sławomir kromer Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 dzięki za fotki utwierdziły mnie tylko w tym co sobie przypomniałem nie wiem dlaczego nie wszystkie się otwierają-już są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Czy ktos z kolegow ma kolorowe fotki z okresu sluzby dedeerowskich PF w kamo takim, jakie proponuje Eduard do nb.851? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 http://www.millionmonkeytheater.com/Fishbed.html Przejrzałem wczoraj na szybko powyższą stronę i jeśli się nie mylę nie ma tam fotki w "zielonym " kamuflażu [ o taki chyba chodzi ] DDR PF-a .A jest co przeglądać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 Chodzi mi po głowie. UM miał skrzydła od PFM czy to jakaś wypadkowa? Mocno się różniły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Jak się dokopię do schematów to spróbuję porównać .Mam gdzieś przekroje skrzydeł , zobaczymy. Trzeba chyba jeszcze porównać układ zbiorników paliwowych w skrzydłach , ciśnienie sterowania wypracowaniem paliwa itd . Masz czas i ochotę możesz porównać jak to wyglądało konstrukcyjnie .Pozdrawiam . 21PFM 21UM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Babcia, miałem na myśli z zewnątrz, podział blach, luki, wzierniki, wypustki itd. do skali 1/48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 27 Listopada 2014 Share Napisano 27 Listopada 2014 A ja już myślałem ze zamierzasz zrobic jakis przekrój s-dła Cos takiego znalazłem , może pózniej poszperam w instrukcjach . 21PFM 21UM 21US Moderacjo -Sorry za wielkośc fotek , ale tak lepiej widac szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 27 Listopada 2014 Share Napisano 27 Listopada 2014 Eeee mi to wystarczy. Znalazłem jedną nieistotną różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 27 Listopada 2014 Share Napisano 27 Listopada 2014 Skrzydło pfma , tak samo wygląda na umie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 27 Listopada 2014 Share Napisano 27 Listopada 2014 Nie byłbym taki pewien - lewy płat 9323 21UM- rozbórka przed wysłaniem do Australii Cos tu nie gra z tym PFM ? Czy to na pewno jest skrzydło PFM-a . Na poniższym zdjęciu ma taką samą antenę w tym samym miejscu co UM , ale na fotce em-a tego nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 27 Listopada 2014 Share Napisano 27 Listopada 2014 Nie byłbym taki pewien - lewy płat 9323 21UM- rozbórka przed wysłaniem do Australii Cos tu nie gra z tym PFM ? Czy to na pewno jest skrzydło PFM-a . Na poniższym zdjęciu ma taką samą antenę w tym samym miejscu co UM , ale na fotce em-a tego nie ma . Pfm 7101 , ciekawe z tym 9323 . Spójrz do swoich papierów min. Opis tech samolotu 69 po rosyjsku i po polsku , tam jest właśnie takie skrzydło . Jutro jak wróce coś wrzuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Dzięki z góry .A dlaczego ciekawe 9323 ? Tak na szybko przejrzałem kilkanascie fotek UM, US, U , i troche zgłupiałem .Wydawało mi sie że na 21U, nie było tych anten , ale jednak na niektórych są [ remonty-modernizacja ] ? W instr. patrzyłem , tam sa przekroje ukazujące konstrukcje skrzydła , takie jak zamieszczone powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelt Napisano 30 Listopada 2014 Share Napisano 30 Listopada 2014 Mam pytanie odnośnie koloru BISów. Mianowicie, czy wszystkie przyszły fabrycznie pomalowane na szaro? Czy były do nich PTB 490 także pomalowane na szaro, czy w kolorze aluminium? Obecnie buduję BIS-a późnego typu z kanciastą owiewką w wersji 75A - bez RSBN, a za jakiś czas mam zamiar zbudować w końcu MF serii 9600 i BISa z przyokrągloną owiewką w Polskich barwach. Póki co myślałem o samolocie numer 9975. Wszystko ma wyglądać fabrycznie, gdyż bardzo mi się podobają dodatkowe szachownice po bokach silnika. Poremontowe samoloty podobają mi się już mniej, a i aluminiowych szybkich mam w swojej kolekcji już za dużo a kilka takich jeszcze zbuduję przy okazji PFSów, i FLów. Samolot 9975 na fotkach z okresu gdzie jest w stanie fabrycznym wydaje mi się, że ma PTB 490 w kolorze aluminium. Może to tylko przypadek jednostkowy, ale jeśli nie było szarych PTB w okresie początkowej eksploatacji tych s-tów to trzeb zrobić tak co by było poprawnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 30 Listopada 2014 Share Napisano 30 Listopada 2014 Masz tu 2 fotki 21bis z poczatków eksploatacji .Jeden z Zegrza , drugi po przybyciu do 26plm z Babich Dołów.Kolor- szary , gołębi , jasno-szary , , na pewno nie aluminium.Zbiorniki przed pójściem do remontu wszystkie były w kolorze aluminium, zresztą po powrocie samolotów z remontów częściowo też , bo samolot na prace nie leciał z kompletem zbiorników tylko z jednym.Były więc po remoncie i takie i takie . Ex-Babie Doły 26PLM: Kolor tego samolotu jest najpewniejszy , bo ma numer boczny malowany wg wzoru stosowanego na MiG-23.A do Słupska właśnie przyleciała I partia 21bis , gdzie byliśmy na przebazowaniu i tam malowano nb. wykorzystując szablony z 23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Listopada 2014 Share Napisano 30 Listopada 2014 Ale wypasiona podkładka pod przebarwienia na szybkim W której eskadrze latał 6606? Godło biało-czerwone, więc wydaje mi się, że w drugiej ale zapytać nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelt Napisano 30 Listopada 2014 Share Napisano 30 Listopada 2014 Dziękuję Babcia za zdjęcia. Trochę już ich mam. Natomiast nie wiem jeszcze jednej rzeczy. Czy zakładając na wewnętrzny pylon belkę wielozamkową na 4x FAB 100 należało zdjąć, tę małą zdejmowaną część osłony goleni podwozia jak w przypadku UB-32? Nie mogę zdobyć dobrej fotki z której to wynika, na mój gust bomby powinny się akurat rozminąć z golenią, ale okaże się przy montażu uzbrojenia. Założyłem, że będzie zestaw 8x FAB 100, PTB 490 i R-13 bo nie mam w kolekcji ani jednego szybkiego z bombami poza PFM 94N i bombą IAB-500 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 30 Listopada 2014 Share Napisano 30 Listopada 2014 Dziękuję Babcia za zdjęcia. Trochę już ich mam. Natomiast nie wiem jeszcze jednej rzeczy. Czy zakładając na wewnętrzny pylon belkę wielozamkową na 4x FAB 100 należało zdjąć, tę małą zdejmowaną część osłony goleni podwozia jak w przypadku UB-32? Nie mogę zdobyć dobrej fotki z której to wynika, na mój gust bomby powinny się akurat rozminąć z golenią, ale okaże się przy montażu uzbrojenia. Założyłem, że będzie zestaw 8x FAB 100, PTB 490 i R-13 bo nie mam w kolekcji ani jednego szybkiego z bombami poza PFM 94N i bombą IAB-500 ;) Owiewkę osłony goleni podwozia głównego ( prawa i lewa ) zdejmowało się tylko w przypadku podwieszania bomb 500 kg. W przypadku podwieszenia belki wielozamkowej nie zachodzi taka konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 30 Listopada 2014 Share Napisano 30 Listopada 2014 Grzegorz wytłumaczył jako praktyk , a tu masz fotkę , co prawda nie ma bomb , ale widać że do osłony jeszcze trochę brakuje. Na podwieszenie podkadłubowe nie patrz - to zasobnik SPS-141 z SU-22. [ muzealna fantazja ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelt Napisano 30 Listopada 2014 Share Napisano 30 Listopada 2014 Dziękuję uprzejmie ;) Nie wiem czemu zawsze jak w modelach Eduarda montuję RS-2US to robi się ekstremalnie ciasno. Wolał bym nie strzelić gafy bo raz już chciałem mocować UB-32 i w ostatnim momencie okazało się, że nie da rady i że tak się nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelt Napisano 30 Listopada 2014 Share Napisano 30 Listopada 2014 Model Mig-a 21 RV Aircraft (mam MFN) też jest taki sobie jeśli chodzi o ogólne proporcje choć ma bardzo dużo detali. Nijak jednak jego kształtowi ogólnemu do poprawności Eduarda nawet w 1:144 Dlatego jak ktoś chce najładniejszego MiGa nie pozostaje nic innego niż Eduard. Obecnie mam 13tego w budowie i konkretne plany na co najmniej pięć kolejnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 1 Grudnia 2014 Share Napisano 1 Grudnia 2014 Mam pytanie o roznice w tablicach przyrzadow i paneli bocznych PFki i PFMki... Chodzi o to ze mysle o zrobieniu PFki Eduarda z Proffi Packa ale wlozyc do niego blachy z przyrzadami od PFMki w seledynowym kolorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 1 Grudnia 2014 Share Napisano 1 Grudnia 2014 Podczas remontu średniego usuwano i nanoszono na nowo szachownice i nb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 1 Grudnia 2014 Share Napisano 1 Grudnia 2014 Mysle ze jesli odnawiana byla powloka malarska to tak, nie wiem o remonty ktorej wersji pytasz ale na PFkach po remoncie byl inny kroj cyfr i do numerow trzycyfrowych na poczatku dodawano cyfre 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 1 Grudnia 2014 Share Napisano 1 Grudnia 2014 Co do korzystania z tych planów RV Resin to doradzam duuuużą ostrożność. Niestety jest tam sporo błędów - na własnej skórze sprawdziłem M i MF, robiąc obchód z aparatem w Krakowie i powiedziałbym, że już w 48 pan Vavrzina mija sie z rzeczywistością dosyć mocno... tak w panelach jak i w nitach... O, to zła wiadomość... Jakie są najlepsze plany, szczególnie chodzi mi o wersję UM. Nie potrzebuję nitów, tylko bryła i linie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 1 Grudnia 2014 Share Napisano 1 Grudnia 2014 Wkładka w WWP Mig-21 Mf/Um . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi