karambolis8 Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 Korzystając z Twojej uwagi zmieniłem rodzaj oświetlenia na 5400K i ustawienia balansu bieli w aparacie. Wynik tego zabiegu będzie widoczny poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 Świetnie Ci wychodzi ta kabina. Chciałbym Ci jednak zwrócić uwagę na jeden element. Zanim skleisz element dorobiony wyszlifuj dokładnie kanty. Pozostawiasz na nich zadziory, które będą bardzo widoczne pod farbę. Nie dotyczy to kabiny (mało co będzie widać po sklejeniu), ale zwróć na to uwagę przy innych widocznych elementach bo później to fatalnie wygląda na gotowym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 18 Września 2016 Autor Share Napisano 18 Września 2016 Świetnie Ci wychodzi ta kabina. Chciałbym Ci jednak zwrócić uwagę na jeden element. Zanim skleisz element dorobiony wyszlifuj dokładnie kanty. Pozostawiasz na nich zadziory, które będą bardzo widoczne pod farbę. Nie dotyczy to kabiny (mało co będzie widać po sklejeniu), ale zwróć na to uwagę przy innych widocznych elementach bo później to fatalnie wygląda na gotowym modelu. Cenna uwaga. Staram się wykańczać krawędzie, co nie znaczy że nie zostawiłem jakichś baboli. Nawet jakiś czas temu podprowadziłem małżonce taką piankową kostkę ze ścierniwem rożnej gradacji, fachowo to się chyba nazywa polerka do paznokci i na tym staram się delikatnie zaokrąglać kanty żeby pozbyć się zadziorów i resztek ze szlifowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 19 Września 2016 Share Napisano 19 Września 2016 Rozumiem , że ten fotel z zestawu robił na zdjęciu tylko za statystę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 19 Września 2016 Share Napisano 19 Września 2016 Sporo pracy wkładasz w tego Ił-a konkretna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 19 Września 2016 Autor Share Napisano 19 Września 2016 Rozumiem , że ten fotel z zestawu robił na zdjęciu tylko za statystę... Tak, tylko statysta gdyż nieco różni się od oryginału Sprawdzałem czy jest dostępny fotel z żywicy, znalazłam ale wygląda prawie identycznie jak ten zestawowy. Sporo pracy wkładasz w tego Ił-a konkretna robota Jak już chyba pisałem bardzo podoba mi się ten samolot, choć sam nie wiem dlaczego,więc staram się choć odrobinę "upiększyć" ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korbid Napisano 20 Września 2016 Share Napisano 20 Września 2016 Łukasz ja Cię po prostu podziwiam:) Pozdrowienia z Przemyśla:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 20 Września 2016 Share Napisano 20 Września 2016 .....fajna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtx Napisano 22 Września 2016 Share Napisano 22 Września 2016 Rozumiem , że ten fotel z zestawu robił na zdjęciu tylko za statystę... Tak, tylko statysta gdyż nieco różni się od oryginału Sprawdzałem czy jest dostępny fotel z żywicy, znalazłam ale wygląda prawie identycznie jak ten zestawowy. Pavla robi niezłe fotele żywiczne do Iła-28. Na pewno o niebo lepsze od zestawowych. Co do kokpitu - fajnie to wychodzi, ale nie kusiło Cię, żeby pójść trochę na łatwiznę i wykorzystać blachy z Parta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Września 2016 Share Napisano 22 Września 2016 Z tego co pamiętam fotel Pauli do 28 to lekko przerobiony ich ni fotel do Miga-15.Ten z kolei jest marna kopia rosyjskiej żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 23 Września 2016 Autor Share Napisano 23 Września 2016 (edytowane) .....fajna robota. Łukasz ja Cię po prostu podziwiam:) Pozdrowienia z Przemyśla:) Dziękuje wam za dobra słowo, motywuje ono do dalszej pracy. Pavla robi niezłe fotele żywiczne do Iła-28. Na pewno o niebo lepsze od zestawowych. Co do kokpitu - fajnie to wychodzi, ale nie kusiło Cię, żeby pójść trochę na łatwiznę i wykorzystać blachy z Parta? Szukałem foteli z żywicy i jedyne co znalazłem to takie jak te na zdjęciu. Są lepsze od zestawowych ale też nie są idealne, szczególnie jeśli idzie o zagłówek. Osobiście nie jestem pewien czy zrobię coś lepszego niż ta żywica ale się postaram. Zastanawiałem się nad blachami. Ich cena mnie trochę jednak odstraszyła bo za same dwie blaszki musiałbym dać prawie dwa razy tyle co za model, a wykorzystałbym tylko kilka elementów ponieważ sporo z nich nie nadaje się do użycia w moim przypadku, np. rama oszklenia strzelca czy coś co ma poprawić wygląd drzwi komory bombowej. Na pewno z tego zestawu przydałyby mi się elementy do podwozia i tablica przyrządów z którą na chwilę obecną walczę i średnio mi wychodzi (nie mieści mi się jeden zegar ) Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 1 Października 2016 Autor Share Napisano 1 Października 2016 (edytowane) Witam i przedstawiam małą aktualizację. Niewiele tego ale pokazać chyba warto. Wykonałem tablicę przyrządów, jest to trzecia wersja której jakość wykonania jest w mojej opinii do zaakceptowania. Dodałem także kilka elementów do wanny pilota. Przykleiłem też tapicerkę. Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 konkretna rzeźba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 (edytowane) konkretna rzeźba Kolejny dzień dłubania i rzeźbienia tym razem przy fotelach. A oto wynik na chwilę obecną. "Łysy" fotel, poducha oparcia. Pozdrawiam. Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Super jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Jestem pod wielkim wrażeniem tego kokpitu - żywice niech się chowają! I zdjęcia znacznie lepsze, niż wcześniej. Przyjemnie się to ogląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 7 Października 2016 Autor Share Napisano 7 Października 2016 (edytowane) Jestem pod wielkim wrażeniem tego kokpitu - żywice niech się chowają! I zdjęcia znacznie lepsze, niż wcześniej. Przyjemnie się to ogląda. Zdjęcia lepsze, czyli w końcu dogadałem się z aparatem i oświetleniem . Prace nad fotelami uważam za zakończone. Nawet po pomalowaniu wyglądają całkiem przyzwoicie. Najbardziej jestem zadowolony z poduchy oparcia gdyż w mojej ocenie wyszła całkiem realistycznie, jakby była naprawdę ze skóry, a to trochę plasteliny pokrytej taśmą teflonową (taka do uszczelniania połączeń). Fotel po pomalowaniu jeszcze bez pasów. Jeden z etapów powstawania pasów i klamerek. Pasy zrobiłem z taśmy maskującej, paska blaszki aluminiowej (odzysk po spożytym cieście) i drucika z którego powstały wszystkie klamerki. Kompletny fotel. Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Października 2016 Share Napisano 7 Października 2016 foteliki KLASA !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Października 2016 Share Napisano 8 Października 2016 Fotele dużo lepsze niż żywiczne. Czym formujesz klamerki że wychodzą takie małe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Października 2016 Share Napisano 8 Października 2016 pięknie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 8 Października 2016 Autor Share Napisano 8 Października 2016 Fotele dużo lepsze niż żywiczne. Czym formujesz klamerki że wychodzą takie małe? Tym razem wyginałem je na czubku nożyka. Wyglądało to tak, że koniec długiego drucika dociskałem czubkiem nożyka do maty i zaginałem go. Za każdym razem jedno zagięcie, a na koniec odcinałem nadmiar drutu i zostawała tylko prostokątna klamerka. Innym razem zrobiłem z kawałka plastiku szablon i na niego nakręciłem ciasno kilka zwojów drutu, a następnie przecinałem wszystkie zwoje na raz. Dzięki temu miałem kilka lub kilkanaście klamerek do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Października 2016 Share Napisano 9 Października 2016 Dzięki za odpowiedź. Wypróbuję przy kolejnym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 9 Października 2016 Autor Share Napisano 9 Października 2016 (edytowane) Kończy się weekend czas więc na małą aktualizację. Dorobiłem kilka kolejnych elementów, manetki przepustnic, wolant, orczyk i jakieś inne wajchy. Doszła także płyta na podłogę. Kokpit dostał też już kolor, lekkie obicia, suchy pędzel i lekkie brudzenia. Pozostało jeszcze dokleić tą całą drobnicę. Drobnica zamontowana. Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Super zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi