Marak Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Chcę usunąć farbę z częściowo pomalowanego modelu. Malowałem emaliami MM. Z tego co wyczytałem w tym wątku widzę, że powinienem się posłużyć Cleanluxem albo zmywaczem Wamodu. Problem polega na tym, że model myśliwca w skali 1:72 jest już złożony i to łącznie z kabiną chociaż jeszcze bez szybki. Mam obiekcję, czy kąpiel w którymś ze specyfików nie spowoduje usunięcia farby z elementów w kabinie. Proszę o radę jak to załatwić. Jak najbrdziej usunie. Trzeba zanurzać po kawałku i obracać model, tak by kabina była zawsze na wierzchu. Potem namoczyć wacik i trzeć wokół kabiny, aż zejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazi Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Nie miałem pod ręką akurat zmywacza Wamodu, a widziałem gdzieś w poradnikach że szpachlę można rozrabiać zamiennie bezacetonowym zmywaczem do paznokci, więc założyłem że się uda. Farba zeszła elegancko. Po kilku ruchach pędzelkiem namoczonym z zmywaczu zaczęła się marszczyć i odchodzić kawałkami. Zaskoczył mnie natomiast efekt uboczny. Mianowicie elementy doklejone punktowo (antena, koła) zaczęły się ruszać i delikatnie pociągnięte odpadły. Kleiłem je Ravellem z igłą. Czy zmywacz wamodu też tak ma? Z tego co czytałem w tym wątku wamod czy cleanlux miał ruszyć tylko farbę i ewentualnie klej CA, nie rozklejając reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Nie miałem pod ręką akurat zmywacza Wamodu, a widziałem gdzieś w poradnikach że szpachlę można rozrabiać zamiennie bezacetonowym zmywaczem do paznokci... Mianowicie elementy doklejone punktowo (antena, koła) zaczęły się ruszać i delikatnie pociągnięte odpadły. Kleiłem je Ravellem z igłą. Czy zmywacz wamodu też tak ma? Z tego co czytałem w tym wątku wamod czy cleanlux miał ruszyć tylko farbę i ewentualnie klej CA, nie rozklejając reszty. To o co chodzi? Wamod czy zmywacz do paznokci? Skoro zmywacz rozpuszcza szpachlę, to nic dziwnego, że rozpuścił Ci i klej (szpachla to klej z wypełniaczem). Myłem model i Wamodem i Cleanluxem i klej pozostał nieruszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazi Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Użyłem zmywacza do paznokci, którym, jak wyczytałem w poradnikach na forum, można rozrabiać szpachlę jak zmywaczem Wamodu. Z połączenia tego co piszesz: Skoro zmywacz rozpuszcza szpachlę, to nic dziwnego, że rozpuścił Ci i klej (szpachla to klej z wypełniaczem). i informacji podanych w poradnikach, o zbliżonym działaniu obu zmywaczy (tego Wamodu i tego do paznokci) wynika, że skoro zmywacz Wamodu także rozpuszcza szpachlę, powinien Tobie też rozpuścić klej, a tak się przecież nie stało. Z racji mojego mizernego doświadczenia zarówno na forum, jak i przy składaniu modeli nie chciałbym, aby moje wynurzenia traktowane były jako mądrowanie się, czy kwestionowanie wiedzy bardziej doświadczonych forumowiczów. Chodzi mi po prostu o to, że uznałem że taka wiedza zdobyta w sposób empiryczny może się kiedyś komuś przydać, albo ktoś będzie umiał mi wytłumaczyć co się tu stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 Odświeżę temat bo nie mogę znaleźć odpowiedzi , chcę zmyć farbe vallejo MC i niby cleanlux podoła ale chcę również zmyć podkład motip ( ten : http://sklep.motip.pl/lakieru-uniwersalne/36-lakier-podkladowy-szary-500ml.html) czy cleanlux też na to podziała? Ile mniej więcej czasu mam w nim moczyć, jak da radę podkładowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Również pozwolę sobie na odświeżenie gdyż mam pewien problem. Otóż chcę usunąć farbę (dokładnie dwie - czarny podkład citadel i szarą właściwą humbrol akryl) z modelu żywicznego i nie wiem jak. Przejrzałem wątki o krecie itp i nie udało mi się znaleźć odpowiedzi czy kret jest tak samo pomocny dla żywicy jak i dla plastiku. Jak zatem najlepiej usunąć farbę z żywicy tak aby jej nie zniszczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 11 Lipca 2012 Share Napisano 11 Lipca 2012 Bahamut wiesz nie wiem powinien dać rade. Nathan co to za model? Poskładałeś go już w całość jak mniemam czy możesz jakąś pomalowaną cześć z niego wyjąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 27 Lipca 2012 Share Napisano 27 Lipca 2012 Wlasnie wyprobowalem dettol, niesamowity srodek. Cleanlux sie do niego nie umywa. Co prawda przetestowalem tylko na plastiku, ale wiem ze ludzie stosuja to rowniez do metalu. Nie wiem jak reaguje z zywica. http://marqltd.bazarek.pl/opis/2615648/dettol-750ml-benckiser-dettol-plyn-do-odbijania-wzoru-tatuaz-rowniez-jako-srodek-antyseptyczny-do-higieny-osobistej.html na razie to pierwszy link do polskiego sklepu z tym produktem. Ps: uzywac w rekawiczkach i nie dopuszczac wody do roztworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 Witam przepraszam, że odkopuję ale pytanko mam. Otrzymałem stary model ale jakiś bałwan pomalował(pomazał raczej) ją jakąś emalią - pomazał górną część kadłuba i skrzydła - myślę, że mogło to być zrobione b.dawno temu. Pytanie czym to zmyć? i czy w ogóle się da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 Zmywacz Wamodu do akryli da radę (olejnym też ).Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 Gotów do akcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 Mi Wamod nie zmy starej Pactry... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Jak starej? Mi zeżarł ponad 10-cio letniego Humrola, a te były lepsze od obecnych. Nasączasz, zostawiasz. Nasączasz, zostawiasz. Aż farba nie będzie się marszczyć, potem ścierasz mokrym pędzlem. Nie żałuj Wamodu i czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 No dokładnie, ja tak samo wrzuciłem ponad 10-letnie figurki Dragona wymalowane olejnymi Humbrolami i wybrało je do białej kości a co więcej rozleciały się na elementy także Wamod wyżarł też klej (bez żadnych strat w plastyku) .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 19 Lutego 2020 Share Napisano 19 Lutego 2020 Czy kret w żelu (ten dwuskładnikowy) też nada się do zmycia farb z modelu? Malowany akrylami na podkładem mr. surfacer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 20 Lutego 2020 Share Napisano 20 Lutego 2020 18 godzin temu, halset napisał: Czy kret w żelu (ten dwuskładnikowy) też nada się do zmycia farb z modelu? Malowany akrylami na podkładem mr. surfacer. Nada.Ja wyżerałem na figurce żywicznej zamoczyłem w żelu.Ale była malowana olejnymi humbrolami.Nie wiem jak wyczyści te akryle ale spróbować idzie.Potem dodałem trochę ciepłej wody.Ale trzeba uważać bo wytwarza temperaturę i może zdeformować jakieś elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 8 Listopada Share Napisano 8 Listopada (edytowane) Odkopałem jakieś swoje 'starocie' malowane jakimiś farbami. Modele stare (A-10, Do 335 i Ch-54) tak stare, że zaczynają się rozklejać. Chciałem je wyczyścić i zobaczyć czy cokolwiek z Nich jeszcze będzie. Jak rozumiem powinienem zaopatrzyć się w szklany pojemnik na tyle duży, żeby zmieścić tam cały model? Czy "Kreta" można rozcieńczać czy nie? Bo chcąc oczyścić modele może mi wyjść dosyć dużo tego "Kreta" nie rozcieńczanego .. I jakiego tego "Kreta" : w płynie, w żelu, w granulkach ? Edytowane 8 Listopada przez cieciwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ledak Napisano 8 Listopada Share Napisano 8 Listopada Sposób sprawdzony i u mnie bezproblemowy. Płyn hamulcowy - ja używałem DOT-3. Usuwał farbę "na zimno". Oczywiście sprawdź na jakimś fragmencie-będziesz miał pewność, czy Tobie to odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi