letalin Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Projekt na późny wieczór: Warsztat: Galeria: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarmata73 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Jak miło po 35 latach zobaczyć tego cudaka. Podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Ale przecież nie da się wejść do środka, tzn nie poleci Szkoda pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 O ile pamiętam to też był mój pierwszy model jaki w życiu zrobiłem. Miałem wtedy 6-7 lat, może mniej. Pamiętam że jak się takie coś skończyło, to biegało się z samolocikem po domu z "wrrrrrrr". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Fantastyczny model i mistrzowskie wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Ciekawe, czy ktoś tego erwudziaka kiedyś skoryguje i zwaloryzuje, żeby wyglądał choćby jak 1/72... Toż szybciej byłoby wydłubać od podstaw. "To to" nie trzyma ani proporcji, ani rozmiarów, więc nie stanowi żadnej bazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Łezka się w oku kręci... niewątpliwie historyczny model, który dla potomności uwieczniony być powinien :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Tja... zrobić odlew w brązie i na pomnik w skali 1:1. Koniecznie z wyróżnioną przeze mnie złotą myślą RAV-a na tablicy pod spodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Tobie to widzę trzeba wszystko dosłownie, żebyś żart RAVa zrozumiał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Ciekawe, czy ktoś tego erwudziaka kiedyś skoryguje i zwaloryzuje, żeby wyglądał choćby jak 1/72... Toż szybciej byłoby wydłubać od podstaw. "To to" nie trzyma ani proporcji, ani rozmiarów, więc nie stanowi żadnej bazy. To jest Vintage HC (hardcore). Grzebanie przy tym zestawie może go tylko popsuć Usunąłem tylko nadlewy i zeszlifowałem tam, gdzie były przesunięcia form. Skróciłem też zastrzały pod baldachimem, żeby to wszystko się zeszło w punkt (prawie). Wszystkie otwory montażowe powiększyłem, żeby luźno wchodziło, bo przecież trzeba trzy razy przymierzyć, zanim się przyklei. Na zdjęcie oryginału popatrzyłem tylko raz, żeby trochę uprawdopodobnić geometrię podwozia Podwozie to krytyczny problem, bo producent zaleca zmiękczanie plastiku klejem celem wygięcia goleni do żądanych kształtów, ja użyłem ciepła. Bez tego koła mają zeza rozbieżnego na 45 stopni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Fantastyczny model i mistrzowskie wykonanie Liczę w skrytości serca na fotkę admina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Liczę w skrytości serca na fotkę admina. Gorąco popieram. Model jest wyjątkowo wyjątkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Wspomnienia z dzieciństwa wróciły . Ja miałem takie zestawy, po kilka sztuk były pakowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 "To se ne vrati" jak mawiają na południu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Straszne...Jeden z gorszych "modeli" z serii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Wspomnienia z dzieciństwa wróciły . Ja miałem takie zestawy, po kilka sztuk były pakowane. Grzesiu o ile dobrze pamiętam i pamięć mnie nie zawodzi to można je było nabyć w 2 wersjach: 1) pakowane oddzielnie po 1 szt.; 2) pakowane w zestaw po 5 modeli. to były piękne czasy, nauka tak nie przeszkadzała w realizacji Naszego Hobby jak obecnie praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Wspomnienia z dzieciństwa wróciły . Ja miałem takie zestawy, po kilka sztuk były pakowane. Grzesiu o ile dobrze pamiętam i pamięć mnie nie zawodzi to można je było nabyć w 2 wersjach: 1) pakowane oddzielnie po 1 szt.; 2) pakowane w zestaw po 5 modeli. to były piękne czasy, nauka tak nie przeszkadzała w realizacji Naszego Hobby jak obecnie praca Dobrze pamiętasz. I w wielu odcieniach zieleni. Mi tam praca nie przeszkadza. Bardziej malejące z roku na rok części modeli i trzęsące się łapy:) Straszne...Jeden z gorszych "modeli" z serii. Nigdy go nie lubiłem. A wczoraj polubiłem:) Godzinka i wszystko gotowe. Jak za dawnych lat:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Dziwne Też mam swoje lata, ale tego cudacznego szkaradka nie pamiętam... Być może później zacząłem kleić - od Jaka 1. A tak nawiasem mówiąc - jak to punkt widzenia zmienia się z upływem czasu... W tamtym, jedynie słusznym okresie, mimo skromności modelarskiego rynku, to coś nie nadawało się do niczego, jak tylko do zabawy, a dziś - proszę - budzi zachwyt... Dziwne - bo pomimo swojej nachalnej brzydoty, MODEL mnie urzekł. Bardzo mi się podoba! Cześć i chwała letalinowi za odwagę pokazania światu tego RWD-8! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Czasy były czaderskie..."MIKRO-144"..jeden zestaw 5-ciu sztuk był z modelami z I-szej wojny,a drugi zestaw z II wojny w tym Spitfire i Hurricane......Ale była radocha,gdy odkryłem-posiadając już dwupłaty,że istnieje jeszcze zestaw ze "Spitfajerem"......więc stałem się w końcu szczęśliwym posiadaczem ........dzisiaj patrzę na twój model i nie mogę w to uwierzyć,że taką radość sprawiały te diwadla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 A Łosia pamiętacie? Też z zielonego plastiku, ale on miał szybki, to było już coś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2016 A tak nawiasem mówiąc - jak to punkt widzenia zmienia się z upływem czasu... W tamtym, jedynie słusznym okresie, mimo skromności modelarskiego rynku, to coś nie nadawało się do niczego, jak tylko do zabawy, a dziś - proszę - budzi zachwyt... Z tym zachwytem to lekka przesada, może raczej zainteresowanie:) Modeliki były beznadziejne, relatywnie drogie i jedyne czym mnie wtedy zachwycały, to suche kalkomanie świetnej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Noooo I to śmigiełko wyglądające jak wskazóweczki w odpustowym zegareczku Mi tam praca nie przeszkadza. Bardziej malejące z roku na rok części modeli i trzęsące się łapy A wiesz że mi też już drygają łapki więc na warsztacie mam też syrop wspomagający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Czasy były czaderskie..."MIKRO-144"..jeden zestaw 5-ciu sztuk był z modelami z I-szej wojny,a drugi zestaw z II wojny w tym Spitfire i Hurricane......Ale była radocha,gdy odkryłem-posiadając już dwupłaty,że istnieje jeszcze zestaw ze "Spitfajerem"......więc stałem się w końcu szczęśliwym posiadaczem ........dzisiaj patrzę na twój model i nie mogę w to uwierzyć,że taką radość sprawiały te diwadla Poprawka... Seria I to jednopłaty (RWD-8, Karaś, Spitfire, Hurricane i Łoś), seria II - dwupłaty (Potez, Breguet, Polikarpow i dwa wodnopłaty chyba Schreck i Lantam). A ktoś mi tu kiedyś pokazywał jeszcze P24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Poprawka... Seria I to jednopłaty (RWD-8, Karaś, Spitfire, Hurricane i Łoś), seria II - dwupłaty (Potez, Breguet, Polikarpow i dwa wodnopłaty chyba Schreck i Lantam). A ktoś mi tu kiedyś pokazywał jeszcze P24. Idę strugać Spitfire. Tym razem pomaluję gadzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Poprawka... Poprawka do poprawki. Seria I: - Vickers Supermarine "Spitfire" - RWD-8 - PZL-23 "Karaś" - PZL-P24 "Super P" - Hawker "Huricane" Seria II: - Ansaldo A-1 "Balilla" - Po-2 - Breguet XIX B2 - Schreck FBA-17HMT2 - Potez XXVII Oddzielny model: - PZL-37 B Łoś (pisownia nazw oryginalna z etykiety) Idę strugać Spitfire. Tym razem pomaluję gadzinę.Masz wszystkie mikrusy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi