joles Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 (edytowane) Dzień dobry Chciałem Wam dziś przedstawić model śmigłowca, którzy przygotowałem na konkurs z motywem przewodnim "Rdza i brud". Ostatni model, jaki tutaj opublikowałem był trochę za czysty, więc mam nadzieję, że ten nie będzie trochę za brudny Jestem ciekawy waszych opinii i uwag. Za pierwowzór mojego modelu wziąłem stary, zmęczony i zaniedbany eksponat z Muzeum Lotnictwa Polskiego. Pewnie nie każdy miał go okazję widzieć, więc na początek kilka zdjęć oryginału: Nie prowadziłem tutaj warsztatu, więc dodam parę fotek z prac nad modelem: I dla tych co wytrwali do tego miejsca - galeria końcowa: Edytowane 30 Maja 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Dobra padlinka, dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Pisałem na fejsie i tu raz jeszcze napiszę. Rewelacja !!!. Mnie się bardzo podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Zacne wykonanie = Zacny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Mnie się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Świetny! Taki model aż prosi się o stosowną do sytuacji podstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Gustownie pomalowany i fajnie, nieprzesadnie pobrudzony helikopter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 30 Maja 2017 Autor Share Napisano 30 Maja 2017 Świetny!Taki model aż prosi się o stosowną do sytuacji podstawkę. Podstawka w planach, ale nie zdążyłem już jej przygotować przed końcem konkursu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Oooo tak.....jak dla mnie model świetny .....Mil-e bardzo lubię i to się już nie zmieni...a te malowanie muzealne,stare ,zniszczone kapitalnie ci wyszło.....jeszcze dodaj skalę w tytule(niech się rzuca w oczy,ze to bydlątko duże)...i będzie ok! p.s....stateczniki z czego robiłeś?.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 30 Maja 2017 Autor Share Napisano 30 Maja 2017 Oooo tak.....jak dla mnie model świetny .....Mil-e bardzo lubię i to się już nie zmieni...a te malowanie muzealne,stare ,zniszczone kapitalnie ci wyszło.....jeszcze dodaj skalę w tytule(niech się rzuca w oczy,ze to bydlątko duże)...i będzie ok! p.s....stateczniki z czego robiłeś?.... Dzięki! Cieszę się, że się podoba. Tytuł poprawiłem (w sumie jakoś mi to umknęło). Stateczniki robiłem tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 ...tak czułem......ale też wyglądaja na fotkach jak wykonane z blaszki).....no bez ingerencji w nie to ogólnie są tragiczne..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 No Panie, same smaczki Krew, pot i łzy... a korozja co go w muzeum chrobotała, pozwie cię o plagiat Ambitnie podszedłeś do tematu, GRATULUJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 To teraz oryginał tak wygląda? Jak go widziałem ze 4-5 lat temu był ciemno zielony Nie zmienia faktu,ze model się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Pięć lat pod chmurą i bez obsług to cała wieczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Mój błąd....stoi tam wersja ME i A....ME jest zielony ,odrestaurowany....wersja A jest dokładnie tak jak model ;) Pięć lat pod chmurą i bez obsług to cała wieczność To akurat widzę za każdym razem gdy jestem w Muzeum techniki na Sadybie......MiG-23 z miesiąca na miesiąc traci coiraz więcej kolorów....za 10 lat chyba dojdzie do pierwotnego szarego fabrycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Bardzo efektowny i dobrze wykonany model. Szczerze gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Swietna robota. Gratuluje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 SUPER MODEL takie jedno ale lewe koło modelu zamontowane nie zgodnie z fotkami maszyny powinno być pochylone , ale to tylko taki mały szczegół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Piękny, ciekawy i solidnie wykonany. Moje Gratulacje! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 31 Maja 2017 Autor Share Napisano 31 Maja 2017 Dziękuję za wszystkie komentarze Do paru się odniosę bezpośrednio: No Panie, same smaczki Krew, pot i łzy... a korozja co go w muzeum chrobotała, pozwie cię o plagiat Ambitnie podszedłeś do tematu, GRATULUJE Haha dzięki! Akurat nad rdzą muszę jeszcze popracować, bo przed galerią konkursową zabrakło mi już czasu i... washy w odpowiednim kolorze rdzy... Za jakiś czas wrzucę tutaj fotki z poprawkami z podstawką i na tle oryginału Mój błąd....stoi tam wersja ME i A....ME jest zielony ,odrestaurowany....wersja A jest dokładnie tak jak model ;) Pięć lat pod chmurą i bez obsług to cała wieczność To akurat widzę za każdym razem gdy jestem w Muzeum techniki na Sadybie......MiG-23 z miesiąca na miesiąc traci coiraz więcej kolorów....za 10 lat chyba dojdzie do pierwotnego szarego fabrycznego Zdjęcia wersji A robione w marcu tego roku Niestety słońce nie oszczędza zielonego koloru, który idzie w purpurę. Można powiedzieć, że ten śmigłowiec jest naturalnym kompasem bo dokładnie pokazuje gdzie jest wschód a gdzie zachód Odnośnie wersji ME, to tak. Jest odmalowana na zielono, ale nie ma już połowy lakieru bezbarwnego, który się złuszczył, a jego grzbiet zaczyna żółknąć (swoją drogą też super temat pod model wraku i w muzealnej konfiguracji nie ma tych wielgachnych śmigieł ) ...tak czułem......ale też wyglądaja na fotkach jak wykonane z blaszki).....no bez ingerencji w nie to ogólnie są tragiczne..... Na tym zdjęciu ten statecznik jeszcze nie był w finalnej wersji. Później go jeszcze obrabiałem i dodałem parę detali. Z blaszki przy, tej skali, żebra byłyby za cienkie. Zestawowe stateczniki są tragiczne (dobrze, że chociaż względnie trzymają obrys z oryginałem). Te wypukłe linie podziału (których tam nie ma w rzeczywistości) zostały chyba dodane, żeby ożywić bryłę SUPER MODEL takie jedno ale lewe koło modelu zamontowane nie zgodnie z fotkami maszyny powinno być pochylone , ale to tylko taki mały szczegół Haha ten szczegół mi nie umknął Po prostu chciałem uniknąć komentarzy w klimacie: "krzywo stoi", "tyle pracy, a koło źle wkleił". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Piękny ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Wszystko powiedziane Ja dodam - zazdroszczę takiego kunsztu Miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 2 Czerwca 2017 Share Napisano 2 Czerwca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 3 Czerwca 2017 Share Napisano 3 Czerwca 2017 Piękny model! Jak odwiedzam to muzeum i oglądam tam śmigłowce na zewnątrz to mi żal d. ściska w jakim one są stanie, ale ważne, że się uchowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 3 Czerwca 2017 Share Napisano 3 Czerwca 2017 To był jeden z najfajniejszych modeli na wystawie, bardzo mi się podobał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi