MICHAŁ R Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja Kupiłem okazyjnie poniższy model. Zabytek z formami sięgającymi 1957roku. Lotnictwo to dla mnie nowy temat bawię się w pancerkę jedynie. Nie mogę znaleźć żadnych blaszek do niego. Czy ktoś wykonuje w tej skali 1:28 karabiny maszynowe do tego typu samolotów? Czy cieszyć się jak jest bo wiele się z niego nie wyciągnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja 10 godzin temu, MICHAŁ R napisał: Kupiłem okazyjnie poniższy model To była okazja przede wszystkim dla sprzedawcy.. 10 godzin temu, MICHAŁ R napisał: Nie mogę znaleźć żadnych blaszek do niego To nie dziwi, bo na tym opracowaniu piętno czasu jest dość mocno odciśnięte, toteż #niokogo Niemniej jednak, wedle scalemates skromna blaszka została zaprojektowana https://www.scalemates.com/kits/copper-state-models-u28-121-fokker-dri-triplane-pe-detail-set--1135604 tylko nie mam pewności, czy jej zawartość jest warta zachodu. Bardziej interesująco prezentuje się drukowany zestaw uzbrojenia https://www.scalemates.com/kits/model-monkey-28-spandau-1917-spandau-lmg-08-15-machineguns-model-1917--1296228 i druk moze być tu rozwiązaniem, bo zapewne znajdzie się jakieś projekty, któe po odpowiednim przeskalowaniu mogą być tu pomocne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja w tej skali mozna sporo zrobic Chlodnice karabinow zwinalem z perforowanej blaszki aluminiowej 0,1, do tego zaslepki zplastiku i lufy z igiel Cala reszte ( uchwyt karabinow ) z czesci z zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MICHAŁ R Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja Dziękuję serdecznie, linki z scalemates widziałem niestety sklep nie wysyła produktów za granicę. Bardziej doświadczeni w temacie drukowania koledzy potrafili by pomóc? W najgorszym wypadku zrobię jak kolega i coś pokombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ledak Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja Biorąc pod uwagę "dokładność wymiarową" tego modelu, może rozwiązaniem jest użycie akcesoriów w skali 1:32. Jest ich dużo w polskich sklepach , pewnie można coś dobrać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja W pierwszych edycjach edkowego Hellcata 1/48 była taka opcja że były podwójne ramki z połówkami kadłuba wczesne i późne. Może komuś zbywa coś takiego tzn. 2 połówki kadłuba. Chętnie bym przygarnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja Szukam fotela Martin Baker mk11 w 1/72. Jakby ktoś wiedział gdzie można go kupić, może ktoś ma na zbyciu dwie sztuki i chciałby sprzedać, a może ktoś ma i mógłby wypożyczyć do zrobienia kopii w silikonie. Za wszelkie informację będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja Cześć, chciałbym zrobić MiGa-21 w polskim malowaniu. Temat leży zupełnie poza moim dotychczasowym kręgiem zainteresowań, więc jestem kompletnie zielony, w związku z tym proszę o pomoc. Wybór padł na zestaw Eduarda, nr 70141, MiG-21 MF, malowanie jedno z proponowanych przez producenta: Dwa pytania: 1. Na ile prawilne jest to malowanie? 2. Chciałbym go trochę poobwieszać, jakie kombinacje uzbrojenia/zbiorników paliwa przenosiły te samoloty w czasie służby? Z góry dziękuję za pomoc:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja (edytowane) Godzinę temu, Roland_Sebastian napisał: 1. Na ile prawilne jest to malowanie? Malowanie i oznakowanie jest ok. Godzinę temu, Roland_Sebastian napisał: 2. Chciałbym go trochę poobwieszać, jakie kombinacje uzbrojenia/zbiorników paliwa przenosiły te samoloty w czasie służby? W naszym lotnictwie latały ze zbiornikiem paliwa 490l. pod kadłubem. Pod skrzydłami (w różnych kombinacjach) rakiety powietrze-powietrze (R-3S/R-13/RS-2US/R-60) i/lub wyrzutnie npr UB-16. Edytowane 20 Maja przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja 5 godzin temu, Grzes napisał: Malowanie i oznakowanie jest ok. W naszym lotnictwie latały ze zbiornikiem paliwa 490l. pod kadłubem. Pod skrzydłami (w różnych kombinacjach) rakiety powietrze-powietrze (R-3S/R-13/RS-2US/R-60) i/lub wyrzutnie npr UB-16. R-60 to chyba tylko na 'bisach' ,o ile dobrze pamiętam... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja Pytanie: Czy ktoś ma może Scootera C w wydaniu H2K ? Interesuje mnie jak wygląda ramka z kadłubem a dokładnie ile jest "nosków" czy zostały oba (B i C) czy sam dla C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja 5 godzin temu, mcrec1962 napisał: R-60 to chyba tylko na 'bisach' Oczywiście, masz rację! @Roland_Sebastian rakiety R-60 odpadają w wersji MF, którą chcesz zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sudus Napisano 24 Maja Share Napisano 24 Maja Prośba o pomoc w doborze modelu. Chcę zrobić model F-16 w malowaniu greckiego Demo Team Zeus. Kalki Modelmaker są do modelu Tamiya. Który model wykorzystać. F-16 C Blocks 25/32 czy F-16 C/N ? Chodzi o to jaki jest wlot powietrza ? Szeroki czy wąski ? Skala 1/48. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 24 Maja Share Napisano 24 Maja (edytowane) Wąski (small mouth), greckie F-16 są tego samego typu co nasze: Block 52+ W 1:48 najlepiej skorzystać z Tamki i zestawów korekcyjnych z AWC Models: https://www.mojehobby.pl/products/Genral-Dynamics-F-16-C-D-Block-25-32-42-52-SUFA-Jet-Intake-NSI-for-Tamiya-Kit.html https://www.mojehobby.pl/products/Genral-Dynamics-F-16-C-Block-52-Correction-Set-for-Tamiya-Kit.html https://www.mojehobby.pl/products/Genral-Dynamics-F-16-C-D-Block-52-Tailcone-with-Drag-Chute-and-CFT-for-Tamiya-Kit.html Warto też zajrzeć na stonkę KFS-a: https://www.kfs-miniatures.com/f-16-jastrzab-spis-rzeczy/ https://www.kfs-miniatures.com/1-48-f-16-jastrzab-niezbedne-konwersje/ Edytowane 24 Maja przez KP.Taurus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sudus Napisano 24 Maja Share Napisano 24 Maja Dziękuję Czyli skorzystam zmodelu F-16C/N. Ten ostatni zestaw jest dołączony do zestawu kalkomanii. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 24 Maja Share Napisano 24 Maja Jeszcze w uzupełnieniu poprzedniego zestawu wymiany wymaga dysza silnika na Pratt Whitney F100 np: https://www.mojehobby.pl/products/F-16CJ-Block-52-silnik-TAM.html?ads_details=PMaxWszystko&gad_source=1 Lista pozostałych dodatków do F-16 jest na dzień dzisiejszy bardziej obszerna i tylko budżet przeznaczony na ten projekt jest tu ograniczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Czerwca Share Napisano 16 Czerwca W dniu 18.05.2024 o 21:10, jmx62 napisał: W pierwszych edycjach edkowego Hellcata 1/48 była taka opcja że były podwójne ramki z połówkami kadłuba wczesne i późne. Może komuś zbywa coś takiego tzn. 2 połówki kadłuba. Chętnie bym przygarnął. Przypominam swoje zapytanie. Może jednak komuś zalega niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 20 Czerwca Share Napisano 20 Czerwca Ciałko, jak były malowane samoloty Luftwaffe (myśliwce) kiedy opuszczały fabrykę w drodze do jednostek? Wg zaleceń RLM-u obowiązujących w danym momencie czy już „pod” konkretną jednostkę, do której miały trafić? Interesuje mnie okres m.w. 1941-42... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca Może już było ale jakoś nie mogę odnaleźć. Czy ze Spita Vb Airfixa 05125A albo ewentualnie z Tamiyi 61033 można próbować zrobić "Kaczora Donalda" Zumbacha z wykorzystaniem kalkomanii Techmodu? Chodzi mi czy to jest ta wersja, jakie uzbrojenie, koła podwozia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca Kup tę książeczkę: https://exito.sklep.pl/pl/p/Model-Detail-Photo-Monograph-No.05-Donaldy-Zumbacha/60420 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca Ok. Dzięki. Ta która podałeś jest aktualnie niedostępna może gdzieś ją dostanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca (edytowane) 54 minuty temu, jmx62 napisał: Może już było ale jakoś nie mogę odnaleźć. Czy ze Spita Vb Airfixa 05125A albo ewentualnie z Tamiyi 61033 można próbować zrobić "Kaczora Donalda" Zumbacha z wykorzystaniem kalkomanii Techmodu? Chodzi mi czy to jest ta wersja, jakie uzbrojenie, koła podwozia itp. Nie wiem na jakim etapie z zakupami jesteś pod ten pomysł, ale jeśli dopiero je planujesz, to zastanów się nad zakupem dualapacka od Edka 11153 W pewnym znanym sklepie jest dostępny za 180zł Jest tam malowanko z kaczorkiem, model lepszy od Airfixa, czy Tamki, dodatkowo masz blaszkę, maski.. Drugą część zestawu sprzedaj, nawet za jakąś mocno atrakcyjną cenę bo jeśli będziesz chciał kupić model Airfixa czy Tamkę, dokupić kalki, może jakieś blaszki to i tak wyjdzie porównywalnie, albo i nawet drożej... Edytowane 24 Czerwca przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca 19 minut temu, jmx62 napisał: Ta która podałeś jest aktualnie niedostępna może gdzieś ją dostanę. Np tu: https://allegro.pl/listing?string=donaldy zumbacha Inna sprawa jest taka, że Zumbach latał na 3 różnych Spitach z Donaldem w 4 malowaniach/oznakowaniach i te maszyny się od siebie jednak różniły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca Godzinę temu, arhtus napisał: Nie wiem na jakim etapie z zakupami jesteś pod ten pomysł, ale jeśli dopiero je planujesz, to zastanów się nad zakupem dualapacka od Edka 11153 Dzięki za podpowiedź, niestety ja już dawno mam na składzie i A-xa i Tamkę. I nie bardzo wiedziałem co z tym zrobić. Życie jak zwykle podpowiedziało rozwiązanie. Poprostu przy robieniu porządków na półce z książkami "odkryłem na nowo" "Ostatnią walkę" Zumbacha. No i odżyły we mnie młodzieńcze marzenia, kiedyś jak jeszcze bawiłem sie w 72kę próbowałem zrobić Donalda ale coś tam mi chyba za bardxo nie poszło. 44 minuty temu, RogerM napisał: Np tu: https://allegro.pl/listing?string=donaldy zumbacha Inna sprawa jest taka, że Zumbach latał na 3 różnych Spitach z Donaldem w 4 malowaniach/oznakowaniach i te maszyny się od siebie jednak różniły... To akurat wiem ale za bardzo nie siedzę w temacie tzn. właśnie te różne wersje sprawiają mi najwięcej kłopotów. Zapewne chciałbym odtworzyć najpóźniejszy egzemplarz z jak najpełniejszym oznakowaniem. Tzn. Albo EP 549 albo EN 951 oba z września 1942r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca Te samoloty różniły się głównie wersją, a właściwie podwersją silnika. Zewnętrznie MkV mogły się różnić dość znacznie, ale te trzy były w zasadzie identyczne: VB z wiatrochronem z zewnętrzną płytą pancerną, Malcolmem i Rotolem oraz prywatnym lusterkiem wstecznym Zumbacha. Jedyny wyróżnik tych późniejszych to chwyt powietrza do kabiny. Na pewno warto zerknąć do książeczki, czy nie ma tam jakiejś pierdółki, którą w swej sklerozie pominąłem, ale zestaw do budowy modelu z powyższymi cechami nada się do wszystkich trzech. Pozostanie prześledzić kamuflaż i ewentualne jego zmiany w służbie w stosunku do fabrycznego z CBAF. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi