Mirek66 Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Nie no to jak to teraz rozumiem gdzie poświęcałeś tyle czasu zamiast kończyć Granta Szczere gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Chyba,że będzie druga córka i nie będziesz miał komu przekazać pałeczki modelarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 No dzięki panowie, ale może o modelu też coś napiszecie, he, he Narazie jeszcze nie wiemy - za wcześnie, ale jak coś to dam wam znać. A z laskami to nigdy nie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 No to wielkie gratulacje!!! Co do modelu to widze ze od szybkiego relaksacyjnego projektu gdzies tam Ciebie wywialo :p ps ale calkiem zacne te Twoje poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Przylaczam sie do gratulacji.Model coraz ciekawiej wyglada;ciekawym malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Przyłączam się do gratulacji Fajnie ci wychodzi ten "pancer". Miał być pudełkowy ale jednak widzę, że nie dają ci spokoju firmowe niedoróbki. I tak trzymać. PS: A za KW to musisz się łapać już, bo od listopada może rzeczywiście być ciężko. Może i czas wygospodarujesz ale żeby chęci jeszcze wystarczyło po nieprzespanych nocach. Mówię to z własnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Dzięki wszystkim raz jeszcze. Markuz - jedną córkę już mam i ostatnim razem rok przerwy był. Teraz postaram się nie wypaść aż tak z obiegu. Przeróbki modelu to presja forum, he, he. A poważnie to nie wymagały one tyle zachodu co Grant. Najpierw jednak pomaluje figurki, a za czołg się wezmę jak Granta skończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Chyba juz to pisalem, ale profilaktycznie jeszcze raz napisze zeby tylko Tobie nie wpadl pomysl z zastosowaniem do czworki figurantow z zestawu, wygladaja moze niezle ale sa jacys dziwnie wielcy, a ze model Tobie ladnie wychodzi to proponuje do niego zestaw dragona, ten w ktorym podaja sobie butelki. Bedzie z nimi super wygladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Michał - fakt śmiesznie trochę wyglądają. Ale niestety chwilowo jestem bez kasy na morderstwo i nie bardzo mogę sobie pozwolić na zakup dragona. Chciałem też kupić podstawkię z Miniartu, ale na razie musi poczekać. Tak więc na razie dam niestety tych (potraktuję je jako trening oraz model jest już zrobiony pod figurki), a jak mi się finanse poprawią to kupię podstawie i nowe figurki i wtedy te wymienię. Głupio by było dawać model do galerii bez figsów w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 to ma byc taki relaksacyjny, a co za tym idzie trochę bardziej olewatorski. No sobie chyba jaja robisz po tym jak pokazałeś na co Cię stać w Grancie to nie licz na to. Nie zawiodłeś gawiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Nie zawiodłeś gawiedzi Dzięki Robert za pochwałę, ale to co ty za chwilę zrobisz w swoim FW 190D i tak przyćmi wszystko co tutaj jestem w stanie pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Zrobiłem te figurki, sami możecie ocenić (same w sobie nie są najpiękniejsza, ale był za darmo ). Jeszcze dużo mi brakuje, ale cóż " nobody's perfect". Samo malowanie jest trochę zgadywane. Natomiast mam problem z czarnym - jak wyschnie to robi się jakiś szarawy. Farba to Tamiya XF-1. A tak wygląda moje prowizoryczne studio fotograficzne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Z tą farbą nigdy nie miałem żadnych problemów jak opisane u Ciebie... nie wiem czemu tak się dzieje. Zaś co do koloru mundurów można by rzec iż zblakły im na słońcu... ale i tak mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Bardziej niż kolor mundórków - chciałem żeby był jaśnieszy aby cienie czarnym robić, martwi mnie to, że z w zacienionych miejscach nie umiem tej czerni uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Z czarnym też mam duży proble. Bardzo ładnie malujesz wojaków - powiedz jak malowałeś twarze. Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 ... powiedz jak malowałeś twarze.Dzięki Grzesiek. A twarze - dokładnie tak jak na tym filmiku na który mi namiary dałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Ładnie pomalowane .Ten po prawej ma taką minę jakby mu ruski panzer maszynę ukradli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Myślę, że chłopaki wpadli na jednego, a ten że kierowca to nie mógł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Krzychu jak chcesz cieniowac czarnym w zagłębieniach to zrób to klasycznie farba artystyczną olejna czarną ,fajny namiot tylko tło nie ten teges trochę pomiętolone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Figurki wyszły całkiem nieźle, tym bardziej, że ich rzeźba pozostawia wiele do życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Dzięki Robert - spróbuję. A teraz mały tutorial jak robię bambetle z green stuff. Oczywiście nie jest to mistrzostwo świata i pewno wielu z was zrobiłoby to lepiej, ale skoro ktoś pytał to jest. Do obróblki używam kawałka pleksy, metalowego wałka, pincety, wykałaczki, linijki, noża modelarskiego, róznej grubości kabelówi, taśmy maskującej i naczynia z wodą. Najpierw trzeba rozwałkować kawałek masy na płaski placek. Wodą moczę podłoże i masę aby się nie kleiła do niego jak i do wałka. Nastęnie przy pomocy linijki przycinam nożykiem modelarskim masę do żądanego wymiaru. Teraz roluję masę, ale nie aby wygladała idealnie, a wręcz nieład jest wskazany. Na zdjęciu widać, że boki nie są najlepiej obrobione, ale to była wersja testowa. Następnie przy pomocy taśmy maskującej (jeżeli mają być pasy) lub kabelków - dla sznurków formuję wyżłobienia w masie. I na koniec koniec przy pomocy wykałaczek i nożyka wyciskam ślady marszczenia. Niestety moje zdolności artystyczne pozostawiają wiele do życzenia . W czasie pracy należy pamiętać o ciągłym moczeniu narzędzi i pracy aby uniknąć przyklejania się masy. Mam nadzieję, że komuś się coś z tego przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Figurki zmalowane ładnie ale odlew twarzy maja jak z horroru. Co do płachty która wykonałeś fałdki zagięcia przejedz / wygładź mokrym cienkim pędzlem o ile jeszcze nie zaschło. Bedą miały fajne łagodne przejścia. Bo na razie wygląda jak by je ktoś ciosał siekierą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam. Bardzo ciekawy tutorial. Ja bym tylko zaproponował rozwałkować masę jeszcze bardziej. Niestety gdy zmniejszymy grubość trzeba uważać na to, aby nam się to wszystko nie porozrywało nadmiernie. A i jeszcze jedno. Zamiast wody można używać kremu Nivea tego w niebieskim opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Dzięki wielkie za ten sbs. Mnie siębardzo podoba.Trzeba będzie zainwestować w gs. A po co te kabelki różnej grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Ten ulepek to by taki testowy, ale fajnie że uzupełniacie i poprawiacie moje niedopatrzenia i niedociągnięcia. Grzesiek - Zależy jakiej grubości chcesz dać sznurek. Bo jak cienki to musisz użyć cieńszego kabelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi