Skocz do zawartości

MiG-21

emeryt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę w imieniu Muzeum Historii Fotografii, poszukuję dokumentacji dotyczącej gondolki z aparatem S-13 do Miga-21 a także kamer AFA-36 i AFA 39.

Muzeum posiada je w swoich zbiorach, ale kompletnie nic nie potrafi powiedzieć na ich temat i nie wie za bardzo gdzie szukać. Obiecałem że zobaczę co się da zrobić.

Na innym forum był link do dokumentacji, ale jest nieaktywny. :-(

Dzięki z góry za pomoc.

https://hotfile.com/dl/195652652/dc0ed17/S-13-100-OC_instr..zip.html

Link do S-13 .Aktywny -materiał wrzucony dziś .

Odnosnie aparatów foto , to jedyne co mi przychodzi na myśl to nawiazanie kontaktów z Dęblinem. Tam chyba jeszcze latają Iskry , to i musza mieć aparaty , a zatem i dokumentacje.Może na Forum jest Ktoś z Kolegów mający kontakt z WOSL-em.

Ja spróbuję skontaktować się z Piotrem Pilotem.

biały pas to chyba oznaczenie na któres z ćwiczeń "Orli Szpon ", ale który to był rok ? A kiedy byli w Holandii ? Nie mogę sobie na szybko przypomnieć.
Białe pasy były malowane, jak juz napisał Mikele na ćwiczeniach "Orli Szpon" w 1997r. ale o ile mnie pamięć nie myli również na ćwiczeniach "Ocelot" w 1999r. (MiGi-21 i Iskry)

A czcionka na 9735 wygląda jak ta używana na arkuszach z literami samoprzylepnymi, które można dostać w papierniczym

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
EDIT: Kolejna perełka, na lewo od numeru bocznego!

17692338757836464525124.jpg

Taki malunek widniał również na PFM nr 4913 z 62 PLM ,sylwetka samolotu w kolorze błekitnym , koło czerwone a w nim wpisana biała litera M.

Czyzby odmiana z tego PF a ?

Polskie MiG-21PF miały wszystkie co do sztuki "mały" statecznik pionowy i zasobnik spadochronu hamującego w płetwie pod kadłubem, czy były na wyposażeniu WOPK MiG-21PF z powiększonym statecznikiem i zaspobnikiem spadochronu u jego nasady?

Pytam, bo przyszedł dziś do mnei PF w 1:72 z Fujimi o takie cuś:

1288199556_polski_mig_21.jpg

(foto rzecz jasna złowione w internecie)

i czy będzie to merytorycznie poprawne wykonanie go z szachownicami, czy będę musiał przerabiać zestaw Fujimi?

Witam Serdecznie Kolegów

Przesyłam ciekawe zdjęcia Zegrzyńskich bisów podczas wizyty na Dęblińskim lotnisku. Sądząc po wyglądzie Migów można określić, że zdjęcie wykonane było w okresie wykonywania remontów w WZL-3.

b3e9b1b3d0e1.jpg

b6f3d186315f.jpg

91ecb59f4a13.jpg

7e4869b0a6d2.jpg

6de3d8bb0b22.jpg

Pozdrawiam, a zarazem Dobranoc "Migi na Noc "

Też tak obstawiam, ale chciałem sprawdzić. Póki co udało mi się znaleźć fotki 2006 i 2007 oraz 2005 ale w wersji M. 2004 zdaje się jest w Krakowie?

Mam jeszcze wątpliwość. Yefim Gordon podaje, że PF 2005 latał w 40PLM. A z tego co wiem samolot latał w Mińsku. Kto jest w błędzie? A może samolot zmieniał jednostkę?

z moich danych Od czerwca 1965r. na stanie 40 PLM w Świdwinie. zezłomowany w ramach jednostronnej redukcji zbrojeń, chyba tylko tam słuzył , ale pewnosci nie mam na 100%.

Gdyby latał tylko w 40 PLM, byłaby to bardzo krótka służba. Ostatnie Mig-21 pułk ten przekazał w 1971 roku (PF jeszcze wcześniej).

2005:

mig21k84.jpg

Tylko, błagam, nie biały. Bardzo jasno szary. To zdjęcie to chyba najgorszy przykład na którym można się wzorować.