joles Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 (edytowane) Dzień dobry Chciałem Wam dziś przedstawić model śmigłowca, którzy przygotowałem na konkurs z motywem przewodnim "Rdza i brud". Ostatni model, jaki tutaj opublikowałem był trochę za czysty, więc mam nadzieję, że ten nie będzie trochę za brudny Jestem ciekawy waszych opinii i uwag. Za pierwowzór mojego modelu wziąłem stary, zmęczony i zaniedbany eksponat z Muzeum Lotnictwa Polskiego. Pewnie nie każdy miał go okazję widzieć, więc na początek kilka zdjęć oryginału: Nie prowadziłem tutaj warsztatu, więc dodam parę fotek z prac nad modelem: I dla tych co wytrwali do tego miejsca - galeria końcowa: Edytowane 30 Maja 2017 przez Gość Cytuj
kowal76 Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Pisałem na fejsie i tu raz jeszcze napiszę. Rewelacja !!!. Mnie się bardzo podoba . Cytuj
net_sailor Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Świetny! Taki model aż prosi się o stosowną do sytuacji podstawkę. Cytuj
Solo Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Gustownie pomalowany i fajnie, nieprzesadnie pobrudzony helikopter. Cytuj
joles Napisano 30 Maja 2017 Autor Napisano 30 Maja 2017 Świetny!Taki model aż prosi się o stosowną do sytuacji podstawkę. Podstawka w planach, ale nie zdążyłem już jej przygotować przed końcem konkursu Cytuj
Sławekb Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Oooo tak.....jak dla mnie model świetny .....Mil-e bardzo lubię i to się już nie zmieni...a te malowanie muzealne,stare ,zniszczone kapitalnie ci wyszło.....jeszcze dodaj skalę w tytule(niech się rzuca w oczy,ze to bydlątko duże)...i będzie ok! p.s....stateczniki z czego robiłeś?.... Cytuj
joles Napisano 30 Maja 2017 Autor Napisano 30 Maja 2017 Oooo tak.....jak dla mnie model świetny .....Mil-e bardzo lubię i to się już nie zmieni...a te malowanie muzealne,stare ,zniszczone kapitalnie ci wyszło.....jeszcze dodaj skalę w tytule(niech się rzuca w oczy,ze to bydlątko duże)...i będzie ok! p.s....stateczniki z czego robiłeś?.... Dzięki! Cieszę się, że się podoba. Tytuł poprawiłem (w sumie jakoś mi to umknęło). Stateczniki robiłem tak: Cytuj
Sławekb Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 ...tak czułem......ale też wyglądaja na fotkach jak wykonane z blaszki).....no bez ingerencji w nie to ogólnie są tragiczne..... Cytuj
Mitrandir Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 No Panie, same smaczki Krew, pot i łzy... a korozja co go w muzeum chrobotała, pozwie cię o plagiat Ambitnie podszedłeś do tematu, GRATULUJE Cytuj
Piotr_P Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 To teraz oryginał tak wygląda? Jak go widziałem ze 4-5 lat temu był ciemno zielony Nie zmienia faktu,ze model się podoba Cytuj
Mikele Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Pięć lat pod chmurą i bez obsług to cała wieczność Cytuj
Piotr_P Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Mój błąd....stoi tam wersja ME i A....ME jest zielony ,odrestaurowany....wersja A jest dokładnie tak jak model ;) Pięć lat pod chmurą i bez obsług to cała wieczność To akurat widzę za każdym razem gdy jestem w Muzeum techniki na Sadybie......MiG-23 z miesiąca na miesiąc traci coiraz więcej kolorów....za 10 lat chyba dojdzie do pierwotnego szarego fabrycznego Cytuj
cooper69 Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Bardzo efektowny i dobrze wykonany model. Szczerze gratuluję. Cytuj
Arni44 Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 SUPER MODEL takie jedno ale lewe koło modelu zamontowane nie zgodnie z fotkami maszyny powinno być pochylone , ale to tylko taki mały szczegół Cytuj
kornik_69 Napisano 31 Maja 2017 Napisano 31 Maja 2017 Piękny, ciekawy i solidnie wykonany. Moje Gratulacje! Pozdrawiam Kornik Cytuj
joles Napisano 31 Maja 2017 Autor Napisano 31 Maja 2017 Dziękuję za wszystkie komentarze Do paru się odniosę bezpośrednio: No Panie, same smaczki Krew, pot i łzy... a korozja co go w muzeum chrobotała, pozwie cię o plagiat Ambitnie podszedłeś do tematu, GRATULUJE Haha dzięki! Akurat nad rdzą muszę jeszcze popracować, bo przed galerią konkursową zabrakło mi już czasu i... washy w odpowiednim kolorze rdzy... Za jakiś czas wrzucę tutaj fotki z poprawkami z podstawką i na tle oryginału Mój błąd....stoi tam wersja ME i A....ME jest zielony ,odrestaurowany....wersja A jest dokładnie tak jak model ;) Pięć lat pod chmurą i bez obsług to cała wieczność To akurat widzę za każdym razem gdy jestem w Muzeum techniki na Sadybie......MiG-23 z miesiąca na miesiąc traci coiraz więcej kolorów....za 10 lat chyba dojdzie do pierwotnego szarego fabrycznego Zdjęcia wersji A robione w marcu tego roku Niestety słońce nie oszczędza zielonego koloru, który idzie w purpurę. Można powiedzieć, że ten śmigłowiec jest naturalnym kompasem bo dokładnie pokazuje gdzie jest wschód a gdzie zachód Odnośnie wersji ME, to tak. Jest odmalowana na zielono, ale nie ma już połowy lakieru bezbarwnego, który się złuszczył, a jego grzbiet zaczyna żółknąć (swoją drogą też super temat pod model wraku i w muzealnej konfiguracji nie ma tych wielgachnych śmigieł ) ...tak czułem......ale też wyglądaja na fotkach jak wykonane z blaszki).....no bez ingerencji w nie to ogólnie są tragiczne..... Na tym zdjęciu ten statecznik jeszcze nie był w finalnej wersji. Później go jeszcze obrabiałem i dodałem parę detali. Z blaszki przy, tej skali, żebra byłyby za cienkie. Zestawowe stateczniki są tragiczne (dobrze, że chociaż względnie trzymają obrys z oryginałem). Te wypukłe linie podziału (których tam nie ma w rzeczywistości) zostały chyba dodane, żeby ożywić bryłę SUPER MODEL takie jedno ale lewe koło modelu zamontowane nie zgodnie z fotkami maszyny powinno być pochylone , ale to tylko taki mały szczegół Haha ten szczegół mi nie umknął Po prostu chciałem uniknąć komentarzy w klimacie: "krzywo stoi", "tyle pracy, a koło źle wkleił". Cytuj
jureczek Napisano 31 Maja 2017 Napisano 31 Maja 2017 Wszystko powiedziane Ja dodam - zazdroszczę takiego kunsztu Miodzio Cytuj
stakor1 Napisano 3 Czerwca 2017 Napisano 3 Czerwca 2017 Piękny model! Jak odwiedzam to muzeum i oglądam tam śmigłowce na zewnątrz to mi żal d. ściska w jakim one są stanie, ale ważne, że się uchowały. Cytuj
Duży Modelarz Napisano 3 Czerwca 2017 Napisano 3 Czerwca 2017 To był jeden z najfajniejszych modeli na wystawie, bardzo mi się podobał Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi