marioba Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 Witam! No i klops! Jak ognia unikam bebechów w modelach. Mam na półce ten sam zestaw i tylko mnie w tym utwierdziłeś co by mu środka nie robić. Jednak jeśli muszę zrobić środek to zaczynam od wstępnego złożenia całego kadłuba z wieżą na sucho. Jak już wiem co i jak, zaczynam zlepiać wnętrze, cały czas kontrolując jak mi się to wszystko składa. Kiedyś się już tak załatwiłem, przy lepieniu tego czegoś http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=19450&p=310220&hilit=Kangaroo#p310220 i już mam nauczkę. Myślę że poradzisz sobie jakoś, bo zapowiada się fajny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Października 2011 Autor Share Napisano 24 Października 2011 Dzięki za wsparcie. Na razie jestem optymistą. Udało mi się zreperować ten fragment o którym pisałem. Z koszem jest ciekawie, bo już kilka razy go prezentowałem w kupie i pasował. Ale to drobnostka. Na problem z spasowaniem w znaczącym stopniu ma fakt, iż góra składa się z kilku elementów (a nie jak w większości modeli z jednego kawałka) które niekoniecznie pasują co powoduje naprężenia plastiku. Ale z grubsza większość już jest spasowana. Jak pisał Kosynier - nie jest różowo. Dlatego zanim ją przykleję chcę zmontować gąski aby mieć pewność że nic nie będzie za duże i się nie zmieści (prawdopodobnie trzeba nieco powiększyć rozstaw kół napędowych). Zestaw Bronco to ruchome gąsienice, gdzi na jedno ogniwko przypada 5 elementów. Razem daje to 960 elementów z których trzeba stworzyć dwie gąsienice. Może jutro uda mi się podrzucić jakieś fotki z ich budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Października 2011 Autor Share Napisano 26 Października 2011 Rozpocząłem składanie gąsek do kupy. Ale zanim o tym to chciałem wam pokazać to o czym bylo mowa wcześniej. Na zdjęciu widać biały kawałek plastiku. Musiłem go podkleić po wcześniejszym wycięciu fragmentu pancerza. Jak widać aby prawidłowo zamontować boczny fragment błotnika (nie ma go na zdjęciu) górna jego część musi być w linii poniżej pancerza. Niestety Academy tak wykonało mocowanie tego elementu iż był on na równi z dolną krawędzią. I dlatego zamiast pomyśleć to wyciąłem ten fragment pancerza. Teraz trzeba będzie szpachlowć łączenie, ehh.. To co pisłem o budowie górnej części pancerza. To iż składa się z kilku elementów powoduje naprężenia plastiku. Trzeba to będzie naciągać przy klejeniu. Pęknięcie podstawy wieży - samo z siebie (przed sklejeniem wieży w cłość). No teraz największe wyzwanie tego modelu. Montaż gąsienic. Ten fragment to jedna ramka - pozostało jeszcze siedem. Narazie pasuje do wózków. Jak będzie chwila to sprawdzę czy pasuje do kół napędowych. W dodatku są ruchome... A tak wygladają przed wycięciem z ramek. Czort jakiś mi podpowiadał żeby te gąski kupić. Mam nadzieję, że nie będą się rozpadać. Szczególnie mam na myśli boczne zęby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Czym sklejasz te gąski? Nie długo też będę sklejał z pojedynczych ogniw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Października 2011 Autor Share Napisano 26 Października 2011 Standardowy klej Tamiya w słoiczku z pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Gąski nie wyglądają zachęcająco (ilość elementów). Ciekawe jak będzie z ich ruchliwością po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Października 2011 Autor Share Napisano 29 Października 2011 Trzy ramki gąsek zużyte. Wygląda na to, że z czwartej zostanie mi trochę części. Przymiarka na zawieszenie pokazała, że tak jak myślałem koła napędowe trzeba będzie poszerzyć. Ponadto gąski są za ciasne w szczelinach pomiędzy zębami. Będę musiał te ząbki lekko obrobić. Stomatolog jestem czy co? W czasie prób urwał mi się kawałek jak próbowałem je do zdjęcia na te koła wepchnąć. Nie leżą też najlepiej - plastik jakoś traci luz, ale coś wymyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Chyba będziesz musiał jakoś obciążyć działo - zwisa tak smętnie... Gratuluje samozaparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Współczuję i wierzę ,że finał będzie szczęśliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Krzysiek tu masz fotki jak te nakładki gumowe potrafiły się zużywać; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Października 2011 Autor Share Napisano 29 Października 2011 Szkoda że nie miałem tych fotek wcześniej, to olał bym te z Bronco i dał z zestawu. A teraz to już za daleko zaszedłem aby się poddać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Nie wiedziałem.Sry. Mam jeszcze taka; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Października 2011 Autor Share Napisano 29 Października 2011 Piotrze nie przejmuj się. Jak by co to zawsze mogę założyć zestawowe.Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Zawsze przychodzi taki moment w życiu modelarza że wszystko się pieprzy ;) Trzymam kciuki i wytrwałości życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 ...cały czas do przodu, staramy się, cały czas do przodu... W którymś kabarecie jakoś tak to było. Trzymam więc kciuki za ostateczne powodzenie projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 Ostatnio znalazłem coś takiego.Wiem, że jeszcze kawałek do tego ale może się przyda. źródło - wydawnictwo militaria Udało Ci się znaleźć odpowiednie kalki do kamo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Listopada 2011 Autor Share Napisano 1 Listopada 2011 Kupiłem zdaje się echelon, ale coś zaimprowizuję. Dzięki za fotę na pewno się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 Jak by był problem to poszukaj jakichś szablonów modelarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz_76 Napisano 2 Listopada 2011 Share Napisano 2 Listopada 2011 ...ambitny i godny śledzenia projekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Listopada 2011 Share Napisano 2 Listopada 2011 Malowanie zaproponowane przez GrześkaW zacne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Listopada 2011 Autor Share Napisano 3 Listopada 2011 Malowanie zaproponowane przez GrześkaW zacne. W zupełności się z tobą zgadzam, szczególnie że w pierwszym poście napisałem że tak właśnie go chcę pomalować . Klejenia gąsienic ciąg dalszy. Przypomina mi to Modę na Sukces - nie ma końca. Przy drugiej gąsienicy zmieniłem system klejenia i jest o niebo lepszy. Przede wszystkim ogniwka po skończonej robocie cięgle ruszają się jak powinny i nic sie przypadkiem nie zlepia. Dlatego wszystkim którzy będą kiedys lepić te ogniwka polecam taką metodę (oczywiście nic na siłę): Takie coś proponuje Bronco A ja robię to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 3 Listopada 2011 Share Napisano 3 Listopada 2011 Z tymi gąskami to przegięli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 3 Listopada 2011 Share Napisano 3 Listopada 2011 Witam.Za te gesi to doplata powinna byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 3 Listopada 2011 Share Napisano 3 Listopada 2011 Niezła masakra z tymi gąskami A ja narzekam na gąski HB do mojego KW-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 3 Listopada 2011 Share Napisano 3 Listopada 2011 Dobrze, że chociaż są ruchome.Malowanie dałem, żeby widać było układ/rozmiar plam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi