Skocz do zawartości

Spitfire IX Aleksandra Gabszewicza ICM 1:48

Robert Ostrowski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć - model ładny, przyciągający oko i zgodny z Twą klarowną koncepcją co do przyjętego sposobu malowania . Zgadzam się z Bannym co do okopceń. Nawet celowo przed wpisem przejrzałem (na szybko) 4 tomy ML, 2 tomy historii PSP i kilka mniejszych opracowań (nie przejrzałem MiniReplik, LzS i Aeroplanów) i podobnych nie znalazłem. Niezależnie od ich prawidłowości merytorycznej prosiłbym o kilka słów na temat techniki, gdyż zgłębiam kwestie brudzeń, a warsztat wstrzymałeś nagle. Nie bardzo też rozumiem pozostawienie ołówka pomimo wyraźnych uwag na warsztacie.

Kwestie techniczne bez zarzutu. Pozdrawiam

dziekiz pochlebne opinie

Mikołaj i Darek co do rudych okopcen to prosze

spitfireixstudy.jpg

spitfireix.jpg

8220289470cc491f92bab.jpg

Jesli chodzi o technike ich wykonania to zrobiłem w/g podpowiedzi Kamila ,z aero AK track Wash i na to pigment czarny i biały mieszane

083trackwash.jpg

Ołówek może gdzies przegapiłem,nauczka na przyszłosc że by wiecej nim nie trasowac plam .

Hehe, już wiem skąd inspiracja!

Trzeba wiedzieć, że blacha duralowa nie koroduje na rdzawo. DELIKATNY brązowy odcień mogą dawać spaliny, ale generalnie jest to kopeć, czarny. Czasem farba potrafi się "opalać" na brązowo (np na Hellcatach to czasem widać), ale na Spitach nie widziałem takiego efektu.

Podtrzymuje zdanie, że nie wygląda to realistycznie, a przytoczone zdjęcia tylko to potwierdzają. Być może zamysł był OK, ale nie wykonanie.

Edytowane przez Gość

Nawet celowo przed wpisem przejrzałem (na szybko) 4 tomy ML, 2 tomy historii PSP i kilka mniejszych opracowań (nie przejrzałem MiniReplik, LzS i Aeroplanów) i podobnych nie znalazłem.

W półtorej godziny tyle tomisk przejrzeć... nawet na szybko...

Hehe, witam kółko wzajemnej adoracji ze .! Nie nakręcajcie się tak!

A wg. mnie wygląda, no i co teraz zrobimy? Kto ma rację?
Ja nie zamierzam z tym nic robić. Wyraziłem swoją opinię, ty wyraziłeś inną. Wg mnie jest wszystko OK.

Hej, mi akurat mniej o kolor chodziło, a bardziej o ich intensywność (relatywnie mocną i mało różnicowaną w zakresie odległości od rur i szerokości smugi) i dość nagłe "ucięcie" na linii zbiornik-wiatrochron. Ta wklejona przez Ciebie fotka archiwalna mniej więcej pokazuje o co mi chodzi.

Podrzucam Ci zresztą Robert taki koncept - Spitfiry mają milion fotografii (nie to co Jaki ) , a wiele z nich jest tak fantastycznie brudnych, że można by się pokusić o próbę odtworzenia tego w modelu. Zajmie to więcej niż kilka dni, ale może...?

A to, że niektórzy oceniają po sobie... No co ja na to poradzę...

Prosiłbym również o zaniechanie sztucznego kreowania jakiegoś konfliktu. Odmienne spojrzenie na niektóre kwestie nie powinny powodować, aby ktokolwiek czuł się upoważniony do konfliktowania mnie z kolegą Robertem.

Edytowane przez Gość

Mikołaj to ja juz sie pogubiłem ,piszesz ze sie zgadzasz z Darkiem co do rdzawych okopcen a teraz piszesz ze o intensywnosc ,to jak to jest ?

Jednak te rdzawe osmalenia od wydechów psują odbiór...

Zgadzam się z Bannym co do okopceń.

Ale juz na PWMie było powiedziane "Zdjęcie czasami nie przedstawia rzeczywistości." wstawiam zdjęcia ze tak było/jest a tu dalej ze nie

Prosiłbym również o zaniechanie sztucznego kreowania jakiegoś konfliktu.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że takim tekstem to Ty zaczynasz dopiero kreować konflikt:

A to, że niektórzy oceniają po sobie... No co ja na to poradzę...

Jak na razie Robert nie pokazał w żadnym calu, że jest z kimś skonfliktowany w tym wątku...

Przykre jest to co napisałeś ...

Jest parę drobiazgów, które wynikają z błędów zestawu. Jak już pisałem, ICM proponuje raczej późną wersję Mk.IX i bardzo mnie np. rażą koła z czterema otworami, zły kąt osi wobec goleni, czy denne działka (to akurat bez względu na wersję).

To wymagałoby zakupu zastępczych części, a jak rozumiem model miał być z pudła, albo wyboru oznakowania stosownego do proponowanej wersji.

Z poprawek jakie mógłbyś jeszcze wnieść, bez ponoszenia dodatkowych kosztów to wymalowanie na srebrno felgi kółka ogonowego.

Wątpliwe są zielone wnęki podwozia.

Okopcenia od rur wydechu? Według mnie są zbyt wydatne, ale jeśli Ci się podobają, to nie mój problem. Faktycznie trudno odszukać zdjęcia polskiego Spitfire z tak krótkim, a jednocześnie tak intensywnym kopciem. Za krótki, bo mógłby sięgać spokojnie za drzwiczki kabiny i zbyt mało transparentny.

Edytowane przez Gość

Świetny przykład jak z niedrogiego zestawu bez dodatkowych "wodotrysków" wyczarować model cieszący oko

Bardzo podoba mi się cieniowanie oraz w miarę małe ślady eksploatacji i nie za mocne przybrudzenia

Aczkolwiek w tych okopceniach z rur wydechowych coś jest co nie daje mi spokoju.

Specem od spitów nie jestem więc to mogą być całkiem mylne wrażenia.

Wydaje mi się, że okopcenia są trochę zbyt jednolite i za bardzo wpadające w brąz a za mało w nich czerni. Ponadto mają także nieco inny kształt niż przedstawione na fotografiach. Może ich odbiór psuje też dość zauważalny odkurz z aero.

Niemniej jednak model jak najbardziej wart uwagi

Robert, bardzo atrakcyjnie pomalowany model Ci wyszedł

(...)Aczkolwiek w tych okopceniach z rur wydechowych coś jest co nie daje mi spokoju. (...)

Jak dla mnie powinny być trochę dłuższe, tj. sięgać minimum w okolice kabiny - tak jak na zdjęciach które Robert zamieścił.