Przemek Przybulewski Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Czy do proxona 50EF (tego z uchwytem wiertarskim) można zamocować wałek giętki z uchwytami samozaciskowymi? Chodzi mi głównie o to aby mieć i futerko i zaciski. Zaciski są bardziej precyzyjne ale futerko bardziej funkconalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Czy do proxona 50EF (tego z uchwytem wiertarskim) można zamocować wałek giętki z uchwytami samozaciskowymi? Chodzi mi głównie o to aby mieć i futerko i zaciski. Zaciski są bardziej precyzyjne ale futerko bardziej funkconalne. Można. Sam korzystam z takiego zestawu. Na Proxxonie mam uchwyt wiertarski a na wałku giętkim uchwyt przystosowany do zacisków. Oryginalnie na wałku był też uchwyt wiertarski, ale dokupiłem sobie komplet zacisków z uchwytem. Ze swojej strony polecam jeszcze pedał nożny i uchwyt montowany do biurka, na którym można powiesić Proxxona. http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=89&t=58223&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Super. Dzięki za info - o taką odpowiedz mi chodziło. A tak przy okazji. 2700 otworów?!? Pozazdrościć samozaparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Lutego 2018 Super Moderator Share Napisano 15 Lutego 2018 Witam. Panowie, czy możecie polecić jakiś lepszy zestaw do wiercenia, szlifowania, frezy,i wszystko inne, którego elementy pasują do Proxxona? Czy lepiej kupować elementy osobno niż zestawowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Lutego 2018 Share Napisano 15 Lutego 2018 Zdecydowanie osobno. Jeśli chodzi o wiertła, to polecam tego sprzedawcę i jego wiertła, wchodzą w plastik jak w masło, są bardzo wygodne także do wiercenia ręcznego. http://allegro.pl/wiertlo-wiertla-vhm-weglikowe-pcb-frezarka-cnc-i5098864638.html Co do frezowania i szlifowania, to warto dobrać odpowiednie frezy do konkretnych zadań, wtedy warto kupić wszystko np. u jednego sprzedawcy na Allegro, żeby oszczędzić na transporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Lutego 2018 Super Moderator Share Napisano 15 Lutego 2018 Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 Też polecam bit-tech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 Panowie. nabyłem ten cud techniki - model Micromot 50/E, podłączyłem do akumulatora 12V, przekręciłem pokrętło i kręci się. Problem w tym że zawsze z taką samą prędkością. Czy pokrętło jest na 20 czy na 5 - dźwięk wydawany przez silnik jest taki sam. Czy to normalne? Bo mi się wydaje, że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) To jest normalne, jeśli podłączasz Micromot do zwykłego zasilacza. Narzedzia Micromot, żeby regulacja działała, potrzebują zasilacza Proxxon NG 5/E lub NG 2/E lub NG 2/S. Wszystkie są kompatybilne. Alternatywnie można kupić Proxxona z regulacją, zasilanego z 230V, a nie 12V. Edytowane 1 Marca 2019 przez karambolis8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) Ale Ty sam pisałeś, że podłączasz Micromot do zasilacza od komputera - w takim razie nie miałeś wtedy regulacji obrotów? Edytowane 1 Marca 2019 przez milczacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 Nie miałem wtedy regulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 To "lipa". Myślałem (naiwnie) że zrobię sobie własny/lepszy zasilacz z pedałem i płynną regulacją (jest do tego specjalny kit AVT) Dzięki Adam za (pod-)odpowiedź 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 W dniu 1.03.2019 o 09:48, karambolis8 napisał: Alternatywnie można kupić Proxxona z regulacją, zasilanego z 230V, a nie 12V. Miałem takiego swojego pierwszego proxxona. Wszystko fajnie ale to jest cholernie ciężkie. 220V robi swoje. do modelarstwa plastikowozywicznego nie polecam. Ale jakby ktoś coś robił w metalu to bardzo w porządku sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Nie wiem jaki ty miałeś model, ale mój FBS240E jest lżejszy od wkrętarki i nie używa się go jakoś zauważalnie inaczej niż wersji 12V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 @karambolis8, jaką masz na myśli wkrętarkę, bo FBS240E waży 460g, a micromot 50E - 230g. Jest fajny Micromot 230/E, ważący 270g, ale jego obroty zaczynają się od 6500 i kosztuje 350zł, więc w zasadzie tyle, co 50E z zasilaczem... FBS240E wydaje się być fajną opcją do powieszenia i robienia za pomocą rękawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 9 godzin temu, karambolis8 napisał: Nie wiem jaki ty miałeś model, ale mój FBS240E jest lżejszy od wkrętarki i nie używa się go jakoś zauważalnie inaczej niż wersji 12V. Wiertarko - frezarka przemysłowa IBS/E Micromot Proxxon 28481 tej twojej jak kupowałem ponad 10 lat temu to chyba jeszcze nie było, przynajmniej jej nie pamiętam. Waga 500 gram, czyli niewiele więcej niz ta twoja. Silnik na 230 V jest dużo większy i cięższy, widac po masach, te na 12V ważą ~ 1/4 kg te sieciowe są dwa razy cięższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Ja wolę ich 12V sprzęt, bo jest lekki. Mam zasilacz NG 5/E i trzy wyjścia, więc wszystko, co mi potrzebne jest podpięte na stałe (swoją drogą górąco polecam, lepszy od NG 2/E). Z drugiej strony, to taki problem kupić kark do wiertarki? https://www.proxxon.com/en/micromot/28620.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Taki rękaw jest świetnym rozwiązaniem "ekonomicznym" dla szukających precyzyjnego urządzenia. Przez jakiś czas miałem taki rękawik wpięty do zwykłego, tyle że regulowanego "chińczyka" i działało to doskonale. Jedynie to, że ten chińczyk rzęził, warczał i buczał było niekomfortowe, ale na drugim końcu to nie miało znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Rękaw się to nazywa? Hehe, przepraszam, chyba kalkę ze słowackiego zrobiłem. Nvm. Pomysł fajny, chinole często biją jak głupie. Ja używam z Proxxonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Chinole biją No, ja wiem, są do bani w wielu kwestiach - bicia, hałasu itd, ale na końcu węża tego się nie odczuwa. A on jest elegancki, precyzyjny, mięciutki i znosi wszystko dzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 13 Marca 2019 Share Napisano 13 Marca 2019 W dniu 30.12.2016 o 11:17, Gość Atlis napisał: Odnosząc się do posta Solo - jako tańszą alternatywę do Flash Sanderów można w Polsce kupić takie oto diamentowe frezy firmy Motyl.PRO (W110 i W55): Ich ziarnistość jest na oko zbliżona do sanderów Rough i Medium, co do obróbki wystarcza. Szlifowane miejsce wystarczy przetrzeć TET i jest gładko. Ja zamówiłem właśnie wiertła/frezy Motyl PRO: W39, W42, W107, W110, W112 - wydaje mi się, że powinny się sprawdzić dla modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Szlifierka LUND , w moim miejscu pracy posługujemy się takim sprzętem rozprowadzanym przez firmę TOYA. Pracuje przy obróbce aluminium i daje radę a że jest tani ok 100zł. to jak kiedyś nawali bierze się drugi .Mój szef zamówił całe pudło tych elektronarzędzi ,porozmawiałem i mam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Jestem bardzo mile zaskoczony jakością Motyl PRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Nooo, Motyle są fajne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 Odkopię temat - czy możecie polecić jakieś końcówki do Proxxona/Dremela które nadawałyby się do szlifowania plastiku? Chodzi mi o ekwiwalent ręcznego szlifowania papierem 800/1000, np łączenia połówek kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi