joles Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 (edited) Dzień dobry Chciałem Wam dziś przedstawić model śmigłowca, którzy przygotowałem na konkurs z motywem przewodnim "Rdza i brud". Ostatni model, jaki tutaj opublikowałem był trochę za czysty, więc mam nadzieję, że ten nie będzie trochę za brudny Jestem ciekawy waszych opinii i uwag. Za pierwowzór mojego modelu wziąłem stary, zmęczony i zaniedbany eksponat z Muzeum Lotnictwa Polskiego. Pewnie nie każdy miał go okazję widzieć, więc na początek kilka zdjęć oryginału: Nie prowadziłem tutaj warsztatu, więc dodam parę fotek z prac nad modelem: I dla tych co wytrwali do tego miejsca - galeria końcowa: Edited May 30, 2017 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 Dobra padlinka, dobra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 Pisałem na fejsie i tu raz jeszcze napiszę. Rewelacja !!!. Mnie się bardzo podoba . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 Zacne wykonanie = Zacny model Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 Mnie się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
net_sailor Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 Świetny! Taki model aż prosi się o stosowną do sytuacji podstawkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 Gustownie pomalowany i fajnie, nieprzesadnie pobrudzony helikopter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joles Posted May 30, 2017 Author Share Posted May 30, 2017 Świetny!Taki model aż prosi się o stosowną do sytuacji podstawkę. Podstawka w planach, ale nie zdążyłem już jej przygotować przed końcem konkursu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławekb Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 Oooo tak.....jak dla mnie model świetny .....Mil-e bardzo lubię i to się już nie zmieni...a te malowanie muzealne,stare ,zniszczone kapitalnie ci wyszło.....jeszcze dodaj skalę w tytule(niech się rzuca w oczy,ze to bydlątko duże)...i będzie ok! p.s....stateczniki z czego robiłeś?.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joles Posted May 30, 2017 Author Share Posted May 30, 2017 Oooo tak.....jak dla mnie model świetny .....Mil-e bardzo lubię i to się już nie zmieni...a te malowanie muzealne,stare ,zniszczone kapitalnie ci wyszło.....jeszcze dodaj skalę w tytule(niech się rzuca w oczy,ze to bydlątko duże)...i będzie ok! p.s....stateczniki z czego robiłeś?.... Dzięki! Cieszę się, że się podoba. Tytuł poprawiłem (w sumie jakoś mi to umknęło). Stateczniki robiłem tak: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławekb Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 ...tak czułem......ale też wyglądaja na fotkach jak wykonane z blaszki).....no bez ingerencji w nie to ogólnie są tragiczne..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 No Panie, same smaczki Krew, pot i łzy... a korozja co go w muzeum chrobotała, pozwie cię o plagiat Ambitnie podszedłeś do tematu, GRATULUJE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 To teraz oryginał tak wygląda? Jak go widziałem ze 4-5 lat temu był ciemno zielony Nie zmienia faktu,ze model się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 Pięć lat pod chmurą i bez obsług to cała wieczność Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 Mój błąd....stoi tam wersja ME i A....ME jest zielony ,odrestaurowany....wersja A jest dokładnie tak jak model ;) Pięć lat pod chmurą i bez obsług to cała wieczność To akurat widzę za każdym razem gdy jestem w Muzeum techniki na Sadybie......MiG-23 z miesiąca na miesiąc traci coiraz więcej kolorów....za 10 lat chyba dojdzie do pierwotnego szarego fabrycznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 Bardzo efektowny i dobrze wykonany model. Szczerze gratuluję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slee Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 Swietna robota. Gratuluje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arni44 Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 SUPER MODEL takie jedno ale lewe koło modelu zamontowane nie zgodnie z fotkami maszyny powinno być pochylone , ale to tylko taki mały szczegół Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornik_69 Posted May 31, 2017 Share Posted May 31, 2017 Piękny, ciekawy i solidnie wykonany. Moje Gratulacje! Pozdrawiam Kornik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joles Posted May 31, 2017 Author Share Posted May 31, 2017 Dziękuję za wszystkie komentarze Do paru się odniosę bezpośrednio: No Panie, same smaczki Krew, pot i łzy... a korozja co go w muzeum chrobotała, pozwie cię o plagiat Ambitnie podszedłeś do tematu, GRATULUJE Haha dzięki! Akurat nad rdzą muszę jeszcze popracować, bo przed galerią konkursową zabrakło mi już czasu i... washy w odpowiednim kolorze rdzy... Za jakiś czas wrzucę tutaj fotki z poprawkami z podstawką i na tle oryginału Mój błąd....stoi tam wersja ME i A....ME jest zielony ,odrestaurowany....wersja A jest dokładnie tak jak model ;) Pięć lat pod chmurą i bez obsług to cała wieczność To akurat widzę za każdym razem gdy jestem w Muzeum techniki na Sadybie......MiG-23 z miesiąca na miesiąc traci coiraz więcej kolorów....za 10 lat chyba dojdzie do pierwotnego szarego fabrycznego Zdjęcia wersji A robione w marcu tego roku Niestety słońce nie oszczędza zielonego koloru, który idzie w purpurę. Można powiedzieć, że ten śmigłowiec jest naturalnym kompasem bo dokładnie pokazuje gdzie jest wschód a gdzie zachód Odnośnie wersji ME, to tak. Jest odmalowana na zielono, ale nie ma już połowy lakieru bezbarwnego, który się złuszczył, a jego grzbiet zaczyna żółknąć (swoją drogą też super temat pod model wraku i w muzealnej konfiguracji nie ma tych wielgachnych śmigieł ) ...tak czułem......ale też wyglądaja na fotkach jak wykonane z blaszki).....no bez ingerencji w nie to ogólnie są tragiczne..... Na tym zdjęciu ten statecznik jeszcze nie był w finalnej wersji. Później go jeszcze obrabiałem i dodałem parę detali. Z blaszki przy, tej skali, żebra byłyby za cienkie. Zestawowe stateczniki są tragiczne (dobrze, że chociaż względnie trzymają obrys z oryginałem). Te wypukłe linie podziału (których tam nie ma w rzeczywistości) zostały chyba dodane, żeby ożywić bryłę SUPER MODEL takie jedno ale lewe koło modelu zamontowane nie zgodnie z fotkami maszyny powinno być pochylone , ale to tylko taki mały szczegół Haha ten szczegół mi nie umknął Po prostu chciałem uniknąć komentarzy w klimacie: "krzywo stoi", "tyle pracy, a koło źle wkleił". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferret37 Posted May 31, 2017 Share Posted May 31, 2017 Piękny ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jureczek Posted May 31, 2017 Share Posted May 31, 2017 Wszystko powiedziane Ja dodam - zazdroszczę takiego kunsztu Miodzio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerd Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 Piękny model! Jak odwiedzam to muzeum i oglądam tam śmigłowce na zewnątrz to mi żal d. ściska w jakim one są stanie, ale ważne, że się uchowały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duży Modelarz Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 To był jeden z najfajniejszych modeli na wystawie, bardzo mi się podobał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts