smialus Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Wiesz dużo osób się łapie, tak samo podawane jest w Aero Planie, że FS36375. A to jednak nie ta barwa. Najbardziej odpowiednim kolorem jest MM1721. Ten szary jest zupełnie ciemny. No ale nie ma co gdybać jest jak jest, a jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 7 Października 2012 Autor Share Napisano 7 Października 2012 Była mała przerwa w relacji, ale już to nadganiam. Prace toczyły się bardzo dorywczo, ale coś tam podłubałem. Tak jak pisałem wcześniej, miałem zamiar skorygować kształt tyłu kadłuba pod statecznikiem pionowym. W tym celu ponacinałem w kilku miejscach połówki kadłuba w miejscu gdzie chciałem powiększyć wybrzuszenie. Następnie w te nacięcia wcisnąłem skrawki polistyrenu. Zalałem to klejem CA, i wstępnie oszlifowałem, i sprawdziłem, jaki to przyniosło efekt. Wymagało to jeszcze małych korekt, ale to robiłem już szpachlą. Efekt końcowy chyba jest pozytywny Ponieważ dostarczona w zestawie dysza to tylko prowizoryczna rurka, postanowiłem, że zrobię nową dyszę od podstaw. Zmieniłem całkowicie sposób wklejenia gotowej dyszy w kadłub, do dalszego montażu wkleiłem w kadłub rurkę zwiniętą a foli aluminiowej. W tą rurkę na końcu będzie wsunięta dysza. Jak widać częściowo odtworzyłem wzmocnienia wewnętrznej strony kadłuba. Może nie wygląda to za bardzo profesjonalnie, ale założyłem z góry, że elementy, których po sklejeniu nie będzie widać, lub będzie widać bardzo mało odtwarzam w uproszczeniu. Przyszedł czas na rozpoczęcie sklejania w całość kadłuba. Nie ukrywam, że miałem z tym trochę problemów. Największym wyzwaniem było utrzymanie prawidłowej "osi" kadłuba. A to przy sklejaniu połówek z kilku elementów, jednoczesnym korygowaniu kształtu, potem sklejenie tego w całość było dla mnie małym wyzwaniem. Niestety nie obyło się bez kilkakrotnego rozcinania kadłuba i ponownego korygowania. Aby sobie ułatwić to dopasowywanie, najpierw wstępnie punktowo sklejałem elementy, i dopiero jak byłem pewien, że jest ok. to dopiero zalewałem klejem na gotowo. Na fotkach widać białe wstawki, to polistyren używany do korygowania kształtu i długości kadłuba. A w kilku miejscach to niestety efekt mojego niezbyt dokładnego cięcia kadłuba. Ale jak to mówią, - Przyjdzie farba, przyjdzie kit i będzie git. Zaczynam prace nad dyszą. Dalej przyjdzie czas na skorygowanie tego koszmarka na boku kadłuba, który będzie we wnęce komory podwozia. Nie przejmujcie się porysowanym od papieru ściernego kadłubem. To wszystko będzie dopracowane. Większość linii podziału jest do zrobienia od nowa. Korci mnie jeszcze zdobienie nitowania. Ale to jeszcze nad tym pomyślę. Jeśli macie jakieś uwagi i sugestie to walcie śmiało. Lepiej teraz jak w galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 Przyznam, że dawno nie widziałem tak pochlastanego modelu. Wygląda to wszystko znakomicie i obawiam się, że efekt końcowy mnie zabije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 Już jest git, ajak przyjdzie kit, ... to będzie cymesik. Faktycznie pokroiłeś go paskudnie doktorze Gemenstin Będziesz miał piękną kolekcję polskich rurolotów, bo prawdziwy samolot to ma śmigło, ... to pewnie wiesz Pozdro Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 Grzesiu, a Ty za rurę montujesz Całkiem sympatycznie to zaczyna wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 No wygląda rasowo. Z tym nitowaniem nie jest tragedia przyznam szczerze, sądziłem, że będzie gorzej a uporałem się z tym w dwa wieczory: Apropos zdjęć jeszcze czekam, coś nie widu jej w jednostce Ale jak będę miał podeśle błyskawicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 Tradycyjnie ciekawa robota, bardzo lubię rzetelne przedstawianie zakresu prac na poszczególnych etapach. Jest też sporo uroku w wyglądzie modeli w toku produkcji, niekiedy przypominają prawdziwe samoloty w trakcie montażu. A kolega smialus to nie powinien ukrywać Suczki tylko też warsztat sprawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Będziesz miał piękną kolekcję polskich rurolotów, bo prawdziwy samolot to ma śmigło, ... to pewnie wiesz . Jarek; Grzegorz już ma ładną kolekcję śmiglaków z szachownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Jarek; Grzegorz już ma ładną kolekcję śmiglaków z szachownicą. Coś chyba przeoczyłem, gdzie można oglądnąć te prawdziwe samoloty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Będziesz miał piękną kolekcję polskich rurolotów, bo prawdziwy samolot to ma śmigło, ... to pewnie wiesz . Jarek; Grzegorz już ma ładną kolekcję śmiglaków z szachownicą. O kurcze to chyba nie znam pełnej kolekcji Grzesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 O kurcze to chyba nie znam pełnej kolekcji Grzesia Proszę TU Niestety w galeriach P 11 i Karasia zdjęcia poszły...... Łoś jest chyba tu na forum. Grzegorz, wybacz ten OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Faktycznie zapomniałem :-(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Dzięki Marek, Łosia widziałem w Koszalinie - chyba, ale ni w ząb nie przypominam sobie 11-ki, czy Karasia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 8 Października 2012 Autor Share Napisano 8 Października 2012 Proszę, proszę. Chwilę nie było mnie na forum, a tu taka dyskusja. Zdjęcia P-11, i Karasia faktycznie poszły. Musiałem zrobić trochę miejsca na koncie. Przepraszam. Faktycznie pokroiłeś go paskudnie doktorze Gemenstin . Jarku bardzo mi się podoba to określenie. Obiecuję, że nie są to ostatnie moje modele z biało czerwoną szachownicą. Panowie idę ciąć dalej, bo mi się pacjentka budzi. Tym razem tnę skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 10 Października 2012 Autor Share Napisano 10 Października 2012 Tak jak pisałem wcześniej powycinałem, co się dało ze skrzydeł, i statecznika pionowego. Nie było innego wyjścia skoro chcę zrobić, co, nie, co, powychylane. Wycinałem oczywiście przed sklejeniem połówek. Krawędzie pozaklejałem polistyrenem, z dużym naddatkiem tak, aby potem nie zabrakło materiału na dalszą obróbkę. Poprawiam również kształt zagłębienia w kadłubie, które będą częścią wnęk podwozia głównego. Na początek wstępnie wykleiłem istniejące wnęki patyczkami z polistyrenu Zalałem to klejem CA. A kiedy klej był suchy wypełniłem to szpachlą. Teraz wszystko schnie. CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 GEM, czym wycinałeś ruchome części skrzydeł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 11 Października 2012 Autor Share Napisano 11 Października 2012 Wycinałem nożykiem Excel z wymiennym trójkątnym ostrzem. Tworzywo w tych wypraskach jest na tyle miękkie że nie ma problemu przy takich operacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 3 Listopada 2012 Autor Share Napisano 3 Listopada 2012 Mały meldunek z postępu prac. Jak na pewno wiedzą ci, którzy mieli styczność z tym modelem przekrój skrzydła jest trochę "fikcyjny". Postanowiłem to trochę poprawić. Usunąłem wszystkie grzebienie aero, i wzmocnienia ze stałej części skrzydła. Całość potem przeszlifowałem. Szczególnie krawędzie spływu, bo one były bardzo "napompowane". Przeszlifowałem i wyprowadziłem przekrój ruchomych skrzydeł. Wyprowadziłem krawędzie zewnętrzne i te wewnętrzne, w które będą wchodziły lotki i klapy. Odtworzyłem linie podziału i zrobiłem ślady po nitowaniu. Bardzo delikatne, tak, aby po nałożeniu farby, było je widać, ale żeby nie kuły w oczy. Na lotkach jak wiadomo są nity wypukłe. Początkowo miałem zamiar nawiercać i wciskać kulki, ale nie za bardzo mi to wychodziło. Postanowiłem, że zrobię te ślady inaczej. Na kawałku polistyrenu 0, 13 nitowadłem zrobiłem ślady po nitach, a następnie te płytki obróciłem, i przykleiłem do lotek, tak, aby wyciśnięte łby były na zewnątrz. Dalej zabrałem się za stałe części skrzydła. Jak było już ostatecznie wyprofilowane, przeszlifowane, odtworzyłem linie podziału i zrobiłem nitowanie. Dalej zabrałem się za odtworzenie brzechw. Robiłem je z blaszki aluminiowej i płytek z polistyrenu. Z blaszki wytłoczyłem segmenty, które przykrywają sworzeń obrotu skrzydła, przy okazji skorygowałem jego umiejscowienie, bo w zestawie jest trochę przesunięte. Skrzydła wymagają oczywiście jeszcze dopieszczenia. Potem prysnę to podkładem tak aby zobaczyć, co jest jeszcze do poprawki. To tyle na dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 Grzesiu ty totalny kosmito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 Jestem pod wrażeniem Grzesiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 Ale żeś Pan pojechał z tymi skrzydłami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 No Panie, szacun. Własnie zdeklasowałeś wszystkie obecne i przyszłe warsztaty Su-22 na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 Jak ja się ciesze, że powstaje taki wątek. Będę miał co papugować jak się zabiorę za Su-22 , ale to daleka przyszłość. Gem, świetnie te przeróbki wyglądają w Twoim wykonaniu. Podpatruje dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 Imponująca robota:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Rzeźnik . Ja w swoim nity jednak będę robił z kulek BGA, fakt trzeba się namęczyć, zrobię ocenie, może Twój patent zastosuję. A jak Grzesiu z nitowaniem kadłuba?? Sorki ale tej szparki nigdy nie ma w jednostce, jutro zadzwonię i zapytam kolegi czy by nie dało jej tam w jakiś sposób podejść. Z tego co rozmawiałem to jakoś mieli ją niebawem spisać ze stanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi