Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
40 minut temu, M.A.V. napisał:

Swoją drogą doszły mnie słuchy, że właśnie blacharka do Taszkienta  będzie najszybciej spod Uralu (i to nawet podobno do obu wersji wyposażenia) bo prace trwają i podobno są dość zaawansowane.

gdzie, kiedy, kto :) 

Godzinę temu, chudyhunter napisał:

Gdybym wiedział, że tak się to potoczy, to zamówiłbym jak zawsze przez ebay

też tak miałem :)

pasja to pasja :) musi kosztowac - tak sobie to tłumaczę :)

Napisano (edytowane)

Starling models zapowiada dwie jednostki drugowojennych, brytyjskich trałowców klasy Bangor (długość 49 metrów). Detale ma im dorobić Czarny Kot.  Mają być dostępne od przyszłego miesiąca.

Rhyl_cover_edit_720x.jpg?v=1618995639

Edytowane przez socjo1
  • Like 2
Napisano (edytowane)

Kyrielejson  ! 

Jak wytrzymać w mocnym postanowieniu konsumpcyjnego postu gdy wokoło tyle pokus?   

Jak żyć ?  

....jak to dobrze że bez jednej nerki też się jakoś da :haha: 

EDIT ------------------

17 godzin temu, laskonogi napisał:

gdzie, kiedy, kto :)

będą z Mikrodizajnu   ( https://microdisign.ru/ ) - mam świeżo potwierdzone info

Edytowane przez M.A.V.
  • Haha 1
Napisano
1 godzinę temu, M.A.V. napisał:

będą z Mikrodizajnu   ( https://microdisign.ru/ ) - mam świeżo potwierdzone info

i to jest info - czyli pakuje do pudła i juz nie oglądam :)

3 godziny temu, socjo1 napisał:

Mają być dostępne od przyszłego miesiąca.

polowanie czas zacząć 

1 godzinę temu, M.A.V. napisał:

Kyrielejson  ! 

Jak wytrzymać w mocnym postanowieniu konsumpcyjnego postu gdy wokoło tyle pokus?   

Jak żyć ?  

....jak to dobrze że bez jednej nerki też się jakoś da

ja już sie pogodziłem że modeli mam więcej niż torebek i butów mojej małżonki, ale o tym sza - Ona cały czas myśli że wygrywa :)))) 

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Tu akurat z kolegą Szyderczym się zgodzę.

Zbyszku, kup sobie ten trałowiec jak coś skończysz. Satysfakcja podwójna, motywacja do robienia i co więcej - kończenia a nie rozgrzebywania kolejnych pudeł. Ja wciąż odwlekam zakup (bo decyzję podjąłem) trawlera Okrągłego Stołu. Jak się wykażesz cierpliwością (w starych, dobrych czasach uznawaną za jedną z cnót 😉), to za ok. 3-4 m-ce możemy zrobić wspólny zakup w celu podziału kosztów wysyłki. Ewentualne dalsze szczegóły do omówienia na priv 😉

A moja akurat żona to jest mocno antykonsumerska (choć nie skąpa)  i nie powiem - imponuje mi tym.

Edytowane przez socjo1
  • Like 1
Napisano
W dniu 7.05.2021 o 18:56, Dudzio napisał:

Nie mogłem znaleźć potwierdzenia w oficjalnych źródłach, ale w internecie krążą już zdjęcia IJN Taiho w 1/350 od Very Fire. 

Model pojawił się już w pierwszych sklepach. Cena na poziomie lotniskowów IJN od Fujimi.

taiho.JPG.edaf07c33cc5a1e1834dd493f337848f.JPG

[spoiler]

s-l1600.jpg

s-l1600.jpg

s-l1600.jpg

s-l1600.jpg

s-l1600.png

[/spoiler]

Niby jakośc modelu wyraźnie wyższa, niż ze starszej generacji, ale troszkę drogo 😞 I ta blaszka dosyć mizerna.

niby-czowiek-wiedzio-a-jednak-troche-si-

Napisano (edytowane)
9 minut temu, Dudzio napisał:

Niby jakośc modelu wyraźnie wyższa, niż ze starszej generacji, ale troszkę drogo 😞 I ta blaszka dosyć mizerna.

Blacharka i pokład będą w dodatku do kupienia osobno za 140£

klasyczny "chłyt materkingowy" by zmniejszyć szok cenowy --> jakby wrzucili wszystko do jednego pudła za ~350 funciaków to mało kto by kupił  :szczerbol:

Edytowane przez M.A.V.
Napisano

Będzie nowoopracowany Gato w 350 od HobbyBossa :

gato.jpg.891e04fa83e1070362810550c7dd1cd4.jpg

A jako że ostatnio przewijał się tu temat sowieckiego szczupaczka to jak ktoś chętny skompletować do niego załogę to będzie duży wybór z LiveResin:

szcz-3.thumb.jpg.a3e2319512c03565bdc74ad2bea7e156.jpg

szcz-2.thumb.jpg.1aef6f0ca8cae9dbd7d509b3910ec894.jpg

szcz-1.jpg.1d5afd5a920435ea00ebaa41c2babcbe.jpg

• Like 1
Napisano
1 minutę temu, M.A.V. napisał:

Będzie nowoopracowany Gato w 350 od HobbyBossa :

Oby pojawiły się jakieś ciekawe opcje poza Gato z 1941, modele AFV mimo trzech różnych wydań oferowały stosunkowo mało alternatywnego uzbrojenia i detali w porównaniu z kreatywnością amerykańskich podwodniaków.

Napisano
4 godziny temu, filipsg napisał:

Oby pojawiły się jakieś ciekawe opcje poza Gato z 1941, modele AFV mimo trzech różnych wydań oferowały stosunkowo mało alternatywnego uzbrojenia i detali w porównaniu z kreatywnością amerykańskich podwodniaków.

Obstawiam że HB/Trumpeter zrobi w 350 tak jak zrobił z Gato w 144, a więc po konfiguracji z '41 wypuści jeszcze jedną z '44

(co do detalizacji to bym zbyt dużo nie oczekiwał - te ich wpusty w 144 też nie są super idealne)

• Sad 1
Napisano
W dniu 14.05.2021 o 15:31, M.A.V. napisał:

Obstawiam że HB/Trumpeter zrobi w 350 tak jak zrobił z Gato w 144, a więc po konfiguracji z '41 wypuści jeszcze jedną z '44

(co do detalizacji to bym zbyt dużo nie oczekiwał - te ich wpusty w 144 też nie są super idealne)

Niestety, tak pewnie będzie. 

Tamiya na swoim stoisku w Shizuoce zaprezentowała dokładnie zero nowych okrętów 😞 Niby wiadomo że olewają okręty od dawna, ale człowiek się łudził...

Napisano (edytowane)

Okręty to duże nakłady, a dla nich modele plastikowe , to tylko działalność poboczna, fanaberia właściciela. 

Edytowane przez Szydercza Gała
Napisano
16 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

... dla nich modele plastikowe , to tylko działalność poboczna, fanaberia właściciela. 

Modele plastikowe to było hobby "starego Pana Tamiya" - "młody Pan Tamiya" który przejął firmę kilka lat temu jest modelarzem RC.
A więc plastiki to pobocze pobocza...

Napisano

Pojawił się już pierwszy inbox Taiho 1/350 od very fire:

Mamy tutaj jakiegoś wykształciucha, który nam streści jakie uwagi przedstawiał autor? 😉 

Napisano
10 minut temu, Fireinthehole napisał:

Albatros jaguar lub gepard

revel swego czasu wykonał albatrosa w 1:144 w 350 nic mi nie wiadomo 😞

Napisano

Starling Models ujawnił ceny swoich nowości które mają ukazać się na dniach.

Trałowce klasy Bangor w 1/350 - 60 funtów ( minus wat, jak rozumiem), HMS Glamorgan (1/700) - 65 funtów.

Napisano (edytowane)
W dniu 10.06.2021 o 19:14, socjo1 napisał:

Trałowce klasy Bangor w 1/350...

widziałem że będzie też kanadyjczyk w późniejszej konfiguracji....   :szczerbol:

swoją drogą to jakby się uprzeć to można i łajbę spod bandery IJN z tego zestawu wyskrobać, mam na myśli te kilka jednostek co japońce przechwycili w HongKongu  i po przezbrojeniu używali jako eskortowce.

żeby nie robić wiochy post za postem będzie...

EDIT --------------------------------

pojawiła się w zapowiedziach ciekawa wersja sowieckiego Golfa (niestety na razie tylko w 700).

Jest to wersja 629R (Golf SSQ) - czyli łącznościowo-dowódcza. Istniały tylko 3 takie jednostki.

Producent to bułgarski OKB Grigorov :

golfSSQ-1.jpg.90a9b8f5f264ad53cec63c228bddc7bf.jpg

golfSSQ-2.jpg.3f70d6202ea8c04480f1c0d562c22a13.jpg

golfSSQ-3.jpg.e4a1cd7ef9df0aa658bdbc2ba1fc8f0d.jpg

Edytowane przez M.A.V.
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

wyszedł ciekawy model żywiczny hiszpańskiej firmy NIMIX (jeśli mam być szczery pierwszy raz o niej usłyszałem)

Amerykański monitor rzeczny z czasów Wietnamu, skala 1:35  [ma ponad 50cm długości]

monit-1.jpg.f1b1d7d9f115456443d10cafbc3a3c05.jpg

fotki zestawu + złożonego modelu tutaj :

https://armorama.com/news/nimix-monitor-mk5

w dodatku są też zdjęcia pięknej dioramy wykonanej z jego udziałem :

monit-2.jpg.f6813854f13a8fa76f3802d0f14d0659.jpg

monit-3.jpg.a4adb94ed7d8dd7414b0176bc20621d0.jpg

EDIT ------------------------------------------

jako że pojawienie się Taiho od VF wzbudziło tutaj spore poruszenie pragnę donieść że pojawiła się już blacharka do niego - opis "part A" sugeruje iż jeszcze coś będzie szykowane :

taiho.thumb.jpg.d71840dbc9d8e00d34951ad8eea146e9.jpg

cena ze ten zestaw "A" ~145$

Edytowane przez M.A.V.