Kamil K. Napisano 7 Listopada 2018 Autor Share Napisano 7 Listopada 2018 Cześć, Pierwsze koty za płoty. Na razie jest nuda, jak to zawsze na początku. To pierwszy model Takoma, który kleję. Plastik dość twardy i kruchy, ale spoko, może być. Za to zupełnie nie ogarniam pomysłu robienia osobnych bandaży gumowych. Nie dość, że przez to jest 2x więcej obrabiania, bo najpierw trzeba ogarnąć koło, a potem gumowy bandaż, to jeszcze razem z bandażem odlano obręcz koła, na dodatek jest ledwo widoczna... Więc ani to nie będzie pomocne przy malowaniu, ani lepiej lepiej to nie wygląda. Te dziwne druty we wnętrzu kadłuba to bieda-wersja ruchomego zawieszenia, żeby się friulki miały na czym układać. Nie czaję też po co(wszyscy producenci) robią te szwy na bandażach gumowych ruskich czołgów, skoro w 99% i tak trzeba je pousuwać. Ostatnie koła są z T-54 Miniartu - dwa koła Takoma z tymi fajnymi dynksami, które można pokazać nie przyklejając na nie kapsli postanowiłem zachować na zaś. A nuż się przydadzą... I na takich to monotonnych rzeczach minęły mi pierwsze godziny nad modelem. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 7 Listopada 2018 Share Napisano 7 Listopada 2018 Z tymi szwami na kołach, to nie do końca jest tak, że trzeba je usuwać Z pewnością nie na wszystkich ruskich czołgach. Na fotce są koła z T-80 i to raczej nowe. Na fotkach kół T-55 widać że te szwy były tylko na bokach bandaży. No cóż z ruskim sprzętem tak już jest. Bez pół litra nie rozbierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 7 Listopada 2018 Autor Share Napisano 7 Listopada 2018 Nie no, spoko, ja nie twierdzę, że tych szwów nie ma, tylko to foto to jest własnie ten 1%, który pozostawiłem w spokoju. Nie znam zdjęcia bojowo używanego T-55/62/72/90, na którym w/w szwy by się zachowały. Nawet na bocznych powierzchniach o to trudno. Dlatego chyba naprawdę lepiej by było po prostu tego nie robić, bo i tak większość z nas w cholerę to zeszlifowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 7 Listopada 2018 Share Napisano 7 Listopada 2018 Dokładam kilka procentów. Moje zdjęcia zabytkowych kół T-55 z MWP i jeden muzealny rosyjski: Sporo szwów się zachowało jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 8 Listopada 2018 Share Napisano 8 Listopada 2018 Dzięki za wyjaśnienie kwestii "po co", a z ciekawości - to naprawdę w jakimkolwiek stopniu chroniło przed pociskami kumulacyjnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 8 Listopada 2018 Super Moderator Share Napisano 8 Listopada 2018 @kret69 inicjuje eksplozję ładunku kumulacyjnego przed pancerzem właściwym zwiększając szanse na nie przebicie ;) odpalony strumień rozproszy się "po" a nie wniknie "do" pancerza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 8 Listopada 2018 Share Napisano 8 Listopada 2018 Dziękuję. Człowiek się całe życie uczy. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 8 Listopada 2018 Autor Share Napisano 8 Listopada 2018 Dokładam kilka procentów. Moje zdjęcia zabytkowych kół T-55 z MWP i jeden muzealny rosyjski: Sporo szwów się zachowało jednak. Okej, możemy zmienić nieco proporcje. Tak czy siak, gdybym chciał na modelu odwzorować stan jak na Twoich fotkach to i tak musiałbym zeszlifować mocarne szwy odlane przez Takoma. Tak czy siak dla mnie jak dotąd to była zawsze dodatkowa brudna robota do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Listopada 2018 Share Napisano 8 Listopada 2018 Szlifuj, wszystkie WZT-2 które widziałem miały zajechane kapcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 13 Listopada 2018 Autor Share Napisano 13 Listopada 2018 Cześć, Na forum rewolucja taka, że nic nie mogę ogarnąć... ale może uda sie napisać posta po ludzku. Model dostał kapcie. Foty robione telefonem, bo chwilowo sprzedałem swój aparat. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 W kapciach od razu wygląda lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2018 Sto lat minęło, ale znalazłem chwilę, żeby porobić coś przy T-55. Powolutku do przodu. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 2 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2019 Cześć, Coś tam dalej dzieje się... Na razie przezornie unikałem robienia co większych przeróbek, których wymaga oryginał i skupiłem się na tym, co mogę poskładać niemalże prosto z pudełka. Oczywiście przy polskim teciaku należałoby i tak każdy krok konsultować z kwitami, bo co chwila wychodzi jakiś kwiatek. Ja np. machnąłem się i przykleiłem ostatnio haki na wieży, tam gdzie proponował Takom. Potem wyszło, że powinny być w innych miejscach i nie 3 a 4. Tak czy siak etap bezstresowego klejenia właściwie się kończy. Muszę się wziąć za płytę nadsilnikową, a potem wykombinować sobie całe gumowe dopancerzenie wraz majdanem na wieżę. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2019 I tak sobie dalej powolutku buduję. Skończone DszK z małym dodatkiem części RB Model i znalezionymi w szpargałach nabojami. Dodałem też lampy - powiedzmy że - zbliżone wyglądem bardziej do polskich lampek niż radzieckich. Zacząłem też strugać tylną płytę. Na sucho pasuje tylko na słowo honoru, ale z testów wynika, że po przyklejeniu powinno być dobrze/łamane na poprawnie. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Bardzo miło popatrzeć, czysta robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 8 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2019 Dzięki! Prace trwają. Podoklejałem kolejne detale, zdecydowałem się też, za namową Kolegi z innego forum, na podrasowanie pokrowca na jarzmie armaty. Chyba teraz wygląda lepiej. Dzisiaj przyszła do mnie też paczka z paroma drobiazgami, które mi się pokończyły. Będę mógł się wziąć za dorabianie spawów i wkrótce za ulepienie bambetli na wieżę. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2019 Nie mogłem się powstrzymać... choć jeszcze parę rzeczy jest do zrobienia, to musiałem zobaczyć jak się toto prezentuje złożone do kupy. Przyklejony jest tylko gumowy fartuch wokół wieży. Uznałem, że byłoby trudniej ulepić bambetle na zdejmowalnym, a potem wpasowywać je po sklejeniu i pomalowaniu, niż pomalować wszystko razem. To co na fotkach to tylko orientacyjny rozkład szpeju. Pojawią się wkrótce także lepione tobołki, płachty, itd. i wszystko powinno ładnie zgrać się ze sobą. Muszę przyznać, że całkiem bojowo to wygląda. Ogumowane teciaki mają swój urok! Pozdrowienia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Stycznia 2019 Share Napisano 9 Stycznia 2019 Jest moc, nie zawiodłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 10 Stycznia 2019 Share Napisano 10 Stycznia 2019 świetnie, jedziesz dalej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 10 Stycznia 2019 Share Napisano 10 Stycznia 2019 Teraz to juz jest na wypasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 10 Stycznia 2019 Share Napisano 10 Stycznia 2019 Świetnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 10 Stycznia 2019 Share Napisano 10 Stycznia 2019 Genialny! Fajnie widzieć że "sąsiad" ma tak ogromny talent modelarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 10 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2019 Dzięki wszystkim! Nie pozostaje mi nic innego, jak brać się dalej do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 10 Stycznia 2019 Share Napisano 10 Stycznia 2019 Zlikwiduj te małe nity na listwie mocującej osłonę jarzma lufy, te pionowe dobrze widać na powiększeniu 5 zdjęcia. Nasze były na klipsy, śruby i wchodziły na gładko . Czekam na malowanie bo już wygląda świetnie pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 10 Stycznia 2019 Share Napisano 10 Stycznia 2019 Naprawdę fajny wychodzi, a z czego robione fartuchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi