abtb Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 Fru, fru I z "mniejszym" bratem Można "szczelać" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) To ja pierwszy "szczelam".Bardzo fajny model.Jak nas kolega przyzwyczaił wyszło pierwsza klasa.Teraz pora na resztę rodzinki. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 Cacany. A jako mi-czwórkowy zboczeniec czepię się tylko tego, że długa gondola strzelca to Mi-4 wczesnej serii produkcyjnej więc światełko z wlotu powietrza powinno powędrować poniżej tego wlotu, a najniższy uchwyt do włażenia jest do wyciepania w tej wersji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2019 2 minuty temu, rymulus napisał: A jako mi-czwórkowy zboczeniec czepię się tylko tego, że długa gondola strzelca to Mi-4 wczesnej serii produkcyjnej więc światełko z wlotu powietrza powinno powędrować poniżej tego wlotu, a najniższy uchwyt do włażenia jest do wyciepania w tej wersji. Nie będę się sprzeczał ale zerknie Kolega do "Awiacja i Wremia" nr 3/95. Wg tych kwitów robiony. Jeżeli są złe to pozwę wydawcę za taki "pasztet" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 Trochę tu awtory byli wczorajsze i pokiełbasili. W rzucie bocznym masz późne Mi-4 z gondolą jak we wczesnym. W rzucie od dołu gondola ma długość jak we wczesnej wersji lecz już jej kształt jest jak w wersji późnej. Wersja późna. Wersja wczesna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2019 Czyli tzw "przejściówka" lub "składak" Jakoś przeżyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 to jest taki brzydal ze az cudowny sam model bardzo ladny, podziwaim kunszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 Fajny brzydal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 Też mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 Naprawdę Mi-4 miał światła na końcach łopat ? A co to miało na celu ? W locie to tylko świetlisty krąg. I czy instalacja wytrzymywała taką siłe odśrodkową ? Poza tym model OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 (edytowane) 29 minut temu, Pires napisał: Naprawdę Mi-4 miał światła na końcach łopat ? A co to miało na celu ? W locie to tylko świetlisty krąg. Nie słyszałeś o tym? To unikatowe rozwiązanie konstruktorów śmigłowca, niespotykane na żadnym innym śmigłowcu na świecie. Miało na celu tworzenie świetlistego kręgu w celu zdezorientowania i przestraszenia sił nieprzyjaciela, by następnie do uderzenia przeszedł desant ze śmigłowców. Edytowane 14 Stycznia 2019 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2019 Godzinę temu, Pires napisał: Naprawdę Mi-4 miał światła na końcach łopat pozycja nr 19 reflektor do oświetlania drogi ruchu pozycja 26 światła marszowe ( do lotów w szyku?) (fioletowe) pozycja 29 światła nawigacyjne - lewe czerwone - prawe zielone pozycja 31 światło ogonowe ANO (białe) pozycja 34 lampa do lądowania AFSW-4B pozycja 73 osłona przewodu zasilającego światło gabarytowe pozycja 77 światło gabarytowe płaszczyzny łopaty wirnika niosącego I koniec spekulacji i prawienia dub smalonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2019 Dziękuję wszystkim za uwagi i opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 25 Stycznia 2019 Share Napisano 25 Stycznia 2019 śliczniutki. BRAWO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Stycznia 2019 Share Napisano 26 Stycznia 2019 Fajny. fajne te wszystkie dorobione przez Ciebie pierdoły. Z wirnikiem na czele, ale drzwi i ten bogaty takielunek, też robi wrażenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 3 Lutego 2019 Share Napisano 3 Lutego 2019 Jak mawiali starożytni Rosjanie... very cacy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 3 Lutego 2019 Share Napisano 3 Lutego 2019 Ładniutki a tak z trochę inne beczki..Robi ktoś model Mi-4 M?czyli wersji ZOP?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Lutego 2019 Autor Share Napisano 3 Lutego 2019 (edytowane) 4 godziny temu, Mitrandir napisał: Jak mawiali starożytni Rosjanie... very cacy Dzięki Grzegorzu 4 godziny temu, piotrkur napisał: Robi ktoś model Mi-4 M?czyli wersji ZOP?? Swego czasu Mi 4M robiła UNDA i chyba Aer Moldova. Być może robi go teraz Koga Swego czasu zrobiłem go ale plastik był okropny, nawet CA nie bardzo chciał go łączyć. A i nie wiem na ile dobrze leży w planach. Następnie połączyłem elementy z tego śmiglaka z modelem Kp i wyszło takie coś: Może kiedyś najdzie mnie "licho" i pożenię "odzysk" z tego śmiglaka z kadłubem Hobby Bossa Dzięki za opinię Edytowane 3 Lutego 2019 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Lutego 2019 Autor Share Napisano 3 Lutego 2019 Jeszcze taka fotka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 3 Lutego 2019 Share Napisano 3 Lutego 2019 Mam ten model i zwykły i wersję "M" całkiem fajny. A z innej beczki to jest ta sama firma.. Unda, to wcześniejsza Aer Moldavia albo na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Lutego 2019 Autor Share Napisano 3 Lutego 2019 Godzinę temu, Mitrandir napisał: Mam ten model Zdziwiłbym się gdybyś w tej swojej spiżarni nie miał tych wynalazków A swoją drogą Mi 4 na pływakach to raczej tylko jakiś prototyp bo ZOP zazwyczaj występuje tylko na kołach. Przynajmniej ja nie zetknąłem się z żadną fotką Mi 4 na pływakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 3 Lutego 2019 Share Napisano 3 Lutego 2019 Mi-4 M był też wypuszczony przez ZTS Plastyk, miałem kiedyś dawno taki zestaw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 4 Lutego 2019 Share Napisano 4 Lutego 2019 A czy w modelu była wersja na kołach i czy można z niego zrobić "polaka"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Lutego 2019 Autor Share Napisano 4 Lutego 2019 28 minut temu, piotrkur napisał: A czy w modelu była wersja na kołach i czy można z niego zrobić "polaka"?? Na wypraskach nie zauważyłem kół podwozia jak również przednich goleni. Więc raczej trudno. Poza tym gondola operatora to raczej wolna twórczość autorów. Egzemplarz stojący w Krakowie ma zupełnie inną gondolę więc trzeba by było ją strugać od nowa. Nie jest to trudne bo to raczej kwadratura i kształt łatwy do zrobienia. Wg mnie można by było tylko wykorzystać drzwi komory bombowej, zrzutniki znajdujące się wewnątrz i po bokach kadłuba oraz wnękę sonaru i sonar. Płatowiec UNDY nie wiem jak leży w planach, podwozie główne na pewno do wymiany lub zrobienia od nowa, dobrze by było pozyskać z HB lub Kp (pakuje także Smer). a najlepiej z dwóch naraz. - tu odsyłam do warsztatu (Jak 23/23UTI, tak wiem ,nie ta nazwa ale Mi 4 robiłem jako dokładkę do Jak-ów ) Pomysł godny uwagi i jak dla mnie to do zrobienia tylko brakuje mi płatowca z Hb, resztę w sumie mam. Ale na razie sobie odpuszczę, może w przyszłym roku Kalki o ile dobrze pamiętam zawierają szachownice i numer "6" (chyba taki jak w Krakowie) Najlepiej niech w temacie wypowie się Mitrandir - nie dość że ma w spiżarni modele Undy/Aer Moldowy to jeszcze świata nie widzi poza wiatrakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi