krn78 Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 22 godziny temu, greatgonzo napisał: Tak. Chodzi Ci o wymiary czy proporcje? Bo te pierwsze na ogół określa się w stosunku do gabarytów samolotów. Hmm... wydawało mi się, że wymiary są znormalizowane, ale wygląda, że rzuciłeś nowe światło na moje przemyślenia. Czy jeśli poproszę o jedno i drugie, to czy to będzie zbyt dużo? Jeśli nie, poproszę... choć wygląda na to, że bardziej zależy mi chyba w tym przypadku na proporcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 20 minut temu, krn78 napisał: Hmm... wydawało mi się, że wymiary są znormalizowane, ale wygląda, że rzuciłeś nowe światło na moje przemyślenia. Czy jeśli poproszę o jedno i drugie, to czy to będzie zbyt dużo? Jeśli nie, poproszę... choć wygląda na to, że bardziej zależy mi chyba w tym przypadku na proporcjach. Przemek, ale tak generalnie to do czego Ci to potrzebne takie informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 Godzinę temu, krn78 napisał: Hmm... wydawało mi się, że wymiary są znormalizowane, ale wygląda, że rzuciłeś nowe światło na moje przemyślenia. Czy jeśli poproszę o jedno i drugie, to czy to będzie zbyt dużo? Są znormalizowane w proporcjach. W wymiarach nawet na jednym egzemplarzu znaki mogą być różne, w zależności od miejsca. Inne będą na małym samolocie łącznikowym, a inne na ogromnym transportowcu itd. Zdecydowanie zbyt dużo. I chyba nie ma na świecie nikogo kto by podołał. W historii lotnictwa liczba znaków do zwymiarowania zmierza szybkim krokiem ku nieskończoności, a wzory oznaczeń pewnie liczy się w tysiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarS84 Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 B-52H 1/144 Academy czy GWH, który lepszy? Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 W dniu 21.03.2023 o 14:54, greatgonzo napisał: akurat kotka zalęgła mi się na kolanach i zdechła Serdeczne wyrazy współczucia - musiałeś być dla niej kimś wyjątkowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 Dlaczego musiałeś? Pewnie jeszcze nie raz przylezie i zdechnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 To jeśli jeszcze nie wykorzystała wszystkich żyć, to bardzo dobrze - życzę Wam obojgu dużo zdrowia i szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 Nie no, kotka jest słodka i kochana. Gdyby naprawdę zeszła z tego padołu to nie pisałbym tego w takich okolicznościach i słowach. Wielkie dzięki za empatię i dobre słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 4 godziny temu, greatgonzo napisał: Są znormalizowane w proporcjach I to też różnie bywało. Np. w pewnym okresie polskie szachownicę przy różnych wymiarach miały stałą szerokość obwódki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 6 godzin temu, krn78 napisał: Hmm... wydawało mi się, że wymiary są znormalizowane, ale wygląda, że rzuciłeś nowe światło na moje przemyślenia. Czy jeśli poproszę o jedno i drugie, to czy to będzie zbyt dużo? Jeśli nie, poproszę... choć wygląda na to, że bardziej zależy mi chyba w tym przypadku na proporcjach. Musisz zawęzić pytanie przynajmniej do formacji i okresu, wtedy da się coś odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 Tak to jest, kiedy człowiek jest laikiem... Chyba rzuciłem się na zbyt głębokie wody, bo rzeczywiście, po przemyśleniu, zbyt dużo tego jest. Dzięki za uświadomienie, greatgonzo i Wymysl. Zgłoszę się, kiedy ustalę coś konkretniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obcy Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) Witam, mógłby ktoś mi polecić kilka tanich modelów samolotów w skali 1/72? Jestem początkujący więc niezbyt się orientuję. Z góry dzięki . Edytowane 23 Marca 2023 przez Obcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 A "tanie" to jaki poziom cen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Obcy napisał: modelów Chyba powinno być modeluff Edytowane 23 Marca 2023 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) 2 hours ago, Obcy said: Witam, mógłby ktoś mi polecić kilka tanich modelów samolotów w skali 1/72? Jestem początkujący więc niezbyt się orientuję. Z góry dzięki . Ja zaczynalem od Airfix-ow, te z serii 'Starter Kit' czesto bywaja w promocjach, modele sa przyzwoite i to dobre wprowadzenie do dzisiejszych standardow. Nie polecam Mistercraftow itp okazji bo mozna sie tylko zniechecic. Edytowane 23 Marca 2023 przez dante 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obcy Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) 18 godzin temu, arhtus napisał: A "tanie" to jaki poziom cen? Do 50,60 zł Edytowane 24 Marca 2023 przez Obcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) 37 minut temu, Obcy napisał: Do 50,60 zł Za tyle można kupić całkiem dobre modele Eduarda: Spitfire, Hellcat, Fw-190, Mig-15 itp.. ewentualnie starsze modele Tamiya, świetnie spasowane i nadal bardzo przyzwoite. Zależy też jaka tematyka Cię interesuje PS Szukaj na allegro czy olx lepszych cen, bo w sklepach zaczyna się robić strasznie drogo Edytowane 24 Marca 2023 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) Godzinę temu, Obcy napisał: Do 50,60 zł Pozwoliłem sobie zrobić listę do szybkiego rozeznania: https://www.mojehobby.pl/catalog/Wojskowe.html?search_sort=code&search_producer[100021]=t&search_producer[100022]=t&search_producer[100020]=t&search_producer[989616]=t&search_producer[189004]=t&search_producer[100928]=t&search_producer[100017]=t&search_attr_1[1:48]=t&search_attr_1[1:72]=t&search_buy_mode=today&search_price_to=60&start=2 Edytowane 24 Marca 2023 przez lord_karton 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) @Obcy, podaj zakres tematyczny to będzie łatwiej. Jest też szansa, że kupisz to na Modelworku. Po co chodzić po obcych miejscach gdzie wątpię by Ci ktoś pomógł w innych sprawach z tymi modelami ? My jak jedna rodzina i modeli ci u nas dostatek : ))) A w tym przedziale cenowym wiele dobrego plastiku zdobędziesz, jak mówi Mistrz Yoda Edytowane 24 Marca 2023 przez panmopsik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brg Napisano 27 Marca 2023 Share Napisano 27 Marca 2023 Witam, Czym usunąć zaschnięty wash? To moja pierwsza praca z washem. Położony na Gloss Varnish. https://naforum.zapodaj.net/720023d3d31f.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 27 Marca 2023 Share Napisano 27 Marca 2023 59 minut temu, Brg napisał: Czym usunąć zaschnięty wash? Musisz podać więcej informacji, chociażby jaki to był wash. Gotowy produkt (jesli tak to jaki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brg Napisano 27 Marca 2023 Share Napisano 27 Marca 2023 20 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Musisz podać więcej informacji, chociażby jaki to był wash. Gotowy produkt (jesli tak to jaki)? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 27 Marca 2023 Share Napisano 27 Marca 2023 Tylko zmywacz do farb akrylowych Wamod i zejdzie wszystko razem z kolorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 27 Marca 2023 Share Napisano 27 Marca 2023 34 minuty temu, Brg napisał: Znam to, mój pierwszy kontakt, z washem też tak wyglądał. Na pocieszenie powiem że drugi raz maluje się szybciej, bo stąpasz po gruncie który znasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 27 Marca 2023 Share Napisano 27 Marca 2023 @Brgniestety to co użyłeś to wash akrylowy, którego po zaschnięciu nie da się usunąć bez szkody dla modelu, no chyba, że malowałeś model farbami olejnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi