abtb Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 Fru, fru I z "mniejszym" bratem Można "szczelać" 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xmen Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 (edited) To ja pierwszy "szczelam".Bardzo fajny model.Jak nas kolega przyzwyczaił wyszło pierwsza klasa.Teraz pora na resztę rodzinki. Edited January 13, 2019 by Xmen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rymulus Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 Cacany. A jako mi-czwórkowy zboczeniec czepię się tylko tego, że długa gondola strzelca to Mi-4 wczesnej serii produkcyjnej więc światełko z wlotu powietrza powinno powędrować poniżej tego wlotu, a najniższy uchwyt do włażenia jest do wyciepania w tej wersji. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted January 13, 2019 Author Share Posted January 13, 2019 2 minuty temu, rymulus napisał: A jako mi-czwórkowy zboczeniec czepię się tylko tego, że długa gondola strzelca to Mi-4 wczesnej serii produkcyjnej więc światełko z wlotu powietrza powinno powędrować poniżej tego wlotu, a najniższy uchwyt do włażenia jest do wyciepania w tej wersji. Nie będę się sprzeczał ale zerknie Kolega do "Awiacja i Wremia" nr 3/95. Wg tych kwitów robiony. Jeżeli są złe to pozwę wydawcę za taki "pasztet" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rymulus Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 Trochę tu awtory byli wczorajsze i pokiełbasili. W rzucie bocznym masz późne Mi-4 z gondolą jak we wczesnym. W rzucie od dołu gondola ma długość jak we wczesnej wersji lecz już jej kształt jest jak w wersji późnej. Wersja późna. Wersja wczesna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted January 13, 2019 Author Share Posted January 13, 2019 Czyli tzw "przejściówka" lub "składak" Jakoś przeżyję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobek Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 to jest taki brzydal ze az cudowny sam model bardzo ladny, podziwaim kunszt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted January 14, 2019 Share Posted January 14, 2019 Fajny brzydal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted January 14, 2019 Share Posted January 14, 2019 Bardzo ładny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted January 14, 2019 Share Posted January 14, 2019 Też mi się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pires Posted January 14, 2019 Share Posted January 14, 2019 Naprawdę Mi-4 miał światła na końcach łopat ? A co to miało na celu ? W locie to tylko świetlisty krąg. I czy instalacja wytrzymywała taką siłe odśrodkową ? Poza tym model OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted January 14, 2019 Share Posted January 14, 2019 (edited) 29 minut temu, Pires napisał: Naprawdę Mi-4 miał światła na końcach łopat ? A co to miało na celu ? W locie to tylko świetlisty krąg. Nie słyszałeś o tym? To unikatowe rozwiązanie konstruktorów śmigłowca, niespotykane na żadnym innym śmigłowcu na świecie. Miało na celu tworzenie świetlistego kręgu w celu zdezorientowania i przestraszenia sił nieprzyjaciela, by następnie do uderzenia przeszedł desant ze śmigłowców. Edited January 14, 2019 by Grzes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted January 14, 2019 Author Share Posted January 14, 2019 Godzinę temu, Pires napisał: Naprawdę Mi-4 miał światła na końcach łopat pozycja nr 19 reflektor do oświetlania drogi ruchu pozycja 26 światła marszowe ( do lotów w szyku?) (fioletowe) pozycja 29 światła nawigacyjne - lewe czerwone - prawe zielone pozycja 31 światło ogonowe ANO (białe) pozycja 34 lampa do lądowania AFSW-4B pozycja 73 osłona przewodu zasilającego światło gabarytowe pozycja 77 światło gabarytowe płaszczyzny łopaty wirnika niosącego I koniec spekulacji i prawienia dub smalonych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted January 21, 2019 Author Share Posted January 21, 2019 Dziękuję wszystkim za uwagi i opinie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerd Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 śliczniutki. BRAWO 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 Fajny. fajne te wszystkie dorobione przez Ciebie pierdoły. Z wirnikiem na czele, ale drzwi i ten bogaty takielunek, też robi wrażenie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted February 3, 2019 Share Posted February 3, 2019 Jak mawiali starożytni Rosjanie... very cacy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrkur Posted February 3, 2019 Share Posted February 3, 2019 Ładniutki a tak z trochę inne beczki..Robi ktoś model Mi-4 M?czyli wersji ZOP?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted February 3, 2019 Author Share Posted February 3, 2019 (edited) 4 godziny temu, Mitrandir napisał: Jak mawiali starożytni Rosjanie... very cacy Dzięki Grzegorzu 4 godziny temu, piotrkur napisał: Robi ktoś model Mi-4 M?czyli wersji ZOP?? Swego czasu Mi 4M robiła UNDA i chyba Aer Moldova. Być może robi go teraz Koga Swego czasu zrobiłem go ale plastik był okropny, nawet CA nie bardzo chciał go łączyć. A i nie wiem na ile dobrze leży w planach. Następnie połączyłem elementy z tego śmiglaka z modelem Kp i wyszło takie coś: Może kiedyś najdzie mnie "licho" i pożenię "odzysk" z tego śmiglaka z kadłubem Hobby Bossa Dzięki za opinię Edited February 3, 2019 by abtb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted February 3, 2019 Author Share Posted February 3, 2019 Jeszcze taka fotka: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted February 3, 2019 Share Posted February 3, 2019 Mam ten model i zwykły i wersję "M" całkiem fajny. A z innej beczki to jest ta sama firma.. Unda, to wcześniejsza Aer Moldavia albo na odwrót Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted February 3, 2019 Author Share Posted February 3, 2019 Godzinę temu, Mitrandir napisał: Mam ten model Zdziwiłbym się gdybyś w tej swojej spiżarni nie miał tych wynalazków A swoją drogą Mi 4 na pływakach to raczej tylko jakiś prototyp bo ZOP zazwyczaj występuje tylko na kołach. Przynajmniej ja nie zetknąłem się z żadną fotką Mi 4 na pływakach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted February 3, 2019 Share Posted February 3, 2019 Mi-4 M był też wypuszczony przez ZTS Plastyk, miałem kiedyś dawno taki zestaw... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrkur Posted February 4, 2019 Share Posted February 4, 2019 A czy w modelu była wersja na kołach i czy można z niego zrobić "polaka"?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted February 4, 2019 Author Share Posted February 4, 2019 28 minut temu, piotrkur napisał: A czy w modelu była wersja na kołach i czy można z niego zrobić "polaka"?? Na wypraskach nie zauważyłem kół podwozia jak również przednich goleni. Więc raczej trudno. Poza tym gondola operatora to raczej wolna twórczość autorów. Egzemplarz stojący w Krakowie ma zupełnie inną gondolę więc trzeba by było ją strugać od nowa. Nie jest to trudne bo to raczej kwadratura i kształt łatwy do zrobienia. Wg mnie można by było tylko wykorzystać drzwi komory bombowej, zrzutniki znajdujące się wewnątrz i po bokach kadłuba oraz wnękę sonaru i sonar. Płatowiec UNDY nie wiem jak leży w planach, podwozie główne na pewno do wymiany lub zrobienia od nowa, dobrze by było pozyskać z HB lub Kp (pakuje także Smer). a najlepiej z dwóch naraz. - tu odsyłam do warsztatu (Jak 23/23UTI, tak wiem ,nie ta nazwa ale Mi 4 robiłem jako dokładkę do Jak-ów ) Pomysł godny uwagi i jak dla mnie to do zrobienia tylko brakuje mi płatowca z Hb, resztę w sumie mam. Ale na razie sobie odpuszczę, może w przyszłym roku Kalki o ile dobrze pamiętam zawierają szachownice i numer "6" (chyba taki jak w Krakowie) Najlepiej niech w temacie wypowie się Mitrandir - nie dość że ma w spiżarni modele Undy/Aer Moldowy to jeszcze świata nie widzi poza wiatrakami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts