M.J.89763 Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. Mój drugi model KTO Rosomak w wersji bojowej ze standardowym pancerzem w malowaniu kamuflażowym trójkolorowym. Również w tym nieco zmian w odniesieniu do tego co w pudełku. Zmiany i dodatki: liny pod siedzeniem w przedziale desantu (nie mogłem złapać ostrości więc nie widać na zdjęciach ), otwierany właz kierowcy, klamki i dźwignie we włazie kierowcy, otwierane drzwi przedziału desantu, świecące światła drogowe z przodu i z tyłu, metalowa lufa armaty Bushmaster (Master-Model), przewody (rurki) paliwowe w tylnej części pod kadłubem, rury i przewody gazu do zawieszenia hydro-pneumatycznego, przewody pneumatyczne i hamulcowe między ramą a zwrotnicami kół, z dorobioną osłoną na wahaczach, lina wyciągarki (z Eureka XXL), antena, kanały kablowe po bokach w przedziale desantu, kanał wentylacyjny i poręcze w przedziale desantu. To tyle, zdjęcia modelu poniżej. Tym razem z duszą na ramieniu wypróbowałem trochę technik brudzenia: poza wash'em, także "rainsy" oraz suche pigmenty żeby nie był taki czysty. Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez Gość 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 O żesz... rządzisz jestem w niemałym szoku niesamowite całość i światła ŚWIATŁA! Czegoś takiego jeszcze tu chyba nie widziałem pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Prima sort... Wczoraj pisałem, że M1M to jak do tej pory najlepsza galeria na forum, a dzisiaj z pełnym przekonaniem pierwsze miejsce oddaję temu... Pomalowany równie dobrze, a doszły ślady brudzenia i ten zestaw w zasadzie nie posiada błędów merytorycznych... Rewelacja... Domyślam się, że baterię ukryłeś w przedziale silnika..? Ale jak ją w razie czego wymienisz..? I gdzie jest wyłącznik..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Brawo ! Bardzo mi się podoba. Model prima a malowanie idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Piękna robota, pobrudzony w sam raz... uczta dla oczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Bardzo ładny. Ano. Brudzenie nieco nieśmiałe i chaotyczne, ale idzie w dobrą stronę. Strach pomyśleć, co będzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Wejście masz naprawdę imponujące. Kolejny bardzo ładny model. Szkoda że warszatu ie było. Kamo maskowałeś? Napisz coś o tych światłach, co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 6 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. Dzięki bardzo wszystkim za tak pozytywne komentarze Do zrobienia świateł użyłem diod LED 2 mm z przodu i 3mm z tyłu. Zrobiłem do nich oprawki z blaszki (zwinięta blaszka na odpowiednią średnicę) i w te oprawki wciśnięte są diody. Z tyłu jest przewiercony otwór przez korpus w miejscach gdzie normalnie są żarówki a z przodu lampy są przewiercone wklejone są oryginalne soczewki i za nimi znajdują się diody. Okolice diod są oklejone cienka blaszką po prześwietlały plastik. Ten model nie ma zamontowanego silnika a w komorze silnika znajdują się wszystkie połączenia i włącznik wyprowadzony przez dno kadłuba. Wychodzi w okolicy wału napędowego do pierwszej osi, jest dość mały, także z zewnątrz niewidoczny. Bateria natomiast umieszczona jest, nie w komorze silnika a w skrzyni pod wieżą. Wieża nie jest na stałe przyklejona a skrzynia pod wieżą jest przykręcona małą śrubką. Na razie bateria jest połączona z resztą instalacji konektorami ale w sumie może mogło by być tam wklejone gniazdo (podstawka) na baterię, ale trzeba by sprawdzić wymiary czy nie będzie za wysoka. Także baterię da się wymienić. Bateria to płaska CR2025 3V. Kamuflaż maskowałem masą UHU Patafix plus taśma malarska. Wóz pomalowany farbami Tamiya: NATO green, black i brown. "Power Pack" złożyłem osobno i dorobiłem do niego wózek odkładczy. Wózek robiłem tylko na podstawie zdjęcia z internetu Całość wygląda jak poniżej, nie sklejona jeszcze na gotowo, może jeszcze trochę przykurzę, pobrudzę . Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Świetne to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 No, ładne cacko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 8 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2017 Dzięki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Z pewnością najlepszy Rosmak na Forum, a dodatkowo jeden z lepszych modeli współczesnych pojazdów, jaki widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Super, bardzo mi się podoba. Super model. Pomalowany fajnie. Buduję teraz też Rosomaka. Jak zrobiłeś otwierane tylne drzwi i właz kierowcy ? Na razie uporałem się z otwieranymi włazami w wieży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 27 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Super, bardzo mi się podoba. Super model. Pomalowany fajnie. Buduję teraz też Rosomaka. Jak zrobiłeś otwierane tylne drzwi i właz kierowcy ? Na razie uporałem się z otwieranymi włazami w wieży Dzięki bardzo Co do drzwi tylnych przedziału desantu to dolne zawiasy przewierciłem wiertłem o średnicy 0,7 mm i po przyłożeniu drzwi do kadłuba nawierciłem w tym wystającym elemencie zawiasu (z kadłuba) ale nie na wylot. Tam wkleiłem krótki drucik średnicy ok. 0,8 mm klejem cyjanoakrylowym. W górnych zawiasach natomiast dokleiłem do wystającej części zawiasu drzwi, od zewnętrznej strony krótki drucik 0,5 mm średnicy i dorobiłem z kawałka plastiku (z ramki) takie małe kosteczki z otworem na krawędzi. Najpierw nawierciłem otworek i później przeciąłem skalpelem stycznie do wywierconego otworu, resztę odciąłem skalpelem. Po umieszczeniu drzwi kosteczki wkleiłem niewielką ilością kleju Tamiya thin cement tak żeby nie przykleił się ten drucik a miał możliwość obracania się. W miejscach gdzie są zawiasy w kadłubie musiałem trochę skalpelem wybrać plastiku bo drzwi "sprężynowały" i otwierały się samoczynnie. We włazie kierowcy trudno byłoby wg mnie odtworzyć rzeczywiste zawiasy gdyż właz w modelu nie składa się z warstw. Dlatego zrobiłem to trochę inaczej ale właz się ładnie otwiera. W tylnej częsci włazy nawierciłem dwa otwory i w nie wkleiłem druciki w kształcie litery "U" odgiętej z jednej strony w lewo i w prawo. Niestety nie robiłem za dużo zdjęć podczas montażu ale na tym jednych trochę widać od środka jak to wygląda. Niezbyt wyraźnie wyszło bo robione wieczorem telefonem ale ogólny koncept zawiasu jest widoczny. Te odgięcia nie mogą być za długie bo z jednej strony jest ściana grodziowa przedziału silnika a z drugiej skrzynia akumulatorów. Też myślałem o otwieranych włazach w wieży ale ostatecznie zdecydowałem, że zostawię zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Jak się kiedyś zabiorę za swojego to chciałbym żeby wyszedł tak, jak tobie. Skóra zdjęta z prawdziwego wozu. Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Dzięki, coś widać. Pokombinuję. Te włazy w wieży , najłatwiej. przewiercone i wklejona małe kawałki drucików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Napiszę jeszcze że malowanie, jak prawdziwe. Bez sztucznego cieniowania, nienaturalnego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 1 Maja 2017 Autor Share Napisano 1 Maja 2017 (edytowane) Dzięki serdeczne Edytowane 17 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 5 Maja 2017 Share Napisano 5 Maja 2017 Skorzystałem z Twojego pomysłu i mam ruchomy właz kierowcy. Otwierane na wieży też. Tylne drzwi i górne włazy desantowe, to ciężko będzie przerobić, chyba że całkowicie wymieni się elementy zawiasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maja 2017 Share Napisano 5 Maja 2017 Wow, no super sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 6 Maja 2017 Autor Share Napisano 6 Maja 2017 Dzięki bardzo Skorzystałem z Twojego pomysłu i mam ruchomy właz kierowcy. Otwierane na wieży też. Tylne drzwi i górne włazy desantowe, to ciężko będzie przerobić, chyba że całkowicie wymieni się elementy zawiasów. Ciesze się, że mogłem pomóc. Tylne drzwi zrobiłem tak jak opisałem poprzednio. Natomiast włazy dachowe ja zostawiłem zamknięte na stałe. Przez tylne drzwi można zajrzeć do środka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 10 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Cześć. Model trafił na licytację na FB, w celu zbiórki na leczenie białaczki u małego chłopca. Jeśli ktoś chce pomóc i zakupić ten model to zapraszam. Licytacja trwa do niedzieli 11.12.2022 do godziny 21. EDIT Lcytacja zakończona. Link usuwam. Edytowane 11 Grudnia 2022 przez M.J.89763 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi