okonek Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Cześć wszystkim po długim czasie. Człowiek się starzeje i coraz mniej czasu na ukochane hobby ale jakoś się udało po długiej przerwie znowu coś zrobić. Tak wypadło że przeskoczyłem z 700-ki do 72-ki. Rożnica olbrzymia i bardzo wymagająca skala. Model Merit-a jest dość poprawny wymiarowo ale ..... no właśnie: wygląda jakby projektowały go dwa różne zespoły i to z różnych dokumentacji. Jeśli istnieje tak potrzeba to mogę o ile czas pozwoli opisać co poprawić, pozmieniać i dodać aby wyszedł jeden z okrętów służących pod polską banderą. ORP-Puck (urodziłem się w tym mieście ) jest trochę odmienna jednostką od pozostałej 12-ki ale i w pozostałych jeden chyba nie był równy drugiemu. Materiałów mało i trochę trzeba było się nakombinować z interpretacją dostępnych fotek aby pasowały do tego jedynego. Czy mi się udało oceńcie sami (sam wiem, że nie ustrzegłem się błędu ale na tym etapie już nie do poprawienia a parę małych wyskoczyło dopiero na fotkach ) Ps. Sorry za brak relacji i tło na fotkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 8 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 8 Maja 2016 To ja pierwszy :-) Więc budowę śledziłem (a jak, ma się te dojścia - hehehe) i dopingowałem bardzo! Cieszę się, że wstawiłeś galerię, bo model super zrobiony! Mam nadzieję, że będziemy mogli podziwiać Twoje prace zdecydowanie częściej!!! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 A ja durny myślałem, że z wiekiem będzie coraz więcej czasu na modele. To chyba pierwsza Osa w necie na wysokim poziomie wykonania. Czy można prosić o więcej zdjęć? Mam ten model w magazynie od 2 lat, ale nawet nie śmiem się za niego brać przy moim obecnym skillu. Gdyby Kolega mógł napisać coś więcej o tych poprawkach, to byłbym bardzo wdzięczny. Ostatnie pytanie z troche innej beczki: czy niektóre częsci nadawałyby się do skopiowania do Metalowca? Działka obrotowe chyba tak, poza tym drzwi itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 woooow oglądałem wypraski tego modelu ale nie spodziewałem się że po złożeniu wyjdzie takie cudo Chyba twój wykon zadecyduje że nabędę z Meritu tego kobylastego G-5 A tak w ogóle to za brak warsztatu takiego cudeńka należy się ostre (napisz koniecznie jakie dodatki wyprodukowane własnym sumptem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Witam model prezentuje się wyśmienicie. Sam mam go na liście do zrobienia. Chcialbym zrobić ORP Władysławowo ale z lat 70-tych z początkowego okresu służby (mój Tata na nim służył). Będę musiał pominąć tą nadbudówkę pod Rysiem i rakiety przeciwlotnicze na rufie. Zdobylem dużo zdjęć z Muzeum w Kołobrzegu gdzie ORP Władysławowo jest eksponatem, jednak muszę sam tam pojechać żeby zrobić wiecej fotek szczegółów. Model Merita ma trochę wad na pierwszy rzut oka są to trzy okienka na przedniej ścianie nadbudowówki, są one poprostu za nisko (widać to doskonale na zdjęciach OS). Mam nadzieję że jest to łatwe do poprawienia. Drugi poważny problem to kadłub, w ogóle nie siedzi w planach. Doskonałej jakość rysunki i grafiki są w numerach Modelarstwa Okrętowego i w którychś Modelarzach. Zeszłego roku w Telford rozmawiałem o tej kwestji z właścicielem Modelarstwa Okrętowego ich plany są poprawne model Merita to jakaś fantazja. Ale cóż narazie w tej skali mamy tylko to. Można oczywiście zrobić kadłub samemu ale byl by to scratch. Jeszcze raz model wyszedł i prezentuje się super. Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Wygląda rewelacyjnie bardzo mi się podoba wykonanie i prezentacja. Przy okazji ciekawość mnie męczy jakiej jest wielości ten model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Świetny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Ty się tu ( w Pucku) urodziłeś a ja tu mieszkam...dawaj co poprawić bo plastik stygnie w piwnicy i czeka na wodowanie Orzeła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 Dzięki Panowie za ciepłe słowa i miło mi, że się podoba bo mi już nie tak bardzo jak wczoraj Czy można prosić o więcej zdjęć? .........Gdyby Kolega mógł napisać coś więcej o tych poprawkach, to byłbym bardzo wdzięczny...............czy niektóre części nadawałyby się do skopiowania do Metalowca? Działka obrotowe chyba tak, poza tym drzwi itp? Jeśli będę robił jeszcze jakieś (wygląda jednak, że tak) to oczywiście dodam kolejne fotki. O opisie poprawek to jak wspominałem w miarę wolnego czasu. Do projektu 1241 działka nie będą pasowały bo tu masz AK-230 a tam AK-630M a to całkiem inna bajka. Co do reszty nie mam pojęcia. Będę musiał pominąć tą nadbudówkę pod Rysiem i rakiety przeciwlotnicze na rufie...... Model Merita ma trochę wad na pierwszy rzut oka są to trzy okienka na przedniej ścianie nadbudowówki, są one poprostu za nisko (widać to doskonale na zdjęciach OS). Mam nadzieję że jest to łatwe do poprawienia........ Drugi poważny problem to kadłub, w ogóle nie siedzi w planach....... Doskonałej jakość rysunki i grafiki są w numerach Modelarstwa Okrętowego i w którychś Modelarzach. Zeszłego roku w Telford rozmawiałem o tej kwestji z właścicielem Modelarstwa Okrętowego ich plany są poprawne W założeniu miał powstać u mnie ORP- Elbląg właśnie w takiej konfiguracji (kuzyn na nim służył i nie wiem jeszcze ale jak mi odbije to zrobię go w innej skali z modelu modelista czy czegoś takiego ) ale zwyciężyła kolorystyka kadłuba. Z tymi oknami to mnie dobiłeś. Sam nie wiem jak to przegapiłem. Człowiek skupia się na jakiś duperelach a zapomina o pierwszym planie. Najciemniej jest zdaje się pod samą latarnią Mam już koncepcje (bardzo prosta) jak to poprawić i pewnie będę to robił bo teraz patrzeć na to nie mogę ale muszę zebrać siły i chęci. Co do planów to nie jestem zwolennikiem sprawdzania wszystkiego. Bylem szczęśliwy, że model osy się ukazał. Plany z Modelarstwa Okrętowego są ładne i obszerne ale czy poprawne ? Nie mnie to oceniać. Planów Pana Chrzanowskiego nie widziałem aby je porównywać. Każdy chwali swoje. A model jest jaki jest. ...... jakiej jest wielości ten model? ~54 cm ............. i czeka na wodowanie Orzeła... Którego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Super to wyszło. Choć brakowało mi takiej relacji jak przy Dniestrze to nawet sama galeria jest mocna mobilizująca. Czekam na kolejny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Model piękny. Świetne wykonanie. Gdyby nie zdjęcia z częścią podwodną napisałbym, że użyłeś photoshopa i usunąłeś tło ze zdjęć prawdziwego Pucka... Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Piękny model i świetne zdjęcia. Widać niesamowitą ilość włożonej pracy i wielką precyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Model piękny. Świetne wykonanie. Gdyby nie zdjęcia z częścią podwodną napisałbym, że użyłeś photoshopa i usunąłeś tło ze zdjęć prawdziwego Pucka...Gratulacje jak mi sie otwierało pierwsze zdjęcie, to zanim zobaczyłem część podwodna dokładnie tak pomyślałem. Detal znakomity !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Jak to mówił Rubi Lee z filmu Piąty Element Jest wypiardowo i z przytupem. Rozwaliłeś system tym modelem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 ............. i czeka na wodowanie Orzeła... Którego ? ...Kilo...bawię się malowaniem przeszczepionym z Super Modelu a la Karola Bery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Ty nas tu grafiką 3D nie częstuj tylko fotki modelu pokaż. A na poważnie to rewelacyjny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Ty nas tu grafiką 3D nie częstuj tylko fotki modelu pokaż. Moje pierwsze skojarzenie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Cudaśny jest, aż miło popatrzeć, tylko czysty jakiś taki, no ale to jak przypuszczam konwencja taka Musisz częściej coś pokazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Tak jak pisali poprzednicy,ładne te rendery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 12 Maja 2016 Autor Share Napisano 12 Maja 2016 Dzięki Panowie za miłe słowa. Siedzę i myślę jak dokonać bezboleśnie poprawek Oj ciężka to będzie operacja. Mam nadzieje, że pacjent nie umrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Maja 2016 Share Napisano 13 Maja 2016 okonek - poprawki poprawkami, naskrob też coś o swojej waloryzacji bo przecież widać że model nie prosto z pudła... Na przykład te tratwy ratunkowe... cacuszko Poza tym widać że wyrzutnie otwierane to daj zajawkę na te Styxy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 13 Maja 2016 Share Napisano 13 Maja 2016 Oczu nie można oderwać. Piękny model. Zdajesz sobie sprawę, że ten model będzie stanowił przez dłuuuuugi czas punkt odniesienia - taka Gwiazdę Polarną - w budowie modeli MarWoj? Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Maja 2016 Autor Share Napisano 14 Maja 2016 Dzięki. M.A.V te koła to niezłe dały mi w d.... Producent dal tylko o ile pamiętam dwie sztuki i bardziej przypominały nadmuchane dętki samochodowe bez dodatków. Moje to dopasowane wymiarowo do zestawowych uszczelki hydrauliczne (chyba 1/4 cala) o przekroju okrągłym. Linki to ołowiane druciki do odwzorowywania instalacji hydraulicznych itp. w modelach samolotów grubości 0,3 mm firmy Plus Model a odblaskowe pasy to chromowana folia samoprzylepna do tego dochodzi nieokreślona ilość przekleństw wypowiedzianym przy pierwszym i częściowo drugim kole a reszta to już luzik Patrząc jednak na fotki oryginałów wydaje mi się ze powinny być ciut mniejsze PS. Nie planowałem pokazywania P-15. Hangary są puste i będą na stale zamknięte w tej chwili już są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dru Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Rzeczywiście model bardzo ładny. Za brak relacji nagana. Nareszcie model czysty bez śladów eksploatacji. TAK TRZYMAĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Czy Kolega sprawdził ilość usztywnień na hangarach - z tego co się dowiedziałem dość niedawno jest pewna rozbieżność pomiędzy okrętami -na przykład 3 na jednej parze hangarów , 5 na drugiej parze. Trzeba sprawdzić przed wyborem danego okrętu. Gratuluję udanego modelu - mój na razie w pudle :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi