Mikele Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Zawsze możesz go wstawić, bo czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Zawsze możesz go wstawić, bo czemu nie? Ok, dzięki za odpowiedz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Wszystko co nie jest zabronione jest dozwolone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Mam jeszcze jedno pytanie:) Czy działo (np. BOFORS) można podpiąć pod pojazdy wojskowe? Bo mi się wydaję że tak:) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 No pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Tak myślałem, ale wolałem się upewnić. Dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Dobrze, że konkurs startuje w maju, już po teście szóstoklasisty to będzie więcej czasu na robienie miniaturek. PS. KW-2 ty też już zdałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Nie rób modelu dla nagrody, zrób go dla ojczyzny! Bogato się zapowiada, sponsorzy szaleją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Małe pytanko. Co do konieczności inboxu pojazdów, samolotów wiadomo co pokazać. A co w przypadku dioram? Np. Mam model Jeepa, pudełko figurek, ale być może skorzystam z "gotowca" plastikowego ulicy i kawałka muru. Czy to wszystko musi być w inboxie, czy wystarczą tylko główni bohaterzy: Jeep i ludziki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 No to mam nadzieję, że MojeHobby wrzuci coś dla lotniczych bo zamiast samolotu będę musiał czołg zrobić... Nie zawracajcie głowy MojeHobby drobiazgami, oni mi kabinkę do F-106 od kilku tygodni ściągają, mają co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Myślę, że w idei inboxa chodzi o to, żeby pokazać, że w momencie startu model nie jest rozpoczęty. Każdy może sobie łatwo odpowiedzieć na pytanie, co powinien w inboxie pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Tak, pisałem test:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Młode pokolenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Ok, dyskusje o podstawkach, tłach, dioramach i innych wyimaginowanych problemach właśnie kończymy w tym miejscu. To konkurs relaksacyjny! To, że są nagrody, dyplomy i medale nie znaczy, że poddamy się ogólnie nam panującej paranoi od "linijki". Piszę to już bardzo poważnie -BASTA! Admin ok, ale w końcu jakie ustalenia. Czy jeśli mam zamiar zrobić samolot z kilkoma dodatkami na podstawce, tylko ze względu na to że samolot będzie pootwierany i nie chcę żeby było łyso to mam warsztat jako diorama założyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 To ustal sobie sam gdzie chcesz startować i tyle, najwyżej pokażesz najpierw sam samolot a potem po konkursie wsadzisz go na podstawkę i pokażesz ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Jeżeli to będzie część hangaru tj. ściany itp. to diorama. Jeżeli na płycie lotniska z pierdołami typu amunicja to do samolotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 29 Kwietnia 2016 Super Moderator Share Napisano 29 Kwietnia 2016 Diorama zapraszam do komentowania. Christian P.S. Bo mimo wszystko trzeba coś ustalić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lauoli00 Napisano 29 Kwietnia 2016 Share Napisano 29 Kwietnia 2016 spodziewam się dyskusji niemal parlamentarnej............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lauoli00 Napisano 29 Kwietnia 2016 Share Napisano 29 Kwietnia 2016 dioramo to , bo widziałem tu i tam, nie rozstrzygniemy........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 29 Kwietnia 2016 Share Napisano 29 Kwietnia 2016 Czy można zgłaszać do konkursu więcej niż jeden model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 29 Kwietnia 2016 Super Moderator Share Napisano 29 Kwietnia 2016 Oczywiście, pod warunkiem, że budujesz od zera (lub wyjątek - patrz regulamin) pozdrawiam Admin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) A co tu dyskutować - samolot na kawałku ziemi, pasie, plycie itp to samolot na podstawce, samolot na pasie, ziemi, plycie, trawie etc z figurkami, beczkami, hangarem, lezacymi czesciami itp moze byc diorama bo przedstawia jakies konkretne "wydarzenie" które raczej trudno by mialo miejsce ponownie w przyszlosci... to konkretne... Jest "encyklopedyczna" definicja i wystarczy sie jej trzymac... Diorama przedstawia jakies konkretne "wydarzenie" - samolot stojacy na plycie to dla mnie nie wydarzenie a rzeczywistosc, codziennosc ;P Dyskusję uważam za rozpoczętą ;P Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Kwietnia 2016 Super Moderator Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Dyskusję uważam za rozpoczętą ;P Gdzieś niedawno była taka dyskusja - nie skończyła sie niczym dobrym w sensie konkretnych ustaleń; choć jak dla mnie - to o czym mówisz powyżej ma jak największy sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 30 Kwietnia 2016 Super Moderator Share Napisano 30 Kwietnia 2016 No myślę, że należy ustalić faktycznie jak będzie kwalifikowana praca - dla mnie definicja Dio to miniatura chwili - historia, statyczna, lub dynamiczna, przekazująca jakiś scenariusz. Model na podstawce bez ludzi/zwierząt, otoczenia/zabudowań etc - to po prostu ładnie wyeksponowany model, nic więcej. No ale dyskutujmy, żeby potem nikt nie był rozczarowany, że praca będzie lub nie będzie kwalifikowana pod kategorię Dioram (tak się teoretycznie może przytrafić... Przed oddaniem formularza do głosowania, wyryfikował, czy nie ma jakiś nadużyć czy nadinterpretacji ) Uproszczając - Diorama, to model/e na podstawce o ukształtowanym terenie, roślinami, zabudową w postaci budynków oraz ludźmi/zwierzętami we wspólnej interakcji w dowolnej proporcji (więcej roślinności, mniej zabudowy i vice versa etc) , ale zawierającej powyższe wymienione elementy. Diorama jest zbudowana na podstawie fotografii, lub luźnej interpretacji rzeczywistości aż po Sci-Fi. pozdrawiam Christian P.S. @Marcin Rogoza - wiem, że taka dyskusja już była i mam nadzieję, że teraz coś konstruktywnego wymyślimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lauoli00 Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 ale cisza na forum przed godzina "0" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi