę kolejny film do obowiązkowego obejrzenia. Powstał w tym roku z okazji 50 lecie powstania 32 plrt: Cytuj
manas Napisano 19 Listopada 2013 Napisano 19 Listopada 2013 R 1139 doczekał godeł? Jeśli tak, ktoś mógłby podzielic się fotką tego egzemplarza? Cytuj
Grzes Napisano 19 Listopada 2013 Napisano 19 Listopada 2013 polecam, wspaniałe lata 90te w 10 PLM w Łasku. Mialem to na co dzień Fantastyczny klimat. I te naszywkowe smoki na rękawach - cóś pięknego Cytuj
manas Napisano 20 Listopada 2013 Napisano 20 Listopada 2013 Moze jeszcze ktos pomoze wyjaśnic ponizsze kwestie: -jakie oprocz 2097 i 2089 s-ty byly (okresowo) szare? -jest jakis gotowy (na rynku modelarskim) odcień tej szarosci? Wszystkie samoloty mialy ten sam odcień (rzecz jasna bez uwzgledniania roznic wynikajacych ze zużycia)? -zbiorniki tez malowano na szaro czy byly srebrne/alu? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi