babcia131 Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 S-13 to nie jest na 100%.To mi się kojarzy z jakąś boją hydroakustyczną , pławą oznaczającą -cos związanego z lotnictwem morskim.Coś podobnego ? Chyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 Rozmiarowo ,jest podobny do przedzialu silnikowego R-3S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 ТХП-13 Трубка холодной пристрелки Przyrząd " zimnego " przystrzeliwania uzbrojenia [ ale w opisie -dla s-tów Jak i Ła z okresu II ws ] Z jednej strony to mi wygląda na nieco młodsze urządzenie , ale nie pasujące do 21 [ zresztą Fachowcy mieli swoje przyrządy do przystrzeliwania uzbrojenia ] Może to modernizacja starego przyrządu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 ТХП-13 Трубка холодной пристрелкиPrzyrząd " zimnego " przystrzeliwania uzbrojenia [ ale w opisie -dla s-tów Jak i Ła z okresu II ws ] Z jednej strony to mi wygląda na nieco młodsze urządzenie , ale nie pasujące do 21 [ zresztą Fachowcy mieli swoje przyrządy do przystrzeliwania uzbrojenia ] Może to modernizacja starego przyrządu ? Rzeczywiście był taki przyrząd ale bardzo rzadko stosowany. THP 13 to przyrząd optyczny i się go wkładało w miejsce zasłonięte zagłuszką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Sagittarius3d ,Grzegorz 5710 -Dzięki , trochę się wyjaśniło Po wpisaniu w google po rosyjsku " ТХП-13 Трубка холодной пристрелки" wyskakuje trochę fotek , instrukcja , różnych TXP . Dzieki raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Czy sam ten walec miał różne długości ? Wystepuja trzy rodzaje ? czy wiecej...dla Apu-13 ten ze zdjecia , dla APU-13U-U2/APU-68 ,oraz uniwersalne dla APU-13MT/APU-68/APU-23 . Lunetka / przyrzad TCHP była wszedzie taka sama ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Czy sam ten walec miał różne długości ? Wystepuja trzy rodzaje ? czy wiecej...dla Apu-13 ten ze zdjecia , dla APU-13U-U2/APU-68 ,oraz uniwersalne dla APU-13MT/APU-68/APU-23 . Lunetka / przyrzad TCHP była wszedzie taka sama ? Lunetka wszędzie była taka sama nawet do działka - tylko obraz na niej był odwrócony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Ok, a możecie na początek wyjaśnić działanie i przeznaczenie tego ustrojstwa, tak dla laika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 9 Marca 2015 Share Napisano 9 Marca 2015 Podejrzewam, że chodzi o regulację/sprawdzenie przyrządów celowniczych, analogicznie jak w przypadku muszki/szczerbinki czy lunety w broni palnej. Gdzieś przed samolotem ustawiało się tarczę, a celownik w kabinie powinien był się pokryć z tym umieszczonem w lunetce wkręconej w "to ustrojstwo". Tyle tak na logikę od też laika ;) Choć nie myślałem, że w przypadku wyrzutni rakiet była też potrzebna aż tak wielka precyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 9 Marca 2015 Share Napisano 9 Marca 2015 Pod latarnią najciemniej -prawie na końcu instr. uzbrojenia BIS-a jest taki mały rysuneczek . I chyba w to urządzenie wkręcało się podobny przyrząd optyczny Nic więcej nie wymyślę , widziałem coś podobnego chyba włożone w lufę GSz-23 , taka podobna "lunetka " , tak mi się wydaje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 9 Marca 2015 Share Napisano 9 Marca 2015 Jakim kolorem malowano podczas remontów pierścień wlotowy? Uszczelki owiewki były zawsze czarne, potem zużywające się do wszystkim znanego cielistego brązu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 9 Marca 2015 Share Napisano 9 Marca 2015 Choć nie myślałem, że w przypadku wyrzutni rakiet była też potrzebna aż tak wielka precyzja. Własnie to mnie zdziwiło. Manas, u nas przecież nie malowali pierścienia. Tak robili w Dreźnie i samoloty tam remontowane można po tym poznać (PFM z Goleniowa). Farbą jak płatowiec. Uszczelki były czarne do fabrycznych PF. Nastepne wersje miały brązowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 9 Marca 2015 Share Napisano 9 Marca 2015 Uszczelki - kolor chyba zależał do rodzaju taśmy kapronowej jakiej użyto do uszczelnienia .Poniżej fotki osłon z samolotów po remoncie [ ale pewnie mozna byłoby znależć i czarne ] A wogóle to tam były; taśmy kapronowe [ poliamid ] , taśmy kapronowe gumowane , gumowe kształtowniki - taki przekładaniec . Pierścień wlotowy , jesli się nie mylę nie był malowany podczas remontów .Zachowywał swój naturalny kolor grafitowy [ ? ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 9 Marca 2015 Share Napisano 9 Marca 2015 Ale np. "siwki" 9600 pierwotnie mialy pierscien w kolorze platowca (szary) a po remontach kolor jest wyraznie inny, niz srebro pozostalej czesci. Tak samo szare bisy. Byly malowane a moze tylko usuwano szary kolor i lakierowano? Na fotkach czarno bialych nowych samolotow uszczelki wygladaja na czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Marca 2015 Share Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) Manas pyta o ten różowy specyfik . To coś to lepiszcze/ uszczelniacz i nazywało się ,,Giermietik...,, radziecki specyfik .Na 7101 we Wrocku znalazłem go równiez na całej krawedzi spływu skrzydeł połozony jakas 3 centymetrowa szerokoscia. Manas, w trakcie remontów zdejmowali ,,powłoke lakiernicza,, co by zobaczyc stan pokrycia, wzery korozyjne ,wgniecenia , popekane czesci konstrukcji,nity itp itd tzw. weryfikacja lub GVI general visual inspection. Po prostu po remoncie W Dęblinie lub PWL nie malowano wlotu i zostawał w naturalnym kolorze materiału z jakiego powstał . Było juz kiedys o tym. Edytowane 9 Marca 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 9 Marca 2015 Share Napisano 9 Marca 2015 Ok, dzieki za wyjasnienie, temat jest tak obszerny, ze trudno odnalezc konkretne drobne zagadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Jakie to lotniska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Babie Doły na obu pocztówkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Podziękował! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Koledzy - poszukuję poniższego wydawnictwa .Może być w pdf . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 chyba mam, dam znać jak wrócę do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 mam obie części w oryginale, potrzebujesz coś konkretnego czy całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Potrzebowałbym 2 część - ale nie chciałbym sprawiać kłopotu .Myslałem że znajdę gdzieś pdf . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Witam. Wiem ze juz pewnie bylo to opisane itd ale niestety mam awarie komputera i z netu korzystam w komorce i mam utrudniona mozliwosc odszukania tego... Chodzi mi o roznice pomiedzy wersja M a MF... Co trzeba przerobic/usunac zeby z wersji MF Eduarda powstala wersja M? Bylbym bardzo wdzieczny za wskazanie tych roznic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi