Franz75 Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2017 Prace trwają Zabrałem się za złożenie silnika, wyszło ładnie ale jak przykleiłem dolna owiewkę i przyłożyłem do kadłuba to już mi mina rzedła. Niestety zgodnie z stara modelarska zasadą 3 razy przyłóż raz sklej, która pominąłem na trasowane linie nie zgrały się z owiewką. Trzeba będzie trasować jeszcze raz Sfrustrowany wziąłem się za podwozie, będzie ono w wersji bez dolnej części osłon. Zdejmowane one były na lotniskach polowych w 1939 roku ponieważ resztki płota i trawy zalęgające a osłonach zamarzały podczas lotu i przy lądowaniu blokowały koła. Jako imitacje amortyzatorów nawinąłem cienki drucik wokół goleni. Potem golenie przykleiłem super gule do osłon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 konkretnie blaszki robią robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2017 Dzięki, Zastanawiam się na jaki kolor pomalować kolektor spalin, brazowy jakoś mnie nie przekonuje. Na kilku zdjęciach z epoki widać iż były one w kolorze metalu, srebrny tytanium ? http://www.airwar.ru/image/idop/bww2/pzl23/pzl23-8.jpg Blenheim który używał tych samych silników ma kolektory w kolorze aluminium i miedzi. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/c6/45/66/c64566155e7d04b3fea1fcd5f56d3512.jpg Czy ktoś ma jakiś inny pomysł? Anybody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2017 Widzę że zagadkę muszę sam rozwiązać. Dalej trwają prace nad podwoziem. Pomalowałem podwozie i kołpaki dla kół na srebrno. Po przyklejeniu kołpaków wkleiłem koła do goleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Widzę że zagadkę muszę sam rozwiązać. Dalej trwają prace nad podwoziem. Pomalowałem podwozie i kołpaki dla kół na srebrno. Po przyklejeniu kołpaków wkleiłem koła do goleni. Przeszlifuj tą odciętą część od strony koła ba pozostałe po cięciu zadziory strasznie rzucają się w oczy. Generalnie to piękna robota, szczególnie z blaszkami których ja osobiście nie cierpię kleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2017 Dzięki rymulus, obróbka jeszcze nie skończona. To nie zadzory tylko super glue. Jeszcze muszę nad tym popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 12 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2017 Witam, Nakleiłem blaszki na oszklenie kabiny, przyznaje robiłem to pierwszy raz w życiu. Efekt nie powalił mnie na kolana, mam mieszane uczucia. Było to trudne wyzwanie i chyba będę ratował tą szklarnie. Tylko niech się zastanowię jak. Efekty sami zobaczcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 To jest vaccu czy plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 12 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2017 Plastic, wypolerowałem orginalne oszklenie i nakleiłem blaszki Edwards. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 Według mnie - wyszło całkiem, całkiem Trzymam kciuki i kibicuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 No no, Podwozie i Kabinka DUŻA Klasa, reszta też !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 Witam, prace nad Karasiem trwają. Teraz przyszła kolej na przyklejenie kabiny, stwierdziłem szpary pomiędzy kabiną a kadłubem i szpachla poszła w ruch. Znowu Potem zacząłem dokleiać blaszki na przodzie za silnikiem. Najpierw, do górnej blaszki musiałem podoklejać niewielkie kwadraciki, są takie małe że aż oczy bolały. Ale się udało. Potem poszły boczne blaszki w których musiałem zrobić otwory wentylacyjne szpikulcem. Potem dokleiłem silnik. Tak jak pisałem zostawie kolektor srebny, bo taki widać na większości zdjęć. Na skrzydle dokleiłem chodnik dla załogi , wlewy paliwa. Potem prysnąłem szarym podkładem aby zobaczyć ewentualne wpadki. Pod spodem trzeba natrasować nowe linie podziału, aby pokrywało się z dolną owiewką, trójkątne okienko otrzymało szybę z pleksi. Na elementach fotorawionych farba nie trzyma dobrze, dlatego kupiłem primer ze stajni MIG One Shot, ano zobaczymy czy to będzie One or double shot. Następnie zabrałem się za chłodnice oleju, żeberko po żeberku praca posuwa się naprzód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 11 Lutego 2017 Share Napisano 11 Lutego 2017 Podoba się! Tak trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 Dzieki SnaQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 12 Lutego 2017 Autor Share Napisano 12 Lutego 2017 Walczę z chłodnicą oleju, żeberko za żeberkiem. Nawet fajnie wygląda na Karasiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1971 Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Witam.Karaś rośnie jak na drożdżach .Powodzenia w dalszej budowie,Jacek 1971. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Nawet fajnie wygląda na Karasiu. Szczerze? Wygląda bardzo krzywo. Nie myślałeś żeby troszkę opiłować/oszlifować te wystające żeberka na równo z resztą chłodnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 No trochę jest nierówno ale nie wiem czy da rade to oszlifować czy się nie pognie/pourywa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 A to tylko zależy od umiejętności i delikatności szlifującego. Sugeruję szlif wzdłuż żeber. Samą chłodnicę, na wszelki wypadek też można wzmocnić zalewając przestrzenie międzyżebrowe CA i tylko wymyć na niewielką głębokość pędzelkiem/wacikiem umoczonym debonderze. Resztę załatwi mocny wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 19 Lutego 2017 Autor Share Napisano 19 Lutego 2017 Witam, dzięki za rady. Blaszki są bardzo delikatne i podczas naprawy chłodnica się rozpadła. Ale udało się ją naprawić. Zabrałem się za wykonanie rur wydechowych, stwierdziłem ze te z zestawu są do luftu. Z dwóch rurek miedzianych wykonałem wydechy, większą nawlekłem aby imitowała kołnierz/tłumik wydechu. Następnie uformowałem je aby pasowały do modelu. Każdej rurze dodałem dwie obręcze mocujące. Tylna płoza też skończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 27 Lutego 2017 Autor Share Napisano 27 Lutego 2017 Kasaś nabiera rumieńców, oczywiście po podkładzie wyszły małe poprawki (znowu ) Super glue spłatał figla przy wyrzutnikach bomb i przy gondoli. Ale się udało i spód został pociągnięty podkładem i czarna farba na liniach podziału. Na drugi dzień farbą Lifecolor pomalowałem spód samolotu. Pierwszy raz malowałem tymi farbami, trzeba się przyzwyczaić, farba szybko schnie, czasem zapluje. Lubi się przytykać, ale po odchyleniu dyszy na full w aerografie i psiknięciu na kartkę można malować dalej. Po testach na dummy kit pomalowałem Karasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 28 Lutego 2017 Share Napisano 28 Lutego 2017 Kasaś nabiera rumieńców, oczywiście po podkładzie wyszły małe poprawki (znowu ) Super glue spłatał figla przy wyrzutnikach bomb i przy gondoli. Ale się udało i spód został pociągnięty podkładem i czarna farba na liniach podziału. Na drugi dzień farbą Lifecolor pomalowałem spód samolotu. Pierwszy raz malowałem tymi farbami, trzeba się przyzwyczaić, farba szybko schnie, czasem zapluje. Lubi się przytykać, ale po odchyleniu dyszy na full w aerografie i psiknięciu na kartkę można malować dalej. Po testach na dummy kit pomalowałem Karasia Do Lifecolora można użyć ich rozpuszczalnika, właściwie jest to woda z opóźniaczem, ale pomaga przeciw zatykaniu dysz. No i do rozcieńczania woda destylowana zamiast zwykłej kranówy. Gratuluję modelu, obserwując z zainteresowaniem postępy. Na pewno będzie to model konkursowy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 28 Lutego 2017 Share Napisano 28 Lutego 2017 Wszystko fajnie, ale jeśli zaznaczasz linie podziału, a po warstwie farby bazowej ich nie widać - znaczy za mało rozcieńczona farba. Musi być dość transparentna, aby wydobyć efekt. Do Lifecolor najlepszy ich rozcieńczalnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser111 Napisano 28 Lutego 2017 Share Napisano 28 Lutego 2017 Oglądam od samego początku i... dopiero teraz zwróciłem uwagę na stateczniki poziome. Mają nieprawidłowy kształt jeśli budujesz maszynę seryjną. To co dał Heller to jest prototyp wystawiany w Paryżu. Seryjne miały większą powierzchnię. Sorki że tak późno ale może jeszcze się skusisz na poprawkę Nieprawidłowy jest też [ponoć] kształt stanowiska górnego strzelca to 'zadaszenie' wiem, że Part daje to w blaszkach. A z dodatków słyszałem kiedyś, że są gumowe opony ale nigdy nie spotkałem w sklepach ani an modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi