GEM Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Dawno nie było żadnego mojego warsztatu. Zgodnie z tym co kiedyś już mówiłem zaczynam budowę od podstaw modelu Zlin 42 M To będzie taki samolocik. Budowa będzie głównie według Planów Modelarskich, zdjęć, i planów znalezionych w Internecie. Zamiar mam taki aby odkryty był cały silnik, otwarte drzwi, klapy, lotki powychylane. Jeśli ktoś ma jakieś zdjęcia prywatne tego konkretnego samolotu to bardzo proszę. Te które były dostępne w Internecie to mam. Pracę zacząłem od opracowania wręg według planów, ale wymiary są pomniejszone o grubość poszycia. Być może w trakcie prac będę musiał coś zmieniać. Chodzi mi głównie o połączenie kadłub skrzydło. Nie wszystko można przewidzieć. Ale jak zacznę pracę to niektóre sprawy rozwiążą się same. Wręgi powycinane i szkielet sklejony. Przygotowałem też sklejony z kilku warstw polistyrenu statecznik pionowy. Teraz czas na poszycie. Trzymajcie kciuki. Liczę na konstruktywną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Sympatyczny temat, pamiętam jak robiłem go kiedyś z "MM" Był świetnie opracowany, i choć to 1:33 to może ci się przydać, jest pewnie w wersji cyfrowej na sieci Zobaczymy jakie teraz cudo wystrugasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Świetny temat, a ostatnio rzeczywiście jakoś się tajniaczyłeś. Jeśli pozwolisz zanotuję sobie gdzieś w pamięci, że masz dokumentację, bo sam mam gdzieś schowanego Zlinka w 72. Niestety - chyba przez upały - internet chodzi mi na pół gwizdka i nie mogę obejrzeć zdjęć Za to wiem od czego zacząć jutro rano pracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Temat....z tych co lubię .........a i wykonawca z tego samego kręgu ........więc kolejny warsztat,który będę śledził zawzięcie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Miałem go z MM. Kibicuję budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Bardzo ambitny i ciekawy projekt. Życzę powodzenia i mocno trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Mam w planach SM-1 i SM-2.......w 1/33 na podstawie wycinanki kartonowej...widzę,że metoda,którą robisz kadłub,właśnie przypomina to co ja mam w zamiarze...dlatego mam nadzieję na szczegółowy opis tego co dalej zmajstrujesz przy kadłubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Sympatyczny temat, pamiętam jak robiłem go kiedyś z "MM" Był świetnie opracowany, i choć to 1:33 to może ci się przydać, jest pewnie w wersji cyfrowej na sieci O ile dobrze pamiętam to ten z MM był w skali 1:25 No zapowiada się piękny model świetnej maszyny. Przeszukam zasoby i w razie co podeślę foty. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 16 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Przygotowany szkielet kadłuba zacząłem oklejać dopasowanymi paskami polistyrenu. Ponieważ w miejscach gdzie było dość duże załamanie łuku musiałem polistyren ponacinać, to dla wzmocnienia powierzchni zalałem to klejem CA. Potem przyszedł czas na mozolne dopasowanie i doszlifowanie powierzchni. Wszystko jednak pod kontrolą. Wykonałem dla sprawdzenia negatywy wręg, i jak widać odstępstw od wymaganego kształtu za bardzo nie stwierdzono. Z kilku warstw polistyrenu skleiłem skrzydła. Teraz ogólnodostępnymi narzędziami typu -siekierka, tasak,pilnik , papier ścierny ,spróbuję wyciosać z tego coś na kształt skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Darze ten samolot szczególnym sentymentem. Tak, że będę obserwował z przyjemnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 To tworzenie samolotu od zera wydaje się takie banalnie proste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 GEM, czym kleiłeś te warstwy w skrzydłach? Świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Klej CA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Ja bym te ponacinane fragmenty poszycia wzmocnił czymś od wewnątrz, jeśli się jeszcze da, bo możesz przeszlifować na wylot... Fajny warsztat, kiedyś kleiłem dużo z papieru i przypominają się licealne czasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Było trochę szlifowania, ale udało się wyciosać coś na kształt skrzydła. Nie jest to jeszcze do końca dopracowane, ale jest już prawie prawie. Długo zastanawiałem się nad sposobem połączenia skrzydła z kadłubem. Ponieważ nie jest to takie proste. Skrzydło ma dosyć duży wznios i na dodatek jest skierowane do przodu. Nie chcę na tym etapie wklejać skrzydła, bo jeszcze dużo pracy przy nim, między innymi oklejanie blachami. Wygodniej będzie jak będą te połówki jeszcze luzem. Jak zwróciliście może uwagę, dokleiłem do końcówki płetwy. Są one dodatkowo wzmocnione prętami które są wsunięte w nawiercone w skrzydle otwory. Wypełniłem dolną część kadłuba, ale zostawiłem coś na kształt pochwy w którą będą wsunięte płetwy. Wszystko było na tyle spasowane że z lekkim oporem można to zmontować i wszystko się ładnie trzyma , nawet bez kleju. W dolnej płycie widać jeszcze podłużne wycięcia, to miejsce przygotowane do przyklejenia goleni podwozia. No, i to tyle na razie meldunku z placu budowy. C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Ładnie Ci idzie ta dłubaninka Grzesiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 I szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Już nawet prasa się zwiedziała o twoim zlinotrudzie- Można spytać, czemu akurat to malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Będzie się tu na pewno dużo ciekawego działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Idziesz jak burza ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 20 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2015 Tak idę jak burza. Zwłaszcza jak mnie żona goni za kurz po moim szlifowaniu. Ale, na szczęście, do szlifowania zostały mi jeszcze tylko klapy i lotki. Ster kierunku i wysokości jest już zrobiony. A potem to już tylko silnik i blachy , a to już będzie z górki. Dlaczego takie malowanie? Może dlatego że ten samolocik latał w Aeroklubie Kujawskim. Taki lokalny sentyment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2015 Mała aktualizacja. Przygotowane wcześniej elementy na ster kierunku i wysokości wyszlifowałem, wyprofilowałem. Teraz czekają na blachy. Przygotowałem klapy i lotki. Mając przygotowane te elementy nie mogłem sobie odmówić przyjemności postykania tego w prowizoryczną całość. Coś już widać. Zacząłem walczyć z silnikiem. Nie wiem na ile wiernie uda mi się go odtworzyć, ale jakiś zarys już się wyłania. Prace na silnikiem są w toku. Jeszcze wiele elementów brakuje. Spodziewam się że trochę gimnastyki będzie z prawidłowym osadzeniem silnika. Silnik i śmigło są przesunięte z osi samolotu, muszę uważać żeby nie zgubić tych ustawień. To na dzisiaj tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 Pięknie sobie poczynasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 Bardzo lubię te klimaty. Rozumiem, że masz bezpośredni dostęp do oryginału? Grzegorz - zrób tam co się da, jakieś wlewy paliwa, wzierniki itd. Ja wiem, że jest tego relatywnie mało, ale tym bardziej warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 O Panie! Chylę kapelusza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi