Lamella Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Koledzy, chciałem się spytać jak szybko schną farby z rodziny Vallejo Air (seria do aerografu). Wiem, że są to akryle i schną szybko, ale te są ze spowalniaczem schnięcia. Po jakim czasie można kłaść kolejną warstwę farb z tej serii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Chwilka i suche. Właściwie tylko powierzchnia przestaje być mokra i można macać i kłaść kolejne warstwy. Nie ma tak jak z olejami, że wygląda na suche, a cały czas jednak "gumiaste". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lamella Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Dzięki reggy. Czyli 15-20 minutek spokojnie starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 Czyli 15-20 minutek spokojnie starczy? Starczy to jest wiek... ;] No na pewno "wystarczy" Przecież do przyspieszenia efektu można użyć suszarki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lamella Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 Dzięki jeszcze raz. Ironkamil - starczy może być jeszcze uwiąd ;) hehe. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 Cleanlux- środek cud - kto nie próbował niech cierpi. Zmywa wszystko (Humbrol, Pactra, MM, Vallejo, Revell - na 100%). Nie śmierdzi, nie parzy, nie drażni noska. Serio - parę złociszy i aerek będzie nas kochał. Często robię tak: maluję Humbrolem, płukanka cleanluxem, wodą, cleanluxem (z wypryskaniem oczywiście) i potem od razu akryle - zero kaszanki, zero zapychania. I vice versa. Wlasnie dzisiaj tak zrobilem. Dalem sobie akrylowa powloka a calosc wyplukalem cleanluxem. Ciekawe jak sie to sprawdzi. Jestem poczatkujacy i materialow tu jest tak duzo ze troche potrwa zanim sie we wszystkim polapie. Chodzi mi tylko o cleanlux... mozna go uzywac zamiast wszelakich rozpuszczalnikow lub benzyn do czyszczenia aerografu? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 Z cleanlux'em uważaj, bo nie jest on aż tak nieinwazyjny. Długie kąpiele mogą wpłynąć na niektóre metale. Np długa kąpiel (ok 2 tygodniowa - doświadczalno-przypadkowa) piwaty EW-770 spowodowała nadżery w tylnej części chwytowej aerografu (ta część osłaniająca miejsce, gdzie dokręca się iglicę). Wnioskuję więc, że kilka kąpieli typowo czyszczących go w całości (kiedy wrzuca się aerograf na kilka, a nawet naście godzin) spowoduje jego stopniowe niszczenie. Na szczęście efekt "korozyjny" wystąpił tylko w części chwytowej, dlatego aerograf działa tak jak poprzednio. Nie wiem jak to może wpłynąć na inne elementy. To tak z doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 mam zwykly aerograf ktory dostalem wprost z kompresorem. Narazie uzywam go zanim naucze sie powaznie wykorzystywac ten drozszy srebrny. Z tego co wiem to kazdy nalezy umyc po malowaniu. Ten niebieski nie da sie rozkrecic. Ja myje aerograf po kazdym malowaniu. najpierw woda potem dmucham powietrzem - wczesniej rozpuszczalnik - dzis cleanlux. Nalalem troche do zbiorniczka i wypryskalem dmuchajac aerografem w sloiku. Takie mycie wystarcza? Czy trzeba dokladnie myc aerograf w kapieli ? Mam nadzieje ze doczytam te wszystkie informacje w watku 45 stronicowym :P uhh pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 Ja po każdym malowaniu przepryskuje aerograf zmywaczem do paznokci (bezacetonowym) . Po 3-4 malowaniach czyszcze igłe i zbiornik . Aerografu nie kompałem jeszcze w "klinluksie" ( mam go od 2 miechów ) i chodzi jak nówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 Mam pytanie odnośnie płynów pod/na kalki... czy ktoś mógłby porównać Mr. Mark Settera/Softenera i produkty Micro Scale? Które lepsze? Z góry dziękuję pzdr. P.S.: Ach, poszła plota, że Softenera można śmiało pod kalki kłaść. Prawdali to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Marca 2010 Super Moderator Share Napisano 2 Marca 2010 Ach, poszła plota, że Softenera można śmiało pod kalki kłaść. Prawdali to?Ja robiłem u siebie testy - niestety Softer Gunze pod kalką nie dał zbyt dobrych efektów - zazwyczaj kalka pozostawała nieco pomarszczona. Setter Gunze usunął problem. Dlatego: 1. farba 2. Sido 3. Setter Gunze 4. Sido 5. Lakier matt U mnie taka kombinacja sprawdziła się wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 Sam Setter wystarczy? Kalka się ładnie "ułoży"? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 3 Marca 2010 Super Moderator Share Napisano 3 Marca 2010 Sam Setter wystarczy? Kalka się ładnie "ułoży"? pzdr. Na płaskich powierzchniach TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 A właśnie, na płaskich... No nic, dzięki wielkie za odpowiedzi Marcinie pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Co do cleanlux- u radze uważać, mój aero po około 3 tygodniowej kąpieli ( zupełnie o nim zapomniałem ) nie nadawał się do użytku. Chemia tak zżarła gwint w dyszy że wchodził luzem w otwór w aerografie, ba jeszcze nawet miał miejsce żeby się obijać o ścianki, zresztą to nie były jedyne szkody. W każdym bądź razie teraz mam nowy aero a jak go kąpię to nie dłużej niż 1h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ceslaus Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Witam - mam takie małe pytanko. Drogą kupna nabyłem Retarder do akryli firmy Tamiya. Czy będzie on "nadawać" się do farb innych firm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 Tak bezproblemowo "z autopsji" na pewno nie będzie problemu z Pactrą Vallejo i ModelMaster- em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Sparrow Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 Czy wie ktoś może jak rozkleić coś sklejonego klejem Revela z igłą Kret nie działa!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 Skalpelem albo piłą. Te kleje działają na zasadzie roztapiania plastiku i odparowania - nie ma spoiny którą można rozpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Sparrow Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Dzięki REGGY za podpowiedź!! Dopiero zaczynam sklejać i każda rada jest cenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Cleanlux działa, ale też nie zwsze, wszystko zależy od tego jak duża jest powierzchnia klejona. Im mniejsza tym głębiej cleanlux wejdzie i rozklei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Sparrow Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Zaraz sprawdzę czy mam to na stanie w domu i lecę eksperymentować!! Dzięki za radę!! Dam znać czy się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Sparrow Napisano 11 Marca 2010 Share Napisano 11 Marca 2010 Jedno udało mi się rozkleić Cleanlux-em a drugie trzeba było rozciąć ale spoina chyba była troszkę osłabiona. Mokło to wszystko ponad 12 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Cieszę się że pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eagle Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 Dzisiaj nakładałem kalkomanie, tradycyjną metodą tj. tylko woda :-), miałem zamiar kupić płyny pod kalkomanie i na kalkomanie bo głównie chodzi o wyeliminowanie tzw. srebrzenia. Po nałożeniu kalkomanii, bez żadnych problemów, pomalowałem cały element lakierem wodnym DOMALUX półmat, super pokrył i kalkomania ku mojemu zaskoczeniu nie srebrzy. Podaje oczywiście tylko dla informacji, jestem początkującym w modelach plastikowych i kleję swój pierwszy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi