Robert Ostrowski Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) ICM z pudła ,kalki techmod,malowany zestawem RAF z Gunze ,pactra ,valejo,speyfika AK,Mig,farby dla plastyków,kredki zapraszam do ogladania i komentowania Edytowane 14 Marca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Marca 2013 Autor Share Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Świetny! Gratulacje! Powiedz proszę jakiego oświetlenia do zdjęć używasz? dzieki Karol co doświatła to takiego: lampy Edytowane 13 Marca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 znakomity, sama przyjemność oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Jeden z Twoich najlepszych modeli ! Świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Podoba się, nawet bardzo. Jednak te rdzawe osmalenia od wydechów psują odbiór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Cześć - model ładny, przyciągający oko i zgodny z Twą klarowną koncepcją co do przyjętego sposobu malowania . Zgadzam się z Bannym co do okopceń. Nawet celowo przed wpisem przejrzałem (na szybko) 4 tomy ML, 2 tomy historii PSP i kilka mniejszych opracowań (nie przejrzałem MiniReplik, LzS i Aeroplanów) i podobnych nie znalazłem. Niezależnie od ich prawidłowości merytorycznej prosiłbym o kilka słów na temat techniki, gdyż zgłębiam kwestie brudzeń, a warsztat wstrzymałeś nagle. Nie bardzo też rozumiem pozostawienie ołówka pomimo wyraźnych uwag na warsztacie. Kwestie techniczne bez zarzutu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Piękny polski Spit! Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Marca 2013 Autor Share Napisano 13 Marca 2013 dziekiz pochlebne opinie Mikołaj i Darek co do rudych okopcen to prosze Jesli chodzi o technike ich wykonania to zrobiłem w/g podpowiedzi Kamila ,z aero AK track Wash i na to pigment czarny i biały mieszane Ołówek może gdzies przegapiłem,nauczka na przyszłosc że by wiecej nim nie trasowac plam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Hehe, już wiem skąd inspiracja! Trzeba wiedzieć, że blacha duralowa nie koroduje na rdzawo. DELIKATNY brązowy odcień mogą dawać spaliny, ale generalnie jest to kopeć, czarny. Czasem farba potrafi się "opalać" na brązowo (np na Hellcatach to czasem widać), ale na Spitach nie widziałem takiego efektu. Podtrzymuje zdanie, że nie wygląda to realistycznie, a przytoczone zdjęcia tylko to potwierdzają. Być może zamysł był OK, ale nie wykonanie. Edytowane 13 Marca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkady-72 Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Nawet celowo przed wpisem przejrzałem (na szybko) 4 tomy ML, 2 tomy historii PSP i kilka mniejszych opracowań (nie przejrzałem MiniReplik, LzS i Aeroplanów) i podobnych nie znalazłem. W półtorej godziny tyle tomisk przejrzeć... nawet na szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Hehe, witam kółko wzajemnej adoracji ze .! Nie nakręcajcie się tak! A wg. mnie wygląda, no i co teraz zrobimy? Kto ma rację? Ja nie zamierzam z tym nic robić. Wyraziłem swoją opinię, ty wyraziłeś inną. Wg mnie jest wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Hej, mi akurat mniej o kolor chodziło, a bardziej o ich intensywność (relatywnie mocną i mało różnicowaną w zakresie odległości od rur i szerokości smugi) i dość nagłe "ucięcie" na linii zbiornik-wiatrochron. Ta wklejona przez Ciebie fotka archiwalna mniej więcej pokazuje o co mi chodzi. Podrzucam Ci zresztą Robert taki koncept - Spitfiry mają milion fotografii (nie to co Jaki ) , a wiele z nich jest tak fantastycznie brudnych, że można by się pokusić o próbę odtworzenia tego w modelu. Zajmie to więcej niż kilka dni, ale może...? A to, że niektórzy oceniają po sobie... No co ja na to poradzę... Prosiłbym również o zaniechanie sztucznego kreowania jakiegoś konfliktu. Odmienne spojrzenie na niektóre kwestie nie powinny powodować, aby ktokolwiek czuł się upoważniony do konfliktowania mnie z kolegą Robertem. Edytowane 13 Marca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Barok opanowałeś perfekcyjnie ,wczesne rokokoko i lewe oko na maroko również . Chciałbym zobaczyć jak poradzisz sobie w "epoce ming " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Piękny, jednak w mojej opinii okopcenia, choć jak najbardziej na miejscu, są trochę zbyt duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Marca 2013 Autor Share Napisano 13 Marca 2013 Mikołaj to ja juz sie pogubiłem ,piszesz ze sie zgadzasz z Darkiem co do rdzawych okopcen a teraz piszesz ze o intensywnosc ,to jak to jest ? Jednak te rdzawe osmalenia od wydechów psują odbiór... Zgadzam się z Bannym co do okopceń. Ale juz na PWMie było powiedziane "Zdjęcie czasami nie przedstawia rzeczywistości." wstawiam zdjęcia ze tak było/jest a tu dalej ze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Przyznaję, że w poście Bannego umknęło mi słowo "rdzawe". Moje uwagi jak wyżej. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkady-72 Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Prosiłbym również o zaniechanie sztucznego kreowania jakiegoś konfliktu. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że takim tekstem to Ty zaczynasz dopiero kreować konflikt: A to, że niektórzy oceniają po sobie... No co ja na to poradzę... Jak na razie Robert nie pokazał w żadnym calu, że jest z kimś skonfliktowany w tym wątku... Przykre jest to co napisałeś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 ŚWIETNY MODEL...PODOBA SIĘ...SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Pięknie! Tyle, że klapnąłbym troszkę oponki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Jest parę drobiazgów, które wynikają z błędów zestawu. Jak już pisałem, ICM proponuje raczej późną wersję Mk.IX i bardzo mnie np. rażą koła z czterema otworami, zły kąt osi wobec goleni, czy denne działka (to akurat bez względu na wersję). To wymagałoby zakupu zastępczych części, a jak rozumiem model miał być z pudła, albo wyboru oznakowania stosownego do proponowanej wersji. Z poprawek jakie mógłbyś jeszcze wnieść, bez ponoszenia dodatkowych kosztów to wymalowanie na srebrno felgi kółka ogonowego. Wątpliwe są zielone wnęki podwozia. Okopcenia od rur wydechu? Według mnie są zbyt wydatne, ale jeśli Ci się podobają, to nie mój problem. Faktycznie trudno odszukać zdjęcia polskiego Spitfire z tak krótkim, a jednocześnie tak intensywnym kopciem. Za krótki, bo mógłby sięgać spokojnie za drzwiczki kabiny i zbyt mało transparentny. Edytowane 13 Marca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Pewnie autora. Może sobie notatnik robi na wypadek jakby coś sklejał. Spamujesz, znowu wolisz o mnie, zamiast na temat. Co ja w sobie mam, że starsi panowie nie mogą przestać o mnie myśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Okopcenia jak okopcenia, ale czemu pod wiatrochronem zionie dziura? To już nie kwestia interpretacji zdjęć czy "widzimisię"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 ...lampy Tyś to z roboty przyniósł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Świetny przykład jak z niedrogiego zestawu bez dodatkowych "wodotrysków" wyczarować model cieszący oko Bardzo podoba mi się cieniowanie oraz w miarę małe ślady eksploatacji i nie za mocne przybrudzenia Aczkolwiek w tych okopceniach z rur wydechowych coś jest co nie daje mi spokoju. Specem od spitów nie jestem więc to mogą być całkiem mylne wrażenia. Wydaje mi się, że okopcenia są trochę zbyt jednolite i za bardzo wpadające w brąz a za mało w nich czerni. Ponadto mają także nieco inny kształt niż przedstawione na fotografiach. Może ich odbiór psuje też dość zauważalny odkurz z aero. Niemniej jednak model jak najbardziej wart uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Robert, bardzo atrakcyjnie pomalowany model Ci wyszedł (...)Aczkolwiek w tych okopceniach z rur wydechowych coś jest co nie daje mi spokoju. (...) Jak dla mnie powinny być trochę dłuższe, tj. sięgać minimum w okolice kabiny - tak jak na zdjęciach które Robert zamieścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi