Skocz do zawartości

MIG-23 MF 1:32

Irek-M1

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, Albatros napisał:

Przepiękna robota, niedościgniony poziom 🔥💪

no bez przesady nie ma tu nic skomplikowanego, poziom osiągalny dla wszystkich to tylko kwestia samozaparcia i godzin spędzonych przy biurku

Genialne, piękna robota, ukłony!!!   Wrócę jeszcze do wodzidła, w skrzynce na wodzidle oprócz przewodu do podnoszenia etażerki było jakieś czyściwo i obowiązkowa butelka (0,5 l po czystej wyborowej) z aktualnym odstojem paliwa pobranym z pompy paliwa zbiornika rozchodowego nr 2 przed lotami w celu sprawdzenia czystości paliwa (obowiązkowy punkt do wykonania i wpisany do książki obsługi).

• Like 1

2 godziny temu, Piotr460 napisał:

Genialne, piękna robota, ukłony!!!   Wrócę jeszcze do wodzidła, w skrzynce na wodzidle oprócz przewodu do podnoszenia etażerki było jakieś czyściwo i obowiązkowa butelka (0,5 l po czystej wyborowej) z aktualnym odstojem paliwa pobranym z pompy paliwa zbiornika rozchodowego nr 2 przed lotami w celu sprawdzenia czystości paliwa (obowiązkowy punkt do wykonania i wpisany do książki obsługi).

Dziękuję bardzo za opinię Panie Piotrze -od prawdziwego fachowca, który znał ten samolot od podszewki ( technik obsługujący ten konkretny płatowiec) to prawdziwy zaszczyt . A wracając do wodzidła to czy gdzieś nie uchowała się jakieś zdjęcie - było by one doskonałym uzupełnieniem mojego zbioru i super dodatkiem i zacytuję- obowiązkowym punktem- do dokumentacji modelarskiej.

Poniżej po raz kolejny publikuję dla mnie super zdjęcie Pana Piotra z jego samolotem podczas służby.

lS2ton1.jpg

• Like 6

• 4 weeks later...

1 Maja święto pracy i ja ten dzień uhonorowałem godnie kończąc lewy luk wraz z mechanizmem składania skrzydeł dzięki, któremu powoli przemieściłem się do prawego luku. Sporo pracy w nim wykonałem kładąc tam liczne przewody.  Na początek zrobiłem wzmocnienie i podstawę do montażu przewodów pod siłownikiem w sumie 8 elementów

Eiykgqa.jpg

i na miejscu gotowy do podłączania przewodów

k9ewzFk.jpg

a05GKbw.jpg

9AZNRSH.jpg

56nWULI.jpg

i3Ol8Ho.jpg

GOJs42x.jpg

to czas na sam mechanizm składania skrzydeł. Bardzo dobrze został on opisany i zilustrowany w czasopiśmie LOTNICTOW Z SZACHOWNICĄ nr16. Tam również mamy artykuł poświęcony słupskim migom

YP7qoqO.jpg

a teraz ostatnie element wałki łączące bo reszta jest już zrobiona 9 godzin pracy i zostały sklejone 89 elementy. Sam okrągły element ma dwie średnice i z jednej strony za pomocą kółek z druciku zimitowałem osłonę gumową. Łączniki wałków to wycięte i sklejone dwa kwadraty.  Dodatkowo z każdej strony doklejone kulki BGA o średnicy 0,25. Pomiędzy wstawione imitacje elementów gumowych.

drobne składowe elementy

OFvfins.jpg

sklejone ze sobą

aEk3KHV.jpg

przymiarka na sucho i przed malowaniem-PASUJE!!!

ClnMf1p.jpg

pomalowane

VePmgsn.jpg

ułożone na swoim miejscu:

Pierwszy wklejony

kHkHWGN.jpg

Ep9ZGJY.jpg

GOJs42x.jpg

hIfpPsj.jpg

i w komplecie

RCL2zIZ.jpg

w przymiarce ze skrzydłem

3BFl9hM.jpg

i tyle będzie widać w gotowym modelu

hqN8kIc.jpg

teraz czeka mnie to- prawy luk mechanizmu

dqQgFa3.jpg

• Like 21

Irku, to że Twoja praca działa destrukcyjnie na moją i tak krytyczną ocenę swoich osiągnięć w dziedzinie, nie będę się rozpisywał.

Ale mam pytanie o ruskie napisy na siłownikach (?) ze zdjęcia przed ostatniego (zakładam, że jest to model, bo już się w tym wszystkim gubię). Skąd je masz, pozyskujesz lub tworzysz?

9 godzin temu, smutny napisał:

Irku, to że Twoja praca działa destrukcyjnie na moją i tak krytyczną ocenę swoich osiągnięć w dziedzinie, nie będę się rozpisywał.

Ale mam pytanie o ruskie napisy na siłownikach (?) ze zdjęcia przed ostatniego (zakładam, że jest to model, bo już się w tym wszystkim gubię). Skąd je masz, pozyskujesz lub tworzysz?

moja praca ma działać motywujaco a nie destrukcyjnie i pokaxywać że można jak się chce. Co do kalek to materiały moje i zlecony projekt Bogdanowi z  Mr. Decal

• 5 months later...

Długo tu mnie nie było ale prace trwały dalej . Po drodze model odbył dwie stresujące dla mnie podróże do Szczecina gdzie trafił po raz kolejny pod czujne oko inspekcji w osobie Pana Piotra osobistego technika samolotu 460. Po oględzinach poszczególnych elementów - wynik okazał się bardzo pozytywny. Dodatkowo, otrzymałem trzy prezenty- a o jednym z nich napiszę na koniec tego postu.

2KAwGm9.jpg

wTc5iOD.jpg

gRc7NuR.jpg

Drugim miejsce był Włocławek, gdzie na scenie w spokoju można było obejrzeć model w stanie złożonym

6B5U0p7.jpg

NltdLKG.jpg

Tak jak pisałem wcześniej wykonałem prawy luk gdzie znajduje się mechanizm składania skrzydeł. Zrobiony jest on 98%gdyż gdybym zrobił wszystkie elementy nie mógł bym włożyć siłownika. Najważniejsze mieć dobrą dokumentacje poniżesz zdjęcia pokazują mój zrobiony element na oryginale. Proszę zwróćcie uwagę jak nietypowy jest kształt elementu -dźwigni, która służyła do uruchomienia pomny odpowiedzialnej za zmianę kąta zmiany skosu skrzydeł. Dodatkowo zrobiłem dźwignie podtrzymujące cięgna na grzbiecie kadłuba w sumie skleiłem 28 elementów

mocowanie dźwigni niestety jest tam tak mało miejsca że zdjęcia  w kawałkach pokazują mocowanie

eoNeDUn.jpg

Mr4bkF4.jpg

oRjX6M8.jpg

i ze złomowiska  ułamane jest mocowanie dźwigni kątowej

WElvzuz.jpg

dWebD60.jpg

kpxvDAV.jpg

i model

dAmFc8f.jpg

O2lwH1Q.jpg

tutaj mój element leży na oryginale

lShKo0c.jpg

aYI4jEb.jpg

IBBQLSn.jpg

OrPxDyQ.jpg

dodatkowo trzeba było zrobić uchwyt na te elementy

rGIKu7J.jpg

pomalowany

qVZUZhG.jpg

oczywiście nie obeszło się bez zrobienia wszelkiej maści zaworów i przewodów

4lXu0WL.jpg

ID9p9C5.jpg

nn5JCM8.jpg

vCUuyJt.jpg

0rnwUU2.jpg

m70mG3y.jpg

y7v3Lkv.jpg

rNrk2uW.jpg

układ plątanina przewodów pod siłownikiem wraz z zamocowaniem zaworów podczas przeglądu

HRcPdxd.jpg

to teraz wnęka

zawory ten wyżej  złożony z 29 elementów niżej 24. Powstawało one poprzez nakładanie na okrągły profil kolejnych elementów tak jak robi się korale. Na końcu dokleiłem końcówki z druku 3D do podłączenia przewodów

ZkKokWH.jpg

kolejny zawór musiałem zrobić w dwóch sztukach każda po 21 elementów

nalr1fL.jpg 

Eiykgqa.jpg

po zrobieniu agregatów i innych przyłączy umieściłem wszystko w środku luku łącząc to w całość ponad 20  przewodami całość luku pompa plus zawory przewody to obecnie około 300 elementów i do dodania zostało jeszcze kilkanaście ale dopiero po montażu ostatecznym siłownika

gKOYHsp.jpg

zPcZvC1.jpg

cGSPbFm.jpg

8CIDUn3.jpg

sFswdXH.jpg

kolejny krok to już bajka parę popychaczy, przewodów malowanie i układanie w całość. 

Widok 

82dWFI7.jpg

wREhzmk.jpg

rozebrane polskie samoloty po służbie

acgbxt2.jpg

cQ8Yimx.jpg

SrbW6TP.jpg

i mój 460

OdS6sXV.jpg

JFfX6z4.jpg

vsetI6u.jpg

u75gf2i.jpg

w6129j9.jpg

lVfprpA.jpg

NNgmFR5.jpg

LlRS0Gw.jpg

Elementy zrobione z drucików profili sklejonych w całość to co widać to tylko 21 elementów.  Brak tutaj trójników podkładek etc

dtBLs60.jpg

kolejne elementy to podkładki. widać próby z lewej pierwsze dwa to wypalone otwory laserem kolejne dwie w środku to ten sam element z wklejonymi w te otwory kulki BGA 0,35 mm-elementy te oderwałem od modelu gdyż kulki po pomalowaniu wydawały mi się za duże. Ostatnia ta najciemniejsza to grawerowane imitacje nitowania . Na taśmie to grawerowane po pomalowaniu. Efekt był niezadowalający.

q1Tda0K.jpg

i zadawalający mnie efekt kulki 0,3 mm już na swoim miejscu w okrągłe elementy wkleiłem po 32 kulki w każdy a w ten o kształcie zbliżonym do elipsy 22. Dodatkowo w środek wklejony okrągły i sześciokątny element jako podstawy do dalszych prac. Na nich dla spostrzegawczych umieściłem imitacje śrub -do zobaczenia na kolejnych zdjęciach

d2v1nIf.jpg

JOimtJj.jpg

po ułożeniu na modelu

mzaVNaC.jpg

DyHXLTO.jpg

SYYh7Y1.jpg

7qF3rPd.jpg

HHlUBxW.jpg

Ss7BSXP.jpg

widok w całości ze skrzydłami i podłączenie siłownika do jednego skrzydła

4fkoQRM.jpg

C7x0Jx5.jpg

kolejne kroki skierowałem na coś lekkiego przed pracami nad lukami silnika i nim samym. Zrobiłem przetłoczenia na ściance gdzie znajdują się stateczniki poziome gdyż jak samolot stoi to je widać

oryginał

ZbGmPnl.jpg

ubQBjSS.jpg

model

Za6stBN.jpg

Przed wklejeniem

vUv4x2j.jpg

i po wklejeni w model

XERoN6G.jpg

Czas na rozwiązanie zagadki- jednego prezentu z początku tego przydłuuuuugiego postu. Pan Piotr wiedząc iż powoli przenoszę się w luki silnikowe przekazał mi oryginalną naftę lotniczą z samolotu 460,  tak aby jak skończę pracę spróbować go uruchomić 😉

ix6b0js.jpg

Mam nadzieję iż nie zanudziłem was. 

Edytowane przez Irek-M1
.
  • Like 13
  • Thanks 1

56 minut temu, greatgonzo napisał:

Możliwość zobaczenia tego MiGa własnymi oczami była wielką niespodzianką i jednym z jaśniejszych punktów festiwalu we Włocławku.

Gratulacje za trofea przyznane za inne dzieła!

Miło było się spotkać po latach. Cieszy mnie to, że się podoba tobie jak i innym to co robię w tym temacie.

Dziękuję za gratulacje.