Irek-M1 Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia 17 godzin temu, Albatros napisał: Przepiękna robota, niedościgniony poziom no bez przesady nie ma tu nic skomplikowanego, poziom osiągalny dla wszystkich to tylko kwestia samozaparcia i godzin spędzonych przy biurku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr460 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Genialne, piękna robota, ukłony!!! Wrócę jeszcze do wodzidła, w skrzynce na wodzidle oprócz przewodu do podnoszenia etażerki było jakieś czyściwo i obowiązkowa butelka (0,5 l po czystej wyborowej) z aktualnym odstojem paliwa pobranym z pompy paliwa zbiornika rozchodowego nr 2 przed lotami w celu sprawdzenia czystości paliwa (obowiązkowy punkt do wykonania i wpisany do książki obsługi). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2 godziny temu, Piotr460 napisał: Genialne, piękna robota, ukłony!!! Wrócę jeszcze do wodzidła, w skrzynce na wodzidle oprócz przewodu do podnoszenia etażerki było jakieś czyściwo i obowiązkowa butelka (0,5 l po czystej wyborowej) z aktualnym odstojem paliwa pobranym z pompy paliwa zbiornika rozchodowego nr 2 przed lotami w celu sprawdzenia czystości paliwa (obowiązkowy punkt do wykonania i wpisany do książki obsługi). Dziękuję bardzo za opinię Panie Piotrze -od prawdziwego fachowca, który znał ten samolot od podszewki ( technik obsługujący ten konkretny płatowiec) to prawdziwy zaszczyt . A wracając do wodzidła to czy gdzieś nie uchowała się jakieś zdjęcie - było by one doskonałym uzupełnieniem mojego zbioru i super dodatkiem i zacytuję- obowiązkowym punktem- do dokumentacji modelarskiej. Poniżej po raz kolejny publikuję dla mnie super zdjęcie Pana Piotra z jego samolotem podczas służby. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 3 Maja Autor Share Napisano 3 Maja 1 Maja święto pracy i ja ten dzień uhonorowałem godnie kończąc lewy luk wraz z mechanizmem składania skrzydeł dzięki, któremu powoli przemieściłem się do prawego luku. Sporo pracy w nim wykonałem kładąc tam liczne przewody. Na początek zrobiłem wzmocnienie i podstawę do montażu przewodów pod siłownikiem w sumie 8 elementów i na miejscu gotowy do podłączania przewodów to czas na sam mechanizm składania skrzydeł. Bardzo dobrze został on opisany i zilustrowany w czasopiśmie LOTNICTOW Z SZACHOWNICĄ nr16. Tam również mamy artykuł poświęcony słupskim migom a teraz ostatnie element wałki łączące bo reszta jest już zrobiona 9 godzin pracy i zostały sklejone 89 elementy. Sam okrągły element ma dwie średnice i z jednej strony za pomocą kółek z druciku zimitowałem osłonę gumową. Łączniki wałków to wycięte i sklejone dwa kwadraty. Dodatkowo z każdej strony doklejone kulki BGA o średnicy 0,25. Pomiędzy wstawione imitacje elementów gumowych. drobne składowe elementy sklejone ze sobą przymiarka na sucho i przed malowaniem-PASUJE!!! pomalowane ułożone na swoim miejscu: Pierwszy wklejony i w komplecie w przymiarce ze skrzydłem i tyle będzie widać w gotowym modelu teraz czeka mnie to- prawy luk mechanizmu 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 3 Maja Share Napisano 3 Maja Piękna robota, super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 3 Maja Autor Share Napisano 3 Maja (edytowane) 3 godziny temu, Albatros napisał: Piękna robota, super Staram się nie zawieść oglądających Edytowane 3 Maja przez Irek-M1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smutny Napisano 3 Maja Share Napisano 3 Maja Irku, to że Twoja praca działa destrukcyjnie na moją i tak krytyczną ocenę swoich osiągnięć w dziedzinie, nie będę się rozpisywał. Ale mam pytanie o ruskie napisy na siłownikach (?) ze zdjęcia przed ostatniego (zakładam, że jest to model, bo już się w tym wszystkim gubię). Skąd je masz, pozyskujesz lub tworzysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 4 Maja Autor Share Napisano 4 Maja 9 godzin temu, smutny napisał: Irku, to że Twoja praca działa destrukcyjnie na moją i tak krytyczną ocenę swoich osiągnięć w dziedzinie, nie będę się rozpisywał. Ale mam pytanie o ruskie napisy na siłownikach (?) ze zdjęcia przed ostatniego (zakładam, że jest to model, bo już się w tym wszystkim gubię). Skąd je masz, pozyskujesz lub tworzysz? moja praca ma działać motywujaco a nie destrukcyjnie i pokaxywać że można jak się chce. Co do kalek to materiały moje i zlecony projekt Bogdanowi z Mr. Decal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Będę bardzo rozczarowany, jeśli na końcu warsztatu ten MiGacz nie odpali i nie wystartuje Kosmos robota, co tu gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 4 Maja Autor Share Napisano 4 Maja 11 minut temu, jachud3 napisał: Kosmos robota, co tu gadać. nie zgodzę się z tobą to ziemska robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Praca rewelacyjna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 11 godzin temu Autor Share Napisano 11 godzin temu (edytowane) Długo tu mnie nie było ale prace trwały dalej . Po drodze model odbył dwie stresujące dla mnie podróże do Szczecina gdzie trafił po raz kolejny pod czujne oko inspekcji w osobie Pana Piotra osobistego technika samolotu 460. Po oględzinach poszczególnych elementów - wynik okazał się bardzo pozytywny. Dodatkowo, otrzymałem trzy prezenty- a o jednym z nich napiszę na koniec tego postu. Drugim miejsce był Włocławek, gdzie na scenie w spokoju można było obejrzeć model w stanie złożonym Tak jak pisałem wcześniej wykonałem prawy luk gdzie znajduje się mechanizm składania skrzydeł. Zrobiony jest on 98%gdyż gdybym zrobił wszystkie elementy nie mógł bym włożyć siłownika. Najważniejsze mieć dobrą dokumentacje poniżesz zdjęcia pokazują mój zrobiony element na oryginale. Proszę zwróćcie uwagę jak nietypowy jest kształt elementu -dźwigni, która służyła do uruchomienia pomny odpowiedzialnej za zmianę kąta zmiany skosu skrzydeł. Dodatkowo zrobiłem dźwignie podtrzymujące cięgna na grzbiecie kadłuba w sumie skleiłem 28 elementów mocowanie dźwigni niestety jest tam tak mało miejsca że zdjęcia w kawałkach pokazują mocowanie i ze złomowiska ułamane jest mocowanie dźwigni kątowej i model tutaj mój element leży na oryginale dodatkowo trzeba było zrobić uchwyt na te elementy pomalowany oczywiście nie obeszło się bez zrobienia wszelkiej maści zaworów i przewodów układ plątanina przewodów pod siłownikiem wraz z zamocowaniem zaworów podczas przeglądu to teraz wnęka zawory ten wyżej złożony z 29 elementów niżej 24. Powstawało one poprzez nakładanie na okrągły profil kolejnych elementów tak jak robi się korale. Na końcu dokleiłem końcówki z druku 3D do podłączenia przewodów kolejny zawór musiałem zrobić w dwóch sztukach każda po 21 elementów po zrobieniu agregatów i innych przyłączy umieściłem wszystko w środku luku łącząc to w całość ponad 20 przewodami całość luku pompa plus zawory przewody to obecnie około 300 elementów i do dodania zostało jeszcze kilkanaście ale dopiero po montażu ostatecznym siłownika kolejny krok to już bajka parę popychaczy, przewodów malowanie i układanie w całość. Widok rozebrane polskie samoloty po służbie i mój 460 Elementy zrobione z drucików profili sklejonych w całość to co widać to tylko 21 elementów. Brak tutaj trójników podkładek etc kolejne elementy to podkładki. widać próby z lewej pierwsze dwa to wypalone otwory laserem kolejne dwie w środku to ten sam element z wklejonymi w te otwory kulki BGA 0,35 mm-elementy te oderwałem od modelu gdyż kulki po pomalowaniu wydawały mi się za duże. Ostatnia ta najciemniejsza to grawerowane imitacje nitowania . Na taśmie to grawerowane po pomalowaniu. Efekt był niezadowalający. i zadawalający mnie efekt kulki 0,3 mm już na swoim miejscu w okrągłe elementy wkleiłem po 32 kulki w każdy a w ten o kształcie zbliżonym do elipsy 22. Dodatkowo w środek wklejony okrągły i sześciokątny element jako podstawy do dalszych prac. Na nich dla spostrzegawczych umieściłem imitacje śrub -do zobaczenia na kolejnych zdjęciach po ułożeniu na modelu widok w całości ze skrzydłami i podłączenie siłownika do jednego skrzydła kolejne kroki skierowałem na coś lekkiego przed pracami nad lukami silnika i nim samym. Zrobiłem przetłoczenia na ściance gdzie znajdują się stateczniki poziome gdyż jak samolot stoi to je widać oryginał model Przed wklejeniem i po wklejeni w model Czas na rozwiązanie zagadki- jednego prezentu z początku tego przydłuuuuugiego postu. Pan Piotr wiedząc iż powoli przenoszę się w luki silnikowe przekazał mi oryginalną naftę lotniczą z samolotu 460, tak aby jak skończę pracę spróbować go uruchomić Mam nadzieję iż nie zanudziłem was. Edytowane 11 godzin temu przez Irek-M1 . 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu No dobra, to jest niepojęte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu Budujesz model czy prawdziwy samolot? Bo jak patrzę na zdjęcia to mi się mylą które jest które. Ale nie wstyd się zgubić w takiej plątaninie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 11 godzin temu Autor Share Napisano 11 godzin temu 1 minutę temu, TAW napisał: Budujesz model czy prawdziwy samolot? Bo jak patrzę na zdjęcia to mi się mylą które jest które. Ale nie wstyd się zgubić w takiej plątaninie. cały czas buduję model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu rewelacyjna robota , będąc laikiem ciężko mi się w tych fotkach połapać co oryginał a co wyrzeźbione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu Możliwość zobaczenia tego MiGa własnymi oczami była wielką niespodzianką i jednym z jaśniejszych punktów festiwalu we Włocławku. Gratulacje za trofea przyznane za inne dzieła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 8 godzin temu Autor Share Napisano 8 godzin temu 56 minut temu, greatgonzo napisał: Możliwość zobaczenia tego MiGa własnymi oczami była wielką niespodzianką i jednym z jaśniejszych punktów festiwalu we Włocławku. Gratulacje za trofea przyznane za inne dzieła! Miło było się spotkać po latach. Cieszy mnie to, że się podoba tobie jak i innym to co robię w tym temacie. Dziękuję za gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi