Jump to content

Mil Mi 4A, Hobby Boss, 1/72

abtb
 Share

Recommended Posts

To ja pierwszy "szczelam".:uzi:Bardzo fajny model.:piwo:Jak nas kolega przyzwyczaił wyszło pierwsza klasa.Teraz pora na resztę rodzinki.:mrgreen:

Edited by Xmen

Cacany.

A jako mi-czwórkowy zboczeniec czepię się tylko tego, że długa gondola strzelca to Mi-4 wczesnej serii produkcyjnej więc światełko z wlotu powietrza powinno powędrować poniżej tego wlotu, a najniższy uchwyt do włażenia jest do wyciepania w tej wersji.

• Thanks 1

2 minuty temu, rymulus napisał:

A jako mi-czwórkowy zboczeniec czepię się tylko tego, że długa gondola strzelca to Mi-4 wczesnej serii produkcyjnej więc światełko z wlotu powietrza powinno powędrować poniżej tego wlotu, a najniższy uchwyt do włażenia jest do wyciepania w tej wersji.

Nie będę się sprzeczał ale zerknie Kolega do "Awiacja i Wremia" nr 3/95. Wg tych kwitów robiony. Jeżeli są złe to pozwę wydawcę za taki "pasztet"

AB8TX14.jpg

Trochę tu awtory byli wczorajsze i pokiełbasili. W rzucie bocznym masz późne Mi-4 z gondolą jak we wczesnym. W rzucie od dołu gondola ma długość jak we wczesnej wersji lecz już jej kształt jest jak w wersji późnej.

Wersja późna.

YSNJmE9.jpg
R5wYvKe.jpg

Wersja wczesna.

hwt5jW8.jpg

nztA13v.png

29 minut temu, Pires napisał:

Naprawdę Mi-4 miał światła na końcach łopat ? A co to miało na celu ? W locie to tylko świetlisty krąg.

Nie słyszałeś o tym?
To unikatowe rozwiązanie konstruktorów śmigłowca, niespotykane na żadnym innym śmigłowcu na świecie.
Miało na celu tworzenie świetlistego kręgu w celu zdezorientowania i przestraszenia sił nieprzyjaciela, by następnie do uderzenia przeszedł desant ze śmigłowców.

:wojo:

Edited by Grzes

Godzinę temu, Pires napisał:

Naprawdę Mi-4 miał światła na końcach łopat

pozycja nr 19

HFQ0oY2.jpg

reflektor do oświetlania drogi ruchu

3I4io0v.jpg

pozycja 26

qfnFIwi.jpg

światła marszowe (:hmmm: do lotów w szyku?) (fioletowe)

cqJtEQE.jpg

pozycja 29

światła nawigacyjne

2c1mR3J.jpg

62Wu5fA.jpg

- lewe czerwone

mU85LVK.jpg

- prawe zielone

VyiFgue.jpg

pozycja 31

ETNz3CS.jpg

światło ogonowe ANO (białe)

6Mq5Az5.jpg

pozycja 34

62Wu5fA.jpg

lampa do lądowania AFSW-4B

bwlU7aj.jpg

pozycja 73

9FKs75G.jpg

osłona przewodu zasilającego światło gabarytowe

OScfF4H.jpg

pozycja 77

7LlorFD.jpg

światło gabarytowe płaszczyzny łopaty wirnika niosącego

6nI1gUK.jpg

I koniec spekulacji i prawienia dub smalonych:mrgreen:

Fajny. fajne te wszystkie dorobione przez Ciebie pierdoły. Z wirnikiem na czele, ale drzwi i ten bogaty takielunek, też robi wrażenie.

• Like 1

4 godziny temu, Mitrandir napisał:

Jak mawiali starożytni Rosjanie... very cacy :szampan1:

Dzięki Grzegorzu  :super:

4 godziny temu, piotrkur napisał:

Robi ktoś model Mi-4 M?czyli wersji ZOP??

Swego czasu Mi 4M robiła UNDA i chyba Aer Moldova. Być może robi go teraz Koga :hmmm:

Swego czasu zrobiłem go ale plastik był okropny, nawet CA nie bardzo chciał go łączyć. A i nie wiem na ile dobrze leży w planach.  Następnie połączyłem elementy z tego śmiglaka z modelem Kp i wyszło takie coś:

UHugdWK.jpg?1

ULMi3Ib.jpg?1

qujuSp2.jpg?1

Może kiedyś najdzie mnie "licho" i pożenię "odzysk" z tego śmiglaka z kadłubem Hobby Bossa :glupek:

Dzięki za opinię :super:

Edited by abtb

Godzinę temu, Mitrandir napisał:

Mam ten model

Zdziwiłbym się gdybyś w tej swojej spiżarni nie miał tych wynalazków :mrgreen:

A swoją drogą Mi 4 na pływakach to raczej tylko jakiś prototyp bo ZOP zazwyczaj występuje tylko na kołach. Przynajmniej ja nie zetknąłem się z żadną fotką Mi 4 na pływakach.:cool:

28 minut temu, piotrkur napisał:

A czy w modelu była wersja na kołach i czy można z niego zrobić "polaka"??

Na wypraskach nie zauważyłem kół podwozia jak również przednich goleni. Więc raczej trudno. Poza tym gondola operatora to raczej wolna twórczość autorów. Egzemplarz stojący w Krakowie ma zupełnie inną gondolę więc trzeba by było ją strugać od nowa. Nie jest to trudne bo to raczej kwadratura  i kształt łatwy do zrobienia.  Wg mnie można by było tylko wykorzystać drzwi komory bombowej, zrzutniki znajdujące się wewnątrz i  po bokach kadłuba oraz wnękę sonaru i sonar. Płatowiec UNDY nie wiem jak leży w planach, podwozie główne na pewno do wymiany lub zrobienia od nowa, dobrze by było pozyskać z HB lub Kp (pakuje także Smer). a najlepiej z dwóch naraz. - tu odsyłam do warsztatu (Jak 23/23UTI, tak wiem ,nie ta nazwa ale Mi 4 robiłem jako dokładkę do Jak-ów :mrgreen:) Pomysł godny uwagi i jak dla mnie to do zrobienia tylko brakuje mi płatowca z Hb, resztę w sumie mam. Ale na razie sobie odpuszczę, może w przyszłym roku:hmmm: Kalki o ile dobrze pamiętam zawierają szachownice i numer "6" (chyba taki jak w Krakowie:hmmm:)

Najlepiej niech w temacie wypowie się Mitrandir - nie dość że ma w spiżarni modele Undy/Aer Moldowy to jeszcze świata nie widzi poza wiatrakami :szczerbol: