Kamil K. Napisano 15 Października 2018 Share Napisano 15 Października 2018 Witajcie! Uf... Koniec. To jeden z najbardziej zajmujących modeli w mojej dotychczasowej karierze. Nie tylko ze względów czysto modelarskich, ale także godzin spędzonych na zagłębianiu niuansów wojny w Bośni jako takiej i udziału w niej batalionu "Wilki z Driny". Na początek dziękuję wszystkim odwiedzającym wątek warsztatowy i udzielającym się w nim - kilka osób swoich spostrzeżeniami naprawdę bardzo mi pomogło. W skrócie - ZSU-57-2 należało do do Batalionu "Wilki z Driny", 1. Zvornickiej Brygady Piechoty, Korpusu Drina, Armii Republiki Serbskiej. Jednostka wzięła udział w niemalże wszystkich dużych operacjach wojskowych bośniackich Sebów w latach 1993-96. Żeby nie rozpisywać się zanadto stworzyłem mapkę, która może nieco rozjaśni to i owo. O samym pojeździe niewiele wiadomo, mnóstwa rzeczy musiałem się domyślać lub sobie dopowiedzieć. Ostatecznie zdecydowałem się na odwzorowanie scenki z poniższej fotografii: Do budowy modelu wykorzystałem: - model Trumpetera, - gąsienice Friul - Lufy Aber - liny holownicze Eureka XXL - kalki Star Decals - sporo własnych dodatków z blaszek, polistyrenu, gumy magnetycznej, drutu, itd., itp... Zapraszam do oglądania: Model zaś, wraz z małym albumem - dokumentacją i "dodatkiem" idzie na półkę. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 15 Października 2018 Share Napisano 15 Października 2018 W pełni profesjonalna robota. Tak wykonanie jak i prezentacja. Po prostu PERFECT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 15 Października 2018 Share Napisano 15 Października 2018 Jednym słowem - rewelacja..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 15 Października 2018 Share Napisano 15 Października 2018 Modelarstwo na najwyższym poziomie, rewelacyjny model!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Października 2018 Share Napisano 15 Października 2018 Mistrzostwo. Majonez może się schować że swoimi technikami. Czekam tylko kiedy będzie na głównej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 15 Października 2018 Share Napisano 15 Października 2018 Robi robotę ! Petardeczka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 16 Października 2018 Share Napisano 16 Października 2018 Fantastyczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 16 Października 2018 Autor Share Napisano 16 Października 2018 Dziękuję Wam bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Października 2018 Share Napisano 16 Października 2018 Nie ma w tej chwili na forum nikogo lepszego od Ciebie, jeśli chodzi o przygotowanie tematu, sposób prowadzenia warsztatu i jakość rezultatów końcowych. Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 16 Października 2018 Share Napisano 16 Października 2018 Chapeau bas! Jeden z najlepszych modeli jakie widziałem. Dodatkowo szacun zgłebienie tej trudnej historii.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 16 Października 2018 Autor Share Napisano 16 Października 2018 Dzięki chłopaki, ale chyba troszkę przesadzacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 16 Października 2018 Share Napisano 16 Października 2018 Jeśli już zahaczyłeś o gąsienice i konflikt na Bałkanach, to podsuwam kolejną historię, o której pewnie mimowolnie wspomniałeś - mam namyśli walki o Mount Igman w 1995 roku - stłumienie oblężenia Sarajewa, będące następstwem śmierci członków misji pokojowej ONZ. W walkach dużą rolę odegrały oddziały francuskie i ich haubice AUF1. Do dziś jest to uznawana za najważniejszą po II Wojnie Światowej wiktoria wojsk Francuskich... Materiał z YouTube: Świetny model z Meng'a na rynku, nic tylko działać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 16 Października 2018 Share Napisano 16 Października 2018 Chapeau bas! Jeden z najlepszych modeli jakie widziałem. Dodatkowo szacun zgłebienie tej trudnej historii.. WYJĄTKOWO trudnej - konflikt bałkański jest uważany za jeden z najtrudniejszych do „zrozumienia” w historii wojen wogóle... A model: WOW!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakx Napisano 17 Października 2018 Share Napisano 17 Października 2018 Witaj, Bardzo ciekawy, dokładnie i schludnie prowadzony warsztat z ciekawą, chociaż mroczną i smutną historią, doprowadził do efektownego finału w postaci świetnego modelu - gratulacje. Pozdrawiam, Jakx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 17 Października 2018 Autor Share Napisano 17 Października 2018 Jeśli już zahaczyłeś o gąsienice i konflikt na Bałkanach, to podsuwam kolejną historię, o której pewnie mimowolnie wspomniałeś - mam namyśli walki o Mount Igman w 1995 roku - stłumienie oblężenia Sarajewa, będące następstwem śmierci członków misji pokojowej ONZ. W walkach dużą rolę odegrały oddziały francuskie i ich haubice AUF1. Do dziś jest to uznawana za najważniejszą po II Wojnie Światowej wiktoria wojsk Francuskich...Materiał z YouTube: Świetny model z Meng'a na rynku, nic tylko działać... Francuzi ogólnie trochę się potłukli z Serbami, nawet w samym Sarajewie, w przeciwieństwie do np. Holendrów z Dutchbatu. Kto wie, może kiedyś... ale nie ukrywam, że jakoś te zachodnie wynalazki mi nie podchodzą. Chapeau bas! Jeden z najlepszych modeli jakie widziałem. Dodatkowo szacun zgłebienie tej trudnej historii.. WYJĄTKOWO trudnej - konflikt bałkański jest uważany za jeden z najtrudniejszych do „zrozumienia” w historii wojen wogóle... A model: WOW!!! Zgadzam się w pełni, dlatego powiedzieć o mnie, że coś zgłębiłem to duże nadużycie. Co najwyżej nagryzłem parę wycinków. Ta wojna jest mega trudna do ogarnięcia biorąc pod uwagę, że najpierw Serbowie tłukli Chorwatów i Bośniaków, w tym samym czasie Chorwaci tłukli się z Bośniakami, potem razem tłukli Serbów, a po drodze byli jeszcze Bośniacy sprzymierzeni z Serbami, którzy tłukli innych Bośniaków, a przy tym istniały i jeszcze lepsze kwiatki... Na koniec jeszcze raz wszystkim Wam dziękuję - i za wsparcie w warsztacie i za słowa uznania teraz. Dobrze wiedzieć, że taka grzebanina podoba się nie tylko mi, ale jest parę osób, które też lubią na to zerknąć. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 18 Października 2018 Share Napisano 18 Października 2018 Ja się nie zgadzam, ja protestuje, VETO, VETO!! To niedopuszczalne, robić tak WSPANIAŁE modele i wpedzać, słabszych ( ja, na ten przykład) modelarzy w kompleksy. Niestety znalazłem jeden feler. Otóż smugi na przednim panelu nadbudówki, u Ciebie lecą od góry w lewo, natomiast na oryginale od góry w prawo. HA, i co teraz? Cały model do poprawki A teraz na serio. Kamil, jesteś MISTRZEM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 18 Października 2018 Autor Share Napisano 18 Października 2018 Ja się nie zgadzam, ja protestuje, VETO, VETO!! To niedopuszczalne, robić tak WSPANIAŁE modele i wpedzać, słabszych ( ja, na ten przykład) modelarzy w kompleksy. Niestety znalazłem jeden feler. Otóż smugi na przednim panelu nadbudówki, u Ciebie lecą od góry w lewo, natomiast na oryginale od góry w prawo. HA, i co teraz? Cały model do poprawki A teraz na serio. Kamil, jesteś MISTRZEM!!! A najgorsze jest to, że jak malowałem nadbudówkę to się cieszyłem "ha, nawet smugi zrobię jak należy!". Potem spojrzałem na zdjęcie i okazało się, że i kolor nijaki i za mało się wybija i smugi w złym kierunku są. Idę poklęczeć na grochu w ramach pokuty. A tak na serio to dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 19 Października 2018 Share Napisano 19 Października 2018 Naprawde udany model, podobal mi sie juz "na warsztacie", ale teraz z podstawka jest tylko lepiej, brawo. Czekam na nastepny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 19 Października 2018 Share Napisano 19 Października 2018 Ten model na robi jeszcze masę zamieszania na różnych wystawach. BRAWO! Nic tylko przyglądać się, podziwiać i brać przykład. GRATULUJE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 24 Października 2018 Share Napisano 24 Października 2018 Model miazga! Wyżej się nie da Panie K. Zreszta już był super gdy komentowałem warsztat. Najwyższy poziom modelarstwa, pięknie ubrudzony itd., nie ma się czego czepić co rzadko mi się zrzędzie zdarza:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Października 2018 Autor Share Napisano 24 Października 2018 Dzięki jeszcze raz wszystkim za opinie! Wyżej się nie da Panie K. O, ja jednak mam nadzieję, że się da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 24 Października 2018 Share Napisano 24 Października 2018 Kapitalny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi